Tegenlicht – Hotel Europa, ga waar werk is

Is Europa naast een muntunie ook al een gezamenlijke arbeidsmarkt van 27 landen?
Tegenlicht neemt de proef op de som.

Nu de jeugdwerkloosheid in de landen aan de Middellandse Zee twee tot vier keer zo hoog is als in Nederland, trekken jonge Zuiderlingen steeds vaker naar Noord-Europa. Regisseur Sabine Lubbe Bakker volgde Spaanse verpleegsters en Portugese lassers op hun reis naar Nederland, en filmde het werken en wonen van pasgearriveerde Italianen en Grieken. Hoe ervaren de Zuid-Europeanen hun nieuwe leven in ons land, en wat leren wij eigenlijk over onszelf, en passant?

Afgelopen maart liet het kabinet weten dat er in Nederland een tekort dreigt van zo’n 150.000 technologie-studenten. En hetzelfde getal als tekort komen we ook hier en daar tegen voor wat betreft verpleegsters en bejaardenverzorgsters die in 2020 in ons land nodig zullen zijn. Hoe logisch is het dan om onze onvervulbare vacatures te vergeven aan jonge Zuid-Europeanen, die baanloos zijn en die moeten solliciteren op Spaanse of Griekse vacatures waar soms wel 1200 kandidaten tegelijk op af komen stormen? Ook politiek econoom Philppe Legrain (adviseur van EU president Barroso) ziet het als een win-win situatie. De Noordelijke landen zullen de komende decennia immigranten hard nodig hebben, dus waarom dan niet uit de landen die we al zo goed kennen van onze vakanties?

Maar de werkelijkheid is weerbarstiger. Vooral als het gaat om werk wat we zelf niet meer willen doen. Dat ervaart bejaardenverzorgster Ana die het zonnige Alicante verruilt voor het regenachtige Son en Breugel. De Portugese lassers Bruno en Sandro keren onverrichterzake terug als ze hun voorgestelde behuizing te zien krijgen. Italiaan Simone bij ASML en een groepje Griekse steigerbouwers in de Eemshaven zijn wél blij dat ze deel kunnen zijn van de technische onderbouwing van onze topsectoren. En wij? Kijk door de ogen van de jonge immigranten naar onszelf en beluister onze grandioze talenkennis, aanschouw onze hartelijke ontvangst van deze gastarbeiders 2.0, en vooral: het tijdloze talent om toch overal weer op z’n Hollands een slaatje uit te slaan.

Bron: Dossier Tegenlicht


Aanverwante informatie en artikelen:
-) Dossier Tegenlicht bij deze aflevering

12 gedachten over “Tegenlicht – Hotel Europa, ga waar werk is”

  1.  
    Voordat je de kinderen van de buren te eten geeft, zorg je toch eerst voor je eigen kinderen.
     
    Het zou niet anders moeten zijn voor de familie Nederland.  Het mixen van culturen is goed, maar dit lijkt veel op uitbuiting. Iets wat niet duidelijk naar voren komt in dit progamma.  Om dit probleem van ongelijkheid op te lossen moet er gelijk loon en arbeidsvoorwaarden zijn voor iedere werknemer. De constructies die Poolse uitzendbureaus nu gebruiken om onder de CAO en het minimum loon uit te komen moeten verboden worden.
     
     
    http://www.youtube.com/watch?v=D7XDt9wdSXU

  2. In het artikel wordt gesproken over een WIN-WIN situatie en dat we de Zuiderlingen in het Noorden goed kunnen gebruiken. Ik krijg er persoonlijk toch wel een vreemd gevoel bij en vind die uitspraak zeer simplistisch gesteld, wat gebeurt er bv met de ouderlingen die in Spanje verzorging nodig hebben? Ook hier zien we mi de gevolgen van het monetaire beleid, mensen moeten hun eigen land ontvluchten om te kunnen overleven. Nog niet zo lang geleden ging dit over mensen uit landen ver buiten Europa, vandaag over landen achter onze hoek. WIN-WIN is een relatief begrip, niet waar? Op die manier kan je ook een perfect team opstellen, de ene maakt altijd rommel, de andere ruimt alles op, perfect geregeld. 

