De Buurtmoestuin

Onderstaande video laat zien wat voor positief effect een gezamenlijke moestuin heeft op de buurt. Mensen leren elkaar weer kennen, komen buiten, leren een boel van en met elkaar en groeien gezamenlijk lekkere groenten. Onderstaande video gemaakt op initiatief van Transition Town Nijmegen is ter inspiratie voor het zelf aanleggen en/of onderhouden van een gezamenlijke moestuin in jouw buurt.
Kijk voor meer informatie op www.eetbaarnijmegen.nl of als u in een andere stad woont op www.transitiontowns.nl


Ook kan het handige draaiboek buurtmoestuinen wellicht uitkomst bieden om zelf aan de gang te gaan. Kortom begin het komende voorjaar met een eigen en/of met een gezamenlijke moestuin in de buurt. Het maakt je buurt ietwat meer crisisbestendig en een stuk gezelliger. En de echte visionairs ontwerpen natuurlijk een buurtmoestuin aan de hand van de principes van permacultuur.

(Op het internet hebben de lezers de macht! Zij bepalen welke informatie de wereld rond gaat! U bent zich er misschien niet van bewust, maar als elke lezer een link stuurt naar 3 geïnteresseerde personen, dan zijn er maar 20 stappen nodig om 3,486,784,401 mensen te bereiken! Wil je dat zien gebeuren? Gebruik je macht! Dit stuk mag dan ook vrij door iedereen overgenomen worden op websites, blogs, of om door te sturen aan familie, vrienden, kennisen, collega`s, etc.). Graag zelfs hoe meer mensen dit weten hoe beter. Zet a.u.b. wel de bron erbij zodat mensen kunnen reageren en/of mee kunnen doen in de discussie hieronder als ze dat willen.)

Aanverwante artikelen en informatie:
-) Bron van het artikel: www.PermacultuurNederland.org
-) Website – Buurtmoestuin.nl
-) Netwerk Eetbaar Nederland van start
-) Eetbare dorpen en steden
-) Raamtuinieren
-) De gemakkelijke moestuin
-) De kruidenspiraal
-) De eetbare bostuin 
-) De buurtmoestuin
-) Een boerderij voor de toekomst
-) Eetbare groene woestijnen met Permacultuur
-) Groen Goud – VPRO Tegenlicht over permacultuur
-) Rondleiding Permaculture Research Insitute 
-) Permacultuur, voorbeelden en inspiratie
-) Permacultuur in Nederland en omgeving
-) Web of Life, Diversiteit is van levensbelang
-) Eetbare planten en paddenstoelen database
-) Ruil je eigen eetbare planten bij elkaar
-) Engelse Plants for a Future database

Vrij downloadbare documenten:
-) Draaiboek buurtmoestuinen (pdf)
-) Permacultuur, ontwerpen met de natuur (pdf)

2 gedachten over “De Buurtmoestuin”

  1. Hoi Douwe,
    Ik heb ook interesse in zo een project, en had daarom een e-mail verzonden naar mijn lokale TransitionTown. (Omgeving Ede/Wageningen). Echter, ik heb nog steeds geen enkele antwoord hierop gehad (was iets van een week geleden). Ik zou graag me willen aansluiten bij een initiatief als TT, of iets soortgelijks wat zich bezighoudt met eetbare bossen/moestuinen/eetbare steden etc.
    Ik moet zeggen dat ik dit een erg interessant plan vind: Niet zozeer vanwege het duurzaamheid aspect, maar ook vooral vanwege het sociale aspect en omdat het de mens weer in contact brengt met de natuur.

    1. Het kan zijn dat ze nog op vakantie zijn of anders gewoon eens even verder kijken. Meestal zijn er wel meerdere mensen te vinden die hier interesse in hebben. Het is soms echter even de kunst elkaar te treffen en gezamenlijk aan de gang te gaan. 

Laat een reactie achter