Universiteit Wageningen, loopjongen van de agro industrie – Deel I

Helaas is het zo dat de universiteit van Wageningen zich meerdere malen aantoonbaar voor het karretje heeft laten spannen van de grote agro industrie. Dit heeft aanzienlijke kwalijke gevolgen gehad voor de gezondheid van mens en natuur in Nederland. In dit eerste artikel de gentech gigant Monsanto.

Monsanto
Het eerste praktijkvoorbeeld komt uit 2009 en heeft betrekking op hoe de Universiteit van Wageningen zich (on)bewust voor het karretje van Monsanto heeft laten spannen. Hier een citaat uit een artikel uit het NRC: Visie gengigant Monsanto reikt tot in Tweede Kamer.

Via de wetenschap is ongemerkt de visie van het gentech-bedrijf Monsanto terechtgekomen in stukken die minister Verburg (Landbouw) aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. In juni organiseerde Verburg een symposium waar de Wageningse hoogleraar Raoul Bino enthousiast sprak over de positieve effecten van gengewassen.

De onderbouwing daarvan bestond uit een artikel in het tijdschrift AgBioForum. Dat blijkt een een samenvatting te zijn van een rapport dat is gefinancierd door Monsanto. De schrijvers zijn twee Britse landbouweconomen, Graham Brookes en Peter Barfoot, met een eigen adviesbureau.

Monsanto is een bedrijf wat letterlijk over lijken gaat om hun controle over de voedselvoorziening wereldwijd te vergroten. Onderstaande twee documentaires laten dit duidelijk zien. Er komt onder andere naar voren hoe inmiddels rond de 250.000 boeren in India zelfmoord hebben gepleegd na zaken te hebben gedaan met Monsanto.

Als eerste de Nederlands ondertitelde documentaire: De Wereld volgens Monsanto

Marie-Monique Robin, die al drie andere documentaires op haar naam heeft staan over biodiversiteit en patenten op leven, kwam daarbij steeds de naam Monsanto tegen en ging daarom op onderzoek uit naar het bedrijf zelf.

 

En vervolgens de Engelstalige documentaire Bitter Seeds die verschillende prijzen won en in detail ingaat op hoe Monsanto te werk gaat op het platteland in India, en de desastreuze gevolgen daarvan.

This is a fantastic and emotive documentary, portraying the trust and beauty of these simple people, this film is a true depiction of rural India, no westerners, except Monsanto who is exploiting the trust and simplicity of these people with ruthless disregard.This is an absolute scandal; the people who run Monsanto have blood on their hands and should be put before a criminal court for breaking human rights laws, all for the sake of profit, amongst other things, such as long term environmental pollution and the health risks to these farmers and their families.

Bitter Seeds from Working Films on Vimeo.
 

Monsanto heeft ondanks of wellicht wel dankzij al deze wereldwijde misstanden ook vier vestigingen in Nederland.
Monsanto bv, leeuwenhoekweg 52, 2661 CZ Berschenhoek, tel. 010 5292222
Monsanto bv, Westeinde 166, 1600 AA Enkhuizen, tel. 0228 357 000
Monsanto bv, Wageningse Afweg 31, 6702 PD Wageningen, tel. 0317 468 468
Monsanto bv, Burgemeester Elsenweg 53, 2671 DP Naaldwijk, tel. 0174 671 520

In de VS staat Monsanto zeer slecht bekend mede omdat het zichzelf zo sterk heeft ingekocht in de politiek en zo gedeeltelijk het overheidsapparaat op dit gebied heeft overgenomen. Corruptie zoals we dat in de VS ook kennen van o.a. Goldman Sachs.

Ik weet niet of de medewerkers daar op de hoogte zijn van deze documentaires maar ik ben benieuwd wat zij hiervan vinden. En het is maar de vraag of deze medewerkers eigenlijk wel weten hoe dit bedrijf wereldwijd te werk gaat qua lobby en verkoop praktijken.

Het moge duidelijk zijn dat het zeer triest is dat het Nederlandse landbouwbeleid nu mede is gebaseerd op direct gefinancierde rapporten van Monsanto die door de universiteit van Wageningen als betrouwbare en onafhankelijke informatie werden gepresenteerd aan onze overheid. Bedoeld of onbedoeld heeft de universiteit van Wageningen hier een enorme steek laten vallen in het voordeel van deze agro industrie gigant. Een zeer trieste en kwalijke zaak.

Voedsel is van primair politiek belang. Wellicht is het verstandig dat mensen er alles aan doen om zelf weer de controle terug te krijgen over het voedsel, energie en het geldsysteem.

Aanverwante artikelen en informatie:
-) Teddybearfilms.com – Bitter Seeds
-) Universiteit Wageningen, loopjongen van de agro industrie – Deel I
-) Universiteit Wageningen, loopjongen van de agro industrie – Deel II
-) Universiteit Wageningen, loopjongen van de agro industrie – Deel III
-) Permacultuur, een introductie
-) Eetbare dorpen en steden
-) Raamtuinieren
-) De gemakkelijke moestuin
-) De kruidenspiraal
-) De eetbare bostuin 
-) De buurtmoestuin
-) Een boerderij voor de toekomst
-) Eetbare groene woestijnen met Permacultuur
-) Groen Goud – VPRO Tegenlicht over permacultuur
-) Rondleiding Permaculture Research Insitute 
-) Permacultuur, voorbeelden en inspiratie
-) Permacultuur in Nederland en omgeving
-) Web of Life, Diversiteit is van levensbelang
-) Eetbare planten en paddenstoelen database
-) Ruil je eigen eetbare planten bij elkaar
-) Engelse Plants for a Future database

Vrij downloadbare documenten:
-) Permacultuur, ontwerpen met de natuur (pdf)

124 gedachten over “Universiteit Wageningen, loopjongen van de agro industrie – Deel I”

 1. Ik heb nog niet alle filmpjes kunnen bekijken, maar daar wordt je niet al te vrolijk van. Wel bijzonder goed en duidelijk artikel Douwe, over een heel belangrijk onderwerp!

  De  – Deel I achter de kop, doet vermoeden dat er nog meer slecht nieuws voor Wageningen zal volgen…

  Ik lees in de comments op youtube deze opmerking:
  Monsanto heeft net het wereldwijd grootste bedrijf dat onderzoek doet naar het verdwijnen van bijenpopulaties overgenomen/gekocht (!)

  Weet je of dit klopt en welk bedrijf dat is?

  1. Deel II komt maandag om 12:00 iig en wellicht dat er dan ook nog een deel III volgt. Als Wageningen nu op biologische landbouw begint te zeiken dan is het denk ik maar eens tijd om die huichelaars zelf te ontmaskeren en te laten zien dat ze volledig ongeloofwaardig zijn en gewoon een soort hoertje /PR bureau zijn van de agro industrie… Als je maar genoeg betaald regelt de WUR het beleid wel voor je in de Tweede Kamer. Grappig genoeg is iets als permacultuur en agroforestry al meer dan 40 jaar oud en wordt dit inmiddels wereldwijd als echte lange termijn oplossingen gezien voor de landbouw / ecologie maar ze onderwijzen niet eens wat van permacultuur… Werkelijk waar wat een farce daar.

   Geen idee welk bedrijf dat zou zijn trouwens wat Monsanto overgekocht zou hebben, sowieso zou ik bedrijven die onderzoek doen naar bijensterfte wantrouwen. :-) Maar misschien dat wat googlen resultaten oplevert. Zal eens wat zoeken.

    1. Permacultuur gebruikt vanuit zichzelf altijd een hoge diversiteit en vooral ook planten die zichzelf weer kunnen uitzaaien, dus hoewel een besmetting wel eens op kan treden is het denk ik dan ook zo weer weg aangezien dit soort planten zich niet goed handhaven in systemen waarin het hele systeem specifiek op die plant wordt afgesteld. Ik ben er dus niet zo bang voor. :-)

     Overigens is het wellicht nuttig ook nog even te noemen op http://permacultuurnederland.org/index.php?id=48 wordt heel specifiek uitgelegd hoe mensen zelf planten kunnen vermeerderen en zaden kunnen bewaren en hoe dit materiaal vervolgens onderling met andere mensen uitgeruild kan worden. We hebben dat ruilsysteem express volledig uit het financiele systeem getrokken omdat je dan ook niet door manipulaties uit die hoek kwetsbaar bent.

     Dus aan iedereen ook de oproep, deel vooral ook zelf je diversiteit aan planten aan zaden met elkaar.  

    2. Kijk!!… Ik zag het al somber in maar ben blij dat er dan toch systemen zijn om die macht van Monsanto te omzeilen!

   1. Toen ik in Wageningen studeerde had Wageningen een vakgroep Alternatieve landbouw. Die is ondertussen verdwenen; volgens mij is de enige groep die nog actief is en enigszins in de richting komt wat vroeger Tropische Plantenteelt heette: http://www.wageningenur.nl/en/Expertise-Services/Chair-groups/Plant-Sciences/Farming-Systems-Ecology-Group.htm

  1. Hmm dat is ook niet echt iets om blij van te worden. If you can’t beat them, buy them… Slimme strategie natuurlijk van Monsanto… Maar het laat ook direct zien wat voor soort bedrijf het is, potentiele bronnen van kritiek overnemen en ze zo de mond te snoeren.

