Permacultuur is een groot voorstander van zoveel mogelijk lokale oplossingen. Hierbij een overzicht van allerlei permacultuurvoorbeelden en andere manieren om o.a. voedsel te verbouwen. Van raamtuinen tot eetbare bostuinen en van energiebesparing tot compostering. Allemaal zaken waar je zelf direct mee aan de slag kunt om je directe omgeving een stukje mooier te maken.
De makkelijke moestuin is een handige eerste stap voor iedereen die wil beginnen met het verbouwen van eigen groenten. In het artikel Moestuinieren 2.0 komt deze moestuin aan bod met een uitleg met 4 filmpjes erbij. Daarbij is het praktijkvoorbeeld van Ray Meur van hoe zij de makkelijke moestuin hebben aangelegd ook een goede bron van inspiratie.
Voor de mensen die het met de buurt aan willen pakken kan het draaiboek buurtmoestuinen uitkomst bieden. Dit draaiboek laat zien hoe je met de eigen buurt een buurtmoestuin (film) kunt beginnen. Dit kan vele hobbels uit de weg nemen zodat je sneller kunt beginnen met het beplanten van de buurtmoestuin.
Een mooi voorbeeld van hoe permacultuur in een volkstuin is toe te passen komt van Maranke Spoor en Petja van der Lek die op een relatief klein stukje grond in een volstuincomplex een prachtige permacultuurtuin hebben gebouwd. Op hun site laten ze in woord en beeld zien hoe ze van een stukje gras een permacultuurtuin hebben gemaakt.
In Amsterdam hebben een groep buurtbewoners het stadspark Sarphatipark onder handen genomen en een stuk eetbaarder gemaakt. Volgens het idee van De Eetbare Bostuin. In het bestaande park zijn notenbomen en fruitbomen en struiken aangeplant. De fotoreportage met korte teksten illustreren dit mooi. Mogen er nog vele parken volgen.
Een praktisch permacultuurontwerp van de permacultuurschool in Nederland. Het ontwerp is een cirkel waar groenten, fruitstruiken, hazelnoten en een grote fruitboom in staan.De bedden zijn verhoogd door de modder van de paden op de bedden te gooien, zo krijg je een verhoogd bed principe waardoor je minder snel op de grond loopt en dit goed los blijft. Dit systeem van cirkels kun je herhalen zodat het ook geschikt is voor grote stukken land. De ruimte tussen de cirkels is dan direct een mooie zone 5.
Een leuke, leerzame serie artikelen over permacultuur, geschreven door Jaap Krater en uitgegeven door Buiten de Orde, in samenwerking met stichting Wilde Aarde. De artikelen gaan over permacultuur in de praktijkervaring met Patrick Whitefield (zeer ervaren permacultuur leraar en auteur) als instructeur. Over wat permacultuur wel en niet is, en veel permacultuur technieken die worden omschreven die verder gaan dan deze website. Voor de persoon die zich verder wil verdiepen in permacultuur is dit een echte aanrader.
Een goed voorbeeld van hoe je als individu wel degelijk een heel groot verschil kunt maken op deze planeet. Joop Boer heeft zijn voetafdruk bijna geheel teruggebracht of iig volledig duurzaam gemaakt. Hij doet aan veganistische permacultuur, zijn zonnepanelen maken meer stroom dan hij zelf gebruikt en zijn afval beperkt zich tot 2 zakken per jaar. Hoe dit allemaal mogelijk is lees je in zijn artikel wat hij op verzoek heeft geschreven. Moge het een inspiratie zijn voor velen.
Fruit/ twaalf informatieve – en vaak instructieve – artikelen over fruitgewassen en hun verzorginggeschreven door Arie van Herpen. Arie experimenteert, op zijn thuisbasis de Cammingha Hof (3 ha.), inmiddels ruim dertig jaar met ecologische concepten. De Hof is een weerspiegeling daarvan: het is een diervriendelijke ‘ideaal-biotoop’ waarin symbiose tussen menselijk gebruik en natuur voorop staat. Er groeien véél fruitgewassen (wildfruit en cultivars) en andere eetbaarheden; naast enkele boomgaardjes zijn er een tweetal moestuinen, een bostuin, windsingels (ook voor geriefhout), watergangen en wandelpaden. Kenmerkend is het gebruik van plantaardig afval als vormgevend materiaal; een voorbeeld daarvan zijn de (soms monumentale) hagen van snoeihout in frames, doorgroeid met klimplanten. Meer informatie over Cammingha Hof op www.earthpo.com/concepten; op deze site ook een verslag van een verkenning en onderzoek van ‘ecologische kunst’ op http://www.earthpo.com/scriptie/ door Manja van Herpen. Inmiddels hebben ze ook een foto archief van de Hof, waar allerlei zaken voorbij komen, van wijn maken tot snoeien.
Een leuk oefenontwerp om je permacultuurontwerptalenten uit te dagen.
Voor een officiele introductie in de permacultuur door de grondlegger Bill Mollison zelf is hier een artikel geschreven door hem. Introduction to Permaculture. Ook is er een leuk interview van hem te vinden op het web op : www.scottlondon.com/interviews/mollison.html.
Een boek over een vele eeuwen lang gezond en tot ver over de 100 nog actief en werkend volk, vanwege o.a. een uitstekende landbouwmethode en een overwegend op rauwkost gebaseerde voeding. het Hunza boek.
