Van Peyote tot LSD

In deze documentaire een geschiedenis van hoe de Westerse wereld natuurlijke geestverruimende middelen uit oude culturen leerde kennen tot aan de eigen synthese van LSD in Westerse laboratoria. Een interessant verslag langs vele gebieden, bijzondere mensen en interessante culturen.

In this feature length documentary, renowned botanist, explorer, and author Wade Davis, follows in the footsteps of his mentor to experience for himself the mind bending discoveries that Richard Evans Schultes brought to the western world.

Get an insight into native ceremonies and learn the secrets of shamans and medicine men. Retrace the thrilling exploration that transferred ancient knowledge to the developed world. Finally, visit laboratories in Switzerland to explore the evolution of psychedelic substances from sacred plants to LSD.

Legendary writers, musicians, and Beat poets offer insight into the counterculture and mainstream influence of botanical compounds. Als onderstaande video het niet doet ga dan naar: http://vimeo.com/33931362 waar de video online te bekijken is.

Peyote to LSD: Doorway to the Gods from Wade Davis on Vimeo.

 

Aanverwante informatie en artikelen:
-) Dit is een Trip – informatie over wat je op een trip kunt verwachten
-) Uitjebol – De Nederlandse Drugsbijbel
-) Aldous Huxley – Doors of Perception – online PDF
-) Ayahuasca, slingerplant van de ziel
-) DMT – The Spirit Molecule
-) Terence McKenna over DMT en andere Psychedelica
-) Inside LSD
-) Deus Ex McKenna – Youtube kanaal Terrence Mc Kenna
-) Transpersoonlijke psychologie
-) Stichting Open – Stichting OPEN is een interdisciplinair initiatief dat onderzoek naar alle facetten van de psychedelische ervaring wil stimuleren.

61 gedachten over “Van Peyote tot LSD”

  1. Er zijn sites die veel verder gaan in hun informatie verstrekking, Antares. Het wordt hier neutraal gebracht, en jouw toevoegingen hieronder zijn zeker welkom, omdat ze wijzen op de gevaren ervan. Dit was ook zo op het topic over DMT. Ik zei speels dat ik wel geinteresseerd was, maar bepaalde reacties, deden me toch ervan weerhouden, om het te gaan bestellen.

   1. Ik ben zeer verheugd dat te horen Tui, aan jouw verantwoordelijkheids besef kan menig mens een schoolvoorbeeld nemen. Jongeren arm en rijk hebben dezelfde zorgen, daar heb ik uitvoerige ervaringen mee, met geld heeft dat niets te maken. Ze willen niet luisteren naar goede raad, juist het tegenovergestelde zullen ze uit rebels verzet gaan doen. Voor Douwe heb ik veel respect, zijn artikelen zijn altijd briljant, maar voor wat het drugsgebruik aangaat wou ik dat graag beperkt zien, ik heb teveel slachtoffers van nabij meegemaakt. Voorlichting is gewoon niet genoeg, daarmee hou je alleen de meest verstandigen tegen, anderen gaan het dan juist doen. Jeugd is nou eenmaal rebels, wat niet mag is zo verleidelijk, onweerstaanbaar zelfs, dat is het enthousiasme en hun nieuwsgierige, ontembare verlangen naar spannende dingen. Men zegt ook niet voor niets, nieuwsgierigheid doodde de kat. Ik ga nu lekker ontspannen naar Star Trek kijken op rtl 7. Fijne avond iedereen.

    1. Antares, jij vertelde laatst dat je voorstander bent van een gedoogbeleid van coffeeshops, met het argument dat het anders toch wel, maar oncontroleerbaar gebeurt. Als je stelt dat nieuwsgierige experimentele jeugd goede raad en voorlichting negeert, verander je dan niet van gedachten, en vindt je een verbod, of zero-tolerance-beleid t.a.v. coffeeshops en smartshops  http://nl.wikipedia.org/wiki/Smartshop  beter?

    2. Absoluut niet Julie, ik verander wat dat betreft niet van gedachten. De oncontroleerbare handel die het gevolg was van Aansteltens uitvoering van een nieuwe wet, heeft veel meer om de hakken gehad dan de toename van de straathandel, of dealen op scholen. Het aantal berovingen op juweliers, woonhuizen, geldauto’s, winkeldiefstal en straatroven nam ineens toe. De jongens die voorheen heel sniekie verstopt zaten in hun kwekerijtjes bijvoorbeeld, worden allemaal opgepakt, maar je verandert daar hun situatie niet mee, ze gaan op andere voet verder en dat merken we nu. Wie in de pot met stront gaat roeren, moet niet ineens verbaasd opkijken dat hij gezelschap van vliegen en strontlucht krijgt. Steeds meer ouderen en alleenstaanden worden beroofd, omdat de nu dakloze en gepakte wietwekers ook geld nodig hebben als ze op straat moeten leven. Ze nemen kortweg gezegd geen genoegen met hun situatie, dit is hun antwoord. De belachelijke aartslul Aanstelten probeert het overbelaste politiecorps vervolgens op te leggen, dat men volkomen onrealistisch binnen veertien dagen na een inbraak uitsluitsel moet hebben over de gang van zaken. Dit, alsof dat kan tegenover de enorm toegenomen druk als gevolg van zijn eerdere stupide besluiten. E.e.a. waar hij bijzonder zelfgenoegzaam, pseudo onverschillig, maar nadrukkelijk in beeld aanwezig is, tijdens cameraopnamen. Toonbeeld van deugdzaamheid hé, past precies bij die kan..smoelen die die bankiers uitmelkers opzetten.

   2. Sorry Antares, ik moet je toch teleurstellen. Ondanks jouw persoonlijke ervaringen ben ik voorstander voor de vrijheid dat ieder zijn eigen ‘waarheid’ mag/moet ontdekken (a la Krishnamurti). 

    Ik heb hier een forumtopic over gemaakt, om de bezoekers hier te wijzen dat een discussie als die hier ontvouwt, meer mogelijkheden tot structuur en reageren heeft dat in het artikel.
     

 1. Als mensen niet willen weten of zien hoe oude culturen die in respect en balans met de natuur leven al millennia lang gebruik maken van bepaalde geestverruimende middelen om in contact te treden met natuurgoden en andere universa, dan moeten ze dat vooral doen. 

  Ik denk echter dat mensen die open staan voor de wereld, andere culturen en eventueel ook andere gebruiken en ervaringen dit soort antropologische ontdekkingsreizen juist erg mooi zullen vinden. 

  En voor mij blijft dan vanzelf een interessant en open minded publiek over, dus ik zie het probleem niet zo. :-) 

  Uiteindelijk is het onze Europese christelijke wereld geweest die wereldwijd genocide heeft gepleegd op deze volkeren en tot op de dag van vandaag de aarde redelijk schaamteloos uitbuit. Maar blijkbaar is dat prima en moeten we met zijn heel bang worden van vreedzame volkeren die ritueel Ayahuasca gebruiken?

  Maar goed het staat iedereen vrij zijn eigen onderwerpen te kiezen lijkt mij dus als dit je niet bevalt zou ik het gewoon overslaan en als jij of anderen hun kinderen toegang willen ontzeggen tot dit soort informatie moet je dat ook zelf weten maar over het algemeen kun je mensen juist beter goed voorlichten over iets zodat ze zelf verantwoorde keuzes kunnen nemen dan dat je informatie verzwijgt en ze domme dingen gaan doen op dit gebied.

  http://www.uitjebol.net/
  Welkom bij Uitjebol, de online versie van De Nederlandse Drugs-Bijbel. Het boek ‘Uit Je Bol’ is geschreven door Gerben Hellinga & Hans Plomp, het behandelt in eerlijke en duidelijke bewoordingen het gebruik van wiet, xtc, paddestoelen en andere drugs.

