Dichloor-azijnzuur. Een zeer eenvoudig molecuul, maar verbijsterend effectief tegen kanker.

‘Goedkoop en veilig medicijn helpt tegen de meeste vormen van kanker’

De ‘wonder drug’ dichloroacetaat (DCA) helpt volgens onderzoek van de universiteit van Alberta in Canada tegen de meeste kankers door de slapende mitochondrieën in kankercellen  weer tot leven te wekken. Deze ontdekking dateert al van 2007, maar komt pas nu in de publiciteit.

ATP en kanker
Mijn vader is gepromoveerd op onderzoek naar de effecten van de kunstmatig toegevoegde energiedrager ATP op kankercellen. Gewoonlijk wordt ATP door mitochondriën (bacterieachtige  celonderdelen die suiker aeroob verbranden met zuurstof en zo ATP maken) gemaakt, maar bij veel vormen van kanker zijn de mitochondriën inactief. Zonder mitochondrieën kunnen cellen alleen  anaerobe afbraak uitvoeren. Dit is afbraak zonder zuurstof, wat maar twee moleculen ATP oplevert. Ter vergelijking: mitochondrieën scoren 38 ATP, dat is maar liefst negentien keer zoveel.

Dit onderzoek(1) dateert van ongeveer vijfendertig jaar terug. Opmerkelijk genoeg bleek kunstmatig toegediende ATP in staat,  kankercellen terug te laten schakelen naar een minder agressieve vorm. Klaarblijkelijk is de energievoorziening een essentiële factor bij het ontstaan van kanker. Zijn proefschrift bleef tientallen jaren verstoffen (het lot van de meeste proefschriften) tot hij plotseling veel aandacht kreeg uit wetenschappelijke hoek. Klaarblijkelijk zijn kankeronderzoekers nu verder gegaan in deze onderzoeksrichting en hebben het complete mechanisme opgehelderd. Mitochondriën blijken uiterst essentieel, vermoedelijk omdat ze grote hoeveelheden ATP produceren die de kankercel of uitschakelt of terugschakelt naar een gezonde vorm.

DCA is magische kogel tegen kankercellen

 

 

 

Dichloor-azijnzuur. Een zeer eenvoudig molecuul, maar verbijsterend effectief tegen kanker.
Dichloor-acetaat. Een zeer eenvoudig molecuul, maar verbijsterend effectief tegen kanker.

Dichloroacetaat is maar een klein molecuul en chemisch gezien eenvoudig te bereiden. Het molecuul wordt nu al gebruikt om zeldzame stofwisselingsziekten te behandelen en is daarom goedgekeurd voor geneeskundig gebruik. Het zou vandaag al als anti-kankermedicijn ingezet kunnen worden. DCA is azijnzuur (in verdunde vorm is dat tafelazijn), waarin twee waterstofatomen zijn vervangen door chlooratomen. Onderzoeker Evangelos Michelakis van de universiteit van Alberta heeft in 2007 bij toeval ontdekt dat DCA wel long- borst- en hersenkankercellen doodt, maar niet gezonde cellen(2). DCA blijkt de mitochondriën weer aan te schakelen, wat de kankercellen niet overleven. Mitochondrieën hebben namelijk nog een tweede taak: ze zijn betrokken bij apoptose, natuurlijke celdood. Cellen waarbij de mitochondrieën niet meer werken, worden onsterfelijke kankercellen. Zodra de mitochondriën weer aanschakelen, maakt de onnatuurlijke plaats van de cel dat deze onmiddellijk zelfmoord pleegt, veronderstelt Michelakis.

Zijn kankergezwellen overblijfselen uit een anaeroob verleden?
Heel lang geleden was er nog nauwelijks zuurstof. Door exobiologen is al verondersteld dat kankergezwellen in feite een terugval zijn van ons lichaam naar het stadium van een oeroud dier. Deze ontdekkingen passen uitstekend in dat plaatje. De allereerste dieren leefden waarschijnlijk in een zeer zuurstofarme omgeving. Mogelijk zorgt het lage energieniveau door het uitvallen van de mitochondriën tot een terugval naar deze onsterfelijke staat.

Farmaceutisch complot?
Geneesmiddelenfabrikanten verdienen erg goed aan kanker. Geen wonder: kanker is een slopende ziekte die jarenlang intensieve behandeling (vaak met chemotherapie) vergt. De totale omzet aan anti-kankermedicijnen is ongeveer 50 miljard dollar per jaar, waarvan tweederde in de VS (3). Vijftig miljard is het totale persoonlijke vermogen van de rijkste man ter wereld of het totale bruto nationaal product van een land als Syrië of Luxemburg. Er zijn voor kleinere bedragen moorden gepleegd. Gevallen waarin onderzoekers van bovenaf op kregen gelegd wat ze mogen publiceren en wat niet, zijn bekend uit onder meer de tabaksindustrie. Ook de farmaceutische industrie is bepaald geen filantropische bedrijfstak. New Scientist (4) geeft een link naar een speciale website van de universiteit van Alberta (5) om een fonds te vormen om onderzoek te doen naar dit veelbelovende middel. In een kleine klinische trial (5 patiënten), gepubliceerd in het gezaghebbende Science Translational Medicine, is tumorcel-apoptose in patiënten aangetoond(6). Onderzoek op grotere schaal is nodig.

