Inside LSD

Albert Hofmann, de man die LSD ontdekte

Psychonauten zijn enigszins verwant aan astronauten, beide zijn avontuurlijke ontdekkingsreizigers. Iets wat overigens niet geheel zonder gevaar is. Waar astronauten echter het universum om de aarde gaan verkennen gaan psychonauten juist op reis in hun “eigen universum”.

LSD is een buitengewoon sterk geestverruimend middel. Onder andere Steve Jobs en Bill Gates gebuikten het. En er is zelfs een nobelprijs-winnaar die betwijfelt of hij ooit zijn doorbraak had kunnen doen zonder LSD. Het gaat hier om Kary Mullis, hij won een nobelprijs voor de chemie met zijn doorbraak in PCR.

Onderstaande documentaire gaat uitgebreid in op de historie van LSD en hoe er vandaag de dag weer meer onderzoek naar wordt gedaan. Kan LSD en haar geestverruimende eigenschappen de mensheid nog een paar wetenschappelijke doorbraken opleveren?

INSIDE LSD puts this mysterious molecule back under the microscope. From psychedelics given to terminally ill patients, to reputedly the “world’s purest LSD” administered in lab experiments, find out why some researchers believe this “trippy” drug could become the pharmaceutical of the future, enhancing brain power, expanding creativity and even curing mental illness.

Fifty years ago, psychedelics or “mind-manifesting” drugs like LSD were considered cutting-edge science. Within months of its accidental discovery in 1943 by Hoffman, free samples of LSD were arriving at the doorsteps of scientists and psychiatrists around the world to test its effects on everything from alcoholism to autism. Even the Central Intelligence Agency and the military dosed their own operatives to see if LSD could be weaponized for mind control. But this powerful hallucinogen became a street drug with a dangerous reputation, and it was eventually outlawed. Yet despite its illegality, an estimated 23 million Americans have taken LSD, and more than 600,000 try it each year.

Now, after more than three decades, cutting-edge science takes on psychedelics again. At Purdue University, pharmacology professor Dave Nichols is one of a select group with permission to manufacture and experiment with LSD. His team uses some of the purest LSD ever made to study its molecular structure and effect on the brains of rats, with intriguing results. EXPLORER: INSIDE LSD shows how after chronic dosing, Nichols’ rats begin to avoid social contact and mimic schizophrenic behavior in humans. Nichols believes his study may shed light on the chemical mechanisms underlying mental illnesses, potentially leading to cures.

Ik ben wel benieuwd hoe mensen hier tegen LSD aankijken en of ze eventueel ervaringen ermee hebben. De documentaire laat een vrij genuanceerd beeld zien, zou LSD werkelijk de creativiteit van mensen kunnen stimuleren en psychische problemen kunnen helpen oplossen of de stress ervan kunnen verminderen? Of is het daadwerkelijk een zeer gevaarlijk middel waarvan het maar goed is dat het verboden is?

Aanverwante artikelen en informatie:
-) Dit is een Trip – informatie over wat je op een trip kunt verwachten
-) Uitjebol – De Nederlandse Drugsbijbel
-) Uitjebol.net over LSD
-) Wikipedia over LSD
-) LSD my problem child – Albert Hofman – online versie
-) Terence McKenna over DMT en andere Psychedelica
-) Deus Ex McKenna – Youtube kanaal Terrence Mc Kenna
-) Transpersoonlijke psychologie
-) Ayahuasca, slingerplant van de ziel
-) ditiseentrip.wordpress.com
-) Stichting Open – Stichting OPEN is een interdisciplinair initiatief dat onderzoek naar alle facetten van de psychedelische ervaring wil stimuleren.

-) Lucide dromen, een korte handleiding
-) Het Tibetaanse boek van de doden
-) De dood, een verkenning
-) Het begin en einde van goed en kwaad 
-) De voortbestaanswaarde van religie
-) Diversiteit, de bouwsteen van het leven

29 gedachten over “Inside LSD”

 1. Over het algemeen is het leven op deze Aarde niet echt prettig. We hebben met zijn allen een compleet gekkenhuis gecreëerd en het valt niet mee daarin te moeten leven.
  De verleiding om daaraan te ontsnappen via gebruik van een middeltje is groot. Dat is ook de achtergrond van gebruik van alcohol en drugs. Dat zovelen dit soort middelen gebruiken geeft aan dat de huidige situatie van de mens onaanvaardbaar is.
  Hoewel dit soort middelen op de korte termijn enige ontsnapping aan de dagelijkse ellende geven, maken ze op de lange termijn de problemen groter.
  Het alternatief: Een liefdevolle en fijne samenleving op deze planeet scheppen. Ook daartoe is de mens in staat als de mens echt zou willen.
   