  Onder aan elke pagina kun je een reactie plaatsen. Dus; geef je mening, deel je (trip)ervaring, laat van je horen!

   

  1. Uit dit soort reacties krijg ik eerlijk gezegd het idee dat je de documentaire helemaal nog niet eens gezien hebt Antares. Deze documentaire gaat vooral over botanie, antropologie en geschiedenis. 

   Daarnaast hebben dit soort natuurlijke geestverruimende middelen niets te maken met verslavende drugs als heroine en alcohol… Iets wat in deze docu ook nog eens sterk naar voren komt. Sterker nog in de docu komt naar voren hoe mensen met een drugsprobleem zoals alcoholisme juist naar de Sjamaan gaan om hier vanaf te komen. Dit is overigens in alle andere topics ook al meermalen uitgelegd. Maar blijkbaar begrijp je dat niet of vind je het grappig om dat hier volledig te negeren.

   Ik moet dus constateren dat je reactie voorkomt uit een combinatie van angst en onwetendheid over wat geestverruimende middelen als bijv. Ayahuasca eigenlijk zijn. Over het algemeen kun je je dan het beste objectief informeren over dit soort zaken. Vandaar juist dit soort artikelen. :-)  

   Ik vind het prima als je commentaar hebt op dingen maar zorg dan wel dat je zelf wat weet van het onderwerp in kwestie. 

   Wijs mij de verslavingsklinieken van Ayahuasca, Peyote en DMT maar aan in Nederland of waar ook ter wereld… Die zijn er namelijk helemaal niet. Misschien dat je het goed bedoelt maar zulke onwetende reacties over dit onderwerp zijn uitermate frustrerend. Daarbij probeer je nu vaak heilige middelen die millennia door volkeren gebruikt zijn de schuld te geven van levensverwoestende drugs als alcohol en heroïne… Dat raakt kant nog wal en heeft geen enkele wetenschappelijke of objectieve basis. Smaad en laster kortom. :P 

   Misschien moet je je eens af gaan vragen waarom geestbeperkende harddrugs als alcohol waar ik je wel de verslavingsklinieken van kan aanwijzen uitgebreid gepromoot worden in de Nederlandse media en aan de Nederlandse jeugd. En waarom je helemaal niets weet van dit soort heilige middelen van andere traditionele culturen die het gebruiken om de kennis van zichzelf, de natuur en de wereld uit te breiden…

   Ga kortom eerst je huiswerk eens doen. Als je het verschil tussen Heroine en DMT en tussen Alcohol en Ayahuasca snapt zet ik de discussie graag voort op inhoudelijke argumenten.

   Heroine – http://www.uitjebol.net/heroine.htm
   Alcohol – http://www.uitjebol.net/alcohol.htm

   Vs.

   Ayahuasca – http://www.uitjebol.net/ayahuasca-yage.htm
   DMT – http://www.uitjebol.net/dmt.htm

   “Denk zelf na en laat anderen het voorrecht genieten hetzelfde te doen.”
   ~ Voltaire 

   1. Douwe, je conclusie dat het negatieve beeld betreffende geestverruimende middelen voor ons mens zijn een combinatie van onwetenheid en angst is, ben ik met je eens. Dat men veel later zwaardere geestverruimende middelen heeft ontwikkeld is denk ik ook puur op economische winstbejag verder ontwikkeld. De mens heeft altijd zo iets gehad van het ontdekken en uitproberen van. Dat zit in het aard van het beestje. Vroeger was denk ik de geestelijke mentaliteit wat sterker dan de huidige mentaliteit. M.a.w. deze laatste zwakte word financiel zeer uitgebuit, terwijl men vroeger dat nog niet zo had. Daarnaast was het vroeger ook meer in de trant van een ritueel gebruikelijk en in sommige delen van de wereld is dat nog steeds zo, hier is ook de verdere ontwikkeling van het mens zijn stil blijven staan. Al met al zou je hier wederom kunnen stellen, dat het een ieder zijn eigen keuze is om hier gebruik van te maken. Het verschil van vroeger en nu is m.i. dat de mens steeds complexer is geworden, deze complexheid gaat altijd ten koste van iets en m.i. in dit geval onze wilkracht om het met mate te gebruiken. Maar dat doen we dus niet omdat het gegeven zodanig is geworden, dat we iets hebben om in weg te vluchten voor de realiteit, dit laatste spreekt al voor zich zelf. Met alle concequenties van dien. Mvg Paul.  :-( 

     

      

    1. Helemaal mee eens, daarbij wil je niet weten hoe bepaalde hevig verslavende, geestbeperkende en onderdrukkende drugs zowel door overheden als door grote corporaties werden en worden gepusht om zowel zelf flink te verdienen als de bevolking van eigen en andere naties te verzwakken.

     De Opium oorlogen van Engeland, het leger van de VS die in Afganistan de poppi velden staan te beschermen… De pharmaceutische industrie die groot werden met o.a. opium, heroine en cocaine en momenteel grootschalig zaken als methadon, ritalin, en andere rotzooi pushen betaald met onze belastingcenten.

     Over echt bizar gesproken, de lobby uit de EU is nu Noorwegen aan het pushen dat het alcoholreclame op de TV toe moet gaan staan… 

     Maar goed, dat is een heel ander iets dan deze documentaire die gewoon een antrolopologische studie maakt van verschillende volkeren die millenia lang geestverruimende middelen gebruiken. :-) 

     Gebrek aan kennis is hier volgens mij het toverwoord en volgens mij is het het beste om dat vacuum op te vullen met goede informatie. 

      

 2. Zo’n 75% van mijn vroegere kennissenkring is overleden aan de gevolgen van het gebruik van geestverruimende middelen, waaronder zeker LSD, het gebruik van paddestoelen, marihuana, en wat daar al niet meer aan nieuwe experimenten gedaan werd. De direkte doodsoorzaken verschilden, maar de zelfmoorden door zelfverbranding, voor de trein springen, van gebouwen springen, kanker in diverse organen, longkanker, beenamputaties, (rokersbenen) en niet te vergeten de levenslange opnames in de verschillende soorten inrichtingen (psychoses) spreken mij nog steeds boekdelen over het gebruik van dit soort middelen. Laster en smaad spreek jij van, terwijl jij juist geen deel hebt genomen aan het gebruik van deze middelen zeg je zelf, moet ik mijn huiswerk beter doen of jij. Ik kom uit die kringen, als jongeling zijnde was dit een cultuur. Lange haren, kapotte spijkerbroeken, jassen van tafelkleden, waterpijpen, joints, pillen, snuiven, spuiten en ga zo maar door. Resultaat is dat ze bijna allemaal dood zijn, en ik niet, omdat ik de boodschap die van dergelijke afschuwelijke zelfdodingen, levenslange psychoses en verblijf in inrichtingen, uitgaat op tijd begreep. Eén verkeerde stap op dat gebied en men zit in een inrichting, omdat dat een triggerfunctie bleek te hebben op juist die persoon, zogenaamd deskundige begeleiding of niet. Maar goed, ik zal jouw artikelen voortaan negeren, geen ervaring genoeg hé.

