De gemakkelijke moestuin

Het lokaal voedsel verbouwen lijkt telkens meer mensen aan te spreken. En mocht de hele economie instorten dan is het ook zeer praktisch om te weten hoe je zelf voedsel kunt verbouwen.

De makkelijke moestuin is voor alle leeftijden.

De gemakkelijke moestuin
Bijna iedereen kan moestuinieren via de methode van de gemakkelijke moestuin. Deze praktische manier van moestuinieren is daarbij op veel plaatsen mogelijk, een balkon, een dak, of alleen maar stoeptegels, overal kan een bak met een makkelijke moestuin.

Het grote verschil tussen een gemakkelijke moestuin en een normale moestuin is dat je met een gemakkelijke moestuin kleine bakken gebruikt (meestal 1.20 bij 1.20 meter). Die verdeel je weer onder in 16 vierkante vakken van 30 bij 30 cm. Elk vak beplant je met een andere groente.

De bakken zet je op je bestaande grond en vul je met een mix van vermiculiet, turfmolm en compost. (Potgrond is waarschijnlijk ook prima) Of je eigen grond geschikt is voor groente is dus niet belangrijk.

Door zo te tuinieren zijn al je groentes makkelijk te bereiken en te verzorgen, voorkom je verspilling van zaad, water en meststoffen, hoef je bijna niet te dunnen en te wieden en is je moestuin heel makkelijk te onderhouden. Bekijk deze zaaikalenders 1 & 2 om erachter te komen wanneer je welke groentes het beste kunt planten en oogsten.

De Makkelijke Moestuin (ook wel Vierkant Tuinieren genoemd) is gebaseerd op Square Feet Gardening; een prima methode die rond 1980 ontwikkeld is door Mel Bartelomew. In de volgende 4 filmpjes legt Jelle aan Villa Achterwerk uit hoe je zelf aan de gang kunt. Deel 1, 2, 3 en  Hieronder het eerste deel:

 

(Op het internet hebben de lezers de macht! Zij bepalen welke informatie de wereld rond gaat! U bent zich er misschien niet van bewust, maar als elke lezer een link stuurt naar 3 geïnteresseerde personen, dan zijn er maar 20 stappen nodig om 3,486,784,401 mensen te bereiken! Wil je dat zien gebeuren? Gebruik je macht! Dit stuk mag dan ook vrij door iedereen overgenomen worden op websites, blogs, of om door te sturen aan familie, vrienden, kennisen, collega`s, etc.). Graag zelfs hoe meer mensen dit weten hoe beter. Zet a.u.b. wel de bron erbij zodat mensen kunnen reageren en/of mee kunnen doen in de discussie hieronder als ze dat willen.)
1424441_639945529406758_1133856984_n

Aanverwante artikelen en informatie:
-) Bron van het artikel: www.PermacultuurNederland.org
-) Website van Jelle – www.makkelijkemoestuin.nl
-) Netwerk Eetbaar Nederland van start
-) Website – Square Feet Gardening
-) Eetbare dorpen en steden
-) Raamtuinieren
-) De gemakkelijke moestuin
-) De kruidenspiraal
-) De eetbare bostuin 
-) De buurtmoestuin
-) Een boerderij voor de toekomst
-) Eetbare groene woestijnen met Permacultuur
-) Groen Goud – VPRO Tegenlicht over permacultuur
-) Rondleiding Permaculture Research Insitute 
-) Permacultuur, voorbeelden en inspiratie
-) Permacultuur in Nederland en omgeving
-) Web of Life, Diversiteit is van levensbelang
-) Eetbare planten en paddenstoelen database
-) Ruil je eigen eetbare planten bij elkaar
-) Engelse Plants for a Future database

Vrij downloadbare documenten:
-) Permacultuur, ontwerpen met de natuur (pdf)

7 gedachten over “De gemakkelijke moestuin”

  1. Na een keertje zelf boodschappen doen (groenten kopen) in 2010 had ik het idee dat investeren in groenten misschien wel beter was dan beleggen in vastgoed in Dubai. Zodoende trof ik ook de “Makkelijke Moestuin” tegen op het WWW.
    Het idee trekt me nog steeds aan en dit voorjaar ga ik dan ook echt een stapeltje steigerplanken halen.
    Groot voordeel verbouwen op deze kleine schaal is dat ongedierte niet wordt aangetrokken. Ook zorgt de diversiteit van gewassen op de kleine oppervlakte voor afstoting (geuren) van per ongeluk gearriveerde insecten.
    Ten slotte moet het zelf verbouwde ook gewoon heel lekker zijn.

    1. Ook je goed recht natuurlijk.
      Heeft bij mij echter een dik jaar geduurd voordat ik zover ben om het echt te gaan doen. Zie de lol er wel van in eigenlijk. Beetje aarde, beetje water, beetje zon, en voila, een echte krop sla, helemaal zelf gemaakt ;)

  2. In bakken tuinieren is heel leuk. Maar als je liever geen bak maakt, kan je als alternatief ook gaan tuinieren in gewone bloempotten of zelfs rechtstreeks in de zak met potgrond, door op enkele plaatsen een gat te maken in de zak en daar je groenten of fruit in te planten.

  3. http://duurzaamheid.plazilla.com/tuinieren-op-flats-en-balkons-van-a-tot-z-voor-binnen-of-buiten 

    Tuinieren op flats en balkons van A tot Z voor binnen of buiten.

    Groenten telen op het balkon van A tot Z, een E-book thuis-tuinieren voor dummies.

     

    Zelf groenten kweken ishttp://c2.plzcdn.com/ZillaIMG/48acaaf0ce2e10baf07c439109aea377.jpg hip!

     

    Kweken in de vensterbank, de raamtuin, de vierkante meter kant-en-klare tuin, groente telen in potten en bakken. Horizontale en verticale begroeiing. Een eigen hangende tuin maken en eigen constructies verticaal tuinieren. Alles is mogelijk en over alle mogelijkheden kunt u lezen in dit artikel. Ook kunt u hier meer lezen over stadslandbouw en heuse guerrilla gardening. Onze wereld mag best wat groener worden..

Laat een reactie achter