Rondleiding Permaculture Research Institute

Geoff Lawton laat in deze 40 minuten durende video zien hoe zij het grondgebied van The Permaculture Research Institute in Australië hebben ontworpen aan de hand van de verschillende permacultuur principes. Wonderbaarlijk mooi en werkelijk een overvloed aan diversiteit en productieve gewassen voor de mens in samenwerking met de natuur.

 

Naast de video is op de website ook een uitgebreid verhaal  over het project met vele foto`s te vinden. De video en het artikel spreken natuurlijk redelijk voor zichtzelf maar mochten er nog mensen zijn met vragen over permacultuur stel ze dan vooral.

Verwante artikelen:
-) Web of Life, biodiversiteit is van levensbelang
-) Ecodorpen en Permacultuur
-) The Global Gardener
-) Permacultuur, voorbeelden en inspiratie
-) Eetbare Groene Woestijnen met Permacultuur
-) Groen Goud
-) De Eetbare Bostuin
-) Het leven is simpel volgens Thaise Boer
-) Raamtuinieren
-) Moestuinieren 2.0
-) De Kruidenspiraal
-) Nederlandtalige eetbare planten en paddenstoelen database
-) Engelse Plants for a Future database
-) Ruil je eigen eetbare planten bij elkaar
-) Permacultuur, ontwerpen met de natuur (pdf)

24 gedachten over “Rondleiding Permaculture Research Institute”

    1. Ik heb jouw video een aantal dagen geleden al gezien, vond hem bijzonder interessant. Eigenlijk zijn dit van de conventionele methoden geïsoleerde projecten, die doorgaans door enthousiaste en gedreven pioniers worden uitgevoerd. Zag er aanvankelijk niet zoveel maatschappelijke waarde in, omdat de prive vaardigheden en successen zullen worden beloont met beroving van hun voedsel voorraden, zodra de nood aan de man komt. Ik heb mijn gedachten daarover echter bijgesteld, omdat als je daar constant vanuit gaat, dat neer zal komen op een pessimistische houding die de mensheid nooit kan dienen. Daarom het volgende:

      Ik biedt je mijn vinding aan. Het is een methode die het stekken, zaaien, of planten van nieuwe gewassen, in ieder geval eenvoudiger maakt voor wat betreft de noodzakelijke waterhuishouding van kiemende of groeiende aanplant. Mijn voorwaarden zijn eenvoudig:

      De winst wordt eerlijk verdeelt tussen de huidige deelnemende redactieleden van visionair.nl, en mijzelf.

      Zelf ben ik niet in staat om het systeem op meer dan beperkte schaal uit te testen, terwijl jij al over een aanzienlijke kennis in zake beschikt, zoals je in jouw enthousiasme voor permaculturen al bewezen hebt. Als jij er letterlijk brood in ziet, dan is een eerlijk verdiende boterham ons aller deel, en hebben wij met een werkend patent systeem, de succesvolle voortgang van visionair.nl in de toekomst gezekerd. Zie je iets in dit voorstel, neem dan contact op met mij. Mijn email adres ken je, maar de boodschappen komen met een vertraging van minstens 7 tot tien dagen door op dit ogenblik. Deze isolatie stel ik echter op prijs, daarom ben ik ook hier.
      met vr gr André.

        1. Oke, raar ik heb het gestuurd naar je emailadres achter je reacties wat ik in kan zien als medebeheerder. Zou je mij anders een mailtje kunnen sturen op info@permacultuurnederland.org dan ga ik daarop reageren en moet het volgens mij altijd goed komen. 

    1. Bedankt net gekeken, de christelijke toon is wel aardig aanwezig idd, wat ze hier omschrijven wordt in de permacultuur mulching genoemd. Maar interessant om te zien dat deze mensen dezelfde principes gebruiken. En het werkt blijkbaar beide manieren, of je het nu aan god toedicht zoals de man in deze docu of aan ecologische ontwerpprincipes zoals permacultuur. :-)

  1. Douwe, ik vind het prachtig om te zien. Maar hoe kan je dit concretiseren naar de hele wereld? Zo veel ruimte is er toch niet, per mens, om zijn eigen eetbare paradijs te kweken? En hoe wek je energie op, om toch ook nog te kunnen computeren, zo een video te maken, en tv kijken, en onszelf te vervoeren van a naar b? Hoe irrigeer je stikdroge woestijngronden als je daar niet eerst op een schone manier de energie voor opwekt, om zoiets te kunnen doen?

