Het 'Active Denial System' gemonteerd op een Humvee. Bron: Wikimedia Commons

Pijnstraal klaar voor gebruik

Effectiever dan traangas of tasers, maar met minder bijwerkingen. Geen wonder dat er door het Amerikaanse leger veel onderzoek is gedaan naar de ‘pain ray’, codenaam Active Denial. Hoe werkt het systeem en welke maatregelen kunnen demonstranten nemen om dit wapen te stoppen?

De zoektocht naar niet-dodelijke wapens
In de loop der eeuwen zijn steeds dodelijker wapens ontwikkeld. De vuistbijl en pijl en boog uit de prehistorie hebben ondertussen gezelschap gekregen van de kernbom, zenuwgas en robotdrones. Het probleem met deze wapens is dat ze hun slachtoffers niet uitschakelen, maar doden. Als deze wapens in worden gezet om bijvoorbeeld een betoging te verspreiden, dan levert dit een enorme public relations nachtmerrie op. Het creëren van martelaren is een trefzekere methode om de situatie nog verder uit de hand te laten lopen.

Toch moet het gepeupel worden getoond wie er de baas is. Als demonstraties maar door blijven gaan, tast dit het gezag van de autoriteiten ernstig aan en dat kan natuurlijk niet. Geen wonder dus dat er bij de politiek veel behoefte bestaat aan niet-dodelijke manieren om een vervelende menigte te verspreiden. Bekende methodes die nu worden gebruikt zijn traangas en waterkanonnen, aangevuld met rubber kogels.  Nadeel van deze methoden is dat er de nodige kans is op ongelukken (dus martelaren). Als de wind draait, waait het traangas richting de gebruikers.

Het 'Active Denial System' gemonteerd op een Humvee. Bron: Wikimedia Commons
Het ‘Active Denial System’ gemonteerd op een Humvee. Bron: Wikimedia Commons

Hoe werkt de ‘pain ray’?
Het ideale niet-dodelijke wapen is in staat om het slachtoffer uit te schakelen zonder dat deze hier blijvende schade van ondervindt. De ‘pain ray’, officieel Active Denial System geheten, komt hier dicht in de buurt. Het wapen wekt microgolfstraling op met een golflengte van 3,2 millimeter. Dit is kortgolvig genoeg om door kleding heen te dringen, maar verder dan de huid komt deze straling niet, omdat water de straling absorbeert. Dit maakt het erg geschikt om door kleding heen te dringen en de slachtoffers een brandende sensatie te bezorgen. De pijnreceptoren (nociceptoren) van de huid liggen nog binnen de zone van 0,4 mm diepte, waar de straling nog in doordringt. Na enkele seconden loopt de temperatuur in deze zone op tot 44 graden, wat het slachtoffer een gevoel geeft alsof brandend hete ovenlucht over de huid strijkt. Geen enkele proefpersoon bleek in staat langer dan vijf seconden de pijnstraal te weerstaan. Kortom: het ideale middel om een menigte oproerkraaiers uiteen te jagen. Defensiegigant Raytheon is dan ook druk bezig om een afgezwakte, draagbare versie te ontwikkelen, die aan gevangenissen en bevriende naties – lees: oliedictaturen e.d. – kan worden verkocht om de bevolking mee in het gareel te houden.

Hoe kan je je verdedigen tegen de pain ray?
Zoals alle elektromagnetische straling met golflengtes groter dan die van ultraviolet, beschermt een Kooi van Faraday met mazen die kleiner zijn dan de golflengte goed. De kleinst denkbare mazen zijn uiteraard de ruimtes tussen atomen, waardoor aluminium folie een goede beascherming geeft tegen de pain ray. Aluhoedjes zullen dus spoedig gezelschap krijgen van met aluminium folie afgeschermde kleding. Wel blijft het gezicht een zwak punt – wetgeving verbiedt het om het gezicht af te schermen. Wellicht kunnen borden of spandoeken met aluminiumfolie worden bekleed. Ook water, bijvoorbeeld in de vorm van nevel of regen, biedt bescherming. Dit zal de straling  verminderen tot een warme sensatie – uiteraard niet de bedoeling van de ordehandhavers. Al te bang voor de pain ray hoeven we dus niet te zijn, tenzij deze wordt ingezet tegen spontaan ontstane menigtes. Ook zal er vermoedelijk wetgeving komen die gebruik van metaalhoudende folie verbiedt – vermoedelijk met een beroep op bescherming tegen terrorisme.

Bronnen
1. Wikipedia
2. Run away the ray-gun is coming : We test US army’s new secret weapon, Daily Mail (UK) 2007
3. Pain ray: The US military’s new agony beam weapon, New Scientist, 2013

17 gedachten over “Pijnstraal klaar voor gebruik”

 1. Specifiek aluminiumfolie verbieden is denk ik niet haalbaar, bovendien komen andere oplossingen daarvoor snel in de plaats. Neem bijvoorbeeld een metaalpoeder, dat als  bestanddeel in de juiste concentratie toegevoegd wordt aan kledingverf. Datzelfde principe kan dan ook weer toegepast worden op huid beschermende creme of pasta’s. Er zijn elektrisch geleidende lijmen op zilverbasis, om printen te repareren op breuken in de geleidende circuitlijnen, zonder te hoeven solderen. Vervang het dure zilver door andere goedkopere geleider materialen, zelfs koolstof zou moeten werken en verf je kleding daar mee. Een kooi van Faraday hoeft niet speciaal van metaal te zijn.  

