Dankzij het ESM staan de schatkisten van de Europese landen nu in rechtstreekse verbinding met het zwarte gat van de banken.

Update: Hoe overleef je als Nederlander of Belg het ESM?

Met tweederde meerderheid hebben de vijf partijen PvdA, CDA, VVD, D’66 en Groen Links ingestemd met een verdrag, dat een handjevol doorgaans door banken als Goldman Sachs gecontroleerde politici het ongelimiteerde recht geeft voor tienduizenden euro’s per Nederlander een greep te doen in onze begroting. Wat zijn de gevolgen en hoe overleven we als onderdanen van incompetente politici dit?

De bevoegdheden van het ESM
Het Europese Stabiliteits Mechanisme (ESM) krijgt de bevoegdheid, zonder democratische ruggenspraak zevenhonderd miljard euro uit te lenen aan deelnemende landen en banken die “essentieel voor de financiële gezondheid van de eurozone” worden geacht (indien nodig moeten alle deelnemende landen binnen zeven dagen dit geld ophoesten, art. 9.3).  In de praktijk gaat het hier om banken als Goldman Sachs, die enorme bedragen heen en weer schuiven in de derivatenhandel. Derivaten zijn zeer complexe, ondoorzichtige financiële constructies waarvan de waarde in de praktijk nauwelijks te bepalen is. De ESM wordt bestuurd door vijftien gouverneurs (waarschijnlijk de ministers van Financiën van de deelnemende landen) die elk een vertegenwoordiger voor het dagelijks bestuur,de bewindvoerder, aanwijzen. Deze bewindvoerder moet over “uitgebreide” financieel-economische competenties beschikken en internationale ervaring hebben, m.a.w. een bankmannetje zijn. Deze functieomschrijving is op het lijf geschreven van Goldman Sachs employees.

Dankzij het ESM staan de schatkisten van de Europese landen nu in rechtstreekse verbinding met het zwarte gat van de banken.
Dankzij het ESM staan de schatkisten van de Europese landen nu in rechtstreekse verbinding met het zwarte gat van de banken.

De wonderbaarlijke vermenigvuldiging van het ESM vermogen
Saillant is verder dat deelnemende leden geacht worden het maatschappelijk kapitaal aan te zuiveren als dit terugloopt tot onder de zevenhonderd miljard euro (het verradelijke art. 9.2 van het verdrag). Dit betekent dat het ESM in principe onbeperkt veel slechte leningen kan aangaan en afschrijven. Het besluit hierover wordt genomen door de bewindvoerders en een eenvoudige meerderheid van stemmen is voldoende. Bekend is dat onder meer Griekenland en Italië door vertegenwoordigers van het bankenkartel worden bestuurd. Zo moeilijk zal het dus niet zijn voor het internationale bankenkartel om de stemming te controleren.

Potentiële verdubbeling van de staatsschuld
Volgens bepaalde schattingen is ongeveer drieduizend miljard euro nodig om de financiële problemen in euroland op te lossen. Door vier keer achter elkaar aan bijvoorbeeld Europese dependances van zakenbanken als Goldman Sachs, Franse, Spaanse of Griekse banken uit te lenen, die vervolgens niet terug kunnen betalen, kan de raad van bewindvoerders van de ESM  (elke bewindvoerder wordt door de gouverneur van de lidstaat benoemd) met een eenvoudige meerderheid, zonder toestemming van de nationale parlementen dit bedrag snel uit de schatkist van de deelnemende landen plukken. Dit zou een verdubbeling van de Nederlandse staatsschuld betekenen tot 150% van ons nationale inkomen en waarschijnlijk meer, want landen als Griekenland en Portugal zuchten nu al onder een catastrofaal hoge overheidsschuld.

Kortom: de bevoegdheden van de vijftien bewindvoerders van het Europese Stabiliteits Fonds zijn, dat kunnen we denk ik wel stellen, zeer groot zonder dat hier ook maar enige democratische controle tegenover staat en zonder dat de structurele problemen in de bankensector worden aangepakt.