    1. Het moment dat al het simpele (productie) werk door robots en 3d printers gedaan wordt is misschien niet zo ver weg meer gezien het vorige draadje.
      En dan wordt het misschien in eerste instantie een lose/lose situatie voor die zuiderlingen en voor ons een win/lose situatie als we een rechts kabinet hebben.

  3. Ja ik kreeg het idee dat het een soort lofzang voor Europa moest zijn maar het heeft een vrij trieste ondertoon. Het viel me ook op dat alle migranten nogal jong waren en of nog niet aan een gezin waren begonnen of hun gezin slechts enkele keren in het jaar zagen. Zeker voor werk in de zorg vraag ik me sterk af of het daadwerkelijk nodig is om mensen uit Spanje te halen. Ik krijg niet de indruk dat de man die zijn vrouw net verloor zijn verhaal even kwijt kan bij deze Spaanse jonge dames hoe welwillend ze ook zijn. En voor lassers trouwens ook. Zouden die mensen echt niet op de Nederlandse arbeidsmarkt te vinden zijn?

    Daarbij is het nu blijkbaar normaal dat mensen amper nog vaste contracten kunnen krijgen… Ik krijg het idee dat dit project Europa vooral in het voordeel is van de werkgevers en nogal in het nadeel van de werknemers omdat die nu op een Europese markt mogen concureren tegen Polen en Spanjaarden die hele andere onderhoudskosten hebben voor het leven dan de gemiddelde Nederlander… 

    1. Beste Douwe, ik neem wellicht hetzelfde waar als jezelf, het beroert m’n menselijke hart. Dezelfde dynamieken kunnen we ook wereldwijd op het spoor komen, de vraag die ik me stel is of er dan ook een oplossing voor bestaat en/of dat het gelegen is binnen onwrikbare economische natuurwetten die geen doorbraak dulden?

    2. Dat mensen naar gebieden trekken waar ze geld kunnen verdienen is niet bijzonder. Dat gebeurde eeuwen geleden ook al. De meeste mensen in Nederland hebben dan ook buitenlandse voorouders. Tegenwoordig is het wat makkelijker om verder te reizen, dus kun je ook tijdelijk ver weg gaan werken. Maar het zou mij niet verbazen als een deel van de jongeren die hier tijdelijk komen werken uiteindelijk gewoon blijft.
       
      En vaste contracten verdwijnen. In een dynamische wereld heb je niets aan iets statisch zoals een vast contract. Het hele begrip ‘baan’ krijgt ook een andere betekenis. In het verleden stond een baan voor een bepaalde functie waarvan de inhoud over de loop van tijd veranderde. Nu is een baan een specifieke opdracht en als die opdracht af is houdt die baan ook op. Dat is op zich ook niet erg, maar onze hele verzorgingsstaat is nog gebaseerd op die oude definitie van ‘baan’. De politiek is daar geheel blind voor. Men denkt nog in verouderde structuren met cao’s en sociaal overleg tussen werkgevers- en werknemersorganisaties. De zelfstandige professional (er)kent men nog niet.

  4. Beste bemoeier, ik weet eerlijk gezegd niet wat ‘rechtse politieke onwil’ wil zeggen, ik krijg altijd de indruk dat men in cirkeltjes blijft lopen waardoor rechts en links uiteindelijk hetzelfde zijn. Ze komen elkaar altijd tegen op die cirkel.

    1. Geen sociale uitkeringen in het rechtse Amerika bijvoorbeeld, maar hier houden de rechtse en linkse partijen elkaar aardig in het gareel zodat ze niet te ver kunnen gaan zoals in het communisme (links) of in de VS (rechts).
      Dus het zal dan waarschijnlijk toch wel win/win worden hier.

      1. Duidelijk, ben alvast benieuwd of we hier het sociale zekerheidsstelsel kunnen in stand houden. Als we de demografische factoren koppelen aan de laagconjunctuur volgens de Kondratieff cycli dan ziet dit alles er niet te best uit. Dit in de veronderstelling dat we hetzelfde blijven aanhouden, het goede nieuws is dat er ook alternatieven bestaan die een totaal ander en hoopvoller scenario in zich dragen. In relatie tot het artikel is dan mi de verhuis van mensen niet langer noodzakelijk.

Laat een reactie achter