Universiteit Wageningen, loopjongen van de agro industrie deel III

Hierbij het derde en voorlopig ook laatste artikel van hoe de Universiteit van Wageningen zich voor de kar laat spannen van de agro industrie. De eerste keer betrof het gentech bedrijf Monsanto die een spoor van dode boeren nalaat in o.a. India. De tweede keer betrof het chemiebedrijf Bayer en Nederland als land waar de bijensterfte tot de hoogste van heel Europa behoord.

Deze derde keer gaat het om de Universiteit van Wageningen die als reclamebureau dient voor de zuivelindustrie in Nederland. Wakker dier spande in dit geval zelfs een proefproces aan, hieronder een samenvatting van hun motivatie.

Stichting Wakker Dier is vandaag een proefproces gestart bij de Reclame Code Commissie tegen Wageningen University & Research centre (WUR). In een persbericht en artikel van de WUR, over onderzoek dat betaald werd door de zuivelindustrie, staan diverse gezondheidsclaims die feitelijk onjuist zijn. De WUR stelt zich hierin buitensporig reclamesk op, meer nog dan een reclamebureau. In reclames zijn de gebruikte claims namelijk al lang verboden. Deze misleiding staat niet op zich. Uit het rapport ‘de wetenschap als reclamebureau’ van Wakker Dier blijkt dat de zuivelindustrie ondertussen haar invloed heeft op vele lagen van de WUR.

Wakker Dier wil met het proefproces bewerkstelligen dat openbare berichtgeving over de resultaten van wetenschappelijk onderzoek voortaan ook moet voldoen aan de regels van de Reclame Code Commissie, die misleiding moeten voorkomen. Als Wakker Dier in het gelijk wordt gesteld, heeft dit grote gevolgen voor de communicatie rond gesponsord wetenschappelijk onderzoek. Universiteiten en andere onderzoeksinstituten kunnen zich dan niet meer gedragen als veredeld reclamebureau voor de betalende opdrachtgever van het onderzoek. Ongeveer een kwart van alle inkomsten van universiteiten komt van commerciële partijen.

Lees de rest van dit bericht op: Proefproces tegen Wageningen Universiteit

Dit proefproces heeft wakker dier overigens in eerste instantie verloren al geven ze aan in hoger beroep te willen gaan maar daarover kan ik nog weinig informatie vinden.

EenVandaag maakte onderstaande item waar de problematiek duidelijk aan bod komt.

 

Hoe objectief kan wetenschap zijn als het voor de financiering afhankelijk is van commerciële bedrijven?

Uit het item van EenVandaag en de rapporten van Wakker Dier blijkt dat Wageningen zich wederom voor de kar hebben laten spannen van de agro industrie die hun flink betalen. Dit keer met mogelijk kwalijke gevolgen voor de gezondheid van een boel mensen in Nederland.

Dit laat voor de derde keer zien dat de Universiteit van Wageningen zich in ruil voor geld voor de kar laat spannen van de agro industrie. Het lijkt hiermee een systematisch probleem te zijn. Wageningen, wat zich voor wil doen als een objectief en onafhankelijke onderzoeksinstelling dient in de praktijk als een lobby- en reclametool van de grote agro industrieën.

De beleidsaanbevelingen van de Universiteit van Wageningen worden echter wel enorm serieus genomen door de politiek, waarmee ze een belangrijke input vormen voor het beleid wat wordt gevoerd in Nederland. Het is nu duidelijk dat het Nederlandse beleid op het gebied van landbouw dus grotendeels wordt bepaald door de grote industrieën en maar weinig te maken heeft met wat het beste is voor de mens en de natuur. Terwijl het wordt gepresenteerd alsof het onafhankelijke wetenschap is wat ten grondslag ligt aan dit beleid. Dat is een hele kwalijke zaak wat letterlijk een gevaar vormt voor zowel de mensen als de natuur in Nederland.

In dit drieluik van artikelen heb ik vooral de nadruk gelegd op de Universiteit van Wageningen omdat ik daar vanuit mijn eigen interesse voor Permacultuur een paar keer tegenaan gelopen ben en ik niet snapte hoe een zogenaamd wetenschappelijke instelling zulke rare beleidsaanbevelingen deed. Ik vrees echter dat Wageningen verre van een uitzondering is en dat je dit soort belangenverstrengeling bijna op elke universiteit kunt vinden als je goed gaat graven.