  1. Ik heb idd nooit van dit soort middelen gebruikt en zie er voor mijzelf ook geen directe meerwaarde in aangezien ik meer de route van het Lucide dromen en meditatie volg. Maar goed ik drink om diezelfde reden ook geen alcohol en gebruik geen koffie en eet maar beperkt vlees. Ook dat heeft allemaal al invloed op je bewustzijn.  

   Ik vind het erg vervelend voor je dat je wat je omschrijft hebt meegemaakt en zoveel vrienden aan hoe jij het zegt aan de drugs verloren hebt. Toch krijg ik uit jouw omschrijving een beeld van een zeer onverantwoord en niet respectvol drugsgebruik van deze groep mensen. Gebruik voor de lol en de kick en wellicht een soort vluchtgedrag van nare zaken of eigen verdrongen emoties/verlangens etc. En als je het over spuiten en snuiven hebt dan heb je het ook over een heel ander type drugs dan waar het hier over gaat. Ik ben helemaal met je eens dat dat soort gebruik levensgevaarlijk is en oerstom.

   Als je dit is een trip leest zul je ook zien dat dat allemaal omstandigheden zijn waarin je nooit en te nimmer je tot dit soort middelen moet wenden. En als je Uitjebol leest zie je ook dat er een enorm verschil zit in drugs en de enorme gevaren en mogelijkheden tot verslaafdheid die dat met zich mee kan brengen. 

   Maar wat ik niet begrijp is waarom jij dat totaal onverantwoorde gedrag van die mensen vergelijkt met sjamanen uit Zuid Amerika die ritueel Ayahuasca gebruiken op een manier waarbij ze de middelen als heilige sacrementen beschouwen. Of met Psychonauten die ook heel secuur en goed voorbereid en bewust van de risico`s met dit soort middelen bezig gaan. 

   Als je deze documentaire rustig bekijkt dan zie je ook dat er nergens in gepropageerd wordt dat mensen deze drugs zouden moeten nemen. Sterker nog ze laten zien dat deze middelen alleen door uitverkoren personen de sjamanen worden gebruikt en voornamelijk slechts in helingsceremonies worden gebruikt bij gewone mensen. 

   Het spijt me wel maar ik zie de connectie tussen deze documentaire en jouw verhaal dus niet. Ik snap nu door je verhaal des te beter dat jij blijkbaar zeer angstig voor de grote noemer drugs bent en met zo een achtergrond kan ik me dat voorstellen. Maar als ik jouw reacties lees doe je alsof ik hier met mijn artikel een documentaire heb gepost die Heroïne loop te pushen aan zwakbegaafde minderjarigen. Terwijl ik in mijn opinie toch vooral een bijster interessante documentaire over botanie, ondekkingsreizen en antropologie heb gepost… 

   1. De documentaire die jij hier presenteert heb ik niet gezien, andere vergelijkbare juist weer wel en dat zijn er vele. De groep die ik hierboven aan jou en onder aan Roelof beschrijf, had een goede opvoeding en opleiding genoten. Minder rijke ouders, steenrijke ouders,  miljonairs, maar ook een geaccepteerde menging met de gewone fabrieks arbeiders kinderen. Het is dus niet zo dat ik het doe voorkomen alsof jij arme zielepieten zit te pushen, het gaat over het gebruik en aangewakkerde nieuwsgierigheid bij iedereen, dat zit mij dwars. Dit omdat de gevolgen niet te overzien zijn als mensen hier mee gaan experimenteren uit nieuwsgierigheid. Ik weet niet of je de schrijver Carlos Castaneda kent, maar zijn ervaringen met indiaanse sjamanen lazen wij gretig, er werd door de naieve jeugd, onder invloed van zijn schrijven geëxperimenteerd dat het een lust was. Met hele groepen stoned het bos in, in augustus, september, om rood met witte stippen te oogsten. Eén zo’n jongen uit die groep bezocht ik ’s avonds eens op zijn huisadres. Op tafel stond een olielamp volledig in de brand, en de tv gaf een sneeuwbeeld te zien. Ik was net op tijd om zijn vreugdevuurtje te doven, waar hij bezwaar tegen maakte, evenals tegen het uitschakelen van de tv. Op mijn vraag wat hem in vredesnaam bezielde, antwoordde hij later dat het er voor hem uitzag alsof hij in een sneeuwlandschap kampeerde met een warm kampvuurtje. Ik ben die nacht bij hem blijven waken, de andere dag was hij mij daar dankbaar voor. Uiteindelijk is Jaap in Licht en kracht opgenomen, ik heb nooit meer iets van hem vernomen. Je begrijpt dat het lezen van artikelen over verantwoord gebruik van geestverruimende middelen, voor mij en anderen een speciale betekenis heeft, met een rouwrandje. Vandaar mijn heftige reaktie, het werd mij teveel, sorry.

    1. Prima, dat is heel begrijpelijk als je zulke heftige dingen hebt meegemaakt. En om heel duidelijk te zijn, ik deel je bezorgdheid naar drugsmisbruik zoals jij die omschrijft volledig.

     Je verhaal laat in mijn ogen precies zien hoe je niet om dient te gaan met drugs en wat dat betreft ben ik blij dat je je verhaal hier verteld. Even los van dat ik het nog steeds weinig te maken vind hebben met de originele post. :-)

     Ik zou je willen vragen de informatie op – Dit is een trip – en – Uit je bol – eens grondig door te lezen en dan, als dat mogelijk is, eens te zeggen of als deze groep al deze informatie had gehad voordat ze gingen experimenteren zij wellicht verstandigere keuze’s hadden gemaakt volgens jou.

     Ik vraag dit omdat ik in je verhaal namelijk duidelijk de effecten van heroinegebruik lees zoals ze dat in uit je bol omschrijven maar ook dat ze totaal verkeerde sets en settings gebruikten en dat juist enorm belangrijk is voor een trip zoals je op dit is een trip kunt lezen. Op Uit je bol zijn ze bijv. extreem duidelijk over heroïne  Experimenteer hier nooooooit mee. Misschien kun je ook de andere drugsomschrijvingen daar eens doorlezen waar mee geëxperimenteerd werd in die groep en dan bedenken of mensen met deze informatie nog steeds het experiment aangegaan waren met die substanties waar ze dat nu mee hebben gedaan met deze dodelijke aflopen. 

     Het feit is dat drugs er of we dat nu willen of niet er altijd zullen zijn net als de nieuwsgierigheid naar andere vormen van bewustzijn. In mijn ogen is het juist verstandig dat je mensen bekend maakt met wat voor verschillende drugs er zijn en hun unieke effecten en gevaren zodat mensen goed weten wat ze per drug kunnen verwachten. Informatie van mensen die er echt wat van weten zoals de links die ik gaf is daarbij essentieel.

     Als mensen gaan experimenteren met drugs dan heb ik liever dat ze dat goed geïnformeerd doen, weten wat ze kunnen verwachten en de goede voorbereidingen en substanties uitkiezen dan dat ze onder groepsdruk onwetend zich met de meest gevaarlijke drugs inlaten zonder te weten wat ze kunnen verwachten en in een totaal ongeschikte setting. 

     Persoonlijk denk ik daarom dat het belangrijk is het juist wel over dit soort zaken te hebben en dit soort artikelen juist wel te publiceren. En dus vooral objectief, rationeel en informatief te blijven. Angst en onwetendheid zijn in alles de slechtste raadgevers wat mij betreft.

