Een serie artikelen over de verschillende elementen. De legoblokjes waarmee wijzelf, onze aarde en de materie van het universum is opgebouwd hebben allemaal hun eigen specifieke eigenschappen. In deze serie gaan we stap voor stap langs elk element en kijken we wat voor zinvolle zaken de wikipedia erover te zeggen heeft, met daarnaast een interessant filmpje van de universteit van Nottingham waarmee verschillende experimenten met het betreffende element worden gedaan.
Vandaag nummer 36 van de 118 elementen, Krypton (Kr).
Toepassingen
Krypton is duur (30 dollar per liter) en in de meeste gevallen te vervangen door goedkopere edelgassen. Daarom wordt het slechts op zeer beperkte schaal industrieel toegepast. Enkele gebieden waar krypton wel wordt gebruikt zijn:
- In fotografische flitsers, speciaal bij hogesnelheidsfotografie.[1]
- In fluorescerende verlichting wordt soms een mengsel van argon en krypton toegepast. Krypton licht op, net als neon, wanneer het wordt toegepast in een gasontladingslamp. Het verschil is de kleur licht: neon licht oranjerood op; krypton bleek paars.
- Als vulling voor geïsoleerd glas.
- Van 1960 tot 1983 is krypton gebruikt voor de definitie van de meter. Ter vervanging van de standaard meter (legering van platina en iridium) in Parijs werd de standaard meter vastgesteld aan de hand van de rood-oranje spectrumlijn van het krypton-86 isotoop.
- Kryptongas wordt in de medische wereld gebruikt om longscintigrafie te doen. Hierbij ademt de patiënt het gas in en kan er vervolgens met de nodige apparatuur een beeld worden verkregen van de ventilatieverdeling in de longen.
En het is ook de thuisplaneet van Superman.