Boeddhisten geloven in reïncarnatie en hebben een boek in hun traditie dat de fases tussen de dood van het ene lichaam en de reïncarnatie in het andere aangeeft. Deze stadia tussen levens in worden ook wel Bardo’s genoemd. Dit boek met beschrijvingen van de Bardo`s is het tibetaanse boek van de doden. Hieronder een documentaire over dit onderwerp bestaande uit twee delen:
Death is real, it comes without warning and it cannot be escaped. An ancient source of strength and guidance, The Tibetan Book of the Dead remains an essential teaching in the Buddhist cultures of the Himalayas. Narrated by Leonard Cohen, this enlightening two-part series explores the sacred text and boldly visualizes the afterlife according to its profound wisdom.
Part 1: A Way of Life reveals the history of The Tibetan Book of the Dead and examines its traditional use in northern India, as well as its acceptance in Western hospices. Shot over a four-month period, the film contains footage of the rites and liturgies for a deceased Ladakhi elder and includes an interview with the Dalai Lama, who shares his views on the book’s meaning and importance.
Part 2: The Great Liberation follows an old lama and his novice monk as they guide a Himalayan villager into the afterlife using readings from The Tibetan Book of the Dead. The soul’s 49-day journey towards rebirth is envisioned through actual photography of rarely seen Buddhist rituals, interwoven with groundbreaking animation by internationally acclaimed filmmaker Ishu Patel.
Bij Boeddhisten is reïncarnatie zo ingeburgerd dat als een belangrijk geestelijk leider sterft mensen actief op zoek naar zijn reïncarnatie. In de volgende documentaire laten ze dit proces in de praktijk zien.
The Buddhist concept of reincarnation, while both mysterious and enchanting, is hard for most westerners to grasp.
Unmistaken Child follows the 4-year search for the reincarnation of Lama Konchog, a world-renowned Tibetan master who passed away in 2001 at age 84.
The Dalai Lama charges the deceased monk’s devoted disciple, Tenzin Zopa (who had been in his service since the age of seven), to search for his master’s reincarnation.
Tenzin sets off on this unforgettable quest on foot, mule and even helicopter, through breathtaking landscapes and remote traditional Tibetan villages.
Along the way Tenzin listens to stories about young children with special characteristics, and performs rarely seen ritualistic tests designed to determine the likelihood of reincarnation. He eventually presents the child he believes to be his reincarnated master to the Dalai Lama so that he can make the final decision.
Stunningly shot, Unmistaken Child is a beguiling, surprising, touching, even humorous experience.
Wat denken mensen hier na het kijken van deze documentaires. Houden deze mensen zichzelf massaal voor de gek met hun geloof in reïncarnatie of hebben ze wellicht een goed punt?
Verwante artikelen en informatie:
-) Het begin en einde van goed en kwaad
-) Voortbestaan, het basispatroon van al het leven
-) Diversiteit, de bouwsteen van het leven
-) De dood, een verkenning
-) Ego en identiteit
-) Tijd en aandacht
-) Byron Katie – The Work Website
-) Losing the Moon, Dialogues on Non-Duality, Truth and Other Illusions (pdf)
-) Charlie Hayes – Perfect Peace (pdf)
Het zou heel mooi wezen als deze theorie werkelijkheid is.. dan houd het tenminste niet op. alleen jammer dat er geen herinneringen achterblijven.
kritische puntje: Ze zoeken de reïncarnatie van de dalei lama steeds ook in de boeddhistische kringen, kan het niet wezen dat deze ook in een zwart/blank/geel persoon terug komt?
Ik wil er wel op wijzen dat het Tibetaans Boeddhisme slechts 1 van de vele richtingen in het Boeddhisme is.
In feite bestaat het Tibetaans Boeddhisme uit een vermenging van puur Boeddhisme met voor Boeddhistisch volksgeloof.
