De zonneauto Stella.Bron: TUE

Zonne-gezinsauto Stella ontwikkeld

Een team Eindhovense studenten slaagde er in een gezinsauto te ontwikkelen, die zich voortbeweegt op zonne-energie: de Stella. Dat betekent: nooit meer tanken. Hoe praktisch is een zonne-auto?

De zonneauto Stella.Bron: TUE
De zonneauto Stella.Bron: TUE

Als je de Stella goed bekijkt, valt ten eerste op dat de auto een erg grote oppervlakte heeft. Een platte, ondiepe structuur maakt de auto aerodynamisch gunstig en vooral: laat hem veel zon vangen. Ten tweede: erg hard gaat de Stella niet, zoals uit het filmpje blijkt. Dit komt door het vrij geringe vermogen van de zon. Aan de bovenkantvan de atmosfeer komt er 1100 watt per vierkante meter binnen. Ongeveer de helft van de zonnestraling overleeft de tocht door de atmosfeer, waardoor er rond de 550 watt per vierkante meter op het autodak valt. Op een zonnige dag.

Als we aannemen dat de studenten de beste verkrijgbare zonnecellen hebben gebruikt met een rendementvan rond de 30%, levert dat rond de 150 watt per vierkante meter, of 1500 watt voor de gehele Stella, op. Erg hard kan je daarmee niet. Een goede accu is dus bepaald geen overbodige luxe. En die zit er ook in: de Stella kan 600 km rijden als de zon niet schijnt. Dus met een zonnetje nog veel meer.
Hiermee is aangetoond dat als we genoegen nemen met lagere snelheden, auto’s op zonne-energie heel goed haalbaar zijn. Hopelijk komt dit voertuigje snel op de markt. Al te moeilijk moet het niet zijn: het is in principe een erg lichte carosserie met een goed, groot zonnepaneel op het dak geplakt. Om eerlijk te zijn jeuken de handen van schrijver dezes.

Meer informatie
Stella solar car

 

4 gedachten over “Zonne-gezinsauto Stella ontwikkeld”

  1. Zo langzaam rijdt de Stella solar car nou ook weer niet, 80 mijl/h is nog altijd 134km/h. Op een zonnige dag produceert de Stella meer energie dan er wordt verbruikt, dus zelfs je accu’s blijven dan vol. Leuk wagentje, echt wel zin in zo’n karretje, maar de prijs is mij nog veel te hoog op dit moment, je kunt er een huis voor kopen. Persoonlijk ben ik meer geïnteresseerd in de futuristische modellen die Alon Musk momenteel presenteert, dit voor een vergelijkbare prijs, de Tesla car. Er zijn o.m. erg leuke sedan modellen geproduceerd, met een gemeten acceleratie capaciteit van 100km/h in 3,2, sec. Een ape trotse Porsche 911 bezitter, heeft daarna alleen nog het zwaar frustrerende uitzicht op de geluidloze stofwolken, die jij in jouw UFO aandoende vierzits model, Tesla kielzog achterlaat. Krampachtig geschokt, traumatisch knarsetandend, met slechts nog een verbijsterde herinnering aan de achterlichten op z’n netvliezen.

  2. Als je sportief rijdt in een elektrische auto kom je er niet ver mee.

    1898 was er al een elektrische auto (Porsche Egger-Lohner) die 35 km/h behaalde en een afstand van 78,4 km..

    Vooruitgang?

Laat een reactie achter