    

 2. In de reacties dij dat artikel staan scherpe analyses:
  David Gordon · Top Commenter · Santa Fe, New Mexico
  This is the fox consuming the henhouse. Monsanto wants the bees dead. If you don’t understand the situation – follow the money. Monsanto creates its infertile seeds without benefit of bees and natural pollinators. In fact the frankenplants kill any living insect that gets near them. Monsanto will first control and warp the message of this one bastion of bee hope, then obviate the entire company. They own the US senate and HoR and President. Don’t you think they can dominate a little company and its message that might comprise a 10,000th of their current operations. Don’t be surprised when they create Round-Up Ready bees that only they can sell. Rather, their infertile crops don’t even need bees – but our free-farmed ones do. This is complete scientific/corporate tyranny. Either stand-up now or get ready for complete devastation of all non-corporate controlled food sources. Wake up – we are at war.


  http://www.viewzone.com/lostbees.bayerx.html
  Ik denk dat ik maar een hoekje ga zoeken om even uit te huilen…
  owje en mijn excuses voor de schaamteloze tripplepost

 3. Hier ook nog een pittig stukje kritiek op Louise Fresco en Aalt Dijkhuizen uit een stuk in de Trouw:  http://www.trouw.nl/tr/nl/4332/Groen/article/detail/3344477/2012/11/08/Landbouw-is-meer-dan-techniek-ook-groene-waarden-en-smaak-tellen.dhtml


  De band tussen wetenschap en bedrijfsleven is bij de eerder genoemde Wageningers Fresco en Dijkhuizen duidelijk. Fresco is commissaris bij Unilever en de Rabobank, beide met grote bel
  angen in de landbouw. Dijkhuizen was voor hij overstapte naar Wageningen onderzoeksleider bij diervoerbedrijf Nutreco.

  Goewie stelt uit te gaan van de integerheid van beide wetenschappers. “Maar als je als hoogleraar geloofwaardig maatschappelijk bezig wilt zijn, zou ik geen commissariaat op mij nemen, zeker niet bij een commercieel bedrijf.”
   

 4. Een nevenfunctie van Fresco die steevast over het hoofd wordt gezien (maar keurig in haar CV staat vermeld, (tot zover de opmerkzaamheid van het Nederlandse journaille..) is adviseur van de grootste fosfaatexporteur ter wereld, het marokkaanse staatsbedrijf Office Cherifien des Phosphates (OCP).

  http://www.louiseofresco.com/HTML/FUNhuidige.html

  Fosfaat is een cruciale grondstof voor kunstmest en een eindige delfstof waarvan veruit het overgrote deel van de bewezen reserves zich in Marokko bevinden. Of preciezer gezegd:,de Westelijke Sahara, het gebied waar decennia langcbloedige oorlogen over zijn uitgevochten tussmen de Marokkaanse overheid en de onafhankelijkheidsbeweging Polisario…. hier heeft Nederland ook nog een dubieuze rol in gespeeld met de ‘onderhandelaar’ van Walsum. http://nl.wikipedia.org/wiki/Westelijke_Sahara

  1. Ah bedankt voor de link en het verduidelijken, idd beetje slordig? dat de Trouw dat gemist had. Maar het is mij wel duidelijk inmiddels, met zulke nevenfuncties zou de landbouw mij ook niet intensief genoeg kunnen zijn. :-)

   Ze is trouwens ook lid (geweest) van de trilateral commission. Een vrij dubieuze lobbyclub vanuit de VS
   2006- Lid van de Trilateral Commission Frankrijk – Japan – V.S.

 5. In Bergschenhoek heeft Monsanto het prestigieuse de Ruiter Seeds overgenomen voor 800 miljoen dollar, en ze zeggen dat het z`n eigen identiteit en werkwijze zal behouden (ik woon ook in Bergschenhoek), en mijn bron is Wikipedia.

 6. Landbouw hoge school te wageningen, was in die tijd een van de meest gerenomeerde en oudste instituut ter wereld op het vakgebied van de landbouw, ik praat dan over de jaren 60′ en 70′, het is nu een universiteit geworden va wanneer weet ik niet precies. Genetische manipulatie in de landbouw is ooit begonnen met mais. Nu is genetica in de landbouw  een groot goed geworden wat veel geld kan opleveren. Het begon uit monde van het gegeven om een goed produkt te creeren voor de arme landen, die snel voedsel nodig hadden. Tevens kwam in de eind jaren 60 ook het onkruidbestrijding in beeld. Waar men heden te dage nog steeds gebruik van maakt, netzoals kunstmest. Men vergat hierbij dat er veel van die verkeerde stoffen in het grondwater terecht kwam en dit had een negatieve werking. Dat Monsanto hier duidelijk uit winst bejag er dankbaar gebruik van maakte is al jaren bekend. Ze gaan ook rustig door, zonder inmengen van wie dan ook. Dit moet gestopt worden, ongeacht hoe. Maar ja hier zit weer veel kapitaal en investeringen achter, dus zullen ze met een ieder de strijd aan binden t.o.v. hun voortbestaan. Douwe, je kan kontakt met ze opnemen en de link van dit onderwerp naar ze toe sturen. Ik wil het ook wel doen en dan eens zien wat er voor reaktie komt. Tot slot, eigenlijk onvoorstelbaar dat zo’n oude instituut er zich voor leent om kapitaal te verkrijgen, zeer treurig. Mvg Paul. :-(

 7. niet zo vreemd dat ze in Wageningen de agro industrie hoog in het vaandel hebben.
  het is nog altijd een instituut wat opgericht is als Rijkslandbouwschool in 1876 met als doel de landbouw verder te ontwikkelen, geloof zelf in eerste instantie de Landbouw productie in toenmalig Nederlands Indië. En ondanks de promotie tot Rijks Landbouw Hogeschool in 1918 en tot universiteit in 1986 is het altijd een instituut geweest wat zich bezig hield met onderzoek voor direct en prakties gebruik. Fundamenteel en waardevrij onderzoek heeft het nooit gekend.

  het als loopjongen van de agro industrie betitelen is een beetje hetzelfde als een telg van de Niemeijer familie verwijten dat die voor een grootwinkelbedrijf werkt en niet een winkeltje met zelfgebreide truien opzet.

 8. Douwe, vanmorgen geprobeert via de nederlandse afd van Monsanto een bericht te sturen, Je mag hier maar 200 karakters invullen, dus heb ik het naar amerika gestuurd. Nu maar afwachten, ben wel benieuwd. Mvg Paul. ;-)
  Bericht:
  Holland-Leeuwarden, 12-11-2012.
   
  Subject:
  https://www.visionair.nl/ideeen/mensheid/universiteit-wageningen-loopjongen-van-de-agro-industrie-deel-i/
   
  Dear people,
   
  I came across this article from the http://www.visionair.nl
  My question to you is: are you aware of this and if yes / no what is Your opinion about this article?
  You can translate this subject by google translation.
   
  Thank You for Your cooperation.
  With kindley regard’s,
   
  P.R. de Kloe
   
  http://www.monsanto.com/whoweare/Pages/contact-us.aspx
   

  1. Top dankjewel. Ben ook benieuwd. Ik zit vooral ook te denken hoe we de Nederlandse medewerkers kunnen bereiken, ik kan namelijk buiten telefoonnummers en fysieke adressen maar weinig vinden. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat het gewone personeel op de vloer op de hoogte is van dit soort wanpraktijken van Monsanto op wereldwijde schaal.

   Ook vraag ik me af hoe de politiek dit goed kan keuren, maar goed misschien dat deze artikelen een beetje helpen om ook de politiek een wat hardere stok te geven om tegen de lobbypraktijken van Monsanto in te gaan en daar een beetje evenwicht te brengen. Ik werd namelijk door mevr. Ouwehand van partij van de dieren als eerste op deze affaire gewezen met Monsanto een tijd geleden alweer in Utrecht op een verkiezingsdebat waar ze toen aanwezig was. Daar stak ze toen trouwens met kop en schouders boven de rest uit qua inhoud op landbouw gebied, zaken als peakoil, lange termijn visie, etc.

   Overigens is Monsanto ook echt een heel creepy club gewoon vanuit hun basisdoelstellingen over voedsel en genen controleren, zaden express steriel maken om zo macht over voedsel te krijgen en hele populaties zoals in India van je afhankelijk te maken en als ze dan eenmaal zijn ze maximaal uitknijpen ongeacht de consequenties en bijan 250.000 doden. Psychopatisch gewoon. En dan zit Wall Street en de VS er ook nog dik in, het lijkt bijna een soort arm te zijn van The Empire of the USA om zo andere landen op gebied van voedsel ook te saboteren en afhankelijk te maken van hun…

   Brrr…

   1. Douwe, misschien een betere optie om de minister van landbouw en Milieu te benaderen met dit artikel en zien hoe hun reakties zijn? Van de week zal ik daarin even verder kijken. Je zult absoluut geen @mailadressen vinden in Holland, telefonisch heeft geen zin, daar je dan niets zwart op wit hebt. Mvg Paul. :-(

    1. Ja bizar he dat je eigenlijk helemaal niet eens emailadressen van Monsanto in Nederland kunt vinden…

     Ik heb zelf via wat contacten gevraagd of ze dit binnen de partij voor de dieren willen verspreiden maar misschien is het verstandig alle mensen in de politiek hier eens over te mailen. Al vraag ik me sterk af wat dat nog uithaalt, meestal wordt dat door een secretaresse netjes in de prullenbak gedaan zonder ooit gelezen te worden. En ja de corruptie teelt daar ook weeldig, de eerste film laat al zien hoe Monsanto wereldwijd politici (om)koopt. Op de twitter kun je veel politici ook bereiken en dat is ook direct helemaal openbaar. Ik heb zelf ooit kort een twitter account gehad maar van facebook wordt ik soms al dol en heb de twitter binnen een week weer opgeheven. :-) Maar misschien dat er twitterende lezers hier zijn die dit bericht eens richting wat policiti etc op willen sturen?

