Omdat er op het internet momenteel een boel wordt gesproken over een Europese wet die de zadenhandel wil reguleren hier een herpublicatie van een artikel wat uitlegt hoe we met elkaar een prima peer to peer zaden en plantennetwerk op kunnen zetten. Het origineel van dit artikel verscheen op 7 september 2011.
Het in stand houden van een grote diversiteit gezonde, zelf reproducerende voedselgewassen ligt aan de basis van een veilige en diverse voedselvoorziening in Nederland. Daarom hebben Permacultuur Nederland en Spullen Delen de handen ineengeslagen om een planten- en zadenbank voor Nederland op te zetten waarin individuele tuinders de hoofdrol spelen. Het gaat in deze database om zaden, knollen en ander plantmateriaal van eetbare gewassen waar iedereen aan mee kan doen. Door slim gebruik te maken van de voordelen die het internet in deze tijd biedt worden mensen in staat gesteld om hun eigen planten en zaden gemakkelijk te delen. Wat vooral handig is, is de zoekfunctie op de site die mensen laat zoeken op afstand rond hun eigen woonplaats. Zo kun je als je op zoek bent naar een rode-bessenstruik of een bieslookplant eerst kijken of iemand in een straal van 1, 5 of 10 kilometer rond je woonplaats dit beschikbaar heeft.
Waarom dit initiatief?
Momenteel ligt bijna alle diversiteit van zaden en planten bij professionele kwekers van zaden en planten die dit voor de commercie doen. Als dit bedrijven zijn met hart voor de zaak en als zij dit op een ecologisch verantwoorde wijze doen dan is daar niets mis mee.
Echter helaas zijn er ook megabedrijven in deze industrie actief waarbij winst het enige doel lijkt te zijn. Deze bedrijven proberen de biodiversiteit van het leven zo veel mogelijk te monopoliseren en hiermee mensen afhankelijk van ze maken. Als dit eenmaal is gelukt is er een boel geld te verdienen door deze bedrijven. Hoewel dit als bedrijfsmodel prima werkt is het letterlijk levensgevaarlijk voor de bevolking. De algemene diversiteit in eetbare gewassen is de afgelopen decennia schrikbarend teruggelopen en deze grote bedrijven die vaak beursgenoteerd zijn en over veel lobbykracht beschikken weten zich in telkens meer onderzoeksinstituten en overheden in te kopen en zo hun eigen agenda erdoorheen te drukken. Wellicht het bekendste voorbeeld hiervan is Monsanto. Monsanto koopt wereldwijd zaadleverenciers op, halen de vaak grote diversiteit van zaden die deze zaadleveranciers leverden uit de handel en bieden vervolgens alleen hun eigen zaden nog op de markt aan. Dit zijn vaak zaden waar planten uitgroeien met onvruchtbare zaden zodat er het jaar daarna weer bij hun moet worden gekocht. Deze zaden zijn bijna altijd genetisch gemanipuleerd en zijn vaak bestand tegen bepaalde herbiciden die Monsanto ook verkoopt. Monsanto zorgt er zo voor dat boeren heel sterk al dan niet volledig afhankelijk van hun worden. Helaas heeft Monsanto ook in Nederland voeten aan de grond weten te krijgen onder meer door zichzelf in te kopen in de Universiteit van Wageningen. Via deze route hebben ze de Nederlandse overheid weten om te praten en is de Nederlandse overheid nu één van de partijen die (Monsanto`s) GMO gewassen promoot in Europa.
Een weldenkend mens zal wellicht denken dat dit zo absurd is dat dit een grap is. Helaas is niets minder waar. Op het internet is een overvloed aan informatie te vinden over de schadelijke werkwijze van Monsanto. Een goede begindocumentaire gemaakt door een Franse onderzoeksjournaliste is: The World According to Monsanto.
Maar deze bedreiging van onze biodiversiteit door dit soort megalomane bedrijven die aan niets anders denken dan winst ten koste van alles, is niet de enige reden tot dit initiatief. Inplaats van jezelf afhankelijk te maken van externe grote commerciële bedrijven, (om)koopbare onderzoeksinstellingen en ondoorzichte politieke processen kun je met dit initiatief zelf verantwoordelijkheid nemen en meehelpen om een grote diversiteit van eetbare gewassen veilig te stellen voor Nederland.