  1. Ik denk er zo opeens aan, dat we mogelijk diervriendelijk gebruik zouden kunnen maken van de pijnstraal. Op dit moment is er toestemming gegeven om ganzen in een straal van 20 km rond Schiphol te vergassen. E.e.a. in verband met de grote risico’s die het vliegverkeer daarvan ondervindt. vliegtuigen uitgerust met zo’n pijnstraal: Dit systeem gemonteerd op een radar, die de pijnstraal automatisch activeert wanneer er kleine objecten in de baan voor het toestel komen. Dat zou moeten werken, zeker als ik kijk naar de menselijke proefkonijnen die door de straal geraakt waren in het filmpje. Het is een pijnlijk, maar daardoor ook probaat leerproces door traumatisering. Vogels dwing je zo te leren doordat ze juist overleven, ze gaan vliegtuigen op allerlei manieren leren te ontwijken (vliegtuigen hoor je aankomen). Bovendien geven ze dit door aan hun soortgenoten, en wordt dit gedrag overgenomen in hun natuurlijke instincten. Beter voor de mens staat dan in evenwicht met wat beter is voor het dier. :)

 2. Nu nog iets verzinnen tegen mondige en zelfnadenkende burgers zodat protesten bestrijden uberhaupt niet meer nodig is. 

  Of gewoon dusdanig goed beleid voeren dat de bevolking het naar de zin heeft en geen reden heeft om de straat om te gaan. Of is dat wat te modern gedacht? :)

  1. Deze soort dingen worden nog altijd uitgedacht door zelfnadenkende menschen. Mondig is een vorm van opvoeding. En menschen mogen vrij over straat bijven lopen zolang ze hun persoonlijke nare manieren niet meenemen en exobitionistisch doen. Want waarom anders zijn het apen in kleding? Als iedereen zijn broek uittrekt op straat wordt het soms een grote chaos en dan wordt het identificeren met een kleding signalemant (nu is dat vrij) iets moeilijker en zijn ze beide beesten af. Het is een best wel net wapen erger kennen we ook en dat wordt dan niet in een specifieke situatie ingezet. Mooiere frequenties zitten in goeie live muziek. Niets nieuws onder de ozon toch?

  2. Nee, een hoop mensen zijn bezig om wat beters van de grond te krijgen of te verzinnen.
   Zoals je in sommige draadjes ook vast wel gezien hebt, (Sustainocratie, Meritocratie, enz.).

   1. En waarom iemand verhoren als alles duidelijk is. Ze gaan gewoon soms TE ver en willen dan dominatie kennis uitoefenen tot ze de verkeerden tegenkomen en dan is het TE laat en zullen ze huilen met de pet op en de kraan open. Dus voorzichtigheid is geboden. Gesloten zaken niet heropenen zonder gegronde redene. Zet de mummie(s) terug in de pyramide of ontmantel de pyramyde steen voor steen en herbouw 3000 jaar….

 3. waarom de indruk wekken van ‘de grote boze onderdrukkende overheid’ tegenover het ‘gepeupel’. Als er een rellende (ik bedoel niet een vredelievende demonstratie) uiteengedreven moet worden voor de veiligheid van het ‘gepeupel’ eromheen of mensen in een gebouw die beschermd moeten worden, tegen een menigte dat eigen rechter gaat spelen, dan prachtig toch dat er niet dodelijke/schadelijke middelen worden ingezet, uit respect voor de rechten/levens van rellend ‘gepeupel’? 
  Natuurlijk kan het ook onderdrukkend worden ingezet door een dictatoriaal regime, maar dit artikel lijkt wat oordelend geschreven. Wellicht weet je er meer van dan hier te lezen is (ik niet) of heb je het over een specifiek land. Hier kan ‘de overheid’ gewoon je vredelievende buurman of beste vriend zijn, die met democratisch gekozen collegas een aankoopbeslissing maakt voor zoiets ipv traangas als dat veiliger voor ieder (incl rellende menigte) zou zijn. Of vindt je me nu heel naief en bestaat ‘de overheid’ niet deels ook uit vredelievende buurmannen, vrienden, oid en is het 1 mysterieus samenzwerend, onderdrukkend orgaan dat geen demonstraties duld van ‘het gepeupel’? Niet alle overheidfunctionarissen zien demonstraties als aantasting van het gezag waarbij ze snel willen laten zien dat zij de baas zijn.
  Mogelijk had je niet die indruk willen wekken, en schreef je dit artikel gekscherend inlevend in een rol van/scenario met een onderdrukkende overheid, waarvan ook volgens jou allerminst altijd sprake is.

 4. 3,2 millimeter laat zich wel door de ogen focussen en zal schaden leveren. Dan maar met protestborden van blik en aluminium gaan lopen en die stralen dan er mee tegen de me terug ketsen. Want die golflengte laat zich door metaal weerkaatsen.
   
  Deze golflengte komt van masers af en die zitten ook in de drones als emp wapens. Dus zulks kan al te snel ingang vinden onder de bevolkingen die dan emp pulsen kunnen af vuren op electronica banken bedrijven diensten voertuigen helicopters vliegtuigen overheden etc. Beter om maar helemaal met die unfug te stoppen dan voor het een hype wordt?

  1. Btw elk soort bril/zonnebril helpt schaden aan de ogen door microgolfaanvallen voorkomen. Daar komen die niet doorheen. Indien men vreest met microrgolven geterroriseert te worden is een heel klein tl buisje als verklikker naast uiteraard de veldsterktemeters mischien een idee.

Laat een reactie achter