Eindelijk komaf met die irritante soldeerbout. Elektronica teken je voortaan gewoon.

Elektronica tekenen met een pen

Zou het niet handig zijn, schakelingen direct te kunnen tekenen in plaats dat geknoei met een soldeerbout en soldeertin, dachten een aantal onderzoekers. En dus vonden ze een übercoole opvolger voor de soldeerbout uit: een balpen met geleidende inkt. Worden lessen elektronica straks gegeven in het tekenlokaal?

Eindelijk komaf met die irritante soldeerbout. Elektronica teken je voortaan gewoon.
Eindelijk komaf met die irritante soldeerbout. Elektronica teken je voortaan gewoon.

Twee Jennifers, één (J. Lewis) professor materiaalkunde en industrieel ontwerp aan de universiteit van Illinois, de ander Jennifer Bernhard, professor in elektrische en computertechniek, publiceerden hun werk in het tijdschrift Advanced Materials.Ontwerpen kunnen nu heel snel getekend en uitgeprobeerd worden, aldus Lewis. “Dit is een belangrijk stap richting desktop fabricage met behulp van goedkope, overal aanwezige printers.”

De inkt van de balpen bestaat uit zilvercolloïde. Dat is een fijne oplossing van zilverdeeltjes.  na het schrijven droogt de inkt op, de zilverdeeltjes raken elkaar en vormen geleidende stroomdraden op papier. Of een ander poreus materiaal, zoals hout. Nog interessanter: de inkt blijft geleiden, ook als het papier gebogen wordt. Geen goed idee om dat te proberen met een printplaatje van je geluidsinstallatie. Metallische inktsoorten bestaan al langer (zo zijn er inktcassettes te koop met metallische inkt voor inkjetprinters), maar het voordeel van deze balpen is dat er geen printer of programmeren nodig is.

De onderzoekers hebben de pen al gebruikt om een elektrisch geleidende versie van een klassiek Koreaanse tekening te maken. De onderzoekers hebben ook een flexibele LED display op papier gedemonstreerd, elektrisch geleidende tekst en driedimensionale radioantennes. De onderzoekers willen nu nieuwe elektronische inkten ontwikkelen met andere elektrionische eigenschappen. Zo zou je weerstanden kunnen tekenen met minder goed geleidende inkt – elke centimeter lijn is bijvoorbeeld tien ohm er bij. Of kan je elektrische componenten zoals transistors als stickers op het papier plakken. Wie weet liggen er straks boeken in de winkel met stickervellen waarmee je je eigen radio kan tekenen en plakken. Of wie weet komt er (het zijn immers twee dames die dit uitvinden) geleidende lipstick voor elektriserende kussen…

Bronnen
Silver Pen Has the Write Stuff for Flexible Electronics, Science Daily
Analisa Russo, Bok Yeop Ahn, Jacob J. Adams, Eric B. Duoss, Jennifer T. Bernhard, Jennifer A. Lewis. Pen-on-Paper Flexible Electronics. Advanced Materials, 2011

6 gedachten over “Elektronica tekenen met een pen”

 1. De balpen was de overkill uitvinding in de ruimtevaart waar een simpel vul-potlood ook werkte.
  Ahoewel mogelijk grafiet stof de doorslag zou kunnen geven(info ontbreekt mij daaraan)
  Maar wat ik wel weet is dat ik zelf al tijden lang mijn zelf ge etste printplaten corrigeer en verdik met de in dit artikel beschreven techniek.
  Er zijn ook varianten met zilverlijm,erg duur maar voor het zelf toepassen van dunnefilm zonnecellen zeker wel rendabel bij het aanbrengen van een soldeerbaar contactvlak.
  Er wordt bovendien aangeraden om het verlijmde deel goed aan te drukken bij het uitharden,daarmee druk je de geleidbare deeltjes goed tegen elkaar.

 2. dit verhaal brengt mij op een idee..

  dat je alles wat vloeibaar is in een pen kan stoppen is al jaren bekend, kijk maar naar de ouderwetse glitterpen.

  Wat dacht je ervan als je die pen gebruikt, je tekent een schema… nee wacht es ff.. nog leuker, er bestaat software waarmee je in de lucht kan tekenen. Je zet gewoon een 3D-bril op, je pakt een joystick, of hoe je het ook maar noemen wil, in je handen en gaat in de lucht tekenen. Het programma wat je hierdoor schrijft wordt opgeslagen en is meteen uitprintbaar met een 3D-printer. Dat zou nog eens een mooie innovatie zijn voor klaslokalen.Met die joystick zou je dan ook meteen de parameters kunnen ingeven, wat is zilver, wat is goud, hoe breed, hoe dik, enz.

  Maar goed, het is weer het zoveelste pracht van een artikel :)

Laat een reactie achter