Een aantal positieve redenen om dit systeem op te zetten zijn:
-) Individuele tuinders groeien vaak hun eigen groentes en kruiden vanuit hun passie en/of hobby. Zij spenderen veel tijd met hun gewassen en hebben hart voor de zaak. Hierdoor weten zij verreweg het meeste van de zaden en planten die ze zelf groeien. Zij weten wat de beste groeiomstandigheden zijn voor de planten en welke gebieden juist heel geschikt zijn en welke juist minder om de planten te gaan groeien.
-) Er zijn van oudsher verschillende bekende lokale variëteiten van gewassen ontstaan die bij commerciële zadenhandelaars zeer moeilijk of niet te krijgen zijn, maar nog springlevend zijn bij de volkstuinder in de regio.
-) Volks- en hobbytuinders oogsten vaak al jaren hun eigen zaden uit de mooiste en best groeiende planten in hun tuin. Hierdoor krijg je varieteiten die speciaal zijn aangepast aan de regio. Veel betere zaden kun je eigenlijk niet krijgen. Ook krijg je hierdoor juist weer meer genetische diversiteit in de algemene soort. Als veel tuinders bijvoorbeeld zelf hun bonenzaden kweken dan heb je overal in de regio`s net wat andere bonenzaden en allemaal zijn ze zo goed mogelijk aangepast aan de eigen regio. Zo kunnen we de biodiversiteit juist weer uitbreiden.
-) Zaden en planten ruilen van persoon tot persoon zorgt voor sociale verbindingen (in de regio). In onze maatschappij is dat altijd mooi meegenomen. Daarnaast kun je zo direct van de kweker van de zaden wat tips meekrijgen en wordt er naast zaden ook belangrijke informatie over het telen van eetbare gewassen uitgewisseld.
Kortom het zijn juist de gewone tuinders die het uit plezier en hobby doen die het meeste verstand van zaken hebben en het meeste hart voor de zaak hebben. Door deze mensen te verbinden met elkaar en ze daarnaast te verbinden met welwillende mensen die graag gebruik maken van, en open staan voor hun kennis en planten, bouw je een sterk en solide netwerk wat de biodiversiteit en voedselveiligheid in Nederland sterk kan vergroten. Meedoen is dus niet alleen zeer nuttig, het kan ook bijzonder leerzaam en gezellig zijn.
Hoe en waar kan ik meedoen?
Ga naar www.spullendelen.nl, hier kun je je registreren en beginnen, deel de zaden, knollen en ander plantmateriaal van eetbare planten die je over hebt. Het is het meest praktisch om deze in de categorie “zaden, stekjes, planten, kruiden” aan te bieden. Ook kun je zelf zaden en planten krijgen van mensen die deze aanbieden. Ga naar “spullen” en bekijk daar vervolgens de categorie “zaai- & pootgoed“, hier kun je een uitgebreid aanbod van planten en zaden vinden. Bedenk dat het niet uitmaakt of een plant die jij overhebt al een paar keer wordt aangeboden, voeg de plant juist wel toe, zo kan het aanbod namelijk zo lokaal mogelijk zo groot mogelijk worden. Inmiddels zijn er al een flink aantal deelnemers en is er al een redelijke diversiteit aan planten beschikbaar. Echter het basisprincipe blijft dat hoe meer mensen meedoen en hoe meer planten er worden aangeboden hoe beter en bruikbaarder het systeem wordt.
Daarnaast kun je helpen door dit initiatief bekend te maken; denk aan familie, buren, tuinclubs, volkstuinverenigingen, lokale, regionale en nationale media, politieke partijen, etc. Kortom iedereen die belang zou kunnen hebben bij dit initiatief. Hoe meer mensen in de eigen buurt meedoen hoe veiliger en beter je eigen situatie op dit punt wordt. Als er vele mensen in je buurt zijn die veel bruikbare planten en zaden aanbieden waar je over kunt beschikken dan is dat een van de meest waardevolle levensverzekeringen die je kunt hebben. Alle aandacht voor dit initiatief is zeer welkom en zo kunnen we met elkaar ervoor zorgen dat er niemand in Nederland bang hoeft te zijn om zonder gezonde eetbare planten te komen zitten. Dat resulteert in een plezierige en fijnere toekomst voor iedereen!