     Alle drugs over 1 kam scheren en roepen dat het allemaal levensgevaarlijk is, is wat betreft eerder contraproductief denk ik. Maar goed, als ik je verhaal over de heftige en gruwelijke dingen die jij hebt meegemaakt lees kan ik me je reactie ergens wel goed voorstellen.

    2. Het merendeel van de gebruikers in de groep die ik kende, gebruikte juist geen heroine, diegenen die dit wel deden scheidden zich af, omdat deze er niet meer tussen pasten. Men wordt tamelijk impopulair als er steeds spullen verdwijnen na steeds dezelfde bezoekers, dat gaat al gauw rond in een groep. Het bleven echter bekenden waarvan de levensloop blijft binnendruppelen, al was het omdat je de ouders en familieleden ook kende. Heb slechts één maal erbij gezeten toen de persoon zichzelf injecteerde met dit spul. Het was de ex-vriend van mijn vriendin, die we bij toeval op een terrasje ontmoetten. Ze waren veel eerder al uit elkaar gegaan omdat hij gebruiker was. Meneer probeerde mij een camera aan te bieden die hij thuis had liggen, waar ik belangstelling voor had als gevolg van een inbraak bij mijn buren. Ik moest handgeld betalen en bracht hem naar huis, zodat ik de camera kon bekijken. Die camera kreeg ik nooit te zien, maar wel een smerig tafereeltje. Bezwaar maakte ik ook niet, ik wou niet gestoken worden met zijn naald. De junk gebruikte een lepel, welke werd verwarmt met een aansteker. De stof waar hij dat goedje mee mengde weet ik zo niet meer, maar kwam uit het aanrechtkastje uit een rode fles. Na afkoelen van de rommel zoog hij het mengsel door de naald in de spuit, stak deze vervolgens in een afgebonden arm, en injecteerde. Ik kon de luchtbellen naar binnen zien stromen en vroeg hem of hij zich daar niet van bewust was. Een klein beetje geeft niet zei de gek, ik wachtte ondertussen tot hij onder zeil was gegaan, zodat ik weg kon. Kwam hem later nog twee keer tegen. Eén keer in het gemeentehuis voor de balie van de sociale dienst, waar ik tegen de achterkant van zijn volgescheten spijkerbroek aan moest kijken, was blijkbaar de controle over zijn kringspier verloren tijdens een roes. De tweede keer was bij mijn vriendin voor de deur, waar hij perse naar binnen wilde. Daar heb ik hem zo hardhandig weggetrapt, dat het op een vuistgevecht niet meer aan zou komen. Een vuistgevecht kan op bloed, bloed contact uitdraaien en dan heb je AIDS als je pech hebt, dat mocht hij van mij voor zichzelf houden. Alle andere ervaringen hebben dus met andere drugs te maken, waaronder LSD, marihuana, coke gebruikers, speed, diverse paddestoelen, xtc, exotische cactus-extrakten noem maar op, met als uiteindelijk gevolg; het afglijden in de goot en de dood op verschillende dramatische manieren. Na mijn eerste scheiding, jaren later dan het beschreven voorgevallene, kocht ik een flat. Deze was gesitueerd boven een hoerentent, maar goedkoop en dat kon ik nog net betalen. De madame bezocht mij daar om uit te leggen dat ik van haar geen last zou hebben, evenals de bezoekers. Ik werd uitgenodigd op de koffie, was ook wel nieuwsgierig, daar ik dergelijke bezoekjes nooit had afgelegd. Het zag er allemaal prachtig en weelderig uit, de dames ook, als je de bedoeling van het geheel als opzet even terzijde schuift. Je komt dan dingen van ze te weten die je niet wilt, waaronder het feit dat sommigen gewoon de slaaf zijn van heroinejunks. Tot zover het hoofdstuk heroinejunks, ik weet daar echt genoeg van, hoef ook echt niet meer te weten. Wat het drugsgebruik onder begeleiding van een sjamaan kan doen, de genezende uitwerkingen op de geest, dit alles heb ik al gezien in diverse documentaires. Uit je bol punt com kan geen naieve jongeren beschermen, daar zij in contact met groepen komen die uit zijn op het pushen van drugs, en zich vooral niet laten voorlichten omdat zij juist naief zijn. Er wordt in zo’n geval geen rekening gehouden met de mogelijkheid van voorlichting, ze vinden het gezeik en belerende taal, vanuit een maatschappij die ze niets te bieden heeft dan ellende. Dat die voorlichting belangrijk is snap ik, maar dat juist deze jongeren, fatalistisch als ze geworden zijn door een ellendig verleden niet meer willen luisteren, kan iedereen begrijpen. Mishandeld, misbruikt, dakloos, niemand meer hebben die om je geeft, dan kijk je wel anders tegen drugs aan, ze houden ze overeind tot ze er dood aan gaan. Gewoon hopeloos. 

    3. Antares, je geeft aan de originele documentaire niet te hebben gezien maar ik krijg nu ook het idee dat je de websites dit is een trip en de drugsomschrijvingen van uit je bol ook nog niet hebt gelezen… 

     Wat jij in je persoonlijke leven hebt meegemaakt klinkt mij in de oren als een soort orgy van totaal onwetend en onverantwoord drugsmisbruik. Vele middelen door elkaar, verkeerde settings, verkeerde motieven, onvoorbereid, respectloos etc. 

     Vervolgens vraag ik je of je denkt dat die mensen wellicht verstandiger keuzes hadden gemaakt als ze de goede informatie hadden gehad maar daar geef je eigenlijk geen antwoord op. Zou je de informatie uit de links die ik eerder gaf gewoon eens rustig willen lezen en dan die vragen eens beantwoorden? 

     En tot slot begrijp ik niet wat je nu precies wilt. Je zegt dat mensen hun kinderen hier weg zouden moeten houden van deze informatie terwijl je de docu niet gezien hebt en blijkbaar geloof je ook niet dat mensen goed informeren helpt, omdat de jeugd toch wel domme dingen doet? 

     Kortom wat wil je nu precies met je reacties?

    4. Het gaat om het geheel aan publikaties en artikelen over drugs die ik hier van jou gelezen heb. Dat had ik achteraf gezien ook wel mogen zeggen, mijn fout dus. Ik kan mij voorstellen waarom dat jij het verband met dit topic niet ziet, maar dat is dus de reden waarom ik alles over één kam scheerde, en jouw vragen niet beantwoordde, of de docu in dit topic niet bekeek. Het waardeoordeel over dit topic afzonderlijk, zou van mijn kant uit mogelijk positief uit kunnen vallen, zeker als ik bepaalde reacties verder onderaan lees, maar ik ga nu afstand nemen. Ik heb geen zin in welles nietes spelletjes met de andere reageerders, die de door mij beschreven situatie zogezegd niet herkennen uit de dagelijkse praktijk. Ik wil gewoon niets meer lezen over de onderwerpen waar ik zulke foute herinneringen aan heb, zie er niets positiefs in om dan door te gaan. Wel heb ik nog e.e.a. uitgelegd aan Tui, waar het aankomt op het onderwerp legalisatie van drugs. Dat is dan ook het laatste geweest dat ik hier over schreef, moet om mijzelf denken en wat ik bij dit onderwerp voel. Prima als jij en anderen anders denken over experimenten op dit gebied, maar mijn reakties zouden negatief blijven, de stress bij mij steeds opnieuw hetzelfde en de discussies oeverloos. ik stop er dus mee.
     Met vr gr André.  

