Libertariër Thiel versus Eric Schmidt van Google zetten een 'gevecht der titanen' in. Volgens CNET heel wat interessanter dan de Olympische winterspelen. Bron: CNET

Thiel: Google lijdt aan peak fantasy en de plaag van teveel onderwijs

Superinvesteerder Peter Thiel laat weinig heel van Google, en een aantal heilige huisjes onder “weldenkende” mensen, in een vermakelijke forumdiscussie met Google topman Eric Schmidt, die het Pechtold-standpunt vertegenwoordigt.

Libertariër Thiel versus Eric Schmidt van Google zetten een 'gevecht der titanen' in. Volgens CNET heel wat interessanter dan de Olympische winterspelen. Bron: CNET
Libertariër Thiel versus Eric Schmidt van Google zetten een 'gevecht der titanen' in. Volgens CNET heel wat interessanter dan de Olympische winterspelen. Bron: CNET

‘Alleen ICT succesverhaal’
Peter Thiel is niet vies van een beetje controverse. Zo is hij overtuigd libertariër, die het liefst een grote drijvende stad midden op de oceaan zou vestigen om hiermee de eerste overheidsloze samenleving ter wereld tot stand te brengen. Ook wil hij studenten tijdens hun studie van de universiteit plukken om in plaats van te studeren, hun veelbelovende zakelijke concept tot ontwikkeling te brengen. Hiermee lokte hij al de nodige woedende reacties uit.
Vuurwerk kon dus niet uitblijven toen hij samen met de bestuursvoorzitter van Google, Eric Schmidt, uit werd genodigd voor een discussie. Schmidt begon het gesprek vrij voorspelbaar door te wijzen op de enorme groei in productiviteit die informatietechnologie en het internet in het bijzonder wereldwijd mogelijk hebben gemaakt. waarbij Google uiteraard een essentiële rol speelde. Het sein voor Thiel om voluit in de aanval te gaan op ‘minister van propaganda’ Schmidt. Volgens hem is er alleen maar ontwikkeling geweest op het gebied van informatietechnologie, maar loopt de ontwikkeling op het gebied van energietechniek en dergelijke nog hopeloos achter op schema.

Peak fantasy
Volgens Thiel leidt Google aan ideeënarmoede, peak fantasy dus, waardoor de economie stagneert. Een interessante stelling op zich die nader onderzoek waard is. Inderdaad is er in het werk van de (inmiddels overleden) Oostenrijkse econoom Schumpeter de nodige ondersteuning te vinden voor dit idee. Vaak zijn het golven van basistechnologieën die door de samenleving woeden en hiermee een economische boom op gang brengen. Eind afgelopen eeuw was dat bijvoorbeeld de ICT- en internetrevolutie.Deze revolutie ebde weg in de jaren na het magische jaar 2000.Schmidt was het hier overigens mee oneens. Hij wees op het succes van Google Chrome (inderdaad de meest populaire browser op dit moment) en het Google Android mobiele platform. Beide zijn overigens geen radicaal nieuwe technologieën maar succesvolle verbeteringen van al eerder bedachte producten. Op zich heeft Thiel hier dus wel een punt. Echt radicaal nieuwe producten heeft Google niet uitgevonden. Hierin is de zoekmachinegigant overigens niet uniek. De meeste multinationals zijn het resultaat van de verbetering van een product van een andere bedrijf. Zo kocht Bill Gates  86-DOS, de basis voor MS-DOS, het besturingssysteem waarmee Microsoft groot werd, voor slechts 50.000 dollar van Seattle Computing.

Onderwijsbubble
Een ander geliefd thema van Thiel is de zin, of liever gezegd het ontbreken van zin, van het onderwijs. Toen Google-president Schmidt meer onderwijs als oplossing noemde voor de economische problemen in de VS, was dat voor Thiel uiteraard reden om als een hamerhaai die bloed ruikt de aanval in te zetten. Volgens Thiel leiden we aan een onderwijszeepbel, te vergelijken met de internetzeepbel of de onroerend goed zeepbel. Te veel Amerikanen investeren te veel geld in onderwijs, waardoor de waarde van universitaire diploma’s laag wordt. Inderdaad zit de gemiddelde Amerikaanse student diep in de schulden, variërend van 30.000 dollar voor een ‘gewone’ masterstudie tot 120.000 dollar om medicus te worden. Thiel heeft overigens zelf wel degelijk een topstudie gevolgd.