(Dit artikel is vrij over te nemen op andere websites en te gebruiken in gedrukte media. Neem voor verdere informatie contact op met Douwe Beerda via info@permacultuurnederland.org)
Aanverwante artikelen en informatie:
-) Netwerk Eetbaar Nederland van start
-) Website Natuurbericht.nl
-) In het licht van voortbestaan
-) Permacultuur, een introductie
-) Eetbare dorpen en steden
-) Eetbare stad, groei de revolutie
-) Overzicht van de vele voordelen van gemeenschapstuinen
-) Gemeenschapstuinen voor heel Nederland
-) Praktische tuin inspiratie
-) Dirt! The Movie: het belang van gezonde gronden
-) Raamtuinieren
-) De gemakkelijke moestuin
-) De kruidenspiraal
-) De eetbare bostuin
-) De buurtmoestuin
-) Een boerderij voor de toekomst
-) Introduction to permaculture design met Geoff Lawton
-) Permacultuur met Sepp Holzer
-) Permaculture, The Global Gardener met Bill Mollison
-) Eetbare groene woestijnen met Permacultuur
-) Groen Goud – VPRO Tegenlicht over permacultuur
-) Rondleiding Permaculture Research Insitute
-) Permacultuur, voorbeelden en inspiratie
-) Permacultuur in Nederland en omgeving
-) Web of Life, Diversiteit is van levensbelang
-) Overzicht eerdere permacultuur artikelen visionair
-) Eetbare planten en paddenstoelen database
-) Ruil je eigen eetbare planten bij elkaar
-) Engelse Plants for a Future database
-) Practical Plant wiki
-) Universiteit Wageningen, loopjongen van de agro industrie – Deel I- Monsanto
-) Tros Radar – Pesticide en Bijensterfte
-) Universiteit Wageningen, loopjongen van de agro industrie – Deel II-A – Bijensterfte
-) Universiteit Wageningen, loopjongen van de agro industrie – Deel II-B – Bijensterfte
-) Ook waterbeestjes slachtoffer van bijendodende pesticide
-) Universiteit Wageningen, loopjongen van de agro industrie – Deel III – Zuivelindustrie
Vrij downloadbare documenten:
-) Permacultuur, ontwerpen met de natuur (pdf)
Geweldige topic … interessante link, dank U wel.
Dat wereldwijd geknoeid wordt met gewassen door monsato is een enorme inbreuk op ons natuurlijk voedsel, hier een vid over hoe dat Hawaii geen kant meer op kan door monsato :http://youtu.be/zQDOdnRBLqc
http://stevenbrownsblog.wordpress.com/2013/05/11/join-the-global-march-against-monsanto-on-may-25th-as-286-cities-rise-up-against-corporate-evil/
In Amsterdam en Wageningen worden manifestaties georganiseerd op 25 mei 2013. Be there!
Niets dan lof voor dit artikel, mijn complimenten en dank.
Doen voor dat het Verboden wordt
Super idee, Monsanto is een gevaar voor alle mensen op deze wereld en dat gaan wij helaas nog merken.
Er zijn al heel wat mensen die meedoen en ik zou iedereen willen uitnodigen ook hun zaden en planten te gaan delen of dit initiatief te melden bij tuinliefhebbers uit de eigen omgeving. :-)
Vervelend dat het beeld van Wageningen UR ver van de werkelijkheid ligt, ik zal mijn best doen om een juister beeld te laten ontstaan.
In het kader van dit initiatief over het samen delen van biodiversiteit, is het goed om te weten dat Wageningen UR in opdracht van de overheid biodiversiteit van gewassen beheert in een ‘genenbank’. Jaarlijks worden er zo’n vijfduizend zaadmonsters kostenloos verstuurd naar onderzoekers en plantenveredelaars over de hele wereld.
Dat laat onverlet dat het door ‘gewone’ Nederlanders delen van zaden een goed initiatief kan zijn. Zie bijvoorbeeld ook de nationale proeftuin ( http://www.denationaleproeftuin.nl/proeftuin/default.asp ) . Op die manier kunnen wij allemaal bijdragen aan het beheer en gebruik van biodiversiteit.