    5. Begrijp ik hieruit dat je de informatie op dit is een trip en uit je bol dus helemaal niet eens gaat doorlezen? Dat staat je vrij natuurlijk maar ik krijg nog steeds het idee dat je dan het idee van mijn publicaties echt niet hebt begrepen.

     Daarbij vind ik het ook jammer dat je niet gewoon de informatie die je wordt aangedragen en die ik niet voor niets bij elk van mijn artikelen heb gezet gewoon eens rustig bekijkt en daarop reageert inplaats vanuit je eigen emotie en nare ervaringen te blijven reageren die naar mijn mening weinig met deze hele reeks te maken hebben. 

     In mijn ogen projecteer je onterecht dat drugsmisbruik op deze reeks artikelen en schets je wat mij betreft een volkomen verkeerd beeld van wat psychonauten en sjamanen doen omdat je het zo gelijk stelt aan het volledige onverantwoordelijke drugsgebruik van mensen uit je eigen omgeving in het verleden. Dat soort drugsmisbruik staat juist haaks op wat er in al deze documentaires en informatie gepropageerd wordt. 

     Ik vind dat eerlijk gezegd nogal respectloos naar deze traditionele culturen toe die al eeuwen lang hier op een zeer verantwoorde en goede manier goed mee omgaan. En ook naar de wetenschappers en psychonauten die juist op een zeer respectvolle en zorgvuldige manier hiermee hun onderzoek doen.

     Van de andere kant hoop ik dat je verhaal mensen doet inzien dat dit soort middelen niet lollig of grappig zijn, en het mensen motiveert om zich in ieder geval heel goed te informeren over hoe je een goede trip voorbereid en dat ze zich eerst zorgvuldig inlezen in de verschillende geestverruimende middelen en de ervaringen van anderen hiermee.

     Maar al met al krijg ik een beetje het idee dat je met je verhaal permacultuurmensen de schuld aan het geven bent van de misstanden van Monsanto om maar eens een vergelijking te trekken. :-)

    6. Je hebt mij goed begrepen Douwe en je hebt de meningen tegen mij ook goed georganiseerd. Prima, maar nou is de maat vol, ik neem afscheid van visionair. Aan jou dan uiteraard het laatste woord, waarin je de zaken ten koste van mij nog beter in jouw voordeel kunt toelichten. Doe dat vooral en veel plezier met de nieuwe gebruikers. Tui was al bijna geïntereseerd, maar bleek gelukkig de verstandigste, wie weet heb je geluk met de anderen.

    7. Kom op Andre, laat je niet gek maken. Jij en Douwe hebben een andere visie in deze discussie. Jij brengt een beetje balans in dit onderwerp. Wat moeten we zonder jou.

     Ander onderwerp plz :).

    8. Het spijt me wel Antares maar jij bekijkt de docu`s niet eens in mijn artikelen en je leest de informatie die ik je aandraag niet althans die conclusie trek ik omdat je mijn vragen niet beantwoord. Dan komen we toch niets verder.

     Iedereen die de informatie op – dit is een trip – goed doorleest ziet dat wat jouw vrienden hebben gedaan althans zoals ik het uit je omschrijvingen haal ongeveer elke regel die daar uitgelegd staat hebben gebroken. Waarom denk je dat ik deze informatie erbij geef? Juist om te voorkomen dat mensen stomme ondoordachte dingen gaan doen.   

     Je projecteert een beeld uit je eigen verleden van heftig drugsmisbruik door vrienden op mijn artikelen hier. Daar pas ik gewoon voor omdat dat in mijn opinie niets met de inhoud van deze artikelen te maken heeft. En dat kan iedereen die gewoon deze documentaire kijkt ook voor zichzelf zien. Daar wordt expliciet in genoemd dat de ontdekker van veel van deze middelen juist sterk tegen het losbandige gebruik uit de hippietijd was… 

     Het irriteert mij daarbij dat ik van jou het idee krijg dat ik hier met deze artikelen als het ware heroïne zou lopen te pushen om maar zoveel mogelijk mensen hun leven te vernachelen… Als je dat werkelijk denkt dan lijkt het me verstandig om de artikelen daadwerkelijk nog eens goed inhoudelijk te bekijken en de bronnen die daarbij staan te lezen. 

     Daarbij zitten we hier met visionair op een site waar voornamelijk verstandige en zelf nadenkende mensen komen die prima zichzelf kunnen informeren lijkt mij. Ik ben me heel bewust daarvan en zou op een andere site dit soort artikelen minder snel publiceren.

     Maar ik wil ook gewoon dat mensen weten dat er psychonauten en sjamanen bestaan en dat die al millennia lang bepaalde geestverruimende middelen gebruiken om o.a.hun innerlijke universum te verkennen. En dat die daar bijzonder interessante ervaringen mee opdoen, zaken over zichzelf leren en zelfs contacten lijken te maken met andere entiteiten uit hele andere universa. Dat lijkt mij gewoon thuishoren op een website als visionair. En ik snap ook goed dat ik in onze wereld waar de kerken lange tijd een monopolie op dat contact claimden daar heftig op gereageerd kan worden zowel vanuit individuen als vanuit instituten.

     Maar tot slot begrijp ik niet wat je nu precies wilt met je reacties. Vind je dat alle artikelen over dit soort middelen dus nooit zouden mogen verschijnen? Denk je dat deze artikelen oproepen tot drugsmisbruik, dat gevoel krijg ik namelijk maar dat zie ik zelf niet zo? En als je dat denkt leg dan uit a.u.b. uit waarom het dat zou doen in jouw ogen. Dan kan ik daar wellicht wat aan doen.

     Vind je dat je mensen juist goed zou moeten voorlichten op dit gebied? En hoe sta je dan tegenover middelen als alcohol, tabak etc. moeten we die ook verbieden of mag dat allemaal wel? Kortom als je je zorgen maakt over het probleem drugsmisbruik hoe zou je dat dan in jouw opinie het beste kunnen oplossen? 

     Ik krijg het idee dat je wellicht wat te emotioneel bent op dit gebied en gezien je ervaringen uit het verleden kan ik me dat goed voorstellen maar neem dan gewoon even afstand en laat het even bezinken. Het is echt niet mijn bedoeling je weg te jagen van visionair en dat weet je volgens mij zelf ook prima.

     En nogmaals je tegengeluid is prima omdat het een prima waarschuwing is dat niemand lichtzinnig met dit soort dingen omgaat maar ik krijg het gevoel dat je bepaalde emoties op mij en deze artikelen projecteert die in mijn ogen onterecht zijn.
      

 3. Antares, eerder besloot ik om deze artikelen reeks te negeren omdat ik geen zin heb in vervelende discussies. Echter ik zou jou willen oproepen om niet hetzelfde te doen. Jouw stem in de reacties op deze artikelen is broodnodig en zeer nuttig.
  Ik heb geen eigen ervaringen met deze middelen. Jij wel, jij spreekt vanuit ervaring en dat is heel nuttig. Een waarschuwende stem kan velen voor ellende behoeden.
  Overigens lijkt het me nuttig als de redactie van Visionair bij elkaar komt en eens bij zichzelf nagaat of men met dit soort artikelen moet doorgaan. Daarom bij deze een oproep aan de totale redactie. 