 9. Oppassen bij wat wordt aangeboden als etenswaar. Het zijn maar een paar producten;

  http://www.monsanto.com/products/Pages/vegetable-seed-brands.aspx

  Het gaat vooral om de verhouding ten opzichte van de consumenten. Als het niet goed spul is gaat er gewoon een hele grote massa aardwezens (incl. menschen) kapot. Als de markt dan instort lost het probleem van experiment monsanto vanzelf op. Over tienduizend jaar staat er dan misschien een oerwoud of een dooie woestenij of wie weet iets er tussen in.

  De grond is beter in beheer bij een goeie Landheer. Gods water, Gods akker. 

  Met respect voor de echte oude adel. Gewoon volk weet niet voldoende voor het beheer van de gronden, maar ze mogen het wel leren.

  Met brutaliteit ingepikt land gedijt toch niet.

  ;)

   

 10. Ministerie van Infrastructuur en Milieu
  Plesmanweg 1-6
  2597 JG Den Haag
  http://www.ilent.nl/contact/contactformulier.aspx
   
  Economische Zaken (EZ), Landbouw en Innovatie
  Ministerie Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 30 / Prins Clauslaan 8, 2594 AV / 2595 AJ Den Haag Postadres Postbus 20101 en 20401, 2500 EC / 2500 EK Den Haag Telefoon (070)3798911 (070)3786868 Internet http://www.rijksoverheid.nl/ez
  https://www.rijksoverheid.nl/contact/contactformulier
   
  Leeuwarden, 13-11-2012
   
  Beste visionairs,
  Naar aanleiding van Douwe zijn geschreven stuk over Universiteit Wageningen hiermede mijn schrijven. Ik ben op zoek gegaan naar @mailadressen van de desbetreffende Ministeries, maar die zijn er niet meer, alleen nog contactformulieren, zie hierboven vermeld.De logica, waarom er geen @mailadressen worden weer gegeven kunnen divers zijn. Maar ja, niet geschoten is altijd mis.
  We tellen 2000 lezers, al zouden er maar 100 lezers dit contactformulier invullen, dan is er misschien toch een begin. Ik wilde dus het geschreven stuk onder de aandacht brengen van de ministers en zien of er ook enig respons zou komen. Zelf het volgende opgestuurd via het contactformulier. Nadat het verstuurd is, krijg je respons van ontvangst. Dank voor uw bericht. Wij streven ernaar binnen twee werkdagen te antwoorden, maar uiterlijk binnen vijf werkdagen. Your message has been received. We aim to reply within two working days, but no later than within five working days. Discussiethread
   Klant Via webformulier (P.R. de Kloe)         13/11/2012 11:15 VM.
  Mijn refnr Landbouw= Kloe47, ook hier gelden de regels als bij Milieu.
   
  Leeuwarden, 13-11-2012.
  Geachte Lezer(es)(s),
  Naar aanleiding van een artikel, wat ik tegen kwam op het web van Visionair over Monsanto, ben ik wel geschrokken van het geen wat ik las. Dit artikel wil ik U onder de aandacht brengen en hopelijk leest U het. Tevens zou ik graag Uw reactie hieromtrent willen vernemen en de vraag of U er iets mee kunt om dit gegeven een halt toe te roepen.
  Bij voorbaat mijn Hartelijke dank.
  Met vriendelijke groet,
  P.R. de Kloe, Visionair.
  [—001:000754:10256—]
  Mvg, Paul. ;-)

   

 11. Johan, 9 nov., schrijft ‘wake up – we are at war’. Het heeft lang geduurd dat ‘Wageningers’ de misstanden bij hun univ. aan de kaak stellen. Hoe is het mogelijk dat al die wetenschappers? dat zo aan zich voorbij laten gaan? Bezet de campus, Wageningen – maar niéts doen ….. Het is niet van de laatste dagen, weken, maanden, jaren.
  Tegen Monsanto opboksen? Onmogelijk: VS vergeldt dat – diplomatiek, politiek, economisch; desnoods militair.
  Zie hieronder hoe akelig fijn we in het web gesponnen zijn:

   
   
  Pas is w̩̩r (door de media genegeerd) een genetisch gemanipuleerd gewas toegelaten door de EU: http://www.demorgen.be/dm/nl/983/Nieuws/article/detail/1522154/2012/10/23/Europese-Unie-keurt-GGO-mais-goed.dhtml. Aangezien de media, en politiek, ̩n wetenschap blijven zwijgen Рof bikkelhard liegen Рterwijl over de hele wereld de alarmbellen afgaan, uw aandacht voor onderstaande feiten en achtergronden.
  Van niets weten is anno nu beslist geen excuus. Blijven zwijgen is een misdaad.
   
  The National Academy of Sciences and even the pro-GM Royal Society of London[15] [18] describe the US system as inadequate and flawed. http://www.thiele-und-thiele-consult.de/press/the-full-catastrophy-of-agrobiotechnology_us.html
  #
  “Substantial equivalence” also contradicts the claim to novelty and invention through patents.
  http://www.centerforfoodsafety.org/wp-content/uploads/2011/10/GMO-EMPEROR-FINAL-10-11.pdf
  #
  Regulators also break laws. “…”[28] [31] According to FOE, in the case of _all_ GM crop reviews, none of these legal obligations were followed.[29] [32]
  http://www.thiele-und-thiele-consult.de/press/the-full-catastrophy-of-agrobiotechnology_us.html
  #
  The agency that is implementing WEMA is the African Agricultural Technology Foundation (AATF), a pro-biotechnology group funded completely by the US government’s USAID program, the United Kingdom and the Buffet and Gates foundations.
  http://truth-out.org/index.php?option=com_k2&view=item&id=2105:monsanto-and-gates-foundation-push-ge-crops-on-africa
  #
  Deze bron legt de imperalistische reden van de VS achter de gentech. goed uit. Van de USA als co-eigenaar van het patent, het negeren van verantwoorde toelatingsprocedures door de ‘flumsy’ GRAS-status (generaly regarded as similair)-die inhoudt dat toelating geen enkele nadere studie/procedure behoeft!, het bedenken door ‘draaideur-Monsanto FDA-officials’ van de Global Food Secrurity Act SB384, de versnelde toelating HR3005 (Fast Track), en het bedenken van het WTO-concept en alle westerse landen er tegen hun zin in de houdgreep nemen. Letterlijk na Kissinger: voeding is oorlogsvoering.
  http://thelastoutpost.com/video-1/genetically-modified/gmterminatorseeds.html
   

  GURTs (Genetic Use Restriction Technologies)
  In March 1998 the US Patent Office granted Patent No. 5,723,765 to Delta & Pine Land for a patent titled, Control of Plant Gene _Expression. The patent is owned jointly, according to Delta & Pine’s Security & Exchange Commission 10K filing, ‘by D&PL and the United States of America, as represented by the Secretary of Agriculture.’
   
  The USDA was open about their reasons: They wanted to get Terminator seeds into the developing world where the Rockefeller Foundation had made eventual proliferation of genetically engineered crops the heart of its GMO strategy from the beginnings of its rice genome project in 1984.
   
  While the focus on hunger is commendable, funding for agricultural development — some $7.7 billion worth of it — under the proposed law would be directed in large part to genetically modified crop research.
   
  # Onbegrensd immoreel gedrag, chantage, corruptie VS: honger voor woekerwinsten. http://www.saynotogmos.org/global_south2.htm
  The US offered Zambia $50 million (the annual sum the biotech industry spends on TV ads) on strict condition that it only be spent on GM maize from the USA. India has vast surplus stocks of rice – 65 times as much as Africa needs – that would be available at half the cost of the US maize, but Zambia is forbidden to buy this with the money. Similar conditions were imposed on Zimbabwe, Lesotho, Mozambique and Malawi. Zambia’s response marks the death of the ‘feeding the world’ PR strategy.
  Bankers had taken control of the world’s food, money chased money, and a billion people went hungry.
  N.b..: In het interview dat Andries Knevel had konden we zien dat Bleker schaamteloos misbruik van de ellende maakte. Ipv. voedselhulp juist een diplomatiek offensief om de zaadindustrie (incl. gmo) hun subversieve activiteiten te kunnen laten ontplooien.
   

  (vervolg volgende pagina: GMO’s – het sterkste geo-politieke wapen; Gates, Rockefeller, IMF, populatie-controle, eugenetica)
   
   
   
  p284
  Cargill Continental now controls over 50% of the world’s grain trade. It is one of four giant privately held companies that have quietly monopolized the world’s grain business since the mid 1800s.
  Cargill Continental, the French Louis Dreyfus, the Braziban Bunge and the Swiss Andre constitute                   the Four Horsemen of grain. http://www.thirdworldtraveler.com/New_World_Order/BigOil_Bankers_PersianGulf.html
   
  Other WTO rules in the Agreement to Technical Barriers to Trade (TBT) forbid member countries from using domestic standards or testing, food safety laws, product standards, calling them an ‘unfair barrier to trade.’
   
  The impact of those two US-mandated WTO rulings meant that Washington could threaten that any government restricting import of GM plants on grounds they might pose threats to health and safety of their population, could be found to be in violation of WTO free trade rules!
   
  This is what the US Government, on behalf of its agribusiness private corporations has done against the EU restrictions on GMO.
   