Erik Toussaint, Wageningen UR
Beste Erik, helaas heeft Wageningen een hele kwade rol gespeeld in het pushen van de agenda van Monsanto in Nederland en ondervinden we daar in Nederland maar ook in Europa nog steeds de nadelen van. Ook met de bijensterfte leek een samenwerking van Wageningen met chemiegigant Bayer in de weg te staan om pesticiden die verantwoordelijk waren voor de bijensterfte te verbannen in Nederland. Zie ook deze documentaire van zembla http://zembla.vara.nl/Afleveringen.1973.0.html?tx_ttnews%5Btt_news%5D=40025&cHash=fd75dae9028114f703c159f28e75ee84 die laat zien wat voor kwalijke rol Wageningen ook hierin speelde. Ik snap dat ook een instituut als Wageningen aan zijn geld moet komen maar door je als voormalig gerespecteerd instituut geld toe te laten schuiven door chemiegiganten en verknipte bedrijven als Monsanto dan speel je natuurlijk met je eigen reputatie. Voor mij en vele andere ecologische tuinders heeft Wageningen duidelijk laten zien dat ze helaas met dit soort geldstromen verre van objectief zijn en zeker niet het algemeen belang vertegenwoordigen maar eerder dat van de grote bedrijven die ze betalen. Voor mij is de integriteit van Wageningen iig ernstig beschadigd.
Allemaal positieve reacties, maar op spullendelen.nl zie ik nog niets vermeld!!! Wordt het niet tijd om ook daadwerkelijk dingen te plaatsen?
He Rinka, er doen al een heleboel mensen mee. Kijk onder plant en zaaigoed. Zie op http://permacultuurnederland.org/index.php?id=48 eventueel voor de details.Â
Zelf heb ik al 3 keer planten geruild inmiddels en het is ook erg gezellig.
Bbrrrr, iedere keer wanneer ik de naam Monsanto voorbij zie komen in het msm nieuws lopen de rillingen over mijn rug:
http://www.nu.nl/wetenschap/2914647/frankrijk-erg-bezorgd-gen-mais.html
en mij lopen de rillingen ook over de rug van de EU die meent de zadenhandel te moeten reguleren:
http://zaplog.nl/zaplog/article/europese_zadendirectieve_hoe_groot_is_macht_multinationals
en van een Europese verordening die alle gezondheidsbeweringen beperkt voor levensmiddelen, tenzij deze goedgekeurd zijn door eenregelgevende instantie:
http://www.wanttoknow.nl/hoofdartikelen/de-codex-alimentarius-in-werking-2/
@Johan,
De codex alimentaris is al lang geleden ingevoerd Johan, zie
http://nl.wikipedia.org/wiki/Codex_Alimentarius
Waarschijnlijk doel je op de nieuwe aanpassing van 2009 die zegt dat voedingssupplementen die vitamines en mineralen bevatten en homeopathische middelen (die niets aantoonbaars meer bevatten) niet op de verpakking mogen liegen over medische werkzaamheid. Dus bijvoorbeeld “Arnica geneest je gebroken been” mag niet.Â
Overigens is de codex meer een richtlijn, geen wetgeving.
Maar ‘Wanttoknow’ is dan ook een baggersite, gespecialiseerd in mensen bang maken met dit soort leugens. Er wordt daar o.a. beweert dat vaccinaties leiden tot autisme, dat kanker vooral tussen je oren zit, dat het koningshuis een satanische sekte is en verder alle complottheorieen die je kan bedenken.
Hier bijvoorbeeld wat ‘Wanttoknow’ over kanker heeft te vermelden :
http://www.wanttoknow.nl/?s=kanker
Sommige mensen zijn wanhopig of labiel genoeg om die onzin nog te geloven ook.
Ik zag trouwens dat Douwe Beerda ook (onschuldige) stukjes heeft geschreven voor Wanttoknow en daarbij doorlinkt naar visionair, dus je bent waarschijnlijk niet de enige die van hardcore-kwakzalf-complotland naar deze website is gesurft.
Â
De EU heeft zich tot nu toe vooral laten zien als buikspreekpop van het internationale bankenkartel en transatlantische corporaties. In dat kader is het willen reguleren van zaden zeer begrijpelijk zodat de 6 bedrijven die wereldwijd daar dominant in zijn vele kleine competitie de kop in kunnen drukken en zij hun kartel verder kunnen versterken. Ik heb al tijden 0 vertrouwen meer in de EU. We kunnen erop wachten wanneer nationale overheden straks vanuit Europa verplicht worden hun watervoorziening te privatiseren.Â
Bij Griekenland overigens al reeds geprobeerd.Â
Ik zou zeggen zorg voor je eigen lokale decentale zadenleverancies. We zullen toch weer wat meer zelf de verantwoordelijk voor zaken dienen te nemen.
@Henk: ik probeer zelf meestal niet bij voorbaat mijn oordeel klaar te hebben en zaken/mensen/daden op hun eigen inhoud te beoordelen. Naar mijn mening een bijzonder belangrijke eigenschap voor alles wat zich visionair wil noemen.