  1. Roeland, enerzijds heb je gelijk, anderzijds wordt ik te emotioneel als het om dit soort zaken gaat, juist om de zaken waarvan ik tegen mijn wil, in het verleden getuige moest zijn. Het gebruik van dit soort middelen kan je leven totaal op z’n kop zetten, zelfs al zijn ze niet verslavend. Geestelijke verslaving pakt op dezelfde manier uit als lichamelijke verslaving. Je wilt niet stoppen met het ondergaan van de beleving bijvoorbeeld, maar ook de betrokkenheid bij de scene speelt dan een rol. Grote lol met een zo groot mogelijke groep, waarbij onbedaarlijke lachkicks en onwijs gave humor jouw deel zijn, wie wil dat niet? Dat is een reden om je als jeugdige af te keren van een maatschappij die verrot is. Gevolg is echter, dat je daar in werkelijkheid wel mee geconfronteerd wordt in het dagelijkse leven, maar daar wil je niet aan. Toch zul je die brug telkens weer moeten slaan tegen je zin in, want dromen brengen geen geld in het laatje. Concentratie problemen en depressies zijn dan het gevolg, naast waanbeelden en psychoses voor de onvolwassen puberbreinen. Men raakt in conflict met de realiteit van de omgeving, omdat die nooit ingesteld zal zijn op jouw dromen. Wel begrijpt men dat je gebruikt, al zie jij dat niet, en de waardering valt dan weg, vooral als je alternatieven gaat bedenken om aan geld te komen. Dan laat men je vallen als een hete aardappel, velen kwamen daardoor op straat te staan. Terugvallend op de groep gebruikers; deze gaan voor jou niet betalen en werk vindt je ook nergens, e.e.a. is namelijk zichtbaar in gedrag en uiterlijk. Je kunt dan meerdere dingen doen; of je ziet er leuk uit en vindt een goed gesitueerde partner, men gaat zijn lichaam verkopen, of stelen. Anderen in de scene zullen daar al ervaring mee hebben merk je dan, dat worden je nieuwe intieme vrienden en vriendinnen. Juist binnen die scene is het gebruik van andere middelen al populair, dat wordt je dan ook aangeboden, anders ben je niet echt voor ze. Daar ga je dan, die middelen kunnen variëren, maar geëxperimenteerd wordt er op ruime schaal. Door slecht eten gaat je gezondheid achteruit en daarmee ook je geestelijke weerstand tegen de gevolgen van het gebruik. Het gebruik van LSD door een zwakke, depressieve, willoze geest, in een zwak lichaam is desastreus. In een dergelijke toestand wordt alle ongemak versterkt dor deze drug, maar ook bestaat de kans dat je te ver doorschiet in jouw beleving van de trip. Het resultaat is in mijn kennissenkring uitgekomen op een sprong van het dak van een flatgebouw. Dacht dat hij kon vliegen, de wens was de vader van de gedachte. Een andere ontzettend aardige jongen sprong in een zo versterkte depressie voor de trein, weer een ander stak zichzelf in brand. Aan een bar gezeten, raakte ik in een onzinnig en eenzijdig gesprek met iemand die z’n huis vol had zitten met kabouters, gezellig he, daar zat ik echt op te wachten. Die leeft ook niet meer, de paddestoelen werden hem teveel. Twee jaar geleden kwam ik een meisje tegen in het ziekenhuis, ik kende haar nog van vroeger. Was een vriendelijke knappe meid, nu één met uitgezaaide kanker tengevolge van de drugsexperimenten. Inmiddels is ze overleden. Als dit anderen helpt om er vanaf te blijven Roelof, dan bij deze mijn steun en pijnlijke ervaringen, voor iedereen leesbaar. Scynisch gezegd; beter één spuit in de poot, dan tien in de lucht natuurlijk als je gebruiker bent, maar ik wil ze niet zien vliegen en zeker niet van het dak.

  2. @Roeland; een doelstelling van Visionair is breed scala van onderwerpen te bespreken. Dat kan bij sommige mensen gevoelig liggen, maar de onderliggende doelstelling is om de visie te verbreden, en daarbij zo weinig mogelijk taboes op te leggen. Binnen de redactie zijn er ideeen om een stapje verder mee te gaan, maar dit is wat mij betreft controversieel genoeg :).
    

 4. Andre, Kritiek hebben op jouw geschrevene, is de vrijheid die we hebben op visionair, of het terecht enof onterecht is, dat kan gebeuren. Fouten maken we allemaal. Het is juist goed dat je reageert en je ervaring met ons deelt. Maar wees ook niet zo snel op je teentjes getrapt mijn vriend, ondanks het gegeven dat het niet zo leuk is.  ;-)  

  Roeland, ik mis de redenen waarom visionair zou moeten stoppen met dit soort onderwerpen? In mijn optiek is het toch een leerzaam gegeven en is het een prachtig gegeven om de reakties hieromtrent samen te kunnen bundelen en indien men dat wil een lering eruit kan trekken.   :-(  

  Beiden met vriendelijke groet, Paul.   

 5. Beste Antares ik ken honderden mensen in mijn omgeving die dit soort middelen gebruiken of gebruikt hebben maar de verhalen waar jij mee aankomt herken ik vrijwel niet. Eerlijk gezegd zijn ze uitzonderlijk te noemen. Ik zie meer schade om mij heen door alcohol en tabaksmisbruik. En wat te denken van slecht voedsel vol vet en suikers. Daarnaast veel verkeersslachtoffers.
  Juist het gebruik van psychoactieve stoffen heeft in mijn omgeving veel mensen tot dieper inzichten gebracht. Misschien een gevaar voor deze maatschappij omdat de meeste gaan doorzien hoe rot het systeem is waarin de massa wordt gemanipuleerd tot makke volgzame schapen. Die alles geloven wat de media en politiek hun oplegt(inclusief de bangmakerij omtrent dit soort middelen)

  En mbt Ayahuasca ken ik niemand die daardoor blijvende schade heeft opgelopen. Sterker nog …de meeste ervaren het als een medicijn en een van de meest leerzame en enerverende levensveranderende reizen die ze ooit in hun leven hebben meegemaakt!

 6. En als ik het heb over dit soort middelen bedoel ik de psychoactieve middelen. Dus geen alcohol, coke, heroine, speed, ketamine etc…Psychoactieve middelen zijn in mijn optiek het minst verslavend en hebben daardoor minder problemen tot gevolg.
   

  1. Aha, jammer dat ik dit niet eerder gezien heb Spazen, je bent trouwens wel eerlijk daarin. In ieder geval ging het niet om alcohol, maar om de middelen die ik al eerder aangaf. Jij praat over heel andere middelen dan ik, ofschoon ze ongetwijfelt wel deel zullen hebben uitgemaakt van het gebeuren. Weet je de naam van die kerel die van het Hilton is afgesprongen omdat het hem teveel werd? Hij trad op in een band destijds bij ons, schilderde en was ook getrouwd geweest met Nina Hagen. Mijn geheugen hapert nogal, kan alleen op haar naam komen op dit moment. Even om je een voorbeeld te geven van wat wij niet één, maar vele keren, in andere vormen ook, bij verschillende gevallen meegemaakt hebben. Zolang je nog onder de dertig blijft valt het wel mee, maar tegen de vijftig zijn de meesten die kant op gegaan. In een dorpsgemeenschap hou je die mensen gewoon bij qua gebeurtenissen, maar in de steden verliest men elkaar uit het oog. Daarom vroeg ik dus hoe oud je was, en of je op het platteland woonde.