Bron
Thiel tells Schmidt: ‘Google is out of ideas’, CNET, 2012

9 gedachten over “Thiel: Google lijdt aan peak fantasy en de plaag van teveel onderwijs”

 1. “”De meeste multinationals zijn het resultaat van de verbetering van een product van een andere bedrijf. Zo kocht Bill Gates  86-DOS, de basis voor MS-DOS, het besturingssysteem waarmee Microsoft groot werd, voor slechts 50.000 dollar van Seattle Computing.””
   
  Hela het Verhaal dat hij de GUI van  Gigant IBM had gestolen is gegumd?
  Waar zijn familie gates een vinger in de papjes had en heeft.
   
  En dat ms ondermeer uitsluitend Wegens industrieel en media monopolie van de bankster en elite media ondanks serieel crashen groter is geworden dan de doodgezwegen linux unix beos en Wel Veel Meer Besturingssystemen is Dan Ook Wel Overweging Waard?
   
  Niet tot de bankierselite Behorende Rassen bedrijven Volken moeten voor eenzelfde wijdse Publicatie mega miljoenen aan diezelfde monopolie en afpersjoden betalen om ook maar iets van Bekendheid te Krijgen…Tenzij op de voorpagina´s als gratis ongeluk…of om afgebrandt te worden door ze.
   
  Dat het voor wie dan ook Onmogelijk is bezitter te worden van 100 miljard dollar in iets minder dan 20 jaar tijd Wat een Omzet van Minstens 1 triljoen dollar Nodig Heeft is Niemand Al Wat Bevreemdend Zo als witwassingen van allerlei internationale bankiers roof drugs en afpers&plunderinkomens? En tegelijk megaprojecten bekostigende en gelijk tot de top al reeds behorende  incluis de genocide en exterminatietop en er gadgets als verenigingen met 200 topwetenschappers op na houden en projecten in allerlei landen tegelijk…. incluis een doomsdayzaadkluis op de Noordpool….ja dát kan een studentje allemaal alles in een keer met ongekend heldere en duidelijke weg zo Blijkt het Wel?  Lijkt Me Meer een mafiaeliteschooiertje wiens familienaam gates  al eerder in de amerikaanse politiek is Genoteerd….Maar dat Was bundy als adviseur van generaties presidenten familie van ted bundy ook.
   
   
  Ik Ben Overtuigd dat microsoft van eliteschooiertje gates door de familie gates en mafiaclans is misbruikt om de miljarden en triljoenen van hun tegelijke internationale beroving van Heel de Westerse Wereld te witwassenen verbergen. Ook was windows Helemaal Zo succesvol Niet Daar grootste Klanten de Bedrijven Zich Wegens de beruchte crashes aan het stabieler msdos Vastklampten decennialang. En Die paar miljoen Burgertjes Wereldwijd Zullen dé klapper Niet geweest zijn….NOOIT voor ZULK rijkdom.
   
  Of een opeense paypal baby multimiljardair met er naast uitgekristaliseerd hobby van ruimtevluchten?…Nou talent Hoor…Maar Zou er niet een Ander Oorzaak Meer Voor de Hand Liggen Nu Heel de West ZOOOO ARM IS?
   
  Paypal bestaat nét hebben net hun bankenvergunning….nou al hun eerste babietje geboren…een multimiljardenkindje?
   
  Of Zou het Tóch die grootscheepse internationale decennialange roof en plunder van Volkseigendommen en Gelden Eigendommen Land en Grond met behulp van bank bedrijf staats wets en instantiemisbruik en terrorismen geweest Zijn?
   
  *btw onderwijs waarmee de bankenmafia Onze Kinderen in de Hersen spoel&roofklauw krijgt is een fundamenteel onderdeel van hun eliteheersschappij van eeuwen al over Onze Volken Waarbij Zelfs dutroux wit wegtrekt van afgrijzen. Ook in Afrika hebben ze al schooltjes gedeponeert en gelijk braken de revoluties onlusten rassenhaat en moordpartijen uit. Scholen en academien als asiatisch oorlogs en exterminatiemiddelen der Rassen. Dan hebben We hun dagelijkse Rassenhaat zaaipartijen op de TV ook nog elke dag….Mét Elk van hun opzettelijk Criminele Valse beweringen binnen vijf minuten te Debunken Bij Onderzoek er Naar en dat van al hun oorlogsexcuses tm Heden ook.

 2. Nu Ik dat zo bedenk met dat ms ….dan die andere instant megamiljardenbedrijven…google yahoo facebook twitter paypal ebay…allen door de internationale media onmiddelijk Wereldwijd bekend en beroemd gemaakt….internationaal belang?…witwasbelang?…hoe komen ze anders zo snel aan zoveel geld en zo snel aan zoveel bedrijfswaarde?
   
