Zonne-energie is nu onstuitbaar.

Mijlpaal: Duitsland voorzag even voor meer dan 50% duurzaam in elektriciteit

Duitsland bereikte mei 2012 gedurende enkele uren voor het eerst het punt waarop meer elektriciteit opgewekt werd door middel van alternatieve energiebronnen dan door fossiel. Energieonafhankelijkheid ligt dichterbij dan we denken.

Duitland kreeg als eerste grote land als eerste voor elkaar wat nog nergens anders is gelukt: meer dan de helft van alle energie uit de zonopwekken. Bron: Wikimedia Commons
Duitland kreeg als eerste grote land als eerste voor elkaar wat nog nergens anders is gelukt: meer dan de helft van alle energie uit de zon opwekken. Bron: Wikimedia Commons

Ondanks slecht klimaat, toch het eerste zonne-energierecord
Duitsland is niet bepaald het ideale land voor zonne-energie. Hoewel het land iets zonniger en droger is dan Nederland en gemiddeld iets zuidelijker ligt, levert een zonnepaneel  maar ongeveer de helft van de energie op die het in bijvoorbeeld Spanje op zou brengen. De reden dat de Duitsers hierin toch slaagden, is het stimuleringsprogramma voor zonne-energie. Duitse particulieren en bedrijven plaatsen massaal zonnepanelen op hun dak of op hun land, waardoor de Duitsers nu een piekvermogen van 22 gigawatt bereikten: voldoende om tien kerncentrales te vervangen. Dit is de eerste keer dat een groot land er in is geslaagd meer dan de helft van zijn energiebehoefte uit duurzame bronnen op te wekken. Een bewonderenswaardige prestatie.

Alleen in de zomer bij zeer zonnig weer
Hier passen de nodige kanttekeningen bij. Het was in die periode, eind mei, buitengewoon zonnig en droog weer. De piek in zonne-energie in noordelijke landen ligt rond 21 juni, het zomer-zonnesolstitium als de daglengte het grootste is. In de winter is de situatie een stuk minder prettig met een fractie van de hoeveelheid zonnestraling in de zomer.

Honderd procent duurzaam haalbaar?
Toch laat dit zien dat het in principe haalbaar is de gehele energievoorziening uit duurzame bronnen op te wekken. Je kan bijvoorbeeld denken aan een systeem waarbij de zonne-energie in de zomer wordt gebruikt om methanol uit kooldioxide en waterstof te maken, die vervolgens in de winter wordt opgestookt. Een andere mogelijkheid is gebruik te maken van aardwarmte en windenergie. Windenergie is helaas geen stabiele bron, dus dan zal er flink moeten worden geïnvesteerd in energieopslag.

Financiering geen probleem
Klaarblijkelijk vinden Nederlandse politici het geen punt om veertig miljard euro cadeau te doen aan financiële brokkenpiloten, zie dit, dit en dit artikel. Dit achten ze “minder controversieel” dat het onder water zetten van een Zeeuws poldertje van een paar hectare.  Slechts een fractie van dit bedrag, dat we gezien de incompetentie van politici en inhaligheid van bankiers vrijwel zeker kwijt zijn, is nodig om ons volledig energieonafhankelijk te maken. In plaats van leningen aan Spaanse banken, die niets opleveren dan nog meer schulden, moeten er investeringen in Spaanse zonnecentrales komen, zodat Spanje beschikt over een duurzaam en winstgevend exportproduct en de noordelijke landen over een duurzame energiebron.

Bron
IEEE Energy Spectrum

5 gedachten over “Mijlpaal: Duitsland voorzag even voor meer dan 50% duurzaam in elektriciteit”

  1. Helemaal mee eens! Er zijn echter in NL wel wat wijzigigingen nodig m.b.t. het energienetwerk en de wetgeving om in de pas te kunnen lopen met ons buurland. In Duitsland heeft men al wat langer een feed-in-systeem waarbij (als ik het goed heb) iedereen tegen een vergoeding duurzaam opgewekte stroom mag ’terugleveren’ aan het energienetwerk. Technisch weet ik er niet het fijne van. Staat wat uitgebreider op wiki: http://nl.wikipedia.org/wiki/Terugleververgoeding
    In Nederland werken we daarentegen nog wat omslachtig met subsidies. 
    Hoe dan ook, er komt gauw een moment dat fossiele brandstoffen duurder worden ( http://www.peakoil.nl ) dan duurzame energie en dan gaat de ontwikkeling hopelijk nog wat sneller totdat duurzame energie ook betaalbaar is.
    *gaat wat aandeeltjes in zonnepanelen regelen*

  2. Dat zou wel een goede deal zijn: de miljarden uit Nederland om te investeren in een zonne-energiecentrales in Spanje voor energie die vervolgens weer gedeeltelijk naar Nederland teruggaan. Dat is een zeer goede gedachte, want energie en economie kun je niet los van elkaar zien.

  3. (oeps, door enthousiasme niet helemaal goed gelezen)

    Goed idee, er worden al wel veel plannen gemaakt m.b.t. Noord-Afrika (bjvoorbeeld
    Trans-Mediterranean Renewable Energy Cooperation ) maar Spanje is een stuk dichter bij huis en het is ook goed voor hun economie en die van Europa.

  4. “zodat Spanje beschikt over een duurzaam en winstgevend exportproduct en de noordelijke landen over een duurzame energiebron.”
    lees voor spanje alle zuidelijke landen die onvoldoende export richting ons hebben.
    eindelijk iemand die de KERN van het probleem aangeeft, de balans is niet in evenwicht.
    waarom maken wij middels aardgas gesubsidieerde tomaten voor de rest van europa?
    terwijl daar de zon gratis schijnt, waardoor tevens meer nuttige voedingsstoffen in het product komen.
    waarom kweken wij in die landen bewust een mega werkloosheid?
    trouwens, bij ons zit tegenwoordig ook meer op de bank dan officieel wordt toegegeven, denk maar eens aan alle zelfstandigen die de klappen opvangen!
     

  5. Bovendien zien we over het hoofd dat banken, meer dan wie dan ook, uitstekend politici onder druk kunnen zetten en lobbyen voor hun eigen zaak. Want een bedrijf moet het nu eenmaal hebben van iets grootschalig op te kunnen zetten. Terwijl het succes van zonne-energie in Duitsland nu typisch iets de-centraals is, los van een bedrijf dat de opwekking centraal regelt. M.a.w. een bedrijf zou het zo nooit op kunnen zetten. Hooguit tijdens de levering, installatie en eventueel, later bij vervanging. Maar tijdens het bedrijf ervan staat elk bedrijf zo goed als buiten spel. Dat kan een bedrijf niets aan verdienen. Bij een conventionele elektriciteitscentrale juist wel. Die behoeft een continue beheer. En daarover kunnen zij min of meer zelf bepalen hoe ze het doen. Dus logisch dat de bestaande elektriciteitsleveranciers zo hun best doen om overige methodes dood te bagatelliseren. Hen hoor je ook niet als in een snik-hete zomer juist die centrales minder moeten gaan draaien omdat ze hun koelwater onvoldoende kwijt kunnen. (Praktijkvoorbeeld)

Laat een reactie achter