Tegenwoordig leven we in het informatietijdperk. Overal krijgen we in meer of mindere mate informatie tot ons. En als we Prof. Dr. Gerardus ’t Hooft mogen geloven staan we pas aan het begin van een grote verandering op het gebied van informatie en technologie. Het informatietijdperk zal volgens hem nog echt goed op gang moeten komen.
Informatieverslaving
Toch zie je al de overduidelijke impact van allerlei informatietechnologieën op onze samenleving. Er zijn dan ook mensen die neigingen beginnen te vertonen die lijken op een verslaving. Ze zijn niet een meester van de technologie, maar meer een slaaf. Internet, televisie en videogames kunnen net zo verslavend zijn als drugs.
Wanneer begon het informatietijdperk?
Het is wel duidelijk wat de grote impact van informatietechnologie en massamedia op samenlevingen wereldwijd is. Maar wanneer is nu precies het informatietijdperk begonnen? Daar zijn verschillende opvattingen over mogelijk. Veel mensen associëren informatietechnologie met computers en internet. Er is echter nog een massamedium die er eerder was en grote impact heeft op de samenleving: de televisie. Maar is het informatietijdperk begonnen met de opkomst van de televisie? Je zou inderdaad kunnen stellen dat het informatietijdperk is begonnen met de opkomst van dit apparaat. Alleen heb je aan een televisietoestel zelf nog weinig. Je bent ook een televisiesignaal nodig en vooral ook een systeem waarmee het mogelijk is het televisiesignaal wereldwijd te kunnen distribueren. Een belangrijke datum is 10 juli 1962. Op deze datum is de eerste commerciële communicatiesatelliet de Telstar 1 gelanceerd. In de dagen erna werden ook de eerste rechtstreekse trans-Atlantische televisie-uitzendingen gedaan. Gedurende de korte levensduur van de Telstar 1 zorgde deze voor 400 transmissies waaronder telefoon- en televisietransmissies. Verder was deze lancering ook het eerste geslaagde commerciële ruimtevaartproject. Interessant weetje is dat de voetbalclub Telstar ook naar deze communicatiesatelliet is vernoemd. Je zou kunnen stellen dat het informatietijdperk met de lancering van de Telstar 1 is begonnen.
Communicatiesatellieten
Sindsdien is het belang van communicatiesatellieten alleen nog maar groter geworden. Zonder communicatiesatellieten zou onze hedendaagse informatiesamenleving niet mogelijk zijn. Satellieten zorgen er namelijk voor dat er een wereldwijd communicatiesysteem mogelijk is. Je zou het kunnen beschouwen als het digitale zenuwstelsel van de mensheid. Informatie die we ontvangen en versturen kunnen via allerlei omwegen van verzender naar ontvanger gaan. En kan een afstand van duizenden kilometers hebben afgelegd zonder dat we dit zelf doorhebben. Zo normaal vinden we het dat het er is zonder goed te beseffen hoe bijzonder het eigenlijk is.
Overigens is het principe van een wereldwijd communicatiesysteem middels satellieten afkomstig van de Engelse sciencefictionschrijver Arthur C. Clarke. In het boek ‘In Wireless World’ uit 1945 beschrijft hij dit idee. Tijdens het werken aan een radarnetwerk voor de Engelse luchtverdediging ontdekte hij het principe van de geostationaire baan. Aan de hand hiervan ontwikkelde hij het idee van een wereldwijd communicatiesysteem en met de lancering van de Telstar 1 werd de werking van dit idee in de praktijk aangetoond.
Dat communicatiesatellieten van groot belang en zelfs van strategische waarde zijn, is ook bij hackers doorgedrongen. Er zijn zelfs hackers met een plan om communicatiesatellieten te lanceren om een eigen satellietcommunicatiesysteem op te zetten. Op die manier willen ze overheidscensuur omzeilen.