De gevolgen in de praktijk
In de afgelopen jaren zijn door banken grote schulden gemaakt. Enorme bedragen zijn uitgeleend aan onder meer huizenbezitters binnen en buiten de Europese Unie, die nu in veel gevallen hun geld niet meer terug kunnen betalen. Nu het bankenkartel via het ESM onze nationale begrotingen in zijn greep heeft, zal dat betekenen dat de nationale budgetten worden leeggezogen. Dit betekent weer hogere belastingen en minder overheidsvoorzieningen. Er zal een einde komen aan de verzorgingsstaat en de AOW zoals we die nu kennen zal verdwijnen of sterk verlaagd worden.

Amerika lachende derde
Een ander gevolg is dat er een sterke kapitaalvlucht uit de eurozone tot stand komt. De meest voor de hand liggende bestemming is, naast Engeland en Zwitserland, de VS. Omdat het ESM het faillisement van Griekenland voorkomt (of liever gezegd: de rest van Europa er voor op laat draaien), hoeven de Amerikaanse zakenbanken de credit default swaps (een soort verzekeringen voor het failliet gaan van bijvoorbeeld een land) op Griekenland, Spanje en Portugal niet uit te betalen. Hier hebben ze wel de premie voor in hun zak gestoken. Een kadootje van enkele tientallen miljarden van de gulle Europeanen, die eerder al zo vriendelijk waren op te draaien voor de rommelhypotheken. Kortom: de grote winnaar van de totstandkoming van het ESM is, naast de grote vooral Amerikaanse zakenbanken, de Verenigde Staten. Met dit kapitaal zal de volgende industriële revolutie worden bekostigd. De fabrieken voor op grafeen, nanotechnologie en geavanceerde biotechnologie gebaseerde producten zullen niet in Europa staan maar in de VS. De schaarse Europese bedrijfjes aan de technische top zullen worden opgekocht, ontmanteld en naar de VS worden verplaatst. Met dank aan de domme Europeanen en op kosten van de Europese belastingbetaler.

Hoe overleef ik dit als privepersoon?
Ten eerste, vergeet nooit: je waardevolste bezit kan nooit van je afgepakt worden of belast worden: dat wat in je hoofd zit en wie je kent.

Als je jong en gezond bent is er weinig aan de hand. Zorg dat je goed opgeleid bent in een internationaal gewilde studierichting (tip: techniek of exacte wetenschappen; doe zelf onderzoek wat veelbelovende kennis is), zodat je overal ter wereld aan de slag kunt. In de VS is er straks veel relatief goedbetaalde werkgelegenheid, maar ook Zuid Amerika, Azië en de Pacific zijn erg interessant.

Het hebben van veel spaargeld is nu geen goed idee. Dit kan je het beste omzetten in iets dat zijn waarde niet verliest door acties van Europese overheden of banken. Je kan bijvoorbeeld denken aan een bankrekening Canada (zeer veel natuurlijke grondstoffen dus erg stabiel) of onroerend goed buiten de eurozone. De eurozone zal zich vermoedelijk niet snel uitbreiden nu. Geen land wil bij deze failliete boedel.

Als je diep in de schulden zit, kan je het beste schuldenvrij worden via een schuldsaneringstraject natuurlijke personen. Een alternatief is op dubieuze manier wat geld bij elkaar te sprokkelen en daarna met de noorderzon te vertrekken richting een chaotisch land, zoals die in Afrika. Daarna ben je zo vrij als een vogel.

Heb je een huis of ander onroerend goed in een eurozone-land, dan ben je de klos. Je kan namelijk niet weglopen, dus ben je een dankbare melkkoe en omdat andere huizenbezitters net als jij van hun huis af willen, krijg je er nauwelijks meer wat voor. Wellicht kan je je huisje verhuren als vakantiehuis aan een rijke Amerikaanse of Chinese toerist. Als je ouder bent of ziek, dan zal het verdwijnen van de verzorgingsstaat zoals we die kennen heel vervelend uitpakken. Tenzij je een babyboomer bent met het nodige kapitaal. Dit kapitaal kan je dan overhevelen naar een veilige jurisdictie.

UPDATE
Volgens een bericht van persbureau Reuters, aangehaald op de Telegraaf,  zouden private schuldeisers mogelijk toch voorrang krijgen op het ESM bij het terugbetalen van staatsleningen. Mogen wij de politieke genieën die voor het ESM hebben gestemd van de partijen CDA, PvdA, VVD, D’66, en GroenLinks, nogmaals van harte bedanken.