   

  1. Volgens sommige mensen kunnen deze geestverruimende middelen als een soort katalysator dienen om bij die mooiere wereld uit te komen. Juist omdat het mensen de geestverruiming kan geven om voorbij het huidige te kijken. Overigens kijk je verder dus je kunt zowel in de hemel als de hel terecht komen zoals je ook in de video kunt zien. Dus niet zo zeer escapisme maar meer een soort visionaire voortrekkersrol. :-) Maar zoals in het begin ook gezegd niet per se zonder risico.

   Een beetje zoals de sjamanen in traditionele maatschappijen hadden. Zou zoiets weer mogelijk zijn of zou de ruimte iig moeten worden geboden aan mensen om op een legale manier dat soort wegen te verkennen?

 2. Roeland, er is een groot verschil tussen geestvernauwende middelen als alcohol en coke en geestverruimende middelen als LSD. LSD maakt je niet blij als je je kut vult, het evrsterkt je emoties en opent je geest

 3. nooit lsd gedaan, maar laatst wel truffels gegeten, en ik kan wel zeggen dat ik een van de beste nachten had ooit, maar ik raad het wel af om het te nemen als je niet zeker bent er over. take it wait and experience. dont think

 4. Al deze middelen hebben als het goed is op korte termijn het effect dat je je beter voelt. Echter op lange termijn kunnen ze allerlei minder goede bijwerkingen hebben………
  Voor het veranderen van de wereld is een heldere geest een eerste vereiste.
  Dat de revolutie van de zestiger jaren grotendeels is mislukt vindt mede zijn oorzaak dat de hippies vooral kozen voor een escapisme naar de droomwereld en dat hun acties minder effectief waren. In ieder geval niet effectief genoeg om machtsstructuren blijven te veranderen. Sterker, op dit moment vormen ex hippies het establishment.
  Het was voor hun fun in de zestiger jaren met veel gebruik van dergelijke middelen, maar uiteindelijk blijken ze net zo ‘erg’ te zijn als hun ouders.  

  1. @ Roeland, 

   Je zegt: Al deze middelen hebben als het goed is op korte termijn het effect dat je je beter voelt.

   Dat is echt niet waar. Psychedelische geestverruimende drugs zorgen er niet voor dat je je beter gaat voelen. Het opent alleen maar meer deuren buiten je huidige waarneming. Je geest of input voor je geest wordt letterlijk ruimer. Als je je down voelt gaan paddo`s of Ayahuasca of DMT of LSD dat echt niet verhelpen, sterker nog de kans is groot dat het versterkt wordt. En het is dan ook af te raden dit soort middelen te nemen als je er niet zelf 100% voor kiest en er op een verstandige respectvolle manier mee omgaat met een zorgvuldige en goede voorbereiding. 

   In het Westen wordt alle drugsgebruik over 1 kam geschoren terwijl verschillende drugs juist enorm verschillende uitwerkingen kunnen hebben. Daarnaast worden we helaas grotendeels met (bewust?) verkeerde informatie hierover voorgelicht. Er is een heel groot verschil tussen drugs nemen als soort lol idee zoals je bij alcohol vaak ziet, en dit soort geestverruimende middelen als een manier om je wereld te vergroten en het begrip van jezelf en de wereld te verbeteren. 

   Psychonauten vallen in de laatste groep en de psychonauten die ik ken gaan juist uiterst zorgvuldig en met het grootste respect met deze middelen om. Ze bereiden zich vaak goed voor, ook op het feit dat ze een heftige en enge ervaring kunnen hebben en proberen van elke trip te leren. Lees de wikipedia er anders een keer rustig op na.
   http://nl.wikipedia.org/wiki/Psychonaut 