  Under the WTO’s Technical Barriers to Trade, the US has argued that no labelling of GMO plants was required, as the plants have not been ‘substantially transformed’ from normal or non-GM soya, corn or other plants. This conveniently ignored the fact that Washington simultaneously insisted that GMOs, due to the genetic engineering process, are sufficiently transformed, i.e. NOT equivalent, to be patented as ‘original’, and protected under WTO TRIPS intellectual property patent rights. (2).               http://arkansasanimalproducers.8k.com/whats_new_10.html
   
  Today, the Rockefellers use coercive population control tactics and food as a weapon through a front organization, CGIAR (Consultative Group on Agricultural Resources) as the Rockefellers are trying to distance themselves from public- just like the Rothschild clan has done.  Engdahl reports that CGIAR operates under the umbrella of the UN World Bank, and its primary focus is the spread of GMO crops.  CGIAR was created by the Rockefellers and the Ford Foundation, along with the UN World Bank in 1971 with $350 million dollars a year in funding. Thus, the Rockefeller Foundation, World Bank, Monsanto and other agri-giants and the US Government, all meet under CGIAR auspices.
   
  The Rockefeller’s “Green Revolution”, which was the implementation of new farming methods in developing countries, like Mexico, India and Asia, increased crop yields, but ended in disaster; the program lasted from the 1940’s- 1970’s.(9)  The “Green Revolution”, funded by the Rockefeller and Ford Foundations and the US government, was a farming experiment with these results:
  http://truth11.com/2010/06/13/food-and-depopulation-monsanto%e2%80%99s-monopoly-part-2-of-4/
   
  Bill Gates wants to have a new “Gene Revolution” in Africa.  Bill Gates has teamed with the Rockefellers, Monsanto and the government of Norway in the Doomsday Seed Vault, in which organic seed is stored for some vague anticipated world catastrophe.(10)
   
  The Rockefeller Brothers Fund created the ISAAA (International Service for the Acquisition of Agri-biotech Applications) and the Rockefeller Foundation is a major donor.  The ISAAA is involved in promoting proprietary GMO seeds to developing countries.  Its sponsors include Monsanto (USA), Dow AgroSciences (USA), Cargill (USA), Bayer CropScience (Germany), and a mysterious “Anonymous Donor “(USA), and US-AID of the State Department, per William Engdahl
   
  The nature of American power projection in the world today rests on the development of key strategic advantages which no other combination of nations can challenge, what the Pentagon planners term, “full spectrum dominance.” This includes global military dominance. It includes dominance of the world’s limited, and rapidly depleting petroleum supplies. It includes control of the world’s reserve currency, the dollar. And today it most definitely includes future control of world agriculture through control of GM patents and GM crops.
   
  Before the end of the decade, if present trends continue, US global dominance will be based on control of the food supply of most of this planet, far more than military or even energy control.
  The geopolitical dimension of this prospect bears careful examination.
   

  A Rockefeller Trojan horse
  The agency at the center of the GM controversy is the Rockefeller Foundation in New York. They have specifically targeted key developing nations in their effort. The Rockefeller Foundation is, in effect, the Trojan Horse of GM proliferation.
   
  It has gained entry in key countries in part by selecting key scientists from select developing countries to be educated and trained in the US or other industrial countries under foundation programs and auspices. It has done this by funding GM research and by using its influence in government and other agencies and NGO’s. To date more than 400 leading scientists from the Philippines to Thailand to Kenya to China have been trained and cultivated by the foundation.
   
   
  The Rockefeller Foundation has a murky past, since its creation in 1914 out of the Rockefeller family Standard Oil Trust fortune. Well before 1945, the foundation had been a leading funder of eugenics research, work made infamous by the Nazi race purity experiments. This included Rockefeller support to the American Eugenics Society and the Population Council. As the race breeding policies of the German Third Reich came to light after the war, Rockefeller strategists shifted profile to champion the causes of environment, resource scarcity and over-population. The policy remained one of global population reduction. (1).
   
  Rockefeller’s Commission on Population and the American Future laid the foundation for Henry Kissinger’s National Security memorandum, NSSM 200, of April 1974, which cited population growth in strategic, raw materials rich developing countries as a US national security concern of the highest priority.
   
  Kissinger’s Cabinet colleague, Agriculture Secretary, Earl Butz, reflected the Kissinger policy when he stated, “Hungry men listen only to those who have a piece of bread.
  Food is a tool. It is a weapon in the US negotiating kit.”
   
  With Kissinger’s NSSM 200, Washington official policy was to impose restrictions on fast-growing developing countries, policies which would significantly cut population growth. In NSSM 200,
  Kissinger implied that famine might be an effective way to reduce population:
  “a large-scale famine of a kind not experienced for several decades”.
   
  With NSSM 200, Washington made implementation of population control programs a pre-condition for US financial aid, even famine relief. Washington ensured that birth reduction was adopted as official policy by the IMF, World Bank and the UN. Beginning the mid-1970’s all IMF and World Bank aid to developing target countries was tied to their willingness to accept population control policies dictated by Washington.
   
  In addition to its role in establishing CGIAR, the Rockefeller Foundation has been a major donor to the International Service for the Acquisition of Agri-biotech Applications or ISAAA.
  How this works becomes clear when the current financial sponsors of the ISAAA are known. In addition to the Rockefeller Foundation, sponsors include Monsanto (USA), Syngenta (Swiss), Dow AgroSciences (USA), Pioneer Hi-Bred (USA), Cargill (USA), Bayer CropScience (Germany), and a mysterious “Anonymous Donor “(USA), and US-AID of the State Department.
   
  By their own admission, the ISAAA launches propaganda offensives to counter hostility to GM crops, and they train science elites from the target countries
   
   recent US Air Force study states that “biological weapons offer greater possibilities for use than do nuclear weapons.”
   
  Washington US-AID food assistance for Africa in recent months has been linked to willingness of a country to accept US GM crops. US assistance to combat AIDS in Africa has similar strings.
  GM has clearly become a strategic, geopolitical tool for Washington.
  http://www.mindfully.org/GE/2005/Geopolitics-GM-Food6mar05.htm
   
  “In her December 2009 cable, Clinton describes the U.S. strategy in promoting agricultural biotechnology.
  The U.S. Council on Foreign Relations puts it this way: ‘We need world government to control food supply’ ->
   
  -> USDA and USAID, as they also “have resources to help posts support USG biotech policy.” She also advises contacting Marcella Szymanski and Jack Bobo and utilizing the services of the Bureau of International Information Programs (IIP). She adds, “Funds are available through EEB’s Biotech Outreach Program to fund IIP Speaker Programs for Biotechnology.”
   
  Gates Foundation giving $10 billion for vaccines – Jan. 29, 2010
  http://money.cnn.com/2010/01/29/news/economy/Gates_Foundation_grant_vaccines/index.htm
   
  Subversieve activiteiten van de fascistische elite; aanval op de democratie:
   New campaign finance reports reveal that Monsanto Co. just contributed $4.2 million to defeat Proposition 37, which would require labeling of genetically engineered food.  That is the largest contribution in the race.  Total contributions to defeat Proposition 37 amount to $25 million, and nearly $23 million during the last week.
   
  Thus far, the “Big 6” pesticide companies (Monsanto, Dow, BASF, Bayer, Syngenta and DuPont) have contributed $13.5 million to defeat Proposition 37.
   De Unilever partners:
  KELLOGG COMPANY  $632,500.00,      CARGILL, INC  $143,575.49
   
  Monsanto Threatens to Sue Vermont if Legislators Pass a Bill Requiring GMO Food to Be Labeled
  http://www.alternet.org/story/154855/monsanto_threatens_to_sue_vermont_if_legislators_pass_a_bill_requiring_gmo_food_to_be_labeled?page=entire
   
   
  Andere  heimelijke militaire  betrekkingen met Monsanto heeft ook Dr. Charles Allen  Thomas, voorzitter van de raad van bestuur van Monsanto, 1965. [?] Dr. Thomas gaf gedurende de Tweede Wereld Oorlog leiding aan een groep wetenschappers die plutonium zuiverden voor gebruik in de atoombom. In de naoorlogse periode exploiteerde Monsanto het Nationale Laboratorium Oak Ridge in Tennessee voor het Manhattan Project. [23]
  http://www.aspartaam.nl/artikelen/gifschan1.html
   
  GMO’s  zijn feitelijk massavernietigingswapens
  ‘The Gates Foundation, aka the tax-exempt Gates Family Trust, is currently in the process of spending billions of dollars in the name of humanitarianism to establish a global food monopoly dominated by genetically-modified (GM) crops and seeds. And based on the Gates family’s history of involvement in world affairs, it appears that one of its main goals besides simply establishing corporate control of the world’s food supply is to reduce the world’s population by a significant amount in the process.
   