Wat wellicht dus vooral een nuttige discussie is, is hoe we dit soort belangenverstrengeling van de grote industrie die zo universiteiten gebruiken voor hun eigen agenda in de toekomst beter kunnen voorkomen. Ideeën daarover zijn van harte welkom.

Aanverwante artikelen en informatie:
-) Bekijk het item op de site van EenVandaag
-) Site Wakker Dier – Proefproces tegen Wageningen Universiteit
-) Universiteit Wageningen, loopjongen van de agro industrie – Deel I
-) Universiteit Wageningen, loopjongen van de agro industrie – Deel II
-) Universiteit Wageningen, loopjongen van de agro industrie – Deel III
-) Permacultuur, een introductie
-) Introductie tot permacultuur ontwerp
-) Eetbare dorpen en steden
-) Raamtuinieren
-) De gemakkelijke moestuin
-) De kruidenspiraal
-) De eetbare bostuin 
-) De buurtmoestuin
-) Een boerderij voor de toekomst
-) Eetbare groene woestijnen met Permacultuur
-) Groen Goud – VPRO Tegenlicht over permacultuur
-) Rondleiding Permaculture Research Insitute 
-) Permacultuur, voorbeelden en inspiratie
-) Permacultuur in Nederland en omgeving
-) Web of Life, Diversiteit is van levensbelang
-) Eetbare planten en paddenstoelen database
-) Ruil je eigen eetbare planten bij elkaar
-) Engelse Plants for a Future database

Vrij downloadbare documenten:
-) Permacultuur, ontwerpen met de natuur (pdf)

Wellicht is het verstandig dat mensen hun eigen voedsel, energie en geld weer onder controle krijgen. Niet de macht hierover verder concentreren en weggeven maar juist decentraliseren en relocaliseren.

5 gedachten over “Universiteit Wageningen, loopjongen van de agro industrie deel III”

  1. Ieder individu (ook rassoort) heeft een eigen metabolisme. De een heeft magere melk nodig bij geen gebrek aan vet, terwijl de ander volle melk nodig heeft door tekort aan vet. Er zijn menschen soorten die in het geheel niet tegen melk producten kunnen, moet men dan iedereen in het land onder de staatswet verbieden tot het drinken van volle melk omdat een groepje in het land niet tegen volle melk kan? 

    Media reclame is de onbetrouwbare factor van deze tijd (geest), en een plaaggeest, die goede dingen verpest. Een onderzoekje waard, waar de mediareclame uit is ontstaan. 

    Wetenschap kan zich beter bezighouden met het benamen van bestaande feiten en schone creaties der natuur. Alle afdwalingen zijn niet levensvatbaar voor een wezenlijke toekomst… Al kunnen sommige achterlijke onderzoeken een goed lesje zijn voor onwetenden, mits eerlijk met hen nabesproken. 

    Wetenschappelijk doel ?????

    ;) 

  2. Melkpoeder, er is een tijd geweest dat we een overschot aan melk hadden, als ik me niet vergis in de 70er jaren. Men kwam toen op het idee om melkpoeder te maken, dat proces is in gang gezet en in de eerste instantie werkte dat goed. Maar door de vele melkoverschotten, kregen we ook melkpoeder overschotten, die als bulk werden opgeslagen. Deze opslag werdt zo groot dat in die zelfde 70er jaren, het merendeel waar we toen nog niets mee konden naar Afrika werd gebracht voor de arme landen (gratis). Heden ten dage heeft men door wetenschappelijk onderzoek, meerdere mogelijkheden ontwikkeld. Zo wordt het weer hergebruikt als veevoeder etc. De vetten in de melk werden verwijderd en apart opgeslagen en weer hergebruikt in de fabricage voor UHT melk ook wel long life genoemd, dit had een zeer langere opslag tijd dan verse melk. Het systeem om melkpoeder te maken is alweer vernieuwd las ik, zie de link: http://www.hyfoma.com/nl/content/voedingsmiddelen-branches-processing-bereiding-productie/zuivel/melkpoeder/ Opzich is er niets mis mee met dit systeem en dus goed te gebruiken. Dus zowel de verse en houdbare melk wordt gemaakt tegenwoordig van de melkpoeder, dit tot zover.
    In 1989 tijdens de regeer periode van CDA, zijn er vele rijkstaken veranderd en zo ook verminderd, mede het financieren van wetenschappelijkonderzoek van  overheidsinstellingen, dus ook van Wageningen. Dat deze instellingen geld zoeken om hun wetenschappelijke onderzoeken voort te kunnen zetten, vind ik wel een logisch begrip, dat was ook de insteek van de regering destijds, denk aan privatisering. Door deze vrijheid, die deze overheidsinstellingen hierdoor verkregen, krijg je dus ook misbruik. De nalatigheid van de overheid is dus een goed controle systeem, het is er wel, maar werkt dus niet zoals het behoort. M.a.w. we moeten de staat eigenlijk verantwoordelijk stellen, niet meer enof minder. Mvg Paul. :-(