  Daar de media beheerst worden door die schone banksterschijn is het ook Symptoom dat als er een snel bekend is het een bankster&elitecompagny of front is…zo als wikileaks gelijk wereldwijd bekend werd gemaakt…zo als anonymous…zo als occupy…al dezen zijn door de banksters bedreven als of ze aan gladio fbi interpol cia terreuracademien en minhysteries en vele diensten meer op Onze Kosten niet al genoeg ongeluk en ellende zaaien. Hen niet welgevallige Bronnen en Data Kunnen Jaren Pogen Bekend te Worden Mondjesmaat en in de marge blijvende al is het …en vooral… is Het Native…Die worden eerst en snelst Monddood gemaakt overal waar ze binnenvallen in Elk Land elke eeuw al…Let Ook op Afrika…er wordt enkel “over Hen gesproken…Zij Zelf Krijgen er geen Woord Tussen tenzij gecontroleerde handlanger of minion als een mandela of ml king.
   
  Nujij dejoop dejaap geenstijl powned pownews…100.000 joodse en islamitische terreurzaai en antisemitismezaai rabijnen en imams…en ca 100.000 gesubsidieerde persoonlijk belangvrindjes&family…alles bekostigt van Ons Geld via hun justitie en mafiasubsideurs. We betalen ahw Letterlijk alle misdaad & plunder tegen Ons met een enorm over the top maatschappij overhead dat op zich zelf Ons al crushed met de Kosten en Schaden…aan de Schaden zoals jeugd zorg met 8,5 miljard per jaar betalen We Ons dan weer scheel en Arm.

 3. Ik vind dat Google het laatste decennium wel degelijk veel nieuwe succesvolle projecten heeft gelanceerd.
  In ieder geval duidelijk meer dan bijv. Microsoft in dezelfde tijd heeft gerealiseerd. Het Google ad sponsored services concept blijkt goed te werken.
  Wel ben ik het eens dat ze nu lijden aan een soort peak fantasy, maar dan in de zin dat ze de laatste jaren te veel macht naar zich toe proberen te trekken.
  Ze willen nu alles van je weten; wie je bent, wat je doet, je interesses etcetera. Alles om de maar de juiste advertentie op het juiste moment aan je te kunnen tonen.
  Reden te meer voor mij om nooit teveel (persoonlijke) zaken bij Google onder te brengen. Google+ gaat mij echt te ver. Gelukkig zijn er meerdere mensen die dit niet zien zitten.

  Off topic:
  c ben jij soms de P. Kouwes van Visionair.nl? 

  1. “”Alles om de maar de juiste advertentie op het juiste moment aan je te kunnen tonen.””
    
   Ben jij even Fout!
    
   Ze verzamelen en analyseren Data van Bevolkingen Wie er Tegen en wie er voor israel is en zo konden ze op bevel van terrorist avigdor lieberman in de weken voor de aanval op Utoya in een klap miljoenen Accounts laten sluiten van Klanten waarvan ze al geanalyseerd hadden dat Dezen Wel Eens iets Waars over Utoya Zouden Kunnen Zeggen. Facebook twitter en zulken deden dat ook voor terrorist israel dat al 52 VN Resoluties Tegen zich verzameld heeft en eulid is en geen enkel vluchteling opneemt noch contributies betaald en honderdenduizenden Kinderen en Mensen per jaar Wereldwijd rooft voor hun sex etc naast Orgaanroven even Wereldwijd en Zelfs onder mom van noodhulp als op Haiti gebeurde waarbij Alle Andere Hulpnationaliteiten weg gepushed werden.
    
   Ook menig pedofielenbende cq Kinder bordeelhouders  werden gearresteerd die van de gelegenheid en ontwrichtingen misbruik maakten. Sommigen hebben er zo een beste Low Life planet van gemaakt….met een Low Life landje als rattekroon dat Zelfs de radioactieve rioolwateren van de dimonafaciliteit op Palestijns Grondgebied leidde. Samen sloten deze itbedrijven meer dan 17 miljoen accounts in de weken voor de aanslagen op Utoya. Zulke censuuracties gaan regelmatig voor af aan grote terreuracties van israel of de banksters. In het jaar voor de israelische genocide aanval op de Palestijnen om weer te pogen een atoomoorlog uit te lokken sloten ze ook vele miljoenen Websites van Kritici.
    
   Sindsdien misbruiken ze ook al Onze tv en media op elk groot Land elke atoommacht tegen elkaar op te stoken. Zelfs de eu misbruiken ze om te stoken tussen Rusland en Europa en bosbranden in Rusland veroorzakende andersom stoken tegen de Europeanen. Israel stak maar snel wat eigen bos in brand om zich voor te doen als medeslachtoffertje…die witte genociderat met die zielige oogjes.
    

Laat een reactie achter