Bron
Tekst ESM verdrag (Nederlandstalig)

22 gedachten over “Update: Hoe overleef je als Nederlander of Belg het ESM?”

 1. Je overleeft als nederlander alleen door op wilders te stemmen die er zonder pardon voor zorgt dat wij kappen met dit hele misselijke EU spelletje. Je hoeft geen technische studie gevolgd te hebben om in te zien dat we hier met onze ooit zo geweldige levens spelen en dit uit handen geven in naam van de EU en het welzijn van landen die er zelf een potje van maken. En een hekel dat ze aan ons hebben terwijl wij ze proberen te helpen. Geen goed woord over voor europa en die meeliftende landen die ons in deze benarde situatie hebben gebracht.

  De rest wat wilders zegt hoef je niet eens goed te keuren om op hem te stemmen omdat deze ene reden alle andere overruled. Kappen met Europa, zo snel mogelijk terug naar de gulden en geen 40 miljoen in het spaarpotje van die groten die de macht in handen hebben binnen europa. Die 40 miljoen kunnen wij zelfs gebruiken om onze welvaard te garanderen tijdens het stapje terug uit europa!

    1. maar dan is het dus factor 1000 zo erg dat we dit ons laten aandoen als Nederlanders.

  1. Op Wilders stemmen ? is zeker een grap, wilders heeft het destabiliseren van NL en omgeving in het vizier staan.
   Waarom ? omdat z’n geldschieters niet gebaad zijn met een sterk en krachtig europa.
   En hoe dat gaat maakt niet uit, islam, polen, brussel boeit niet als het maar gebeurt.
   Als het eenmaal zover is zullen ze als sprinkhanen de boel komen kaal vreten en vreten ze jouw met huid en haar op.
   In hun ogen zijn we toch maar een verachtelijk land bewoont door zwakkelingen.
   Bank probleem nee dat zijn maar instrumenten, de bewegingen die daar achter zitten zijn veel groter.
    
   Ben benieuwd welke bonus wilders binnenhaalt.
    
    
    
    
    

 2. Persoonlijk denk ik dat het ESM eigenlijk helemaal niet zoveel uitmaakt. We zitten niet alleen hier in Europa in de problemen, maar wat dacht je van de VS en Japan. Japan heeft de grootste staatsschuld die er is en de VS moet je ook niet vergeten. Dat land is ook hard onderweg om de eigen bevolking uit te hollen. Wereldwijd lijken we in grote problemen te kunnen komen, niet alleen hier in Europa. 

 3. Het is een globaal probleem… het gaat er meer om of een land kan devalueren zodat het uit de neerwaartse spiraal kan komen…. dat is binnen de EU, euro dus niet het geval… dat is wel duidelijk… elk land, of continent misschien wel, is afhankelijk van elkaar… ons gas komt uit rusland, als zij de kraan dichtdraaien is er hier geen gas…
  Het is allemaal zo verweven met elkaar…

  1. En om het nog leuker te maken: er bestaat ook nog zoiets als Peak Oil. Stel je eens voor wat het zou betekenen als dit binnen 10 jaar zou plaatsvinden. Hier een video over een toekomststudie van het Duits leger over een wereld na Peak Oil: http://www.youtube.com/watch?v=ZyUe7w1gDZo
    
   Een mogelijk scenario is dat dan het gehele financieel-economisch systeem kan omvallen. Het rapport zelf is hier te vinden: http://www.permaculture.org.au/files/Peak%20Oil_Study%20EN.pdf

 4. Nieuwe truc van J.K.de Jager cs: bekijk dit gedeelte uit het journaal van gisteren en luister goed naar de opmerking aan het eind: http://tinyurl.com/dy939zy
  Die De Jager en z’n zooitje proberen de indruk te wekken dat ze de ZON ook in bezit hebben. Nee dus. Trap niet in dat BTW-gezeik. Geld overhouden, ondanks dat de energieprijzen maar blijven stijgen? Forget it. Trap ook niet in de isolatiePROPAGANDA.
  Kijk hier: http://tinyurl.com/6a4yd6j
   

 5. Ik denk dat het zo zal moeten gebeuren. Als het wereldwijde kapitalistische systeem omvalt zal er een berg aan mogelijkheden komen voor degene die een beetje nadenkt. Hoe ik denk deze tijden het beste door te komen, is doormiddel van zelfvoorziening. Zorg ervoor dat als het kapitalisme omvalt dat je dan een vooraadje aan energie hebt, bijv. in de vorm van bio ethanol, gas of voedsel. Wie hieraan een overvloed heeft zal dit in kunnen ruilen voor homemade producten en diensten van anderen.