 5. @Roeland. Hoe kun je zo over deze middelen praten als je het zelf nooit hebt gebruikt?
  Je kunt je wel degelijk beter gaan voelen door het gebruik van psychedelische middelen. Denk maar een een ayahuasca sessie met een sjamaan.
  Ayahuasca zuivert je lichaam en geest volgens de indianen, en het klopt idd dat dit middeltje dat doet. Er is al menig mens ´herboren´ door het gebruik van ayahuasca. Men leert door het gebruik van ayahuasca een punt te zetten achter gebeurtenissen die men normaal niet kan afsluiten (denk oa aan trauma’s oid), om dit te bereiken, moet men vaak wel door een heftige trip heen. Maar het resultaat is vaak verbluffend.
  Psychedelische middelen -en dan vooral de natuurlijke- kunnen mits goed gebruikt echt een beter mens van je maken. Je gaat de kleine dingen er veel meer door waarderen en raakt meer bewust van het leven om je heen.
  Het is in mijn ogen ook geen drugs om voor de fun te gebruiken, maar spiritueel. Uiteraard moet men wel met mate gebruiken, maar dit is met alles zo.
  LSD en paddo’s kunnen bovendien ook gebruikt worden om klusterhoofdpijn de kop in te drukken. Ibogaine kan men gebruiken om verslavingen te behandelen. Veel psychedelische middelen kunnen als medicijn worden gebruikt. Het is dan ook jammer dat hier niet veel mee gedaan wordt en dat alle drugs over een kam worden geschoren. Want er is wel degelijk verschil tussen geestverruimende en geestvernauwende middelen.
  En wat betreft jou alternatief, Een liefdevolle en fijne samenleving op deze planeet scheppen: Als iedereen zich zou gedragen zoals mensen zich gedragen als ze LSD hebben gehad, zouden we een liefdevolle en fijne samenleving hebben zonder oorlog of andere ellende. De hoofd boodschap die deze middelen met zich meebrengt is: liefde.

 6. Er is inderdaad een groot verschil tussen partydrug (geestvernauwend) zoals coke, speed, alcohol, etc, en geestverruimende drug zoals truffels, salvia, LSD, etc. Het is daarom ongenuanceerd om alles maar op een hoop te gooien. Ik beschouw partydrug eigenlijk als rotzooi, ondanks dat ik als student aardig wat bier consumeer, maar ik experimenteer graag een paar keer per jaar op verantwoordelijke basis met geestverruimende middelen, waardoor nooit iets is misgegaan, sterker nog, mijn ervaringen waren ronduit fantastisch.
  Ik heb erdoor geleerd meer te accepteren, beter te kunnen relativeren, minder te oordelen over mensen en mensen meer in hun waarde te laten. Je leert ook over het leven en wat ertoe doet in het leven. Afijn, ik kan iedereen aanraden op verantwoordelijke basis sporadisch te experimenteren met geestverruimende middelen. LSD is vanuit dat opzicht helaas niet geheel zonder risico’s. Truffels zijn in mijn ogen minstens zo effectief, mits zwaar gedoseerd.

 7. Bij twijfel NOOIT doen.
  Zelf ervaring opgedaan met alle gangbare soorten middelen. Geestverruimende middelen, zoals paddo’s maar zeker LSD, zijn niet zo geschikt voor mensen die een hoop bagage hebben of niet zo zeker van zichzelf zijn. Ook zijn de sfeer en de omgeving bepalend voor de beleving van de trip.
  Een gebeurtenis in mijn vrienden kring tijdens mijn tienerjaren heeft het leven van een aantal mensen voorgoed veranderd, inclusief dat van mijzelf. En dat bedoel ik niet in positieve zin.
  Heel erg oppassen hiermee dus.

 8. Misschien is het nu tijd om hier toch een waarschuwing te plaatsen voor het gebruik van Psychedelica
   en andere middelen die een werking hebben op ons bewustzijn. Psychedelica
    verstoren de ballans. De ballans tussen onze ziel  en het lichaam. Deze verstoring is noodzakelijk  voor het middel om zijn effect te hebben. Toch moeten we ons bewust zijn van de consequenties.
  Onze psyche wordt blootgelegd. Het ether lichaam wordt losgemaakt, en hersteld zich eigenlijk pas weer volledig na jaren, als het gebruik gestaakt is. Gedurende de ervaring is er geen probleem, goede invloeden hebben dan meestal de overhand. Het probleem is erna. Het etherlichaam neemt niet meer dezelfde plek in, in ons fysieke lichaam, maar blijft er een klein beetje buiten hangen. Dit buiten hangen kan op sommige plekken van ons lichaam groter zijn dan op andere. Het resultaat is dat wij dan openstaan voor allerlei negatieve invloeden, deze kunnen verstoringen veroorzaken, er is een gat in de beschermlaag van onze psyche. In het ergste geval kan dit leiden tot gespeten persoonlijkheid, schizofrenie en bepaalde vormen van bezetenheid. Dit probleem is groter met LSD dan met bv paddo,s. Hebben we uit de plant een bepaalt actief bestanddeel gehaald zonder de gehele plant te gebruiken dan kan dit probleem nog groter zijn. Uiteindelijk is het de homeopathische werking van het middel dat de ballans weer hersteld. Dit herstellen kan vele jaren duren!  
   
