De maatschappij is aan het verbitteren. Zowel in de originele betekenis als in de dubbelzinnigheid van het woord. De snelle communicatie via het brede scala aan verschillende media zorgt voor overexposure van de gemiddelde mens. Het NOS Nieuws en de oldschool papieren versie zijn hiervoor deels verantwoordelijk, maar slechts medeplichtig. De bits en bytes uit het elektronische dromenland zijn de werkelijke daders.
Door de stijgende hoeveelheid aan mogelijkheden in zowel de digitale als de ‘echte’ wereld is het makkelijker om verzuurd te raken door datgene wat je niet bezit of kunt doen. De lat wordt alsmaar hoger gelegd waardoor het voor mensen steeds lastiger wordt om het geluk te bereiken wat voldoet aan hun normen. Vroeger werkten de mensen hard en waren ze gelukkig als ze hun gezinnetje draaiende konden houden zonder al teveel poespas eromheen. Het waarderen van deze eenvoud is verdwenen en wordt nu overstemd door het streven naar de veelvuldigheid aan nieuwe gadgets en andere technologische veranderingen die iedere dag weer plaatsvinden. Door mee te gaan in deze stroomversnelling komt er nooit een einde aan waar je tevreden mee zult zijn. Een vicieuze cirkel van een vraag naar materialisme dat wordt beantwoord met een vernieuwde vraag naar materialistische eenheden.
Vooral door het ontbreken van een praktisch nut van al deze ontwikkelingen doe ik hier zelf sowieso niet aan mee en houd ik het, telefonisch gezien, fijn bij mijn €25 Samsung mobieltje van de Mediamarkt. Bellen, smsen en wisselgesprekken aan kunnen nemen, mijn gadget is compleet. Een constante verantwoordelijkheid opgelegd krijgen om altijd maar bereikbaar te zijn via WhatsApp, e-mail en andere communicatiebronnen geeft mij de kriebels en zal ik, zolang het kan, relaxed blijven vermijden.
De bits & bytes zijn niet alleen verantwoordelijk voor de gepimpte mobieltjes, maar ook voor de sociale platform veranderingen die de afgelopen jaren plaatsvinden. De jeugd van tegenwoordig schakelt over op de digi-taal in plaats van het Nederlands en tonen hun gevoelens nu alleen nog maar door middel van e-moties. Online sociaal aanzien wordt steeds meer van belang en moet op meer en meer plekken aanwezig zijn. Aantal likes per foto/updates, relatie-status en vriendenaantallen hebben allen invloed op het dagelijkse zelfbeeld waar vooral de pubers altijd nog hard op zoek zijn naar bevestiging. Het zou jammer zijn als deze bevestiging tot stand komt naar aanleiding van wat cijfertjes en bewerkte foto’s op het internet in plaats van het ontwikkelen van een toffe reallife persoonlijkheid.
De opkomende facebookgeneraties moeten oppassen voor deze nieuwe vorm van leukemie.
Voor je het weet bepaalt de jeugd haar zelfbeeld aan de hand van deze digitale statistieken en gaat een deel ervan er aan onder door. Leukemie zal gestaag meer slachtoffers gaan eisen. Misschien tijd voor wat online cliniclowns die op willekeurige profielen deze ziekte kunnen behandelen en een remedie kunnen bieden aan de hand van anonieme ‘Vind ik leuk’s’.
Daanweustenraad
resumerend: culturele organisatie bij aanpak van knelpunten; maatschappelijke zin van technische ontwikkelingen, marktonderzoeken en ideeënontwikkeling.
Gezien in Eilat/Israël; grotere gezelschappen (gezins – of bedrijfsmatig) samen aan de lunch – of dinertafel communiceren uitsluitend buiten het gezelschap om met hun gadgets. Samenzijn is verworden tot Eensaamheid. Typefout is bewust. Gadgets dragen hooglijk bij aan de Verdeel & Heers systemen van de Nieuwe Wereld Orde.