 6. Op naar de ondergang.  Daarna een maatschappij van jagers-verzamelaars wereldwijd.
  Klein probleempje. In dat geval zal de wereld minder dan 1% van de huidige bevolking kunnen onderhouden. Bewoners van steden zijn de klos. Die zullen waarschijnlijk elkaar uitmoorden in de jacht op het resterende supermarktvoedsel.
  De Bosjesmannen hebben daarentegen nergens last van. De enige manier om te overleven: Sluit je aan bij de Bosjesmannen of ga zelf ergens zelfvoorzienend in de rimboe zitten.  

 7. Ik ben het helemaal eens met Jaap. Wilders is wel de laatste die we kunnen gebruiken om Europa en daarmee nederland van de ondergang te redden.
  Hij leeft nog in de jaren 50 en wil graag naar een nederland terug waarin alles? nog goed was. De wereld veranderd en nederland dus ook. Ik vind de EU een ongelooflijk goed idee en alternatief voor tegenwicht tegen de grote jongens. Mij gaat het echter niet snel genoeg en heb liever dat er morgen al een verenigde staten van Europa zou zijn.
  Ik vind het heel verachtelijk dat mensen als Roemer en Wilders de mensen met hun populisme zo voorliegen. Daarbij wordt Wilders nog betaald door israel ook. Ik denk dat daar de grootste wens ligt om verwarring en chaos in europa te zaaien. Het liefst zouden ze hun vriendje nederland uit de unie hebben. 

  1. Dat Geert Wilders sinds eind 2009 met israel geassocieerd wordt is een terreurmaatregel van zijn tegenstanders die ook Pim Fortuyn zo vriendelijk behandelden.
    
   Immers twijfel en achterdocht zaaien zo bij zijn achterban zal hem vast wel stemmen en vertrouwen gekost hebben.
    
   Zelf zal je toch ook wel zeker sinds eind 2009 gezien hebben toen je op al die fora zag er zo veel tegen Geert Wilders ageerden en hem van nazi tot hitler, rascist en xenofoob, tot weet ik wat voor ziekte bombardeerden … en je dan naar zijn niets minder dan gezonde verstandige programma keek …gedacht hebben “is nou heel Nederland gek geworden?”.
    
   Hele scheepsladingen activisten of zo zelfbenoemde cyber soldiers deden dat.
    
   Juist van israel, daar Geert Wilders en zijn standpunten tegen hun …de hegemonie van de banksters …in gaan. Als Pim Fortuyn, als Jan Maat, als Boer Koekoek ….En tallozen meer dat ook deden!
    
   Alle officiele media, en nieuwsbronnen, TV, kranten in mafiadienst deden daar aan mee. Via eenzijdige berichtgeving en hetzen, besmeuringen, en tot in de moderaties der kranten van de opinies van de bevolking aan toe monddood gemaakt!
    
   Ook al via dit soort acties, en zeg maar gerust crimineel gedrag, is de Fakedemocratie heel en al dood!  Alle officiele mededeling fake, vals, en valse beschuldigingen!
    
   Dat ze cda getorpedeerd hebben omdat ze Afghanistan om de olie en heroine wilden zal je nou nét niet van ze op TV Vernemen….maar we wel voor misbruikt worden! Dat is dan het ware staatsbestel en gezicht achter de facade en heerste al naadloos sinds ver voor de Romeinen. De kwade geest van een farao in alle behekste pas geborenen.
    
   Psychologische terreur en oorlogvoering.

 8. Ik hoop toch echt dat wanneer ik 65 ben nog steeds over alles aan het nuilen ben, dat het allemaal mee valt, want ik val in de catogory mensen jong maar niet gezond, dus een ineenstorting van de verzorgingsstaat zou mijn dood worden.