   

 9. Ik heb twintig jaar geleden heel veel van die zooi gebruikt. Als ik destijds had geweten wat voor gevolgen het zou hebben had ik het nooit gedaan. Die troep opend deuren in je ziel welke je beter dicht kunt laten. Ik heb hele mooie dingen ervaren maar ook hele enge dingen waar geen horror film aan kan tippen en welke alle mooie ervaringen teniet doen. Ik ben niet gelovig maar volgens mij ben ik letterlijk in de hel geweest. De afgelopen tien jaar ben ik drie keer in een Ggz opgenomen geweest ivm angstaanvallen en psychoses Als gevolg van die troep. Ik kan niet meer lezen omdat ik overal gekleurde sneeuw zie. ik kan geen licht verdragen , starbursting , en in het donker zie ik niets anders dan spikkeltjes. Vroeger wou ik ook alleen maar de mooie verhalen horen maar het is allemaal gelul en levensgevaarlijk. De lange termijn gevolgen zijn geen pretje. Ik kan iedereen aanraden ermee te gaan experimenteren als je je leven naar de knoppen wilt helpen. Het is Russisch roulette met je hersenen spelen. Je hebt 50% kans dat het goed gaat en als het fout gaat ben je de rest van je leven slachtoffer van je eigen stommiteit. Als je eraan begint zou ik het  als ik jou was pas mee experimenteren op het moment dat de wetenschap een pil heeft uitgevonden welke het weer kan stoppen. Het grootste probleem is dat je nooit meer zal vergeten wat je gezien hebt als je een bad trip krijgt. Neem maar van mij aan dat het het risico niet waard is. 

 10. Bedankt voor alle reacties tot zover, ik hoop ook dat het beginartikel duidelijk genoeg is dat het niet risicoloos is en volgens mij laat de documentaire ook een vrij genuanceerd beeld zien. 

  Voor de goede orde ik heb zelf nog nooit LSD gebruikt juist omdat ik ook van mijn psychonauten vrienden heb gehoord dat je je er 100% comfortabel bij moet voelen en je moet je realiseren dat je ook door de hel kunt gaan. Daar moet je ook van te voren op voorbereid zijn en bereid zijn te ervaren. Overigens is een Bad Trip zoals ik het van hun begrijp vaak wel iets waar je enorm van kunt leren dus het hangt ook nogal wat af tot welk doel je een bepaald psychedelica neemt. En als je goed voorbereid bent, een goede locatie en setting hebt met iemand die je vertrouwd die je kan helpen en ondersteunen als je een enge ervaring hebt dan helpt dat enorm.

  Op http://en.wikipedia.org/wiki/Set_and_setting is meer te vinden over hoe belangrijk set and setting is.

  Ik denk overigens dat je ook met andere manieren dan drugs bepaalde geestverruiming kunt behalen, zo vind ikzelf lucide dromen zeer interessant en uiteraard zijn zaken als meditatie ook iets wat ertoe bij kan dragen.

  Het is dus uitdrukkelijk niet het doel hier om LSD te promoten maar wel om een genuanceerder beeld van LSD te geven. Want LSD opent letterlijk meer deuren en sommige mensen hebben er heel interessante en leerzame ervaringen mee. Lees eventueel het boek wat Albert Hofmann er ook over schreef hij noemde het niet voor niets, LSD My Problem Child. :-) Overigens is hij meer dan 100 jaar oud geworden.

  En zie eventueel ook dit filmpje van Bill Hicks erover. A positive drug story. Hij is dan weer niet zo oud geworden. http://youtu.be/QHXZTmhfU6w

   

 11. LSD en andere psychedelische middelen zijn inderdaad niet voor iedereen geschikt. Voor het merendeel van de mensheid niet zelfs.
  Maar dat je er later altijd problemen mee krijgt is grote onzin. Als je sterk genoeg in je schoenen staat en het gebruik beperkt (dus niet heel veel gebruiken zoals jij Jos, het is dus je eigen stomme fout geweest dat het niet goed is gegaan), je goed kan relativeren, de set en setting altijd goed is en je weet dat je ook een bad trip kan krijgen (wat helemaal niet fout is, sterker nog: hier wordt je alleen maar sterker van) dan heb je nergens last van. Ook niet jaren nadat je gebruikt hebt.
  Het is wel zo dat als je er niet tegen kan je er nooit aan moet beginnen. En ik neem aan dat je van jezelf wel weet wat je aankan of niet.

