Medisch onderzoek staat in de communistische eilandstaat Cuba op een hoog peil. Daarom is het ook niet zo verwonderlijk dat uitgerekend Cubaanse onderzoekers CimaVax-EGF, het eerste vaccin ooit tegen longkanker hebben ontwikkeld. Het vaccin wordt nu voor het eerst klinisch ingezet en zal ook aan het buitenland worden verkocht.
Chemotherapie en radiotherapie zijn erg duur. Een arm land als Cuba kan een dure westerse behandeling niet betalen. Ook worden Cubaanse onderzoekers niet betaald door de farmaceutische industrie, zoals in het westen, maar door de staat. Vandaar dat er in Cuba vooral veel onderzoek wordt gedaan naar goedkope, doeltreffende behandelingen voor ziekten als kanker. Die prikkel is er in landen als Nederland en andere kapitalistische landen helaas niet. Vandaar ook dat de kosten van de gezondheidszorg hier en bij Cuba’s aartsvijand, de VS, exploderen.
Het CimaVax-EGF vaccin is een resultaat van 25 jaar onderzoek naar ziekten die gerelateerd zijn aan tabaksmisbruik, een ernstig probleem op dit eiland dat bekend staat om zijn Havana-sigaren. Onderzoekers en wetenschappers aan het Center of Molecular Immunology (CIM) in Havana deden de ontdekking. Volgens Gisela Gonzalez, onderzoeksleidster, is het hoofdingrediënt van het vaccin een eiwit dat door zich uitzaaiende kankergezwellen wordt geproduceerd: de epidermale groeifactor (EGF).
Het lichaam van de patiënt maakt op die manier antistoffen aan tegen dit eiwit. Het vaccin verandert zo kanker in een chronische, beheersbare ziekte, die door het menselijke afweersysteeem onder de duim gehouden kan worden.
Het immunogene vaccin is geschikt voor patiënten met vergevorderde longkanker in het derde en vierde stadium die nergens anders meer op reageert. “Het is onmogelijk de ziekte te voorkomen, maar patiënten in kritieke toestand knappen er aanzienlijk van op.”
Volgens haar is CimaVax-EGF klinisch getest bij meer dan 1000 patienten verspreid over het eiland en wordt nu gratis verspreid in alle ziekenhuizen van het land. Gonzalez wil dit principe ook toepassen bij het behandelen van andere kankersoorten zoals prostaatkanker, baarmoederhalskanker en borstkanker.
Longkanker is één van de meest voorkomende kankersoorten. De ziekte doodt wereldwijd ongeveer 5 miljoen mensen per jaar. Naar verwachting zal dit aantal stijgen tot acht miljoen in 2030 tenzij wereldwijd de rookgewoonten radicaal veranderen. Op Cuba kost longkanker 20 000 mensen per jaar het leven, in Nederland tienduizend: relatief drie keer zo weinig. Longkanker is in twaalf van de vijftien Cubaanse provincies de voornaamste doodsoorzaak.
Bron:
Xinhuanet
we wileen contakt heben aub.
hopeloze moeder die graag het vaccin voor haar dochter zou willen hebben . Waar kan ik het afhalen ? Of moet ik nr Cuba . Mijn dochter heeft wel small cell lung carcinome .
Prof. Arjan Griffioen (VUmc) wil een vaccin ontwikkelen dat voorkomt dat mensen uberhaupt kanker krijgen.
Het is een stip aan de horizon die vele jaren zal duren nuanceert hij alvast.