 9. Bij het verraderlijke artikel 9.2, waarbij het fonds moet worden aangevuld tot het oorspronkelijke bedrag van 700 mrd, wordt, zoals Germen vermeldt, gestemd bij gewone meerderheid. Elders in het verdrag zijn meestal grotere meerderheden vereist.
  Het ESM zal slechte leningen uit zwakke landen opkopen voor meer dan de marktprijs (zoals dit nu al gebeurd met staatsobligaties). Vervolgens worden deze afgewaardeerd en zullen de gouverneurs stemmen over het aanvullen van het fonds.
  Als we de stemverdeling bekijken komen we op het volgende uit:
  De PIIGS hebben gezamenlijk 36,7% van de stemmen, samen met Frankrijk (20,4%) komt dit op 57,1% van de stemmen.
  De ontvangende landen zijn dus in de meerderheid en dit zal een permanente welvaartsoverdracht van het noorden naar het zuiden betekenen. In een groeiende economie is dit nog te behappen. In een stagnerende of krimpende economie zal dit zeer destabiliserend werken en grote onrust veroorzaken.

 10. Artikel van Ad Broere hierover vandaag

  http://adbroere.nl/web/nl/columns/de-staatsgreep-is-vrijwel-voltooid.php 

  De Staatsgreep is vrijwel voltooid
  een andere en vernieuwende visie
  op geld en economie

  twitter
  linkedin
  facebook

  inShare1

  In de media verscheen op 27 juni 2012 een klein bericht over het op mijn blog veelbesproken Europees Stabiliteit Mechanisme (ESM). De leningen,  te verstrekken door het ESM, verliezen mogelijk hun voorrangspositie ten opzichte van de private sector. De bron van deze berichtgeving zijn ‘Duitse regeringskringen’.
  Leningen uit het ESM fonds
  In een toelichting op dit mogelijke besluit schrijven de media dat er onzekerheid op de markten zou ontstaan door de preferente leningenstatus van het ESM. Simpel gezegd, de heilige financiële markten willen niet dat zij bij eventuele terugbetalingsproblemen moeten toestaan dat het ESM eerst aan de beurt is en daarna zij.
  Het is maar een klein bericht, maar veelbetekenend om meerdere redenen.
  Op vrijdag 29 juni stemt de Bondsdag over het ESM, formeel is het verdrag door de belangrijkste partner nog niet geratificeerd. Kennelijk maakt dat niets uit en is de ratificatie niet meer dan een formaliteit.
  De mogelijke concessie aan de financiële markten komt uit Duitse regeringskringen, waarmee duidelijk wordt wie de hoofdrol speelt in het ESM
  Een paar weken geleden trok Barroso nog de grote broek aan door te beweren, dat de banken zelf hun problemen onderling moesten oplossen en dat deze niet ten koste van de Europese belastingbetaler mochten gaan. Dit nobele streven is alweer losgelaten, want de financiële markten  hebben geen leningen van enige omvang aan de Spaanse banken verstrekt. Zoals verwacht, want de ene haai vreet de andere eerder op, dan dat hij zijn soortgenoot te hulp zou komen. Nee, de oplossing moet komen uit de zak van de belastingbetalers uit de eurolanden en het ESM wordt het doorgeefluik, zoals door mij aangekondigd.
  Verder wordt al voor de officiële startdatum van het ESM duidelijk, dat het als geruststellend bedoelde argument van geen risico verbonden aan het ESM omdat de kans op verlies vrijwel nihil is,  zoals beweerd  door de voorstemmers in het Nederlandse parlement, grote flauwekul is. De leningen, die het ESM verstrekt lopen evenveel – of zelfs meer- risico dan die verstrekt door de private beleggers (banken, beleggingsfondsen etc.). Want als de EU private beleggers alleen kan bewegen  om geld te lenen als er garanties worden gegeven, dan  komen ESM leningen zelfs na de private beleggers aan de beurt voor terugbetaling. Dat de EU ook deze concessie moet doen is zelfs zeer waarschijnlijk.
  Het begrotingspact
  Neelie Kroes kondigde in een interview in de Volkskrant al maanden geleden aan, dat de soevereiniteitskwestie een onderwerp is voor een gesprek bij het haardvuur , meer niet. Nederland is zijn soevereiniteit al lang kwijt. Oppersmurf Van Rompuy heeft als thema voor de komende Europese top aangekondigd, dat de lidstaten een belangrijk deel van de controle op hun begrotingen uit handen moeten geven aan Brussel. Dat is geen nieuws. Het enige interessante aan de mededeling van Van Rompuy is de timing. Op 29 juni wordt niet alleen het ESM verdrag geratificeerd in de Duitse Bondsdag,  hetzelfde geldt ook voor het begrotingspact. Goedkeuring van het begrotingspact moet  met twee derde meerderheid, vanwege de diepgaande en blijvende  gevolgen voor de grondrechten van de Duitsers. Oorspronkelijk had Frau Merkel het ESM en het ‘fiscalpact’ er al door willen drukken op 24 mei, maar de grondwetskwestie zorgde voor enig uitstel.  Maar inmiddels is de oppositie over de streep getrokken en wordt er ongetwijfeld op 29 juni met de gewenste twee derde meerderheid voor het begrotingspact gestemd. En als Duitsland ja heeft gezegd tegen beide verdragen, dan kan Brussel los. Vandaar de aankondiging van Van Rompuy van de volgende stap naar de Europese monetaire dictatuur.
  Wat zijn de gevolgen van dit begrotingspact voor ons?  Het Nederlandse parlement kan op basis van sociaal economische motieven trachten om iets van de verzorgingsstaat overeind te houden en kan ernaar streven om het besteedbare inkomen van de Nederlandse loonslaaf niet te zeer onder druk te laten komen, maar als dit leidt tot een begrotingstekort dat volgens de afspraken in het pact te hoog is, dan gaat Olli Rehn ingrijpen. De pensioenleeftijd kan in een sneller tempo omhoog gaan. De rente aftrek voor hypotheken kan ingrijpender worden beperkt. De AOW kan worden gekort, evenals de uitkeringen. Want de staatsgreep op de schatkist van de zeventien eurolanden is straks compleet en elk parlement dat zijn huiswerk niet goed genoeg heeft gedaan krijgt een draai om de oren. We worden straks geleid door zielloze boekhouders, die hun oren slechts te luisteren leggen naar de EU lobbyisten van de multinationals en de financiële markten.  Wat worden wij toch bestuurd door een stelletje sukkels. Maar ja, ieder volk krijgt de regering die het verdient. Dus, sukkels worden geleid door sukkels. We mogen het onszelf aantrekken, want we hebben het laten gebeuren met niet meer dan 11.000 handtekeningen onder de petitie aan het  Nederlandse parlement om het onzalige ESM verdrag niet te ratificeren.