Bronnen:
- www.wikipedia.nl
- Boek ‘Uitvindingen van de 20ste eeuw’
Als mens reflecteerden we tot voor kort in onze ontwikkeling de direkte omgevingen waarin wij verkeerden. Dit had alles te maken met de beperkte reikwijdte, de grootte, de snelheid, en bewuste beperkingen van informatiestromen. Het direkte effect van het aangebroken informatietijdperk is nu, dat dit ons tot wereldburgers heeft gemaakt voorzover de censuur dat toelaat. Andermans probleem is nu ook ons probleem geworden, andermans oplossing kan nu ook de oplossing voor ons probleem zijn. Alle belangen worden wederzijds op wereldschaal, we zijn wereldburgers geworden. Nu nog even willen delen als we meer hebben dan die anderen….Â
Dat is waar. De impact van deze technologische doorbraak mag inderdaad niet worden onderschat. Het heeft grote wereldwijde gevolgen gehad. Je zou zelfs kunnen stellen dat globalisatie in haar huidige vorm zonder deze technologie niet mogelijk is.Â
Oom T, m.i. is informatie overdracht enof tijdperk al zo oud als de mensheid. We zijn ooit eens begonnen met oa de tam tam, waar bepaalde berichtgeving door gegeven werdt. De huidige situatie is niet alleen voor het gemak, maar ook voor het kapitaal. Daarnaast vind ik dat het kapitaal de fout maakt, door te snel winst te willen maken en voordat het ene nieuwe apparaat op de markt is, zijn ze alweer bezig met het volgende apparaat te creeren. Deze technologie gaat voor zeer vele mensen te snel. Het is uiteindelijk maar een kleine groep, die hier dankbaar gebruik van maakt, ongeacht de redenen. Maar verder ben ik het met Andre eens zoals hij het verwoord. Andre, je laatste regel: mijn vrouw zal ik nooit delen, daar blijft iedereen met zijn fikken vanaf. Mvg Paul. :-DÂ
Helemaal mee eens, wereldburger of niet. Dat zou ik ook niet toelaten, maak een hamburger van zo’n gast. :)
Rake opmerking. Er is natuurlijk altijd al een informatietijdperk geweest. ICT zou je misschien ook wel kunnen vertalen als: informatie, communicatie en taal.
Taal = communicatie = informatie. Gebarentaal is ook informatie en braille ook. Alleen is sinds 50 jaar dus het technologisch mogelijk om een wereldwijd communicatienetwerk te hebben en wordt dit daarom het informatietijdperk genoemd.
Oomt,
Ik geloof dat je gelijk hebt dat het met de TV, wereldwijd is geworden, die informatie, maar die informatie werd gestuurd, nu met het (nog) vrije internet kan dit niet meer. Â Â
Internet zie ik als een extra medium of extra massamedium als communicatiekanaal naast de televisie. Het is zeker waar dat de TV éénrichtingsverkeer is. Internet is dat juist niet. Dat is ook de kracht van vrije wereldwijde web. Maar vergeet niet dat de TV nog steeds een belangrijk massamedium is waarop informatie wordt gestuurd.
Â
En op internet wordt informatie niet gestuurd? Wat dacht je van Google als belangrijkste zoekmachine om informatie te ontsluiten op het internet . Als je zoekresultaten worden volgens mij voor 1 tot 2 jaar bewaard. Het is dan mogelijk op basis van die informatie persoonlijke profielen samen te stellen en je zoekresultaten te sturen. En van sociale media waar mensen massaal gebruik van maken om informatie te krijgen. Redelijk veel mensen volgens toch andere bekende voorbeelden die tweeten. Ook zaken trending topic helpen hieraan mee. Ook veel mensen raadplegen sites die behoren tot de MSM als nu.nl, telegraaf.nl en geenstijl.nl Die informatie die daar wordt verspreidt zie je ook weer op de TV. Informatie op het internet wordt wel degelijk gestuurd. Lang niet zo erg misschien als op de TV, maar nog steeds wel in bepaalde mate. Paul maakte ook een goede opmerking over het kapitaal. Ze hebben veel voordeel bij deze technologieën.    Â
Overigens zie je dat internet en TV ook steeds bij elkaar komen te liggen. Neem bijvoorbeeld uitzendinggemist.nl of livestreams op youtube.com Het versmelt steeds meer met elkaar. Net zoals telefonie en internet. Met bijvoorbeeld mobiele telefonie en mobiel internet.
Het mobiele internet maakt dat informatie altijd toegangkelijk is als je maar een apparaatje en toegang hebt. Dat is vrij revolutionair, maar als de dekking wereldwijd wordt, en het apparaatje geintegreerd wordt in iets wat je niet kan verliezen of vergeten, dan wordt het nog beter, voor iemand de zo verslaafd is informatie als ik!
Er is slechts een verzameling van technologische doorbraken voor nodig in de toekomst. Een verzameling waarvan we zonder uitzondering allemaal economisch afhankelijk zullen worden en alles voegt zich samen tot één mensheid. Wereldwijde communicatie hebben we al, de samenwerking ontwikkelt zich daarom gestaag tot het bewustzijn, dat we allemaal volwaardige mensen zijn, die elkaar nodig hebben. Nu nog de ruimte in, waar voor iedereen oneindige voorraden voorhanden zijn. Als iedereen genoeg heeft zal er geen strijd meer hoeven zijn.Â