  William H. Gates Sr., former head of eugenics group Planned Parenthood
  Bill Gates’ father, William H. Gates Sr., has long been involved with the eugenics group Planned Parenthood, a rebranded organization birthed out of the American Eugenics Society.
  In a 2003 interview with PBS’ Bill Moyers, Bill Gates admitted that his father used to be the head of Planned Parenthood, which was founded on the concept that most human beings are just “reckless breeders” and “human weeds” in need of culling (http://www.pbs.org/now/transcript/transcript_gates.html).’
  http://www.naturalnews.com/035105_Bill_Gates_Monsanto_eugenics.html#ixzz2BIUIBBvP
   
  ‘Rockefeller interests and its Foundation were to play the decisive role as events unfolded over the next two decades. It began under Nixon as the cornerstone of his farm policy, free trade was the mantra, corporate grain traders were the beneficiaries, and family farms had to go so agribusiness giants could take over ‘
  “GATT was also used and later the WTO with corporate-written rules for their own bottom line interests”
  Bankrupting them was The Plan to REMOVE an “EXCESS (OF) HUMAN RESOURCES.”
  http://www.globalresearch.ca/agribusiness-giants-seek-to-gain-worldwide-control-over-our-food-supply/7735
   
   
  Regering en elite in Nederland loopt duidelijk aan de leiband van de fascistische Amerikaanse geopolitiek.        NL met m.n. UK en Spanje opvallende pleiters vóór GMO’s in de EU. Politiek en Wetenschap lopen eveneens in de dwangbuis – en zijn daar nog content mee ook! COGEM – 40! wetenschappers, negeert stelselmatig de nadelen en risico’s (signalen van een intimiderend groepsproces worden opgevangen). Rabbinge (30 jaar oekaze tegen duurzame/biologische LANDbouw): 2 lintjes ?!, Wageningen zwijgt ook alle nadelen en risico’s dood – blijft gmo’s actief promoten (regen persberichten; via het communicatiebureau (Schuttelaar) een waar propaganda offensief; hetgeen excessen verklaart als de (over-de-top-) betaalde topman Dijkhuizen, met 9 betaalde – en conflicterende nevenfuncties; Kropff maakt overstap van bestuurstop naar de CGIAR (zie boven). Ook een frauderende Verburg werd beloond met zo’n topfunctie. Aan de UvA zit er ook zo één. Fresco. Eveneens conflicterende functies bij foute bedrijven. Megastallen/gentech Rabo, Ogoni e.d. Shell, ‘Cargill’-Unilever, columnist NRC (propaganda).
  Universiteiten leggen zich steeds meer toe op wetenschappelijk alibi verschaffen aan hun sponsors. 
  Zal het (eveneens) toevallig (kunnen) zijn dat Unilever steeds dichter aankruipt tegen het extreem zwaar gesubsidieerde Cargill?
  Een fatsoenlijk bedrijf moet ver blijven van een dergelijke criminele organisatie. Cargill en duurzaamheid?….. Als Kat en muis!
  http://www.foodingredientsfirst.com/product-by-sector/Fats-Oils/Cargill-Enters-Segregated-Refined-Palm-Oil-Supply-Agreement-with-Unilever.html
  http://www.foodnavigator.com/Financial-Industry/Cargill-blazes-trail-with-sustainable-rapeseed-oil
  http://www.truthaboutabs.com/the-canola-oil-deception.html
  duurzame raapzaadolie? …… 100% gmo! glyfosaat, Bt-toxine, 2,4-D, wurgcontracten, ROOFbouw ipv. LANDbouw. Dat is waar Unilever in meegaat.
  Het gesubsidieerde Cargill kan alles wat los en vast zit opkopen. Vist de krenten uit de pap. Verbreding én tegelijk verdieping. Al dominant in graanhandel, meelfabricage, suiker, zout, zoetstoffen, cacao, sapconcentraten, palmolie, canola-olie (raapolie), veevoeder, zaaizaad (partner Monsanto), vlees (Intermezzo Meat) en vrijwel alle belangrijke overige ingredienten voor levensmiddelen. Het zit achter de exportlicenties in de Oekraine. Manipulatie van graanprijzen. (broodrellen). En de megastallen. (waanzinnige schaalgrootte m.n. in de Russische Federatie).
  De laatste paar jaar slokte Cargill alleen al in Nederland op: wereldmarktleider Provimi, Koninklijke Nedalco. DSM ‘doet het al’ met de Gates Foundation, koopt nu enzymen van Cargill (wat duidt op innige samenwerking). De naam Monsanto zul je (om kennelijke redenen) niet vaak tegenkomen; de strategie is zich te verschuilen achter zgn. partners – feitelijk dekmantels. Veilig, en verschrikkelijk effectief. Even laf en bedriegerlijk.
   

   

 12. Antwoord van ministerie:
  Uw kenmerk is E1595416
   
   
  Geachte heer De Kloe, Hieronder volgt een reactie op uw e-mail, waarin u aangeeft dat u deze e-mail stuur naar aanleiding van een artikel dat u gelezen hebt. U wilt dit artikel onder de aandacht brengen en zou graag een reactie willen.
  Wij openen geen bijlagen bij een e-mailbericht. Om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, vragen wij u de informatie in de e-mail op te nemen. Wilt u zo vriendelijk zijn om hiervoor het contactformulier op de website van de Rijksoverheid te gebruiken? Wilt u daarbij het kenmerk (E1595416) van deze e-mail vermelden? Het contactformulier vindt u via onderstaande link.
   
  http://rijksoverheid.nl/contact
  We zien uw reactie met belangstelling tegemoet.                                                                                Met vriendelijke groet,
  Maarten Voesten
  Publieksvoorlichter Informatie Rijksoverheid
  Mocht u naar aanleiding van dit bericht nog een vraag hebben of heeft u een andere vraag, dan kunt u hiervoor het contactformulier op http://www.rijksoverheid.nl invullen. Wij vragen u gebruik te maken van het contactformulier om spam en virussen te voorkomen.
  Antwoord via contactformulier:
  http://www.levendmechanisme.nl/pdf/Overheid-Monsanto.pdf
  Heb het blauwe vermoeden, dat ze op deze manier alles willen omzeilen?!, maar niet geschoten is altijd mis. Wordt vervolgd. Mvg Paul. :-(

  1. Ja de meeste mensen doorzien niet hoe poltiek voedsel is terwijl bedrijven als monsanto dat maar al te goed snappen. Genmodificatie en patenten en steriele zaden hebben veel te maken met geld verdienen door mensen hun onafhankelijkheid op het gebied van voedsel af te nemen. Wat mij betreft zou biodiversiteit tot de nationale veiligheid moeten behoren net als voedselveiligheid en elk internationaal bedrijf die dit in Nederland en Europa bedreigd van buiten deze regio`s zou direct op een zwarte lijst moeten. Wat mij betreft jagen we Monsanto morgen het land uit om zo maar te zeggen. Het is veel te sterk verweven met de duistere clubs uit de VS zoals o.a. The Rockefellers.

   Leven willen controleren en patenteren en daar vervolgens geld aan willen verdienen door mensen van je afhankelijk te maken is gewoon echt psychopatisch tot in het diepst van de kern. Levensgevaarlijk en als er zoiets als slechts zijn bestaat zou dit voor mij ongeveer de meest concrete vorm daarvan zijn.

 13. Beste Douwe, vanmorgen weer een bercht van de Rijksoverheid ontvangen:
  Van: noreply@informatierijksoverheid.nl [mailto:noreply@informatierijksoverheid.nl]
  Verzonden: maandag 19 november 2012 9:22
  Aan: prdekloe@lijbrandt.nl
  Onderwerp: Notificatie over: Monsanto
  Geachte heer of mevrouw,
  Uw kenmerk is E1595854
  Wij beschikken niet over voldoende informatie om uw vraag te kunnen beantwoorden.
  Het antwoord op uw vraag kan het beste gegeven worden door een medewerker van het ministerie van Economische Zaken die uitgebreid op de hoogte is van de regels en richtlijnen. Uw vraag hebben wij daarom voor verdere beantwoording doorgestuurd naar dit ministerie.
  Met vriendelijke groet,
  Informatie Rijksoverheid
  Het bericht is destijds ook al naar EZ gestuurd, maar geen bericht meer ontvangen, dus ben benieuwd, wordt vervolgd. Mvg Paul. :-?

   

  1. Wel interessant hoe dit soort instanties werken iig. Je hebt al een mooi eigen kenmerk en bent nu al twee keer doorverwezen? Ze houden zichzelf en elkaar wel aan het werk zo in ieder geval. Ben benieuwd of er nog een inhoudelijk antwoord komt. :-)

   1. Ik betwijfel ten zeerste of er een antwoord komt, daar ze dan moeten toegeven dat ze kennis hebben over de gang van zaken en dat zou betekenen dat ze in principe meewerken aan iets wat dwars tegen alles in gaat. Dat houdt dan mede in dat het geen positieve reclame is voor de overheid dat ze meewerken om de boel te bedonderen. Verder denk ik ook dat ze weldegelijk het verhaal en de video’s hebben bekeken. Nu maken ze eigenlijk tijd om na te denken om er op de een enof andere manier ervan af te komen. Maar ja, niet geschoten is altijd mis. Mvg Paul. ;-)

    1. Ja idd, we hebben iig nu gezien dat ze het ontvangen hebben, mochten ze echt helemaal niet inhoudelijk gaan reageren is er altijd nog weer een artikeltje over te schrijven en de ontwijkende rol van de overheid in deze materie. Ze kunnen in ieder geval niet meer zeggen dat ze de problematiek niet kennen. Ik mag toch hopen dat de top van het ministerie van landbouw en economische zaken de video`s over Monsanto in ieder geval eens gaan bekijken. 