 7. Ik heb de documentaire zojuist helemaal bekeken en zou hem mijn kinderen, 16 en 18, aanraden. Helaas is hun kennis van de engelse taal zo belaberd dat ze er weinig van zullen begrijpen.

 8. Ze hoeven misschien niet verslavend te zijn (geestelijk? lichamelijk?) maar kunnen wel chromosoombeschadigingen veroorzaken. (Bij een eerder artikel aangegeven)
  Verder is de communicatie tussen neuronen afhankelijk van verschillende transmitterstoffen, dit feit heeft implicaties voor allerlei aspecten van het psychisch functioneren. Een daarvan is het verschijnsel dat diverse drugs de activiteit van de transmitters aan de synaps versnellen dan wel vertragen.
  Drugs die deze activiteit verhogen, worden agonisten genoemd, een term uit het Griekste drama, waar met agonist de held bedoeld wordt.
  Drugs die de werking van transmitters vertragen, worden antagonisten genoemd, een term die slaat op het tegenovergestelde van held (namelijk de slechterik).
  Veel van dit soort drugs werken doordat ze de hoeveelheid beschikbare transmitterstof verhogen of verlagen.
  Sommige agonisten versterken het effect van een transmitter door de heropname te blokkeren, door het effect van ‘schoonmaak’-enzymen op te heffen, of door een toename te bewerkstelligen van bepaalde precursors of voorlopers (een substantie die nodig is voor de chemische productie van de transmitter.)
  Antagonisten op hun beurt vertragen de werking van een transmitter door precies dezelfde mechanismen in werking te stellen, maar dan in omgekeerde volgorde: de heropname wordt versneld, er heeft een toename plaats van ‘schoonmaak-enzymen’ en een afname van beschikbare voorlopers.
  Weer andere drugs grijpen in op de synapsreceptoren. Sommige zijn agonisten die de receptoren activeren door de werking van de transmitter na te bootsen, net als een loper die een slot opent. Andere zijn antagonisten die de werking van de transmitter voorkomen door zichzelf aan de synaptische receptor te verbinden en daarmee de transmitter te blokkeren. Ze fungeren als het ware als stopverf in het synaptische slot.

  Een voorbeeld van zo`n blokkerende werking is curare, een stof die is ontdekt door Zuidamerikaanse Indianen. Zij doopten hun pijlen in een bepaald plantenextract waar deze stof in voorkwam. Op dieren en mensen heeft het een dodelijk effect. Curare blokkeert de activiteit van acetylcholine aan de synaptische verbindingen tussen motorneuronen en spiervezels. Totale verlamming en uiteindelijk de dood door verstikking is het gevolg, aangezien het slachtoffer niet meer in staat is adem te halen.

  Een gruwelijk effect heeft ook het strijdgas tabun dat de werking van acetylcholine verstoort. Dat gaat als volgt in zijn werk. Iedere keer als wij een spier samentrekken, wordt acetylcholine vrijgemaakt. Zodra de spier niet meer wordt aangespannen, wordt het acetylcholine tegengewerkt door acetylcholine-esterase. Het strijdgas maakt nu deze laatste stof onwerkzaam, zodat de spieren zich voortdurend blijven aanspannen en het slachtoffer aan spierkrampen sterft. Een vergelijkbare substantie zit in sommige insectisides.

  In peyote, tot slot, zit de werkzame stof mescaline, een fenethylamine of fenylethylamine, een stof die verliefdheidsgevoelens geeft. Je gevoel dat je verliefd bent kan dus een illusie zijn.
  Voor de duidelijkheid, een antagonist is dus een tegengif, bijv. atropine bij paddestoelen en naloxon bij heroïne; http://nl.wikipedia.org/wiki/Antagonist_(biochemie)

 9. Leon,

  Mescaline is in nederland een verboden stof, maar peyote is gewoon te koop (o.a. bij de smartshop), alleen erg duur omdat de cactus erg langzaam groeit (duurt ongeveer 10 jaar voor je een voldoende groot exemplaar hebt). Er zijn naast peyote meer cactussen die mescaline bevatten en die veel sneller groeien, zoals de San Pedro. In een kas heb je in een jaar of twee een mooie cactus. Ik zelf een paar San Pedro’s staan, maar er tot op heden nog nooit een kopje thee van gezet.

  1. Bedankt Hardloper, dan zal ik bij aanschaf van de cactus nog 20 jaar moeten wachten op gebruik!
   Leek me wel wat dat gevoel weer te hebben, en in die roes te zitten.

   @Antaras, daar zat ik nou ook aan te denken! 

    1. Douwe, nee ik zal het niet doen, maar vind het allemaal wel interessant, en als ik het ooit zou doen dan met mensen erbij.

     Ik hou me bij wijn en bier, dat geeft mij plezier, ieder zijn ding.

      

 10. Mocht het niet het gewenste effect hebben, is ibogaìne een leuk middel. Noodzaak is telkens wel een oerwoud vol diversiteit. Van de straatstenen vol geparkeerde rijtuigen kan ik namelijk niet eten. ;)

 11. Jammer dat hierboven de discussie wat uit de hand is gelopen. Wat ik zelf interessant vind aan deze stoffen is dat een simpel molecuul de realiteit zoals je die ervaart compleet kan veranderen. 

  Zelf heb ik jarenlang oesterzwammen gekweekt en kreeg vaak een opmerking te horen over de welbekende paddo’s. Vervolgens heb ik toch maar een keer de stoute schoenen aangetrokken en een hallucinerende soort gekweekt.  Na wat geëxperimenteerd te hebben met de dosis heb ik een paar stevige trips gemaakt en was verbluft wat je tijdens zo’n trip meemaakt. Naast dat ik met gesloten ogen steeds veranderende wereld zit te kijken en muziek kon zien gaf het mij ook veel inzicht wie ik ben in relatie tot andere mensen, maatschappij, natuur enz. Kortom deze middelen blijven wat mij betreft wonderbaarlijk.

   

 12. Mag je over deze middelen pas een mening hebben na uitgebreide ervaring?  Ik permiteer me een mening zonder die ervaring.  Er zijn ook geestverruimende ervaringen mogelijk zonder gebruik van middelen.  En anders gaat het leven zonder deze middelen ook wel door.  