    Hoe denk jij eigenlijk over groente kweken in containers, met ledlicht (en dan uiteraard met schoon opgewekte energie)? http://www.youtube.com/watch?v=JzxJ7gmr4rw 

    1. Waarom zou er geen ruimte zijn? Juist door lokaal voedsel weer te verbouwen bespaar je enorm veel energie en hoef je minder oerwoud te kappen voor de productie van voedsel in het buitenland. Lokaal gezond voedsel verbouwen is energietechnisch het meest efficiente en slimme wat je kunt doen. 

      De video laat zien dat ze een flink assortiment aan zonnepanelen hebben voor alle computers en andere elektrische apparatuur die ze gebruiken dus die vraag wordt eigenlijk in de video al beantwoord.

      Groentes kweken in containers met Ledlicht is volgens mij nog weer een stap verder de idioterie in. Je maakt het hele voedselcreatie proces nog artificieler, denkt dat de mens nog meer voor god moet spelen en daarbij schendt het heel veel ecologische basisprincipes. Als laatste lijkt juist dit me energetisch heel dom. Je gaat zonlicht gebruiken om energie op te wekken om daar planten op te laten groeien. Ik heb een handige tip. Planten groeien op direct zonlicht dus haal al die tussenstappen er vrolijk tussenuit. :-) 

      Kortom op het eerste gezicht vind ik het een heel raar en ondoordacht idee. Permacultuur gaat juist terug naar gezond verstand en ontwerpprincipes gebaseerd op hoe de natuur werkt. Zie eventueel ook eerdere artikelen over permacultuur om een idee te krijgen van die ontwerpprincipes of lees de gratis downloadbare cursus door. 

      1. Je hebt het nu over energie, maar volgens mij ging het bij ietsist vooral om ruimte. Nederland is 41.528 km² groot  waarvan 18.41% water. Dat betekent 33883 km² bruikbare grond. Delen we dit door het aantal inwoners van 16.736.736 dan krijgen we 0.00202 km² per inwoner of 0.202 ha per inwoner. En dan heb je nog niet eens alle steden en wegen ervan af gehaald. Dus eigenlijk is het nog veel minder, of we moeten alle wegen en steden vernietigen. Als ik naar de boerderij van van Geoff Lawton kijk is dat volgens mij toch wel 1 km² als het niet meer is. In Nederland is dus bij lange na niet genoeg ruimte om iedereen zo te laten leven. Dat betekent dat er miljoenen Nederlanders ergens anders heen zouden moeten om bijvoorbeeld de regenwouden van de Amazone te kappen en die te vervangen door fruitbomen. Groente kweken in containers kan met een veel hogere efficiëntie en kan ook op zee gebeuren. Permacultuur is leuk voor wat westerlingen die in een land met veel land een lap grond kopen en daarna een beetje gaan rondhangen. Maar de rest van de wereld is nog steeds nodig om de laptops, zonnepanelen en andere elektronica voor die mensen te produceren.

        1. Nederland gebruikt momenteel 3 tot 4 keer haar eigen oppervlak in het buitenland om het Nederlandse volk van voedsel te kunnen voorzien geloof ik, dus zo raar is dat niet idd. En dan vooral in derde wereldlanden waar stukken oerwoud worden omgehakt om aan dat goedkope voedsel te komen. Misschien moeten we eens gaan nadenken hoe wenselijk deze huidige strategie is…

          Daarbij gaat het bij permacultuur vooral om ontwerpprincipes die zijn toe te passen op verschillende schalen. Kijk ook eens naar de andere artikelen dat gaat van raamtuinieren tot het aanleggen van eetbare parken. 