 14. Net bericht ontvangen van het ministerie LNV, heb het kort door genomen, zitten ook nog wat pdf bestanden bij, dus dat moet ik nog even rustig lezen. Ik zet het in 2 delen hier neer ivm de bijgevoegde linken. Mvg Paul.

  deel-1
  Van: DC Infotiek [mailto:infotiek@minlnv.nl]
  Verzonden: maandag 19 november 2012 11:43
  Aan: ‘prdekloe@lijbrandt.nl’
  Onderwerp: E1595854/E1595416 GGO/Monsanto
   
   
   
  Geachte heer de Kloe,
   
   
   
  Hierbij de Kamerbrief met een reactie op een artikel over de vermeende invloed van Monsanto op een debat dat de vm minister Gerda Verburg heeft georganiseerd. Wageningen UR heeft de suggestie die uit dit artikel spreekt weerlegd.
   
  http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2009/10/19/reactie-op-artikel-over-de-vermeende-invloed-van-monsanto-in-het-debat-over-gmo.html 
   
   
   
  Er gelden regels voor gebruik genetisch gemodificeerde gewassen. Voordat een genetisch gemodificeerd gewas in Europa mag worden gebruikt in de landbouw of als diervoeder of voedsel, moet het ggo op EU niveau wordt toegelaten. De fabrikant moet dan wetenschappelijk aantonen dat het gewas onschadelijk is voor mens, dier en milieu. Als een ggo is toegelaten voor een bepaald gebruik, geldt het voor alle lidstaten van de Europese Unie (EU). De risico-inschatting van een vergunningaanvraag wordt door de Europese voedselveiligheid autoriteit (EFSA) beoordeeld. In Nederland kijkt het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) of de risico’s voor mens en milieu juist ingeschat zijn. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) kijkt mee met de beoordeling van de voedselveiligheid en Economische Zaken (EZ) met de diervoederveiligheid. De Commissie Genetische Modificatie (COGEM) adviseert de overheid over milieurisico’s bij Europese vergunningaanvragen voor ggo’s. Het RIKILT instituut voor Voedselveiligheid maakt een quickscan van de risico’s. 
   
   
   
  Kamerbrief “Onafhankelijkheid van de voorzitter van de raad van bestuur van de EFSA” :
   
  http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2011/01/21/onafhankelijkheid-van-de-voorzitter-van-de-raad-van-bestuur-van-de-efsa-kamerbrief.html

     

  1. deel-2

   In Europa bestaat onvrede over de toelatingsprocedure van genetisch gemodificeerde gewassen. Alleen de veiligheid voor mensen en dieren telt mee in de vergunningverlening. In Europa is er discussie of niet ook met andere aspecten rekening moet worden gehouden, zoals duurzaamheid of maatschappelijk nut. Dat worden ook wel sociaal-economische aspecten genoemd. Nederland heeft geprobeerd te verduidelijken om welke sociaal-economsiche aspecten het dan zou kunnen gaan. Het rapport sociaal-economische aspecten van GGO’s (1) geeft een overzicht van mogelijke sociaal-economische gevolgen van ggo’s. Nederland hoopt dat er in Europa afspraken kunnen worden gemaakt over hoe de overheid op een goede manier met de sociaal-economische aspecten van ggo’s rekening kan houden.
    
   http://www.cogem.net/index.cfm/nl/publicaties/publicatie/sociaal-economische-aspecten-van-ggo-s-bouwstenen-voor-een-eu-duurzaamheidsbeoordeling-van-genetisch-gemodificeerde-gewassen
    
   http://www.cogem.net/index.cfm/nl/cogem/press-room/item/genetische-modificatie-steeds-belangrijker-maar-niet-in-europese-landbouw 
    
    
    
   Zie voor meer achtergrondinformatie: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/biotechnologie 
    
    
    
    
    
    
    
   Met vriendelijke groet, 
    
    
    
   Henk Geene
    
   Publieksvoorlichting EZ
   De publieksvoorlichting van het ministerie van EZ  is ondergebracht bij Informatie Rijksoverheid- http://www.rijksoverheid.nl
    
    
    
   Mocht u naar aanleiding van dit bericht nog een vraag hebben of heeft u een andere vraag, dan kunt u hiervoor het contactformulier ophttp://www.rijksoverheid.nl  invullen.
   Wij vragen u gebruik te maken van het contactformulier om spam en virussen te voorkomen.

    

   1. Beetje raar, je stelt eigenlijk een vraag over Monsanto die een spoor van corruptie, doden en ellende achter zich aan sleept en hier in Nederland 4 vestigingen heeft en de man komt met een antwoord over GMO`s in het algemeen… en gaat helemaal niet op de praktijken van Monsanto in. 

    Alleen de veiligheid voor mensen en dieren telt mee in de vergunningverlening

    En hoe staat de zelfmoord van 250.000 boeren in India hiermee in verhouding vraag ik me af? 

    1. Tot die conclusie was ik ook gekomen, ze negeren gewoon het hot item. Het ging ook hoofdzakelijk over het genetisch gemanipuleerd voedsel. Het enige wat me nog rest dunk me is die Henk Geene hieromtrent op te wijzen en dan maar weer afwachten. Maar, ondanks dat ze wetenschap hebben, betwijfel ik dat ten zeerste dat ze dat ook daadwerkelijk zullen erkennen. Als het antwoord wederom negatief is, blijft er m.i. maar 1 ding over nl de media op te zoeken. Mvg Paul.  :-(

 15. Vanmorgen de volgende @mail verstuurt:
  Afz:
  P.R. de Kloe
  Robinsonstraat 177
  8923AP Leeuwarden
  058 2673804
  prdekloe@lijbrandt.nl
  website: http://www.levendmechanisme.nl/index.htm
  Aan:
  Dhr. Henk Geene
  Publieksvoorlichting EZ
  Leeuwarden, 20-11-2012.
  Geachte dhr. Henk Geene,
  Het gaat niet alleen om het onderwerp GMO, maar ook om de grote gevolgen hiervan, daarnaast de grote wantoestanden bij Monsanto en in Wageningen oa, vandaar dat ik de link toegevoegd heb van Visonair.nl.
  Vriendelijk, doch dringend verzoek ik U om ook de video’s op deze site te bekijken en indien mogelijk daar Uw reactie op te geven.
  https://www.visionair.nl/ideeen/mensheid/universiteit-wageningen-loopjongen-van-de-agro-industrie-deel-i/
  Hieronder vindt U nog een link, hoe Peru reageerd op Monsanto, misschien iets om dit gegeven door te geven aan de desbetreffende minister?
  http://zaplog.nl/zaplog/article/peru_bant_gentech_voor_10_jaar#rss%20
  Bij voorbaat mijn hartelijke dank.
  Met vriendelijke groet.
   
   
   
  P.R. de Kloe.
   
   
   
   
   
  Van: DC Infotiek [mailto:infotiek@minlnv.nl]
  Verzonden: maandag 19 november 2012 11:43
  Aan: ‘prdekloe@lijbrandt.nl’
  Onderwerp: E1595854/E1595416 GGO/Monsanto

   

 16. Douwe, het anrwoord op de hierboven gestuurde bericht:

   
  Van: DC Infotiek [mailto:infotiek@minlnv.nl]
   
  Verzonden: dinsdag 20 november 2012 16:02
   
  Aan: ‘prdekloe@lijbrandt.nl’
   
  Onderwerp: FW: E1595854/E1595416 GGO/Monsanto
   
   
   
  Geachte heer de Kloe,
   
   
   
  Uw e-mail met als kenmerk E1595854/E1595416 is voorlegt aan de centrale beleidsdirectie Plantaardige Agroketens en Voedselkwaliteit (PAV) van het het ministerie van Economische Zaken.
   
  Zij nemen uw e-mail ter kennisgeving aan en verwijzen ook naar de eerder genoemde kamerbrief van vm minister Verburg en de onderwerpen onder het hoofdstuk “Biotechnologie”op onze website.
   
   
   
   
   
  Met vriendelijke groet,
   
   
   
  Henk Geene
   
  Publieksvoorlichting EZ
   
  De publieksvoorlichting van het ministerie van EZ  is ondergebracht bij Informatie Rijksoverheid- http://www.rijksoverheid.nl
  Dus krijg je niet de juiste antwoorden, het wordt terzijde afgeschoven. Heeft dus ook geen zin om hierover verder te schrijven. Misschien is onder ons een journalist, die het in de krant kan zetten? enof een andere media vorm zoeken om het wereldkundig te maken. Mvg Paul. :-(

   
   
   

  1. kastje muur kastje muur… Ik heb dat weerwoord van Wageningen of de minsister trouwens gelezen op de kamervraag. Staat echt 0 inhoud in. Het enige wat ze zeggen is eigenlijk nietes… het heeft geen invloed gehad, terwijl toch beleid is aangenomen door die presentatie. Maar goed dat wordt me de laatste tijd maar al te duidelijk dat dit soort partijen erg sterk op hun reputatie vertrouwen en inhoudelijk 0 zeggen. Ja wat kun je daar verder mee…

   Argusoog heeft dit drieluik ook overgenomen dus dat is wel positief en ik zat te denken misschien alle gemeenteraden eens te mailen waar Monsanto een vestiging heeft. En daar ook de vraag te stellen wat zij eigenlijk van deze materie vinden?

   Misschien dat dat lokaal de druk er wat op kan zetten en anders toch maar eens in overleg met wat groene actiegroepen want ik vind het echt te absurd voor woorden dat zo een in en in corrupt bedrijf gewoon vrolijk zaken mag blijven doen in Nederland en sterker nog hier de politiek en wetenschap ook nog een beetje voor hun karretje spannen.

   Het moet toch niet gekker worden zo langzamerhand hier in Nederland. :-) 

  1. Oom T, enerzijds heb je gelijk en aan de andere kant is het doorgaans een ongeschreven wet dat indien je je open stelt, ze je sneller vertrouwen??? en misschien daardoor toch deuren kan openen?? En iedereen mag langs komen, er is altijd wel een bakkie enof een snee brood voor de hongerigen en als het helemaal niet anders kan ook nog wel een bed.
    Maw de deur staat altijd open, zo heb ik dat ook in mn 33 jarige werk/zwerfbestaan op deze aardkloot ervaren. Mvg Paul.  :-D

 17. @ Paul en andere geinteresseerden :-)

  Ik ben vandaag ook maar eens even in de elektronische pen geklommen mede na aanleiding van de actieve houding van Paul en aangezien ook dat verhaal van Vadana Shiva nogmaals pijnlijk duidelijk maakt wat een bizar bedrijf Monsanto eigenlijk is. Ik heb vanochtend de gegevens van de lokale bestuurders van de vier gemeentes opgezocht waar Monsanto een vestiging heeft en per gemeente een email verstuurd. Hieronder de laatste van deze emails. Ik ben heel benieuwd of er reacties komen. Heb het even vanuit naam van mijn website http://www.mensenrechten.org gedaan om het wellicht wat meer gewichtigheid mee te kunnen geven tegenover de politici. 