  © Ad Broere 

  1. Als de pensioenleeftijd omhoog gaat wordt het evenredig dringen op de arbeidsmarkt met toename werkloosheden en doorstroomstop.
   Per saldo wordt dat dan de oude sigaar uit eigen doos en vermogensoverhevelingen door pensioenen te betalen door wat in de bijstand en sociale voorzieningen te houden. Anyway de burger betaald.
   De bankensector die met kas grepen roof industrie ect en stockmarketmanipulaties en afgesproken raids gelden  weg sluisden van instanties als pensioenfondsen verzekeringen vragen even de schaden en verliezen te compenseren is mischien eerst  een idee alvorens de door die zelfde banksters al verregaand gesloopte sociale voorzieningen nog verder te molesteren. Buitendien welke sector zou langer werken moeten als veel zich tot 65 al niet meer kunnen redden. Hooguit hoger en admins. Veel mensen zijn beschadigd door decennia van enorme stress en belagingen. en zo als een oudere vrouw mocht kiezen 40% er af of de deur…ja leeft men vast ook al langer van. Dan nog eens 80%(over laatste twee jaar)  van die overgebleven 60% en men mag zich dakloos met 65 of 67 bij de hema voor de deur vervoegen om een erwtensoepje te bedelen.
   Zie de winst niet en de jongeren die staan te trappelen verliezen capaciteit en opleidingsgeschiktheden. Werkgevers nemen geen eens iemand meer aan bij te lang buiten de opleiding. Komen gemakkelijker met drugs alcohol en misdaadcircuits in aanraking.

Laat een reactie achter