Bamboe als bouwmateriaal van de toekomst

Share Button

De bamboeachtigen zijn de grootste grassen. Deze sterke en snel groeiende planten zijn door hun unieke eigenschappen zeer gewild in Azië. Nu komt er ook in Europa en Noord-Amerika steeds meer belangstelling voor deze alleskunners.

De grootste bamboesoort ter wereld, Dendrocalamus giganteus. Bron: paiyaknan.blogspot.com

De grootste bamboesoort ter wereld, Dendrocalamus giganteus. Bron: paiyaknan.blogspot.com

Bamboeachtigen als snelle groeiers
Vergeleken met veel andere soorten groeit bamboe zeer snel. De reuzenbamboe (Dendrocalamus giganteus), bijvoorbeeld, is een tot 35 meter hoge plant met tot 30 cm dikke stengels, die tot 45 cm per dag kunnen groeien. Kenmerkend voor bamboesoorten zijn de knopen waarin hun stengel verdeeld is. Deze soort levert 20 tot 30 ton biomassa per hectare per jaar[2], wat tot de allerhoogste gewasopbrengsten ter wereld hoort. Een groot deel hiervan is bamboestengel en dus bruikbaar als bouwmateriaal.

De grootste structuur met bamboe ooit

Bouwen met bamboe
Bamboestengels zijn buigzaam, hol maar zeer sterk. Geen wonder dus dat in Indochina al eeuwen gebouwd wordt met bamboe. Van de grootste bamboesoorten is het hout sterk genoeg om hier zware constructies mee te ondersteunen. Recent onderzoek [1] wees uit, dat bamboe in de lengterichting vrijwel geen vermoeidheidsverschijnselen vertoont, als het hierop belast wordt (bijvoorbeeld door trek- en duwkrachten). Met de grootste bamboesoorten zijn gebouwen tot 18 meter hoog, zes verdiepingen, gebouwd.

Een groep Indiase architecten ontwikkelde deze bamboe-bouwstijl voor door rampen getroffen community in de Filippijnen.

Een groep Indiase architecten ontwikkelde deze bamboe-bouwstijl voor door rampen getroffen community in de Filippijnen.

Bronnen
1. Lauren Keogh,Patrick O’Hanlon,Peter O’Reilly,David Taylor, Fatigue in bamboo, International Journal of Fatigue, 2015
2. Stéphane Schröder, Guadua Bamboo: Dendrocalamus giganteus, 2010

Share Button

Germen Roding

Hoofdredacteur en analist (Visionair.nl) Expertise: biologische productiesystemen (master), natuurkunde (gedeeltelijek bachelor), informatica

Dit vind je misschien ook interessant:

4 reacties

  1. Razorr schreef:

    Heel interessant – zeker ook wanneer we de tijd van de peak oil voorbij zijn. Heb het idee om bamboe ook meer in het westen te gaan gebruiken al vaker zien voorbij komen. Ook esthetisch heel boeiend, een veel gevarieerder ‘landschap’ in de bebouwde kom. Maar als dit op – zeer – grote schaal verbouwd en gebruikt gaat worden put het dan de bodem niet snel uit?

  2. winston schreef:

    een uitstekende manier om de (regen)wouden te sparen

Geef een reactie

Advertisment ad adsense adlogger