 13. Kennen jullie overigens fytotherapie? Ik heb de planten uitgezocht met een geestelijke werking:
  – Kava-Kava (gebruiken bij angst, innerlijke onrust, mentale ontspanning, overspannenheid, depressiviteit)
  – Goudpapaver (gebruiken bij inslaapproblemen, bedplassen, overactiviteit, angst, nervositeit, slapeloosheid, nachtmerries)
  – Klaproos (gebruiken bij angst, nervositeit, emoties, slapeloosheid)
  – Borage-olie (gebruiken bij oa. premenstrueel syndroom)
  – Bijvoet (gebruiken bij oa. prementrueel syndroom)
  – Gember (gebruiken bij oa. reisziekte, hoofdpijn, migraine)
  – Gingko (gebruiken bij oa. vergeetachtigheid, duizeligheid)
  – Ginseng (gebruiken bij oa. overspannenheid, geestelijke prestaties)
  – Guarana (gebruiken bij oa. energietekort, concentratiezwakte)
  – Moederkruid (gebruiken bij hoofdpijn, migraine en het voorkomen hiervan)
  – Passiebloem (gebruiken bij doorslaapproblemen, slapeloosheid, nervositeit, stress, nachtelijk ontwaken)
  – Russische Ginseng (gebruiken bij oa. concentratiezwakte)
  – Sint-Janskruid (gebruiken bij depressiviteit, innerlijke onrust, overspannenheid, neerslachtigheid, prikkelbaarheid.)
  – Soja Lecithine (gebruiken bij geheugenzwakte, hersenontwikkeling bij kinderen door de hierin aanwezige fosfor)
  – Teunisbloemolie (gebruiken bij oa. premenstrueel syndroom)
  – Valeriaan (gebruiken bij nervositeit, stress, slapeloosheid, examenvrees, tabaksverslaving)

  Ik vind het leuk aan het botanische gedeelte van dit artikel meer recht te doen. De fytotherapeutische geneesmiddelen zijn vrij verkrijgbaar bij bijv. ‘De Tuinen’, kunnen in het algemeen zonder bezwaar gecombineerd worden met andere middelen (Sint-Janskruid soms niet met anticonceptiepil), en kennen geen gewenning of versuffing en hebben aanzienlijk minder bijwerkingen dan chemisch nagemaakte medicijnen. Fytotherapie verschilt van homeopathie doordat laatstgenoemde werkt met tincturen sterk verdund met alcohol, terwijl fytotherapie werkt met pure werkzame plantenbestanddelen zonder toevoegingen.

  1. interessante materie idd, de medicinale eigenschappen van planten. Daar zouden we wat mij betreft in Nederland ook veel meer aandacht aan mogen besteden, maar goed planten zijn niet te patenteren dus wordt daar niet zoveel geld ingestopt en wordt dat vaak zelfs actief bevochten vanuit de farmamaffia.

 14. Julie dit past hier wel bij

  Copy van facebook, sorry zonder de fotos 

  It could be a miracle cure for dengue. And the best part is you can make it at home. (apologies for the typo in the pic)The juice of the humble papaya leaf ha
  s been seen to arrest the destruction of platelets that has been the cause for so many deaths this dengue season. Ayurveda researchers have found that enzymes in the papaya leaf can fight a host of viral infections, not just dengue, and can help regenerate platelets and white
  blood cells.

  Scores of patients have benefited from the papaya leaf juice, say doctors.

  Papaya has always been known to be good for the digestive system. Due to its rich vitamin and mineral content, it is a health freak’s favourite. But its dengue -fighting properties have only recently been discovered.

  Chymopapin and papin – enzymes in the papaya leaf – help revive platelet count, say experts. …

  Source : Times of India.
  ===========================
  how to prepare the juice:

  Take leaves of a papaya tree. Wash properly, grind, and squeeze the juice into a bowl or a glass. Drink a glass or two every day for at least 4 days (minimum) apart from other fruit juices. Remember, it’s not the fruit, but the leaves of papaya. (FYI it tastes Bitter!)”

  ======================

  Several friends have written in to tell us and our other readers that papaya leaf juice is often given to dengue sufferers in their countries. We want to thank each of you for taking your time to share that with us. We’re compiling those comments here.

  Sanjeev from Rampur U.P, India, was one of the first readers to suggest papaya leaf juice for dengue. “The tested medicine for dengue is papaya leaf juice, 2 teaspoons twice a day, with gloyey (ayurvedic medicine.)”

  Ashok Somani from Bagalkot Karnatak, India, also suggests using papaya leaf to help dengue sufferers, and explains how to make it. Ashok writes: “When the dengue is serious and the blood platelet count is decreasing, take a leaf of a papaya tree and grind with water. Take this juice on an empty stomach.”

  It’s interesting to note that papaya leaf juice seems to be a common natural help for dengue patients in at least several Eastern countries. Janaka from Sri Lanka also wrote mentioning papaya leaf juice for dengue. Here’s Janaka’s comment:

  “Apart from many natural herbs which will increase one’s immunity, the juice of papaya leaves significantly increases the platelet levels, even with a few teaspoons. In my country it is standard medical practice even in hospitals, since they claim they have no treatment for this disease!”

 15. Middelen zoals hier besproken is van alle tijden en niet voor de mens alleen, er zijn gevallen bekend in de dierenwereld waar ook gebruik gemaakt word van deze middelen.
  Zelf heb ik een flink drugsverleden, hasj, LSD, Upper/Downers, Coke/Speed, Xtc/GHb etc… Ik ben nu 53 jaar, bijna 30 jaar getrouwd, vader van 2 volwassen kinderen en 2 kleinkinderen, een verantwoordelijke goed betaalde baan, en gebruik op gezette tijden (bij goede feesten en afterparty’s) nog altijd deze middelen. Naar mijn kinderen en omgeving ben ik altijd open en eerlijk geweest hierin, ook aangeboden indien ze het een of ander willen proberen dat ik dat voor ze wil kopen en ze wil begeleiden. Beiden mijn kinderen hebben nooit de behoefte gehad. Wel met vrienden eens een joint gerook maar verder niet, zelfs geen alcohol. In onze huidige maatschappij wordt er onder valse voorwendselen het gebruik verboden en bestreden, terwijl andere veel schadelijkere stoffen worden gepushed om geld te verdienen. Mensen die tegenwoordig drugs gebruiken, zogenaamde hard drugs, zijn veelal mensen die zich door de maatschappij niet geaccepteerd/begrepen voelen, zich verloren voelen of geestelijke problemen hebben.
  Hoewel ik ook mensen verloren die drugs gebruikten is dit niet altijd de oorzaak geweest (behalve dan bij psychedelische drugs), maar de geestelijke problemen waar men mee kampte. Verhalen over mensen die van softdrugs vanzelf harddrug gebruiken of dat veel mensen sterven aan drugs wordt gebruikt om angst te creëren en zijn niet gebaseerd op onderzoek of waarheid. (zeg maar een stapel waarheid ;) )
  Als laatste wil ik nog opmerken, ooit zijn we volgens de verhalen, begonnen met 2 stenen met daarop 10 geboden. Nu kunnen we er 2 stenen gebouwen mee vullen. Iedereen heeft het recht om te leren, te ervaren en het recht op zelfbeschikking (het recht om zelf te beslissen of zijn/haar leven). In plaat van verbieden is het verstandiger kinderen te begeleiden in het leren. Een kind dient te mogen vallen wil het goed leren lopen zonder angst.
  Dus ook bij drugs is het belangrijk je kinderen te leren en te begeleiden, dat betekend wel dat je dan zelf ook veel zult moeten weten over drugs en aanverwante middelen.
  Proost, nu eerst een biertje :)
  Joop
  Don’t make a choice, Bi Happy!
   
   

  1. Kinderen voorlichten kan heel mooi in groep 7 en 8 via een speciaal project van Tactus: http://www.optijdvoorbereid.nl/Home.aspx
   Mijn kinderen zijn nog wat jonger maar de grens die ik wil trekken is tot liefst hun 18e niet roken en drinken of andere drugs, hun hersenen zijn nog niet volgroeid dus zijn extra kwetsbaar, en ze kunnen nog niet volledige verantwoordelijkheid dragen tot ze 18 zijn. Om deze dan ook geen bemoeienis van Jeugdzorg of AMK.
   Het kind hoeft niet te leren drugs gebruiken, wel inzicht krijgen in deze middelen, maar dat hoeft niet perse door zelf te ervaren.

Laat een reactie achter