Door een fotorealistische 3D wereld wandelen, waarin je virtuele voorwerpen kan beetpakken en manipuleren als echte voorwerpen. Computers zijn halverwege de jaren ’10 zo krachtig dat het kan, en Microsoft greep de mogelijkheden van 2015 met beide handen aan. Maak kennis met wat denk ik de eerste echt doordachte migratie van een grote partij in augmented reality kan worden genoemd: Microsoft Hololens.
Om een eerste indruk te geven, hieronder het onder kinderen erg populaire computerspel Minecraft. Mojang Software, de ontwikkelaar van Minecraft, is in 2014 voor het BNP van een klein derdewereldland opgekocht door Microsoft. In een kort filmpje van ongeveer een minuut stapt een speler die de Hololens draagt, letterlijk de blokkerige wereld van Minecraft binnen.
De smaak te pakken? Hieronder een uitgebreidere demonstratie, die ook echt uitgebreid de user interface van HoloLens toont. Windows 10, het besturingssysteem dat HoloLens zal aandrijven, neemt de omgeving van de gebruiker over en integreert deze naadloos in de augmented reality interface. In deze demo zie je hoe een gebruiker een drone ontwerpt door manipulatie van virtuele 3D voorwerpen.
Met deze verpletterende demonstraties, is denk ik de concurrentie van Microsoft, denk aan Oculus Rift en Google Glass ruw wakkergeschud. 2015 wordt het jaar van augmented reality, real life. Drones worden in de komende jaren alomtegenwoordig en zullen als de Google wagentjes nu, de wereld in virtual reality vastleggen. Hierna komt denk ik de rest van het zonnestelsel aan de beurt. Of Microsoft de leider gaat worden, weten we niet, maar het Hololens project getuigt van lef, visie en brille. Ze hebben denk ik de beste kaarten.
er is geen concurentie tegenover de rift
dit is een heel ander concept
dit is een wereld in jouw wereld de rift is in een wereld stappen
Ik denk het wel. De Hololens kan domweg meer dan de Oculus Rift. Er is bij mijn weten geen functionaliteit die de RIft wel biedt en Hololens niet.
Interessant; de presentatie van productideeën door creatieve geesten, en daarmee voor iedereen aanschouwelijk te maken praktische voorbeeldoplossingen in de praktijk, liggen zo letterlijk voor het grijpen. Ik ben zeer zeker onder de indruk van de mogelijkheid, de virtueel gecreëerde objecten naderhand door 3D printers in werkelijkheid uit te kunnen printen. Uitvinders kunnen hiermee nu zelfs zonder gehinderd te worden door handicaps als bijvoorbeeld twee linker handen, hun concepten virtueel uitbeelden en uitprinten. Overbodig om naderhand patent aan te vragen, want als je jouw concept vrij deelt met andere creatieve geesten over de hele wereld, beschik je zo vanzelf ook over hun creaties, daar kun je afspraken over maken. Andere erg leuke mogelijkheden zijn dan weer gedeeld culinair koken op afstand, voor relaties ver weg (de ruimte of elders) of Facebook relaties. Alles rolt straks zo uit de 3D printer van de toekomst.