  Een psychose kun je sowieso niet krijgen van deze middelen, het kan alleen getriggerd worden als je er aanleg voor hebt. Maar dat kan ook als je een joint rookt. Vroeg of laat had je dan toch die psychose gekregen, ook als je nooit iets gebruikt.
  Het ligt vaak puur aan de gebruiker zelf dat het fout gaat.
  Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld coke. Als je hieraan verslaafd kan raken, dan ben je te zwak en is het niets voor jou. Ik heb het wel eens gehad, maar snap echt niet dat mensen hier verslaafd aan kunnen raken. Alleen mensen die er niet tegen kunnen en te zwak in hun schoenen staan raken er verslaafd aan (en dat zijn er veel). Nooit aan beginnen dus.
  Dit geldt ook voor psychedelische middelen. Als je er niet tegen kan: nooit doen.
  Als je het toch gebruikt, terwijl je er te zwak voor bent, dan moet je ook voor de gevolgen instaan.
  PS Het is helemaal niet zo dat ik LSD en andere middelen promoot. Iedereen moet namelijk zelf weten wat je er van vind en hoe je er over denkt. Maar men moet niet zo kortzichtig doen en denken dat als het bij jou of in je omgeving fout gaat, het bij iedereen fout gaat. Dit ligt toch echt aan de persoon zelf, en niet aan het middel. Ik ken genoeg mensen die af en te gebruik(t)en, en die hebben nog nooit problemen gehad. Ze zijn zelfs een beter mens geworden.

 12. Ik sluit me helemaal aan bij Aartbakkebaard,

  Lsd wel eens uitgeprobeerd, maar ik vond er niks aan. Ben ik blijkbaar niet gevoelig voor. paddo’s vond ik veel heftiger en leuker.
  Cocaine heb ik ook weleens geprobeerd, ben ik blijkbaar ook immuun voor, vind er niks aan voel er niks van. Wel eens vaker herhaald om te kijken of het aan die ene keer lag, nope, ik ben er blijkbaar niet gevoelig voor. Snap dus ook niet dat je er verslaafd aan kan raken.
  Met veel van deze dingen, ook alcohol etc., is het allemaal heel erg verschillend van persoon tot persoon. Dit kun je niet weten van te voren dus kijk AUB uit.

   1. Sorry dat ik zo cynisch ben Julie. Zit al veertien dagen aan de noordwestkust, slechts drie dagen zon gehad, de rest regen en kou. Alleen maar werk en nog eens werk, en als compensatie ook twee sterfgevallen, waarvan één nu nog bezig is. Het zijn oude dieren, maar dat doet er voor mij niet toe, het doet zeer. Vind jij dat euthanasie op een dier wel mag als het pijn lijdt? Het is het lievelings dier van mijn moeder, ze weet nog van niets. Als ze straks terug komt van vakantie, moet ik haar vertellen wat ik besloot. Van onderwerpen als LSD gebruik wordt ik nog chaggerijniger, en van geldkwesties al helemaal. Ik blijf daarom maar even weg, heb hier al genoeg lol.

    1. Ik ben eigenlijk niet voor euthanasie, maar meer voor pijnbestrijding Antares. Zo kan jouw moeder ook nog afscheid nemen van haar lievelingsdier, wat liefdevoller is voor het dier denk ik en beter voor de verwerking van verdriet. En ik vond jou niet cynisch, maar wens je wel sterkte toe in deze omstandigheden, en kom af en toe even de andere artikelen bekijken zodat je wat positieve afleiding hebt. Groetjes namens de redactie ook.

    2. A.s. dinsdag kan ik weer naar huis, daar kan ik in een vertrouwde omgeving mijn evenwicht weer vinden. Zal wel een weekje duren, maar de moed geef ik niet op. Het voor mij interessante artikel dat Germen vandaag schreef, maakte dat ik toch weer gemotiveerd werd om te reageren. Ik ga mij echter wel distantiëren van onderwerpen waar ik depressief van wordt, hebben nu teveel invloed, alles blijft hangen. Groeten daar allemaal. ;)

Laat een reactie achter