Collectieve woonvorm, tussen kopen en huren

Zowel kopen als huren hebben nadelen. De collectieve woonvorm is daarom steeds populairder. Moeten we meer collectieve woonvormen stimuleren?

Hoe werkt een collectieve woonvorm?

Kopen en huren zijn individuele woonvormen. Namelijk, een overeenkomst tussen een koper en verkoper, of huurder en verhuurder. Een koophuis heeft één (of stelletje) eigena(a)r(en) en een afgezonderde woonruimte. Een huurhuis meestal ook. Bij een collectieve woonvorm delen de bewoners een aantal woonvoorzieningen met elkaar, zoals de tuin, opslagruimtes en dergelijke.

Het concept van collectieve woonvormen is al zo oud als de mensheid. Veel Afrikaanse volkeren kennen mannenhuizen voor jonge ongehuwde mannen. Kloosters, slaapzalen in kazernes en scheepskooien zijn bekende voorbeelden.

De mate waarin woonruimte gemeenschappelijk is, verschilt per collectieve woonvorm. Bij sommige collectieve woonvormen delen bewoners alleen de tuin. Bij andere ook andere gemeenschappelijke ruimten, bijvoorbeeld washok, keuken, opbergschuur, woonkamer en badkamer.

Daardoor kunnen er in een collectieve woonvorm vaak meer mensen wonen op minder ruimte. Ongeveer vijf procent van alle mensen in de buurlanden van Nederland woont in een collectieve woonvorm. Hier ligt dat percentage veel lager. Sommige groepen, zoals woningbouwverenigingen willen dit percentage ophogen. Het idee daarachter is, dat zo de bestaande woonruimte meer intensief benut wordt en meer mensen onderdak kunnen vinden.

Verlies aan privacy

Het verlies van privacy vinden de meeste mensen een groot bezwaar, dat niet opweegt tegen de lagere lasten en gezelligheid. Weliswaar passen er veel makke schapen in een hok, maar het is onvermijdelijk dat op een gegeven moment mensen elkaar in de weg gaan lopen. Bijvoorbeeld door verschillende ideeën over schoonmaken. Wie ooit in een studentenhuis heeft gewoond, of met een partner of stel vrienden een huis heeft gedeeld, kan daarvan meepraten. De trend is nu vooral richting meer eenpersoonshuishoudens, met reden. Vooral armere mensen wonen in een collectieve woonvorm, hoewel lang niet altijd.

Collectief wonen, extreem doorgetrokken. In dit concept van Maria Cecilia Collet, Runkang Shi en Haokun Wang van de Technische Universiteit München (ook de bron) kunnen de bewoners van deze verdieping zelf kiezen welke delen ze af willen schermen van het collectief (privegedeelten zijn rood aangegeven rechts).
Collectief wonen, extreem doorgetrokken. In dit concept van Maria Cecilia Collet, Runkang Shi en Haokun Wang van de Technische Universiteit München (ook de bron) kunnen de vermoedelijk twintig bewoners van deze verdieping zelf kiezen welke delen ze af willen schermen van het collectief (privegedeelten zijn rood aangegeven, sanitaire ruimtes en keukens in groen, rechts).

Hoe kan een collectieve woonvorm nuttig zijn?

Collectieve woonvormen kennen nu toch een opleving. Een voor de hand liggende reden is de toenemende armoede onder vooral jongeren, waardoor een eigen huis steeds meer buiten bereik komt te liggen. Maar er kunnen ook persoonlijke omstandigheden zijn. Zo is het voor hulpbehoevenden nuttig om mantelzorgers in de buurt te hebben wonen. Vandaar de komst van kangoeroewoningen en mantelzorgwoningen. Voor alleenstaande mensen die zich eenzaam voelen, wat vaak bij ouderen het geval is, kan een collectieve woonvorm ook aantrekkelijk zijn.

Laat een reactie achter