Bouwen met strobalen, goedkoop, milieuvriendelijk en duurzaam. Een filmpje van onze oosterburen, laat zien wat er allemaal mogelijk is. Strobaal bouwen in Duitsland Kijk voor meer informatie op hun website:www.ecofilm.de
Wil je hier in Nederland aan de gang dan kan de website http://www.strobouw.nl/ verder helpen. Ze hebben informatie over vergunningen, vele voorbeelden in Nederland. Kortom alles wat je erover wilt weten.
Mocht je niet met stro willen bouwen? Bouw dan met gebruikte materialen, dit is goedkoop en natuurvriendelijk. Deze folder is beschikbaar gesteld door Stichting Owaze uit Rotterdam: Earthship folder en ook is er een begeleidend artikel over earthships.
Energiebesparing = Geldbesparing . Voor een online advies hoe u veel geld kunt besparen op het gebied van Energie kijk op http://www.verbeteruwhuis.nl/
Verder zijn hier een aantal handige folders verzamelt over geld en energiebesparing.
Als eerste een brochure over verschillende vormen van isolatie en de vele voordelen hiervan op het gebied van energiebesparing.
Vervolgens een brochure van een energiebedrijf met vele tips om energie te besparen op apparatuur zodat u/je door de zaken een beetje pienter te regelen honderden euro`s op jaarbasis kunt besparen op uw/je energienota.
En als laatste een folder over hoe je de energie die je na toepassing van voorgaande folders dan toch nog verbruikt, op een schone, zelfstandige en op lange termijn goedkopere manier kunt opwekken. Een brochure met alle ins en outs over zonne-energie, zonneboilers en zonnepanelen.
De aardbeien/groente toren, een handig idee voor mensen met beperkte ruimte. Door de planten in de zijkant van de toren te planten heb je opeens veel meer ruimte waar je planten in kunt verbouwen. Probeer de toren echter wel op aarde te plaatsen ivm vochthuishouding.
Meer tips zijn altijd welkom!
Hier spreekt een man met liefde voor zijn vak. Paul.R
Permacultuur, ik kende heel het woord niet. (-frost wel)
Er zit permanent in, dat zal wel duurzaam bedoelen te zijn.
Weinig reacties op deze prachtige verzameling informatie.
Misschien maar goed ook! Want ik kan er ook niet met droge ogen naar kijken. Zulk een goed plan, zulke goede ideeën, zoveel enthousiasme, maar zo ver van m’n bed show!!
Ik ben decennialang lid geweest van de Kleine Aarde in Boxtel. Gemotiveerde lui, welke deze boodschap ook uitdroegen, best professioneel ook, maar ze zijn nu ter ziele.
Zelf heb ik daar ook wel eens artikeltjes geschreven in m’n jonge jaren, over natuurwonen, maar het politieke beleid was slechts gebaseerd op verstening, stapeling en oppropping van mensen. Daartussen is toch niet echt plaats voor permatuinen en zo?
En als er nog een paar vrije hoekjes over zijn, omdat er altijd nog wel een paar beleidsmakers zijn, welke nog iets van het leven snappen, dan verliezen die de steun van anderen als er weer een hoop huizen ingebreid moeten worden tussen de bestaande bebouwing in.
De helft van de benodigde woningen, binnen de bestaande bebouwingsgrenzen bij te proppen, is het onbekwame beleid.
Nee, er is niks verbeterd in de 40 jaar dat ik mij hiervoor interesseer. En dat komt er niet aan ook, somber ik. Omdat de gemeenten krankzinnige grondprijzen hanteren om daar rijk van te worden, worden de dichtheden tot uitersten opgevoerd. Daarnaast hebben projectontwikkelaars hebberige $$ en €€ tekens in hun ogen.
Oké, omdat de woningmarkt ingestort is (werd tijd ook), zijn er nu wel een paar voorbeelden van lui welke een klein beetje open willen staan voor de wensen van toekomstige bewoners, maar dat mag weinig kosten hoor. Zolang we niet de kans krijgen om een nieuwe permawijk op te zetten, met gelijkgezinden!!, op een plek waar nog ruimte is, op grond waarmee niet gespeculeerd is, zullen we op een paar kleine kansjes na, deze droom maar vooralsnog (jullie weten; ik verwacht ooit betere tijden, totaal nieuwe zelfs!) het beste op de hoop utopieën kunnen parkeren!
De oude Indianen waren er permanent mee bezig tot de invasie vanuit Europa. Waarna de land uitbuiting en bezetting begon. Maar ja, beter laat dan niet.
snif snif….
Helemaal geweldig om te zien dat er gelijkgestemde zielen rondlopen !
Geweldig breed beeld heb je hier gegeven over onderwerpen die de noemer “permacultuur” waard zijn!
Dit jaar sta ik met ongeveer de helft van de bovengenoemde onderwerpen op de Dutch Design Week in Eindhoven ( 20-28 okt.) .
Hier probeer ik wat Permacultuur bewustzijn los te kweken bij de ( vorig jaar 180.000 ) bezoekers.
Kan ik dit kopen ? … kreeg ik vorig jaar nogal eens te horen … Nee, helaas niet, maar als U wilt, kunt U het gewoon zelf thuis maken !
Ja Permacultuur is DESIGN ! wat mij betreft, een van de meest zinvolle methode’s !
De groente van Paul