Op de door jou gelinkte wikipagina vind ik oa deze tekst:
Invloed van lobbygroepen op de Codex
Hoewel formeel gezien de Codex geen wettelijke status heeft, worden de richtlijnen en adviezen van de Codex Alimentarius echter wel vaak gebruikt bij de vorming van nieuwe wetten. Als adviesorgaan heeft de Codex Alimentarius veel invloed. Het is dus erg belangrijk dat de Codex Alimentarius op juiste gegevens wordt samengesteld. Hierover zijn de meningen sterk verdeeld. De tegenstanders vinden dat de Codex Alimentarius te veel luistert naar de politieke en bedrijfsmatige (farmaceutisch & voedsel industrie) lobby’s en de vrijheid beperkt van mensen die andere keuzes maken als het om voedsel en supplementen gaat. Zij het biologisch, antroposofisch of anderzijds.
Aardig wat raakvlak met het punt van Douwe, het wanttoknow artikel en mijn persoonlijke mening dat de EU niet alles moet willen reguleren zoals ook bijzonder treffend verwoord door Loesje:
Plaatje van de Loesje poster doet t helaas niet, de tekst luidt:
Codex Alimentarius
Als groente uit eigen tuin eten burgerlijke ongehoorzaamheid wordt
Loesje
(hij staat ook op deze pagina)
@Johan,
Dat plaatje van Loesje is dus het gevolg van de domme bangmakerij van o.a. Wanttoknow. Het is niet verboden voor particulieren om een biologisch moestuintje te houden (dat zou ook bizar zijn want hoe zou je dat moeten controleren).
De codex is bedoeld voor de voedsel (en voedselsupplementen) industrie :
http://www.codexalimentarius.org/about-codex/en
Â
Sinds de supplementen wat harder aangepakt worden (niet onderbouwde medische claims mogen niet meer, lijkt mij een goede zaak) circuleren er weer wat meer bangmaakverhaaltjes op het internet.Â
@ Johan
Volgens mij is wat jij hier overigens aandraagt iets heel anders dan de Codex Alimentarius. Dit is namelijk een stuk nieuwere wetgeving wat zich op zadenhandel richt.
Hier wel een goed artikel erover:
http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2013/04/25/europese-zadendirectieve-hoe-groot-macht-multinationals
Het is gewoon weer een zoveelste ordinaire powergrab van de grote multinationals die zo telkens meer macht over mensen willen krijgen en wat is beter dan dat over de basis van al veel van het eten, het zaaigoed te krijgen.
Ik zou echt niet weten wat je ertegen kunt doen aangezien zeker de Europese politiek totaal corrupt is gebleken op dit vlak al eerder en vooral juist deze bedrijven dient ten koste van de rechten van de gewone burger in Europa. Dus ik zou zeggen richt je vooral op het zelf uitruilen van zaden en planten in een lokaal netwerk.
En anders actief helpen de EU en dit soort grote bedrijven te slopen van bottom up. :-)
Dat stuk in de morgen.be staat jammer genoeg ook vol met “er is vrees dat…”, “of hobbykwekers zich zorgen moeten maken is onduidelijk..” en “Milieuorganisaties vrezen dat de ruil van zaden door hobbytelers strafbaar wordt.”
Als je bij de officiele EU-stukken kijkt ;
http://ec.europa.eu/food/plant/plant_propagation_material/review_eu_rules/index_en.htm
klik 12 acts -> Directive 2002/55/EC – marketing of vegetable seed
uit artikel 1;
“This Directive shall apply to the production with a view to marketing, and to the marketing, of vegetable seed within the Community……..”
artikel 2;
” “marketing”: shall mean the sale, holding with a view to sale, offer for sale and any disposal, supply or transfer aimed at commercial exploitation of seed to third parties, whether or not for consideration.”
Â
Commerciele handel in zaden is gereguleerd, ruilhandel, volkstuintjes en hobbytelers worden niet genoemd.
Â
Andere link, europese wetgeving biologische producten :
http://europa.eu/legislation_summaries/agriculture/food/f86000_nl.htm
“Op grond van de algemene biologische productievoorschriften zijn genetisch gemodificeerde organismen (GGO’s) in alle vormen verboden. Dankzij etiketteringsvoorschriften mogen marktdeelnemers vertrouwen op de naleving van dit verbod. Het gebruik van ioniserende straling is eveneens verboden.”
