Het periodiek systeem Lanthaan (La)

Een serie artikelen over de verschillende elementen. De legoblokjes waarmee wijzelf, onze aarde en de materie van het universum is opgebouwd hebben allemaal hun eigen specifieke eigenschappen. In deze serie gaan we stap voor stap langs elk element en kijken we wat voor zinvolle zaken de wikipedia erover te zeggen heeft, met daarnaast een interessant filmpje van de universteit van Nottingham waarmee verschillende experimenten met het betreffende element worden gedaan.

Vandaag nummer 57 van de 118 elementen, Lanthaan (La).

Klik hierop om naar de wikipedia versie te gaan waarbij je gemakkelijk naar de verschillende elementen kunt doorklikken

 

Toepassingen

Voor industriële toepassingen wordt lanthaan vooral gebruikt als additief. Enkele toepassingen zijn:

  • Lanthaan(III)oxide zorgt ervoor dat glas beter bestand wordt tegen basen.
  • Infrarood licht wordt beter door glas geabsorbeerd als er lanthaanoxide aan het glas wordt toegevoegd.
  • Kleine hoeveelheden lanthaan aan staal maken het beter bestand tegen inslag.
  • Legeringen van molybdeen met kleine hoeveelheden lanthaan zorgen ervoor dat het metaal harder wordt en minder gevoelig voor temperatuurschommelingen.
  • Lanthaanboride en -oxide worden gebruikt bij de fabricage van vacuümbuizen.
  • Bij het kraken van aardolieproducten kan lanthaan als katalysator worden gebruikt.
  • Met behulp van de barium- en lanthaanconcentratie in stenen en ertsen kan de ouderdom ervan worden bepaald.
  • Lanthaancarbonaat wordt als geneesmiddel gebruikt bij nierdialysepatiënten om schadelijke fosfaten uit het bloed te halen.

Opmerkelijke eigenschappen

Lanthaan is een zacht, buigzaam en makkelijk vervormbaar metaal. Het is één van de meest reactieve elementen en vormt zeer makkelijk verbindingen met koolstofstikstofboorseleniumsiliciumfosforzwavel en halogenen. Het reageert met water, en bij blootstelling aan de lucht oxideert het snel.[1]

Douwe

Woonachting in Noorwegen, en al sinds lange tijd geïnteresseerd in de "grotere vragen" des levens. Dit combineer ik met een actieve instelling om te kijken hoe we het leven met elkaar en voor elkaar een stukje gemakkelijker en mooier kunnen maken. Zelf heb ik bij een aantal onderwerpen die vanuit mijn gezichtspunt het voortbestaan van mensen aanzienlijk kunnen vergroten websites helpen ontwikkelen om deze informatie gratis beschikbaar te maken voor eenieder. Dit zijn: eetbaarnederland.nl, permacultuurnederland.org, esperanto-jongeren.nl en mensenrechten.org. Mijn huidige tegeltjeswijsheid: Do the best you can, with what you have, where you are :-)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie