Een computer voor nog geen tientje? Een Kickstarter project wil dat voor elkaar krijgen.

Computertje CHIP voor nog geen tientje ontwikkeld

Fans noemen computertje CHIP, de nieuwste hit op Kickstarter, met $9 al de Raspberry Pi-killer. Maar wat kan je precies met CHIP, een volwaardig computertje, dat zo klein is dat je het om je pols kan dragen?

Computertje CHIP voor nog geen tientje? Een Kickstarterproject wil dat voor elkaar krijgen.
Een computertje voor nog geen tientje? Kickstarterproject CHIP wil dat voor elkaar krijgen.

Computers zijn er in allerlei formaten, variërend van een supercomputer zo groot als een huis, tot de chip in een SIM-card van een mobiele telefoon, die in wezen een zeer kleine volwaardige computer is, of nog kleiner. Nu is een zeer klein computertje, CHIP, ontwikkeld, die zo klein is dat je deze als horloge om je pols kan dragen. Anders dan bij een smartwatch, kan op deze computer een beeldscherm en toetsenbord aangesloten worden, wat het een volwaardige computer maakt. De specs wat betreft geheugen en processorsnelheid lijken op die van een goedkopere smartphone. De minicomputer is uitgerust met wifi en Bluetooth, waardoor deze in staat is om gebruik te maken van Bluetooth-enabled randapparatuur en draadloos internet via wifi.

Omdat het computertje erg klein is en ook niet veel stroom verbruikt – met een standaard batterij is het apparaat zes uur te gebruiken – is het erg geschikt voor hobbyisten. In gevallen waarin energiezuinigheid, gewicht en afmeting belangrijk zijn, zoals bij drones en wearables, wie weet zelfs een virtual reality bril, lijkt dit het ideale apparaat te zijn om de computertaken op zich te nemen. Er is voor een totaalprijs van $50 een soort uitbreidingsset te krijgen, PocketCHIP, waarmee beeldschermpje en toetsenbord worden toegevoegd en het ding verandert in een soort smartphone zonder belfunctie. Wel moet deze gadget niet te zware berekeningen vereisen. Het apparaat wordt uitgeleverd aan de Kickstarter-sponsors in de eerste maanden van 2016.

De hardwarespecs zijn beter dan die van het laatste model van de Raspberry Pi, maar het is niet mogelijk zelf geheugen bij te plaatsen. Ook ontbreken de pinnetjes, die bij de Raspberry gebruikt kunnen worden om meer dan twintig apparaten aan te sturen of uit te lezen.

Bron
Kickstarter.com

Laat een reactie achter