  3. Ook nog interessant, deze documentaire werd mij nog getipt door Ido, over de slag om brussel en hoe voedsel als politiek wapen wordt gebruikt en een paar megacorporaties deze stromen grotendeels controleren. O.a. Cargill, Bayer en Monsanto spelen hier een enorme rol in…. 

    Op http://programma.vpro.nl/slagombrussel/afleveringen/seizoen4/europa-aan-het-soja-infuus.html is te zien hoe heel Europa afhankelijk is (gemaakt) van de import van eiwitten uit Zuid Amerika.

    —–
    Hoe komt het dat ons lapje vlees zo goedkoop is? En waarom halen wij zo’n belangrijk deel van ons veevoer, het eiwitrijke soja helemaal van de andere kant van de wereld?

    In de Slag om Brussel stuiten Teun en Roland op een historische deal tussen Europa en de Verenigde Staten die aan de basis ligt van de megastallen in Nederland en de massale kap van oerwouden in Zuid- Amerika. In landen als Argentinië wordt massaal soja geplant om ons kiloknallerlapje te voeden. Een verhaal over duistere lobbypraktijken en een nuchtere boerin die proberen onze afhankelijkheid van buitenlandse soja te keren, door in Nederland een oude eiwitboon te herintroduceren om hun varkens mee te voeren: lupine 
    —–

    Je ziet dus dat iig 2 megacorporaties uit de VS een enorme controle hebben over dit soort wereldwijde voedselstromen. Dit laat zien dat voedsel werkelijk een politiek middel is geworden en dit beleid is eigenlijk al ingezet in de jaren 70 onder Kissinger. Door voedsel op de wereldmarkt te gaan verhandelen in Dollars werd voedsel niet iets om de lokale gemeenschap mee te voeden maar werd het een goed voor de wereldmarkt wat verkocht kon worden en waar je zo door de FED geprinte dollars voor kon krijgen…

    Heel slim wederom vanuit de VS als je althans een psychopaat bent en graag wil bepalen wat mensen wel en niet eten maar van de andere kant dus ook levensgevaarlijk voor de mensen en landen die niet snappen dat voedsel inmiddels de inzet is geworden van een internationaal spel waarbij macht en afhankelijkheid van landen een grote rol speelt omdat ze hiermee chanteerbaar worden.

    Een reden te meer dus voor mensen om heel goed na te gaan denken over waar je voedsel vandaan komt. Begin vandaan nog met het ontwerpen van een raamtuintje of maak de frames voor een makkelijke moestuin voor op je balkon of dak. En anders kijk of je een buurtmoestuin of een eetbaar stadspark aan kunt leggen.

    1. Douwe, het filmpje beluisterd, het klopt qua tijdstip wel aardig met hetgeen ik al aangaf. Dat van de Lupine bonen wist ik niet, maar ja je kunt ook niet alles weten. Wat te doen verder, daar moet ik eerst eens rustig over na denken, want ik zie nu niet direkt de mogelijkheid om varkens ed in de stadsparken te weiden :-D
      Groenten, zou mogelijk zijn, maar ik denk dan dat je vele negatieve reacties zult krijgen. Het enige wat me zo te binnen schiet is om de veeboeren en landbouwers te benaderen, om te zien of zij de bereidheid hebben om om te switchen. Maar houd er dan wel rekening mee, dat het aardig duurder zal worden. In Engeland doen ze hier meer aan. Mvg Paul. ;-)

Laat een reactie achter