Â
Dus genetisch gemanipuleerde monsantozaden zijn in de EU niet toegestaan bij producten met het keurmerk ‘biologisch’.
Â
In de samenvatting van het eindverslag onder de eerste link (onderaan de pagina, in pdf  ec.europa.eu/food/plant/plant_propagation_material/review_eu_rules/docs/s_pm_evaluation_summary_en.pdf )
pagina 7, “Key findings”
“finally, agriculture has to adapt to new consumer demands e.g. organic food….”
Wel raar iets voedzaam als een plant kunnen ze niet maken, wel erin klooien en dan zeggen dat ’t van hun is. Zo ken ik nog meer zaakjes waarbij de niet zo nette burger iets niet heeft gemaakt en zich nadien wel toeëigend onder het mom ik heb er voor betaald, ik denk dat er nog veel betaald zal moeten worden en dan niet met geld en arbeid. Zoiets als wat ouders zeggen: ik moet zorgen voor de kinderen en de beestjes dus zijn ze van mij. Denk dat men een beetje hebberig is geworden en dan met zovelen zeggen dat het geld van hun is? zet dan zelf je kop en je mint op een hakblok dan maken ze er met een volk een munt van… Das de keiharde waarheid, vertrouwen zelfs na de dood.
Â
Heel de patenten zooi is de zwakste schakel in de kringloop van het gehele product. Ze willen het wel hebben maar maken wordt velen die het kunnen wel belemmerd…. de vrucht uwer leven en het zout der aarde.
Â
Nu de gemeente en regeringen overal al doorheen zijn gegaan met hun brute autoweg, zit er niets anders op dan de luie rijke luizen die in de volks blikken zitten, conserveren voor moeilijke tijden. Wie geduld heeft ziet dat het geen probleem is en dat het echte leven gewoon doorgaat op een wel geschikte plek. ;) Mensen die wel beschikking hebben over een stukje grond kunnen dat dan ook gebruiken zoals de wegenbouw er wegen van maakt en de boer groente. etc… meander…
Het is al vele jaren geleden, met de eerste filmpjes van die mevrouw, dat ik groen links opbelde en zei, waar is jullie tegen-stellingname. Hun antwoord was dat ze hierbij op het kompas van Milieudefensie liepen en dat daar nog geen alarm was geslagen.
Nu wordt ik geconfronteerd met komplete boekverbrandingen. De verzamelde kruidenkennis zoals opgeslagen op het internet wordt vernietigd, duizenden bladzijden, want in nederland moet je echt 30.000,- betalen an die Polizei.
Â
Het meest zotte vind ik nog de omkering van alle waarden:
de boer die op zijn genvrije akker toevallig gepatenteerde planten aantreft kan worden beboet. Volgens mij is het nog altijd, dat een boer die op zijn genvrije akker monsanto aantreft, een ongeoorloofde inbreuk aantreft en het is dus monsanto die beboet dient wegens het ongeoorloofd verstoren van de akker.
Â
Maar ja er is geen partij die zich niet laat chanteren door de multinationals. Pluche betekent gechanteerd zijn. Waar is toch die partij die een eerlijk model ontwikkelt voor ons geldsysteem en voor de (inter)nationale wetten die de cultuur dienen die ik nastreef.
@Inge
je schreef :
“de boer die op zijn genvrije akker toevallig gepatenteerde planten aantreft kan worden beboet.”
Â
Nee hoor, dan moet de ‘vervuiler’ dat zelf opruimen :
http://en.wikipedia.org/wiki/Percy_Schmeiser ;
“In 2005, more Roundup Ready Canola plants appeared in Schmeiser’s fields. Schmeiser and his wife sent Monsanto a bill for $660 in cleanup costs. Monsanto offered to pay the costs with the stipulation that the Schmeisers sign a release stating they would not discuss the terms of the agreement; Percy described this release as a gag order. Schmeiser refused to sign, and filed a lawsuit in small claims court for the same amount. On March 19, 2008 Monsanto settled out of court, paying the $660 without stipulation.”
In de EU zijn er trouwens strenge voorschriften over het gescheiden houden van GMO en niet gemanipuleerde gewassen.
en ook : “De verzamelde kruidenkennis zoals opgeslagen op het internet wordt vernietigd, duizenden bladzijden, want in nederland moet je echt 30.000,- betalen an die Polizei.”
