De zes florarijken. Capensis en Antarctis zijn bijna verdwenen.

Antarctica pas kort geleden geheel met ijs bedekt

Uit pollenanalyse blijkt dat het Noord-Antarctische Schiereiland twaalf miljoen jaar geleden nog bedekt was met toendra. Hier kwamen de laatste resten van de Antarctische flora aan hun einde.

Van de aardbodem verdwenen florarijk

De zes florarijken. Capensis en Antarctis zijn bijna verdwenen.
De zes florarijken. Capensis en Antarctis zijn bijna verdwenen.

Botanici delen de wereld op in verschillende florarijken: Holarctis (Europa en Noord-Amerika), Paleotropis (Afrika en tropisch Azië), Neotropis (Zuid-Amerika plus Mexico), het minirijkje Capensis (westelijk deel van Zuid-Afrika) en Australis (Australië en Nieuw-Zeeland). Elk rijk heeft unieke plantensoorten en plantenfamilies die alleen daar voorkomen.

Aan de uiterste zuidpunt van Zuid-Amerika, het zuidelijkste puntje van Nieuw-Zeeland  en op de ijskoude, onherbergzame eilanden in de Zuidelijke Oceaan komen echter planten voor die een merkwaardige verwantschap met elkaar hebben en nergens anders ter wereld voorkomen.

De wildste hypotheses werden bedacht. Zo zouden het overblijfselen zijn van het verzonken continent Atlantis. Nu weten we dat dat de laatste overlevers zijn van het ooit zo bloeiende florarijk Antarctis. In het vroege Eoceen, vlak na het uitsterven van de dino’s, was Antarctica nog bedekt met dichte wouden met veel soorten. In het late Eoceen, 35 miljoen jaar geleden,  begonnen de bossen snel te verdwijnen en vormde zich de ijskap. Een taaie toendravegetatie hield het nog uit tot het late Mioceen, zeventien miljoen jaar geleden. De ijsafzettingen op het Antarctische vasteland bereikten toen hun tegenwoordige grootte. De laatste Antarctische overlevers groeien in het uiterste puntje van Zuid-Amerika, Nieuw-Zeeland en Antarctische eilanden.

Amerikaanse onderzoekers hebben een proefboring gedaan van dertig meter diep in het gesteente iets buiten de kust van het Antarctisch Schiereiland.  Aan de hand van het gevonden pollen in de modder onder dit gesteente, samen meer dan duizend gefossiliseerde korrels,  is een overzicht ontstaan van de veranderingen in vegetatie de afgelopen 36 miljoen jaar. Naar nu blijkt,  hebben de laatste Antarctische planten het langer uitgehouden dan tot nu toe gedacht. Er zijn overblijfselen van toendraplanten-stuifmeel gebonden in sedimenten van twaalf miljoen jaar oud. Op dit moment komen er op het schiereiland nog maar een handjevol soorten voor. De moraal: ijstijden zijn veel verwoestender dan het broeikaseffect.

Bronnen
1. Fossilized Pollen Reveals Climate History of Northern Antarctica: Tundra Persisted Until 12 Million Years Ago, Science Daily
2. John B. Anderson et al., Progressive Cenozoic cooling and the demise of Antarctica’s last refugium. Proceedings of the National Academy of Sciences, 2011

10 gedachten over “Antarctica pas kort geleden geheel met ijs bedekt”

  1. Ik vind het leven ook beter als het wat warmer is. Kunnen die polen ook weer vrolijk ontdooien en we daar op de landmassa`s weer landbouw enzo bedrijven. Beetje lullig dat veel steden in rivierdelta`s aan zee zijn gebouwd maar goed. Zo nu en dan moet je maar wat meegaan met de patronen der natuur. :-)

  2. Raar dat er een eeuwenoude gedetailleerde landkaart bestaat van Antartica terwijl men pas sinds kort weet hoe het er eigenlijk uitziet
    google effe op `piri reis `..

    1. Allang debunked!
      Bepaalde ‘gelovers’ zien de sterk vervormd weergegeven kust van Patagonië aan voor die van Antarctica en dat is bij nadere bestudering pertinent onjuist. Maar ach, dit soort met verdraaide feiten doorspekte verhalen blijven spannend leesvoer voor leken.

  3. Een op hol slaande broeikassefect is natuurlijk nog verwoestender dan gaat de aarde veel op planeet Venus lijken.
    Maarja omgekeerd het zelfde, kijk maar naar Mars

    1. Daar is wel iets meer voor nodig.
      Venus heeft een 100 maal dikkere atmosfeer bestaande uit voornamelijk CO2.
      Dus dan lukt het wel…
      CO2 maakt nog niet eens een procent uit van onze veel dunnere atmosfeer.

  4. Het zou ons idd niet lukken om de Aarde zo doen op te warmen nee.
    Maar als het zou gebeuren zou alles en iedereen worden uitgeroeid. Als het bij ons al een dergelijke temperatuur van boven 200 graden celsius wordt, dan kan CO2 uit kalkgesteente ontsnappen en wordt de atmosfeer dikker.

  5. @moerstaal

    je hebt gelijk ; die kaart is volgens de overlevering zo`n 6000 jaar oud .
    Terwijl de aarde pas 5000 jaar oud is .volgens de Thora , en jij wil zo`n belangrijk boek toch niet gaan `debunken` .Wat dat ook moge zijn ..

Laat een reactie achter