Het periodiek systeem Aluminium (Al)

Een serie artikelen over de verschillende elementen. De legoblokjes waarmee wijzelf, onze aarde en de materie van het universum is opgebouwd hebben allemaal hun eigen specifieke eigenschappen. In deze serie gaan we stap voor stap langs elk element en kijken we wat voor zinvolle zaken de wikipedia erover te zeggen heeft, met daarnaast een interessant filmpje van de universteit van Nottingham waarmee verschillende experimenten met het betreffende element worden gedaan.

Vandaag nummer 13 van de 118 elementen, Aluminium (Al).

Klik hierop om naar de wikipedia versie te gaan waarbij je gemakkelijk naar de verschillende elementen kunt doorklikken

 

Toepassingen en bewerkingen

Het metaal is nu iets meer dan een eeuw beschikbaar, en in die tijd heeft het op stormachtige wijze de wereld veroverd. Het is economisch een bijzonder belangrijk metaal. Aluminium is licht (slechts een derde van het gewicht van staal of brons), en met 4% Cu 1% Mg 1% Mn 0,5% Si even sterk, slijtvast en bestendig tegen corrosie, behalve spanningscorrosie. Het is een goede geleider, het is niet ferromagnetisch, maar kan bij het in contact komen met een hele krachtige magneet wel zijn eigen zwerfstroom en zo een tegengesteld magnetisch veld opwekken. Het vonkt niet, en het laat zich relatief gemakkelijk vormen. Aluminium is daarmee het constructiemateriaal bij uitstek voor de vliegtuig- en ruimtevaartindustrie. Voor motoren is het echter minder geschikt, want het wordt zachter bij verwarmen. Het metaal heeft een plasmonfrequentie van 15eV en is daarmee een uitstekende spiegel voor alle straling in het infrarode, zichtbare, en nabij-ultraviolette gebied, vooral als wordt voorkomen dat het spiegelend oppervlak aan oxidatie blootgesteld wordt. Het valt gemakkelijk op te dampen en aluminium spiegels worden wel in de astronomie gebruikt.

Het metaal wordt vaak door lasersnijden bewerkt.

Enige toepassingsgebieden:

4 gedachten over “Het periodiek systeem Aluminium (Al)”

  1. Heb op deze buitengewoon interessante artikelenreeks van jou nog niet eerder gereageerd Douwe, maar dat ligt niet aan de kwaliteit ervan. Mijn energie ontbreekt helaas (burnout) maar ik kom er later zeker op terug, ik moet keuzes maken.
    Met vr gr André.

    1. Germen helpt ook een boel met deze serie artikelen maar ik doe meestal het beginwerk dus vandaar dat zijn naam hier niet bij staat maar hij doet ook een boel aan deze reeks. En het idee van de serie was weer geïnspireerd op info van Julie :-) Maar bedankt voor het compliment iig, fijn te horen dat mensen het een interessante reeks vinden. 

      Daarbij is het vrij informatief en dat lokt sowieso wat minder reacties uit geloof ik dan een stuk over religie of een artikel waarin we even lekker kunnen afgeven op de politiek oid. ;) 

Laat een reactie achter