Er zijn ook Boeddhisten die niet in reïncarnatie geloven. Zie hier een site die daarvan een voorbeeld is. Volgens de schrijver is reïncarnatie niet een onlosmakelijk deel van Boeddhisme en zijn veel teksten die als oorspronkelijk gelden door latere auteurs aangepast. Â
http://jayarava.blogspot.nl/2012/01/rebirth-is-neither-plausible-nor.html
Bedankt voor de aanvulling en link! Idd wel belangrijk om niet het hele boedhisme over een kam te scheren.Â
Een hijger die sprookjes vertelt… Hoe gek wil je het hebben.
Al die religies prediken dat ijdelheid één van de ‘hoofdzonden’ van de mens is. Maar als er één ding ijdel is, is het wel om te geloven dat jouw futiele ego na de dood door leeft.
Er is maar één manier om door te leven en dat is door je kinderen! En dat is toch al prachtig of niet?
Gaat heen en ‘breed’ er maar flink op los dus!!! ;)Â
Ego is juist hetgene dat vervalt bij reincarnatie. Vandaar ook dat je geen herinneringen hebt.Â
Voor zover ik weet hebben ze het in het Boeddhisme bijna onophoudelijk over ‘het Zelf’: iets ‘hogers’ dan ‘jezelf’ maar toch ook wel weer een beetje ‘jezelf’. Wat is ‘het Zelf’ dan en wat heeft het nog met – gewoon – ‘jezelf’ te maken. Ik vind het juist veel aannemelijker dat informatie uit je geheugen blijft bestaan. Klevend aan materie zoals informatie op een cassettetape kan blijven bestaan. En dat je zoals gezegd in het DNA van je kinderen voortleeft. Maar ‘het Zelf’???Â
Ik zeg SPROOKJES!!! Laten ze het eerst maar eens onomstotelijk aantonen voordat weer van me verwacht wordt dat ik achter de zoveelste ‘guru’ aanloop die me m’n geld uit de zak klopt. (Waar leven al die vrome boeddhistische monniken trouwens van en waar komen die ontelbare kloosters in bijv. Tibet vandaan? Legt dat niet een hele grote druk op de bevolking die het al niet breed heeft?)
Hai Razor,
hiermee bedoelen ze hun ‘betere ik’. (verstandige, gewetensvolle e.i.d.)
Aan Peter B,
Hoi Peter, mijn naam is Ruud en ik schrijf vanuit Spanje alwaar ik enigszins verbonden met het boeddhistisch centrum (stiltecentrum) alhier in de Sierra Nevada, genaamd O Sel Ling. Hier in Spanje is een persoon herkend, genaamd O Sel, hij is een Spanjaard en komt dus niet uit boeddhistische kringen. Herkend in een klein dorpje alhier in de bergen, Bubion. Voor meer info kun je hier terecht, http://www.oseling.com
Met vriendelijke groeten, Ruud. Â Â
Er zijn verschillende definities over Het Zelf in inloop.
Volksboeddhisme ziet dit inderdaad als een soort persoonlijke ziel, echter het meer ontwikkelde Boeddhisme ziet het Zelf als alles dat is. Het alomvattende kosmische energieveld waaruit alles geboren wordt en alles in verdwijnt.
Zie ook het principe atman (persoonlijke ziel) = brahman (alles omvattende ziel) wat wordt gebruikt in Advaita Vedanta (een stroming in het Hindoeisme).
Het is inderdaad niet nodig en zelfs af te raden om een goeroe achterna te lopen. De bekende goeroes met toeters en bellen zijn allemaal nep. Als er al echte goeroes bestaan dan zijn dat mensen die zich kenmerken door een stille levenshouding, niet houden van spirituele circussen en bescheiden zijn (in plaats van dominant zoals veel bekende goeroes).Â
Â
Â
ja maar dat is ook maar water naar de zee dragen. Spiritualiteit, is altijd een symptoom van een geestelijke aandoening. ik kende ooit zo’n asperger, je weet wel iemand die kompleet in de war is. Jomanda had hem ooit verteld dat hij een hele bijzondere man was, gwoon ingespeelt op dat gigantische ego van zo’n autist. En je kan praten als brugman er komt niks zinnigs binnen. Dit soort mensen zullen er altijd zijn en zullen altijd bakken met geld verliezen aan dit soort kul
d dan he