  Bezorgdheid over Monsanto na aanleiding van het zien van 2 uitgebreide documentaires

  Geacht bestuurder / volksvertegenwoordiger van gemeente Westland,

   
  Graag willen wij vanuit mensenrechten Nederland onze bezorgdheid uiten over een bedrijf wat bij u in de gemeente is gevestigd. 
  Dit naar aanleiding van een artikel wat in de pers verscheen over de praktijken van het bedrijf Monsanto wereldwijd. 
  Zij hebben zoals u wellicht weet ook een vestiging in uw gemeente:

  Monsanto bv
  Burgemeester Elsenweg 53
  2671 DP Naaldwijk
  tel. 0174 671 520
   
   
  In dit artikel zijn twee uitgebreide documentaires te vinden die een zeer zorgelijk beeld schetsen over het bedrijf Monsanto. 
  Er wordt duidelijk dat dit bedrijf wereldwijd een spoor nalaat van corruptie, beïnvloeding van wetenschappelijke instituten en tot slot laat de documentaire zien dat meer dan 250.000 boeren in India zichzelf van het leven hebben beroofd na zaken te hebben gedaan met dit bedrijf. 
   
  Vanuit mensenrechten Nederland maar ook als individueel persoon maak ik me daarom grote zorgen aangezien blijkt dat dit bedrijf ook in Nederland actief is. 
   
  Onze vragen vanuit mensenrechten Nederland  hierover aan u: 

  Bent u bekend met deze documentaires? 

  Zou u of een beleidsambtenaar uit de gemeente na deze documentaires bekeken te hebben een reactie hierop kunnen geven?

  En tot slot, ziet u na aanleiding van het bekijken van deze documentaire reden om contact op te nemen met de vestiging van Monsanto in uw gemeente om dit met ze te bespreken zodat dit bedrijf wellicht een mens- en natuurvriendelijkere koers kan gaan varen?

   
  Alvast hartelijke dank voor uw aandacht voor dit onderwerp en wij horen graag uw reactie,  
   
  Met vriendelijke groet, 
   
  Douwe Beerda
  Mensenrechten Nederland

  http://www.mensenrechten.org 

 18. Douwe, prima gedaan en ook hier maar weer afwachten wat voor reaktie er komt?? Het nadeel is denk ik een stukje werkgelegenheid wat er gecreeerd word in die gemeente. Maar ja, niet geschoten altijd mis. Mvg Paul.

  1. Alleen de wiki laat al zien wat voor verschikkelijk bedrijf het is en ze al meer dan een eeuw levensgevaarlijke producten ontwikkelen. Agent Orange zijn duizenden misgeboortes door ontstaan…

   En wonderbaarlijk dat ze zo even een paar honder miljoen uit de hoge hoed toveren voor een PR campagne, blijkbaar hebben ze zulke barre en gevaarlijke producten dat je met zoveel geld de publieke opinie maar belangrijker, wetschappers en politici moet omkopen.

   Uit de documentaires die ik zie over de machten achter het gordijn is Monsanto eigenlijk een soort politiek wapen vanuit de VS om de voedselveiligheid van mensen wereldwijd in gevaar te brengen en afhankelijkheid te kweken. Als je naar de geschiedenis kijkt zou me dat niets verbazen. Het is toch te zot voor woorden dat zulke bewezen psychopaten nog gewoon zaken mogen doen in Europa.

   Weg ermee zou ik zeggen, het is een directe bedreiging voor het voortbestaan van Nederlanders, of moeten er hier eerst ook honderdduizenden doden vallen zoals in India?

   1. De gezondheid van het zaad (het middel heiligt het doel) gaat ze boven de gezondheid van mens en milieu. Eigenlijk is het niet heel moeilijk hier wat aan te doen: namelijk infilteren (het middel heiligt het doel) via openstaande vacature, en er een zootje van te maken….

 19. Ik heb reuter het volgende bericht gestuurd:

   
  Van: Reuters Online Support [mailto:support@reuters.zendesk.com]
  Verzonden: zaterdag 24 november 2012 20:31
  Aan: Prdekloe
  Onderwerp: Request received: Monsanto
   
   
   
  ## Please reply above this line to add your message.##
   

  Ticket #22617: Monsanto

  Hello,
  Thank you for contacting Reuters Online Support. Your request (#22617) has been received, and is being reviewed by our support staff.
  To view responses to Frequently Asked Questions, visit our Knowledge Base.[link Knowledge Base to http://reuters.zendesk.com/forums ]
  We will get back to you as soon as possible.
  Kind regards,
  The Reuters.com Team
  Your request summary is:

  Prdekloe, Nov 24 02:30 pm (EST):
  Dear people, is it possible thet a journalist can write a story about Monsanto, next You see 3 sites to learn more about the negatives of Monsanto.
  https://www.visionair.nl/ideeen/mensheid/universiteit-wageningen-loopjongen-van-de-agro-industrie-deel-i/
  https://www.visionair.nl/politiek-en-maatschappij/nederland/universiteit-wageningen-loopjongen-van-de-agro-industrie-deel-ii/
  https://www.visionair.nl/ideeen/ideeen1/universiteit-wageningen-loopjongen-van-de-agro-industrie-deel-iii/comment-page-1/#comment-57826
  I was astonish to read this figures about Monsanto and specialy the genetic modification of sames and food. You have to translate, there it is written in Dutch. Drop de link in Your webbrouwser. Thank You for Your cooperation. With kindley regard’s P.R. de Kloe

  This email is a service from Reuters Online Support

  Word wederom vervolg. Mvg Paul.  M;-)  

  essage-Id:3FSHYWPV_50b120633

 20. Hier nog het laatste nieuws betreffende Monsanto:

    Door Kate KellandGepost 2012/11/30 om 1: 01 pm EST
  Londen, 30 november 2012 (ANP)-De uitgever van een veel kritiek studie suggereert genetisch gemodificeerde maïs veroorzaakt tumors bij ratten is gekomen onder zware druk van wetenschappers intrekken van het papier en uitleggen waarom het ooit werd gedrukt.

  Lees en huiver:
  http://www.newsdaily.com/stories/bre8at109-us-gm-journal/

  Mvg Paul. 
   

  1. Dat valt precies in het plaatje toch, dat zie je ook in de eerste documentaire in het artikel hoe wetenschappers geintimideerd worden die onderzoek publiceren wat belastend is voor Monsanto… Pure maffia is het.

   Maar ook goed nieuws, Nijmegen heeft zichzelf tot eerste gentech vrij gemeente van Nederland uitgeroepen.
   http://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/nieuws/nijmegen-eerste-gentechvrije-stad-in-europa.8508843.lynkx

   Geen idee wat het daadwerkelijk inhoud, het lijkt een vrij loze propaganda slogan te zijn maar toch is het interessant om te zien dat gemeentes zich blijkbaar nu op deze manier willen profileren.

   1. Inderdaad je hebt gelijk, tot die conclusie was ik ook al gekomen. Maar het gegeven blijft toch een onvoorstelbaar gegeven, dat een (maffia)groep zoveel invloed kan hebben op ons voedsel. Je zou haast gaan denken dat men de mensheid op een langzame manier wilt opruimen en zo hun eigen wereld willen creeeren. Maar dan eerst nog even veel geld willen verdienen om medicijnen ed te produceren om zg de mensheid weer gezond te maken. Ook hier weer het gegeven, tot hoever moet het water aan onze lippen staan, voordat we daadwerkelijk dit gegeven met zn allen een halt toe te roepen???  :-(  Mvg Paul.

 21. De zienswijze van Rudolph Steiner heeft een geschikte oplossing en in India zijn ze er al volop mee bezig, zodat ze de aldaar dode monsanto gronden in enkele jaren weer vruchtbaar en levendig maken met voldoende werkverschaffing voor de vrouwen, kinderen en dieren. Monsanto en escorte krijgen daar geen poot meer aan de grond……Machinale landbouw wordt tevens ook zeer goed beperkt tot het hoognodige….

  Succes Kids, regels zijn beperkingen en handicaps voor de wets’dienaren’ en vooral hun gekaderde prooien. Out of the box.! 

 22. Ik heb hier ook weer met een lichte verbijstering naar gekeken. Of eigenlijk met een gevoel van moedeloosheid. Het is een zeer smerig bedrijf dat Monsanto dat blijkbaar letterlijk over lijken gaat en als doel heeft de wereldwijde voedselproductie te beheren door de patent aan te vragen op allerlei zaden. Zaden wat de bron van het leven is. Hoe ziek kun je zijn! Ik kan me hier eigenlijk erg kwaad overmaken. En dat ze vervolgens ook nog weer allerlei producten willen slijten. Ze maken bewust aanpassingen in zaden zodat je afhankelijk wordt om producten van Monsanto te kopen, anders groeien de zaden niet. En ze kopen wereldwijd ook alle belangrijke zaadveredelbedrijven op. Dit bedrijf is feitelijk een bedreiging voor de natuur en de mensheid. Het klinkt erg leuk biotechnologie, maar ze hebben duidelijk een eigen agenda om keihard geld te verdienen. Verbijsterend is ook de grote invloed die ze hebben op regering en overheid van de VS. Dit bedrijf is een zeer goed voorbeeld van een bedrijf dat symbool staat voor The Corpocracy.
  De vraag is: wat kunnen wij hier aan doen?
  Ook ga ik zeker de andere artikelen bekijken.