Â
Geen idee waar je dat vandaan hebt, er wordt helemaal geen kruidenkennis vernietigd en voor welke overtreding zouden we volgens jou 30.000,- moeten betalen ?
Â
Zomaar een docu. over bovengenoemde item.
David versus Monsanto                  Â
David versus Monsanto is a definitive look at the David and Goliath battle, as one farmer stands up and fights a large multinational corporation, and their right to claim ownership to a living organism.
Imagine if a storm blows across your land and now your crop fields are littered with genetically manipulated seeds. A large multinational corporation pays you a visit, demanding that you hand over your crops, and then has the audacity to sue you for $200,000 for illegal use of patented, GM seeds. ….
http://documentarylovers.com/david-versus-monsanto/
@X,
Die film is gebaseerd op het verhaal van Percy Schmeister, waar ik hierboven de wiki van gaf ;
“The publicity around the case focused on whether Monsanto would be held responsible for “genetic engineering crop contaminationâ€. This issue was, in explicit fact, not considered by the courts. The patent infringement finding was based solely on the determination that Schmeiser had collected crossbred seeds, and then replanted and harvested them the next year. No punitive damages, costs of the technology use fee, or legal fees were awarded to Monsanto, as the Supreme Court also ruled 9-0 in Schmeiser’s favor that his profits were exactly the same with or without the presence of the Roundup Ready Canola.”
Â
Â
De Europese Commissie heeft op 6 mei een kwalijke resolutie aangenomen, die de deur wijd open laat voor de onbegrensde commercialisering van gepantanteerde gewassen (velaal GMOs). Als het veld van een boer/boerin straks vervuild is door die gewassen moet hij/zij een boete betalen aan de industrie, alsof hij/zij de zaden zou hebben gestolen ipv dat de zaadveredelaar de kosten van ontsmetting van de velden moet betalen, wat toch meer logisch lijkt.
De resolutie is nu in handen van het Europees parlement en de Europese Raad. Protesteer hiertegen!
Lieve,
Bedankt voor dit bericht, prachtige initiatieven, wat we zaaien zullen we oogsten :)
Heb de link hiervan als bericht op nujij gepost, hoop dat ze het doorlaten. Maar ja, media en waarheid of zelfredzaamheid bevorderen, dat gaat vaak niet zo goed samen. Iets met propaganda ofzo :P
Desondanks, als we aannames niet testen, worden het overtuigingen en blijven mogelijkheden erachter verscholen.
Nogmaals dank :)
Graag gedaan en bedankt voor het posten, zou leuk zijn als NUJIJ.nl het ook oppakt. Niet geschoten… :)
http://www.avaaz.org/nl/monsanto_vs_mother_earth_rb/
Nog 5000 handtekeningen tot de 2 miljoen! Teken.
Ik maak me ook zorgen , zou er nog een tijd gaan komen dat het zaden ruilen ondergronds moet gaan?
De agenda van de corporcraten en aanhang is toch al steeds verder gevorderd intussen ,.Wie heeft er voor
de europese eenwording gestemt ? We lopen nog steeds achter de feiten aan als bevolking.
@Henk
Bangmakerij ?? Sommige zaken zijn ook wel behoorlijk schimmig te noemen lijkt me.
Mijn gevoel …Meerdere sites opzetten voor zadenruil e.d en als buffer en ingebouwde veiligheid spreiden over het land , when one gone
another one born ….
Dit plan voor de zaden moet ook uitgevoerd worden met ons geld
De massa beseft dat er van alles mis is. Helaas weet niemand wat ze er tegen kunnen doen.
Ik ben er na jarenlange zoektocht achter dat de eerste grote stap die moet worden ondernomen is “hervorming van het geldsysteem”. Als dat niet gebeurt kunnen we nog een miljard goede zaken bedenken en artikelen schrijven maar zal er niets veranderen!!!!
Het wapen dat we hebben is om je geld van de bank te halen en andere geldsytemen te gaan gebruiken zoals bitcoin. Daarmee gaat het volk 35 tot 45% geld besparen. Alternatieve geldsystemen die zonder tussenkomst van banken functioneren zijn de oplossing voor de problemen waar we nu mee te maken krijgen.
35 tot 45% van ieders geld wordt nu gebruikt om de elite agenda waar we iedere dag van horen via de nieuwe media uit te rollen.
We moeten de elite hun inkomsten ontnemen door onze eigen nieuwe betaal en spaarsystemen te gaan gebruiken en creeeren. Er hoeft maar 1 wizzkid te zijn die een app bedenkt die dat goed, gebruikersvriendelijk en betrouwbaar kan en de hele wereld gaat compleet veranderen.