          Je moet niet in alles of niets strategien denken, en ook niet in of of strategieen. Alle beetjes helpen, elke appel die je niet uit Nieuw Zeeland hoeft te importeren is er eentje en elke kilo boontjes die je niet uit Egypte hoeft te laten overvliegen is er ook eentje. Permacultuur laat zien dat het verstandig en leuk is om lokaal veerkracht in te bouwen in je voedselvoorziening. Het is overigens ook niet het doel om de indruk te wekken dat wat Geoff Lawton doet hier in Nederland mogelijk is, misschien was het opgevallen dat ze daar in een tropisch klimaat zitten? Hier in Nederland is het idee van de eetbare bostuinen interessant om eens goed te bekijken.

          Kortom verdiep jezelf gewoon eens goed in de ecologische principes die achter de ontwerpprincipes van permacultuur liggen, verdiep jezelf eens in hoe onze huidige landbouw nu werkt en hoe fossiele energie intensief dat is en bedenk dan hoe we aan een toekomst kunnen werken die ook op de lange termijn is vol te houden. Ik denk dat de principes van permacultuur daar een essentiele rol in gaan spelen willen we een voedselvoorziening gaan opbouwen die ook over een jaar of 500 nog volhoudbaar is. Kijk vooral de documentaire Groen Goud die laat zien wat China heeft gedaan op dit gebied ze hebben een gebied ter groote van Belgie met behulp van dit soort principes van woestijn weer omgevormd tot bruikbare landbouwgrond. Zeer inspirerend. 

          Ik denk dat we op dit gebied vooral alles moeten bekijken ook zeker de nieuwe technieken. Het klinkt mij alleen heel idioot in de oren als je met zonne-energie planten van licht gaat voorzien terwijl planten gewoon direct zonlicht kunnen gebruiken en dan heb je nul efficientieverlies. Maar goed als de resultaten interessant zijn en de voedingswaarde van dat soort planten fatsoenlijk dan is het altijd interessant om naar te kijken… Maar nogmaals het druist tot zover een beetje in tegen mijn gezonde verstand.

        2. “Delen we dit door het aantal inwoners van 16.736.736 dan krijgen we 0.00202 km² per inwoner of 0.202 ha per inwoner.”
           
          Dat is toch een flinke lap grond van pakweg 45×45 meter, niet bepaald een gemiddeld achtertuintje. En dat voor iedere inwoner inclusief baby’s en peuters. Ik weet niet precies wat het minimum is, maar je moet ook niet vergeten dat een goed functionerende permacultuur-tuin productiever is dan een monocultuur.
          En als mensen uit de steden weg zouden trekken zou daar weer ruimte vrijkomen.
          Bovendien is Nederland één van de dichtstbevolkte landen ter wereld. Als je het wereldwijd ziet is er volgens mij helemaal geen gebrek aan  aardoppervlak. Ik heb net even uitgerekend dat er per mens ca. 20000 m2 landoppervlak beschikbaar is, misschiien blijft daar een kwart aan bruikbare grond van over, een lap van 70×70 m.
          Door slecht beleid – zoals geiten overal ongebreideld laten grazen, of bossen kappen – krijg je bodemerosie en woestijnen. Dit soort gebieden zijn terug te winnen, zie bv. Groen Goud, waardoor er weer meer bruikbare grond bijkomt.

    1. Ik zou je gewoon eens goed verdiepen in de gezond verstand principes waar permacultuur op gebaseerd is. Of bekijk ook een Community Shared Agriculture. Al dit soort dingen zijn energietechnisch enorm intensief. Nederland gebruikt nu in de landbouw voor elke calorie voedsel die ze produceren rond de 10 calorien aan fossiele brandstof als input. Heel kort door de bocht eten we momenteel aardgas en olie. Deze basis is zo fundamenteel fout dat je niet naar optimalisaties van dit systeem moet gaan zoeken maar helemaal terug moet naar de basis en moet gaan kijken hoe de natuur het zelf eigenlijk doet en hoe je dus in samenwerking met de natuur voedsel kunt verbouwen in plaats van te strijden tegen de natuur. 

      1. Aah, das mooi. Ook ‘How Cuba Survived Peakoil’ die daar ook staat is informatief en het bekijken meer dan waard.
        Ook nuttig is Jimmy’s global harvest (BBC). Kon helaas geen hele video’s vinden op youtube, maar wel zijn er enkele clips te vinden. Hoewel er kritiek is op zijn niet al te super kritische kijk op monocultuur en grootschaligheid (zit toch een beetje gekleefd aan het format) pak ik liever de positieve ‘nieuwe’ manieren van boeren op die hij ook in beeld brengt.