Het zou veel waard zijn als we één van de wreedste moordenaars een harde slag zouden kunnen toebrengen.

WAARSCHUWING
DCA is bepaald geen onschuldig middel. Veel gerapporteerde bijwerkingen zijn zenuwbeschadiging en onomkeerbare verlammingen. Gebruik dit middel alleen in levensbedreigende omstandigheden en na overleg met een BIG-geregistreerd oncoloog.

Bronnen
1. Roding T.J., Over de invloed van exogeen ATP op tumorgroei in het in-vivo en in-vitro model, proefschrift VU
2. Evangelos Mikelakis et al., A Mitochondria-K+ Channel Axis Is Suppressed in Cancer and Its Normalization Promotes Apoptosis and Inhibits Cancer Growth, Cancer Cell
3. Leading Anti-Cancer Drugs: World Market Prospects 2011-2021
4. Cheap, ‘safe’ drug kills most cancers, New Scientist (2007)
5. Universiteit van Alberta
6. Michelakis et al.,Metabolic Modulation of Glioblastoma with Dichloroacetate, Science Translational Medicine

7 gedachten over “‘Goedkoop en veilig medicijn helpt tegen de meeste vormen van kanker’”

 1. Hallo, erg veel belovend, maar waar ik dus echt niet tegen kan, is dat er wel over gepraat wordt, maar dat er zo weinig informatie makkelijk gegeven wordt, om er misschien iets mee te gaan doen. Per slot van rekening zal dit medicijn niet via de pharmaceutische industrie geproduceert worden. Dus zou iemand mij aan die informatie kunnen helpen, het is van levensbelang, niet voor mij persoonlijk gelukkig, maar wel voor die genen die onnodig lijden, please breng me informatie,

  groeten, Frenk Vol

 2. iets meer dan een jaar geleden prostaat ka met een PSA van 212.
  In Nederland wilde met niet opereren ,ondanks dat ik wonder boven wonder geen uitzaaiingen had.
  In Duitsland,Gronau was de reactie ;direct opereren ,we gaan voor curatief.
  Aldus geschiedde ,de chirurg is uit zijn kerstvakantie teruggekomen.
  Volgens mij zit ik hier toch wel een beetje kerngezond te wezen ,met nog een PSA van 0,1.
  Ongerust ben ik nog wel en ik vraag me af of dichlooracetaat ook helpt in preventieve zin?
  Ik ben erg bezig met voeding en nabicarbonaat,appelazijn ED om het lichaam te ontzuren ,
  Wat zou dichlooracetaat als aanvulling kunnen betekenen.
  J.Rijpstra.

  1. DCA is zoals de meeste geneesmiddelen bepaald geen onschuldig spul en moet je niet zomaar slikken.
   Zo veroorzaakt het vaak beschadigingen aan het zenuwstelsel. http://www.pw.nl/wp/pw-wetenschappelijk-platform-jaargang-5-nummer-10/a1137/at_download/file
   Slik DCA dus zeker niet preventief.
   Mijn tip: voor jou is een goed werkend afweersysteem van levensbelang. Leef dus gezond, enfin de bekende riedel (regelmatig bewegen, stop roken/drinken/overgewicht/overmatige stress etc.).
   De laatste berichten over DCA:
   http://scienceblogs.com/insolence/2010/05/17/dichloroacetate-dca-and-cancer-deja-vu-a/

 3. HELP!
  Heb sinds 2013 uitgezaaide prostaat kanker in mijn lymphe klieren is volgens de artsen niet meer te genezen maar ik blijf toch hopen dat er nog wat tegen te doen is buiten de reguliere behandelingen ik hoop dat via deze oproep iemand weet of dat er nieuwe medicijnen of behandelingen hier voor zijn.mvgr H Van Paridon

 4. Volgens Jozef Rulof, metaphysicus, zou atoomenergie ingezet moeten worden. Hieronder een citaat uit de boeken.
  De wetenschap, de medici maken enorme sprongen. Als straks de atoomenergie daarvoor wordt gebruikt, ik garandeer u, over vijftig jaar, ja, dan is de kanker en de t.b.c. allang overwonnen. Maar nu vechten ze al. Meneer, mevrouw, dat duurt misschien nog veel korter, want de middelen die vliegen de ruimte uit momenteel. We krijgen machtige, machtige, technische instrumenten voor verschillende ziekten, en die lossen volkomen op. Straks krijgen we nog machtige, sensitieve instrumenten. We krijgen straks de directe stem en dan valt het woord onherroepelijk uit het bewuste Al naar de aarde. En dan hebben ze allemaal maar te buigen.
  (Vraag en Antwoord deel IV pagina 357)

Laat een reactie achter