Megastallen – ze blijven maar groeien

Megastallen, stallen waarin ontzettend veel dieren bijeen gepropt worden. Niet op een diervriendelijke manier, in ruime hokken of kooien op stro. Nee, er wordt zo kostenbesparend mogelijk gewerkt; de dieren worden in te kleine kale betonnen hokken of draadgazen kooien gehouden. Eerder sprak men van de bioindustrie, echter werkte deze term misleidend. Bio werd namelijk gelinkt aan biologisch voedsel, wat dus goed zou zijn. Deze tem is daarom nu gewijzigd in veeindustrie, in dit soort stallen worden de dieren dus werkelijk gebruikt als productiemiddel in de voedselindustrie.

En dan bestaat ook nog eens het risico voor de volksgezondheid: een individueel dier dat een ziekte heeft kan bij zo’n hoge bezettingsgraad al snel een enorm probleem worden. Voor een land dat zeer veel exporteert kan dat nationale, en zelfs internationale schade veroorzaken. Om deze uitbraken van ziekte te bestrijden wordt de dieren preventief antibiotica toegediend, maar is hiermee dit probleem uit de wereld?

3 gedachten over “Megastallen – ze blijven maar groeien”

 1. Beste Gijsbert,

  ik wil even reageren op je stukje, vooral aangezien er redelijk wat dingen in staan welke nergens op slaan. De te kleine betonnen hokken van vroeger mogen al enige tijd niet meer gebouwd worden, sterker nog de oude stallen waar deze nog in gebruikt worden worden nu vaak vervangen door deze zogenaamde “Megastallen”. een van de prioriteiten van deze megastallen is juist dieren welzijn. dit aangezien als een dier beter wordt behandeld er over het algemeen minder ziektes voorkomen. ook het preventieve anti-biotica waar je hier over praat wordt inmiddels door de boeren zelf al aangepakt.

  het grootste probleem is hier niet de zogenaamde “Megastallen” waar je over praat, dit zijn over het algemeen de consumenten welke altijd het goedkopere stukje vlees/groente in de supermarkt pakken. hierdoor worden de boeren gedwongen om wel te blijven groeien. dit te samen met het feit dat er steeds minder mensen zijn welke boer willen worden of sterker nog kunnen worden. dit alles te samen zorgt er voor dat steeds minder boeren de complete voedselvoorziening moeten gaan verzorgen. dus als je echt van deze “Megastallen” af wilt zul je beter kunnen gaan kijken naar een manier om er voor te zorgen dat de consument alleen nog maar het betere stukje vlees/groente gaat kopen, en dat er weer de mogelijkheid komt voor mensen om boer te worden. want met de boeren opvolgers, zullen het aantal boeren de komende jaren halveren, waardoor zogenaamde “Megastallen” de enigste optie nog zijn. om de voedselvoorzieningen te waarborgen.

  Mvg

  Fons Biemans

  (Boeren zoon)

  1. Hoi Fons,

   Bedankt voor je reactie. Met het tweede deel van je verhaal ben ik het in grote lijnen wel eens: de omslag moet van de consument komen.
   In het eerste deel zeg jij echter dingen die niet kloppen:
   koeien in deze enorme stallen hebben wel een koematras of
   bodembedekking in hun ligboxen,
   rose of blankvleeskalveren leven op beton of hout,
   varkens leven op beton,
   en konijnen leen in draadgazen kooitjes.

Laat een reactie achter