  2. Je moet ook niet al te ver in de slachtofferrol kruipen hier. Ik snap best dat Nederland redelijk afgekaart is qua corporaties maar er is niemand die je tegenhoudt zelf een raamtuin, kruidenspiraal een eetbare bostuin aan te leggen. Of een buurtmoestuin. Maar goed dan moeten we de handen uit de mouwen steken en doen alsof iemand anders buiten ons de volledige controle heeft maakt ons fijn slachtoffer en hoeven we zelf nooit meer wat te doen behalve klagen. :-)

    Daar pas ik echter voor en ik denk dat we dan onszelf voor de gek houden. Iedereen in Nederland kan een eetbare tuin inrichten en het huis energieneutraler maken. En meedoen aan een lets systeem en spullendelen etc. Kortom laat je niet verlammen.  

  3. Beste mensen, na dit alles gelezen te hebben en bekeken te hebben, rijst bij mij de vraag op hoeveel mensen er nu daad werkelijk hier aan mee zouden willen werken aan het systeem van deze perma cultuur? Je kunt heel veel systemen bedenken, die er trouwens ook ook al zijn, maar je zal toch denk ik eerst moeten uitzoeken in hoeverre de mens daarin mee wilt gaan. Zodra je dat weet kun je aan de slag gaan. In en rond het hele middellandse zee gebied wordt al eeuwen lang in een zelfde systeem gewerkt nl op een halve hectare tm wat grotere gebieden. Wordt groente en aardappelen verbouwd voor eigen gebruik en het overige gaat naar de markt. In nederland kennen we de volkstuintjes van vroeger, hier pachte je 200 m2 grond om er het e.e.a. op te verbouwen, daar is zeer weinig van over gebleven. Ik zie ook de generatie na mij en de daarop volgende generatie nu niet direkt in de grond wroeten om wat groenten ed te verbouwen. Maar dat zou je dus uit moeten vogelen. Er is altijd nog de mogelijkheid om de grote agrarische gronden op te delen en deze aan te passen naar de wensen. Antares, ik heb denk ik enig idee, gezien vanuit mijn oude vak wat je bedoeld. Mocht je dus daarom nog vragen hebben mail me dan. Het is gratis advies en kun je het in het potje stoppen van visionair. Mvg, Paul.  

    1. In Nederland zijn er inmiddels flink wat mensen die kleinere en grotere permacultuurprojecten gestart zijn. Op http://www.permacultuurnederland.org/map.php kun je een overzicht vinden van mensen die hun projecten daar hebben aangemeld. Het leuke van permacultuur is dat je zo klein kunt beginnen als je wilt. En ik ken mensen die inmiddels stukjes grond van anderen lenen die het niet willen gebruike en de oogste verdelen. Sommige gemeentes geven graag openbaar groen in gezamenlijk buurtbeheer uit en wat radicaler is het guerilla gardenen en grond kraken wat ook door sommigen gedaan wordt. Maar goed het is vooral aan mensen zelf om hiermee te beginnen of niet natuurlijk als het ze niet leuk of nuttig lijkt.

       

      1. Douwe, laat duidelijk zijn dat ik een voorstander ben van perma culture. Je overzicht bekeken en zo te zien is het redelijk verspreid over nederland, maar dit is bij lange na nog niet genoeg. In ieder geval is er een zeer klein begin. Eigenlijk als je hier verder over nadenkt zou de gehele infrasructuur op de schop moeten. bv door oude fabriekspanden die niet meer gebruikt worden te verwijderen enof oude woningen. De vele dubbele en onzinnige wegen van de provincies verwijderen en opnieuw herstructueren. Zo zijn er denk ik nog vele mogelijkheden. Daarnaast zou je de gehele bevolking stap voor stap om moeten buigen om dit idee te verwezenlijken en dan nog de dingen die ik vergeten ben te melden. Mvg, Paul.

  4. Ps, maar laat je niet weerhouden en ga voort op de ingeslagen weg, mijn steun heb je. Het is dat mijn lichaam het niet meer wil, maar anders was ik er lang weer aan begonnen. Paul.

Laat een reactie achter