Als we een goedwerkende applicatie hebben waarmee geld digitaal verstuurd en opgeslagen kan worden tussen burgers hebben we die banken niet meer nodig omdat je altijd direct de beschikking hebt over je geld waar ook ter wereld.
@Richard11
Er zijn toch genoeg andere alternatieven om zoiets non-comercieel op te zetten .Ruilhandel misschien? Mij lijkt het zo dat het juist nodig zal zijn om bepaalde partijen uit te sluiten . Om partijen welke op voorhand en bij voldoende vooronderzoek onbetrouwbaar lijken te zijn te kunnen weren.Laten we wel wezen dat dit een landelijk systeem zal moeten worden onafhankelijk van inmenging door andere partijen.Een bedrijf als Monsanto reikt al tot in onze regering , dit zal een door het Nederlandse volk opgerichte vrije onderneming moeten zijn en blijven ook.Regionaal ingezet maar landelijk beheerd zou het zeker de biodiversiteit bevorderen maar ook de volksgezondheid verbeteren.
Consumenten moeten hun verantwoording ook nemen in deze er zijn plannen in de maak voor megasupermarkten zoiets speelt in de kaart van voedselgiganten .We zouden pertinent moeten weigeren om op deze manier baan vrij te maken voor de beheersing van ons voedsel en daarmee verbonden koopgedrag .Alles onder 1 dak dat lijkt luxe maar het is in feite gecontroleerde kudde beheersing We laten ons vrijwillig richting de slachtbank loodsen .Een beetje erg zwart wit en paranoia bekeken in deze maar door te shockeren plaatst men zaken soms net in een daglicht.Op die tweesprong bevinden we ons nu. We moeten nu iets doen voor het laat is of zou kunnen worden.
Â
Wat misschien nog handiger is: http://www.groenteruilen.nl. Dat is een platform voor mensen die groente over hebben van hun moestuin en dat willen ruilen met tuiners die wat anders over hebben.Op een kaartje zie je of er bij je in de buurt wat te ruilen is. Dat kan natuurlijk ook met zaden. Lid worden of een account aanvragen hoeft niet.
Leuk intiatief bedankt voor de tip. Ik zou het vooral als en en zien zowel je zaden als je planten met elkaar blijven delen. Ik zet dit ook even op de permacultuur facebook groep.
https://www.facebook.com/groups/permacultuur/
Dat is een heel mooie actie. Nu hopen dat de EU wel verstandiger is dan de Nederlandse Overheid.
RT’s publicatie van wikileaks:
http://rt.com/usa/wikileaks-monsanto-cables-report-273/
Interessante link. :)
Thx X voor het delen. :-)
Ik denk dat het niet onderschat moet worden welke strategische stappen Monsanto de afglopen jaren heeft ondernomen waarin de overname van Ruiter Seeds in Nederland een grote stap voor hen was voor ons land in 2008 link : http://www.agf.nl/nieuwsbericht_detail.asp?id=32684
Het word min of meer bevestigt doordat we financieel in het bezit gekomen zijn van de FRB via de ECB.Je ziet ook het gewicht van mensen toenemen vooral de laatste pakweg 10 jaren waarschijnlijk door addetieven welke het onverzadigbaar eetgedrag stimuleert ,maar nu kunnen ze genetisch nog beter ons voedsel als wapen gebruiken door o.a de voedingswaarde en het mineralen balans te verstoren Gevaarlijke ontwikkelingen in de handen van mogelijke kwaadwillenden met een agenda.
Ik heb helaas geen tuin, maar hulde voor dit initiatief.
Â
http://www.nu.nl/wetenschap/1452528/grootste-zadenbank-ter-wereld-geopend.html
Lees vooral de laatste alinea! Snappen jullie het nog?
Ja, wat is je punt ?
Geweldig Douwe, wat een mooi initiatief! Ik zie het min of meer gelijktijdig met dit initiatief: Die Rob sprak me op twitter ineens hierop aan: Een handige, ruimtebesparende manier (balkon!) om je eigen aardappelen te kweken, en bij aanschaf metéén iemand anders te helpen die afhankelijk is van de voedselbank: http://www.piepertjevoorelkaar.nl/?p=home Misschien wel passend bij dit thema ook?
super initiatief en ik ga in de toekomst zeker planten en zaden ruilen :)