 23. Elrandy bedankt voor de video en zal het vanmiddag rustig bekijken. Oom T, dit is nog maar een tikje van de sluier die opgelicht word, verder ben ik het met je eens.

  Beste visionairen.
  Gisteravond naar een uitzending van Zembla gekeken, hierin was de WNF het hoofdonderwerp.Het Wereld Natuur Fonds (WNF), de beschermer van de beroemde reuzenpanda, ligt onder vuur. De strategie van het WNF om samen met het bedrijfsleven de natuur te redden, wordt door verschillende onafhankelijke onderzoeken en deskundigen onderuit gehaald.Der Pakt mit dem Panda
  De grootste kritiek wordt getoond in de Duitse documentaire ‘Der Pakt mit dem Panda’. De film laat zien dat samenwerking met multinationals, voor wie houtkap, kweekvis en palmolie nu juist core business is, vooral goed is voor deze bedrijven. Ze krijgen een groen imago en dus meer sympathie van het publiek. Maar de dieren en het oerwoud zijn er niet mee gered. Integendeel, de bedrijven blijven juist een bedreiging voor de natuur. http://zembla.vara.nl/Afleveringen.1973.0.html?&tx_ttnews%5Btt_news%5D=75944&tx_ttnews%5BbackPid%5D=1973&cHash=703de2c66872729c4fce29b98a4cef6c                                                    Het enige wat ik tot dusver kon vinden, wat nog een positief geluid heeft is Oxam Novib, maar dan rijst gelijk de vraag bij me op hoe lang zal het duren voordat ook hier het e.e.a. aan het licht komt? Want als je kijkt naar de goede doelen zoals oa Nationale Postcode loterij, is ook niet schoon en gebruikt slimme wegen om het geld uit de zakken van de burgers te kloppen en wat doen ze met het geld? Hier was ook recent een onderzoek naar gedaan en kwam eruit dat eigen belang eerst was en dan komt het goede doel.  http://www.oxfamnovib.nl/nl-home.html
  Na veel er over nagedacht te hebben, denk ik dat voor mij zelf het antwoord heb gevonden. Maar ik moet dit gegeven nog verwoorden. Wees niet blij met het antwoord, want je wordt er echt niet vrolijk van. Word vervolgd. Mvg Paul.

    

  1. Het WNF is mede opgericht door Prins Bernard, de man die ook de Bilderbergclub mede oprichte en steekpenningen uit het militair industrieel complex aannam. Dus wat dat betreft is dat al een waarschuwing natuurlijk over de oprechtheid van die hele club. 
   http://nl.wikipedia.org/wiki/World_Wide_Fund_for_Nature

   Verder deel ik je bezorgdheid over Oxfam Novib, als ik zie hoeveel reclame zij overal maken dan is dat ook vooral een club die volgens mij vooral op hun eigen imago gericht… Maar goed dat zullen we wellicht op termijn wel zien.

   Al die ontwikkelingshulp is in mijn ogen zo hypocriet als wat. We gooien daar regiems omver als het ons uitkomt, we verdrinken die landen in schulden via het bankensysteem en roven dan de grondstoffen eruit met slaven en kinderarbeid. En vervolgens maken we dan een mooie TV show die de massa in Nederland het idee geeft dat wij die arme mensen moeten helpen… En gaat die mensen zich ook nog eens superieur voelen aan de mensen daar en oh wat mogen wij blij zijn met ons leven hier…

   Bizar gewoon. 

   Zelf zie ik het meeste in dingen als permacultuur en internetverbindingen daar met landverdeling voor de gewone mensen. 

   1. Douwe, ik denk zelfs dat zowel de permacultuur, internet enof landverdeling ooit echt tot ontplooiing zal komen, gezien op wereldniveau. De macht zal het toestaan met opgelegde restricties. Kijk bv naar China, ze zijn een mooi voorbeeld hiervan m.i. althans enof Rusland. Ze zullen alleen datgene toestaan waar we deze macht niet in de weg lopen enof zodanig beperkt dat je het als een zoethoudertje kan zien voor de mens. Het vreemde is, dat er in de natuur hetzelfde gebeurd, maar hier kom ik op terug. Mvg Paul.

 24. Als je alles op een rijtje zet, dan globalisering niets anders dan het uitrollen van Sheeple Management Systeem door grote bedrijven. Wat je feitelijk doet is het creëren van een wereldwijde eenheidsworst. Je overtuigd landen om het Amerikaans Kapitalistisch model in te voeren. Landen krijgen meer een vrije markt en grote Amerikaanse bedrijven krijgen steeds meer invloed en toegang tot landen die eerst zelfstandig waren. Wat je feitelijk doet is vermengen van systemen wereldwijd die onder controle staan van de door Amerikaanse gedomineerde instellingen en bedrijven. Monsanto is daar een zeer goed voorbeeld van met zijn biotechnologie. Eigenlijk is het de ultieme Paard van Troje als je erover nadenkt.
   
  Het vernuftige van het kapitalisme is ook dat het gaat om winst maken. Het eigenbelang dus. Het huidige kapitalisme is eigen geen echte vrije markt kapitalisme en is het eigenlijk ook nooit geweest. The Corporatocracy heeft duidelijk voordelen en grote belangen bij van globalisering. De grootste bedreiging is regionalisering of lokalisering. Dat moet je zoveel mogelijk uitbannen. Mensen en burgers mogen vooral niet te zelfstandig worden. Je ziet dan overal middenstanders verdwijnen. MKB heeft het ook moeilijker gekregen. Kleine boeren in ontwikkelingslanden mogen ook niet te zelfstandig worden. En kijk is naar Nederlanders zelf. Zonder geld heb je geen vrijheid in maatschappij. Bijna niemand weet nog hoe jij je eigen groeten moet verbouwen, het krijgen van grond is erg moeilijk zonder lening en de noodzakelijk systeem voor onze basisbehoeften komen steeds meer in handen van grote bedrijven.
   
  Ik las ergens in een commentaar van de video ik gisteren poste over de scene van Neo (als je de letters husselt krijg je one en dus 1, of non-duaal) met keuze tussen de rode en de blauwe pil:

  When you go to work (corporations), go to church (religion), pay your taxes (statism)
  God damn…..the matrix is a metaphor for institutions.
   
  Of deze:

  “The illusion of freedom [in America] will continue for as long as it’s
  profitable to continue the illusion. At the point where the
  illusion becomes too expensive to maintain, they will take down
  the scenery, move the tables and chairs out of the way, then they
  will pull back the curtains and you will see the brick wall at
  the back of the theater.” – Frank Zappa

  Ik begin steeds meer ook met andere ogen naar deze film te kijken. Als je nuchter bekijkt is het ongelooflijk hoeveel invloed Amerika in allerlei instituties heeft. En feitelijk beslissingen over systemen kunnen nemen die miljarden mensen raken. Er zijn dus mensen ergens een kantoortje die beleid bepalen die gaan over een systeem als geld, energie of voedsel die miljarden mensen raken. Denk is eens na over die bizarre macht die ze hebben. Je moet wel erg sterk in je schoenen staan om daar eerlijk mee om te gaan en compleet. En dan te bedenken dat 5% van de mensen aan de top in bedrijfsleven psychopaten blijken te zijn. En dat veel topmanagers psychopatische trekjes blijken te  vertonen.  
   
  Je zou kunnen stellen dat we nu in existentiële crisis zitten die steeds maar aan de oppervlakte komt. Zie ook: https://nl.wikipedia.org/wiki/Existenti%C3%ABle_crisis

  Wat dat betreft geloof echt wel in dit artikel waar ook in commentaar van Douwe een link is naar een fantastische video van George Carlin: https://www.visionair.nl/ideeen/wereld/wat-als-de-aarde-genoeg-van-ons-krijgt/

  Met de planeet Aarde is niets verkeerd, maar met de mensheid zelf. En ook geeft hij de milieuactivisten er hard van langs. En hij heeft gelijk: dat WNF lijkt ook steeds meer een farce te zijn.

  Globalisering is gebaseerd op controle en daarmee Ego. Wij mensen willen alles onder controle krijgen. Dat is denk ik het allergrootste probleem van de mensheid: alles controle willen hebben. Alles moet voorspelbaar en veilig zijn. We kunnen niet de natuur volledig onder controle krijgen.

  Dat zie je ook weer met de zaden van Monsanto: er beginnen alweer ziekten en virussen te ontstaan die resistent beginnen te raken tegen Round-Up. Je kunt genetisch manipuleren wat je wilt, maar het blijft een korte termijn denken.  

  Er hoeft maar een uitbarsting te kunnen van een supervulkaan of een meteorietinslag op de planeet. En dan heeft dat hele Monsanto heeft ook totaal geen invloed meer. Dan blijkt het SMS ook niet meer te werken.      

  1. Mooie analyse, inplaats van de VS zou ik vooral de Rockefellers en wat andere private bankiersfamilies invullen. Maandag een uitgebreid artikel met docu over wie deze private bancaire elite nu eigenlijk vormen. In Nederland is het duidelijk dat ons Koningshuis en de CEO`s daar het dichtste bij zitten. De Bilderbergbezoekers om zo maar te zeggen. 

    

   1. Bedankt voor je reactie. Ik bedoel inderdaad ook de personen die het recht hebben op geldcreatie, het geldsysteem/banksysteem (dat is gewoon hetzelfde) beheren en dat van het meest machtige land op aarde. Ik ben benieuwd naar de documentaire. Ik ga zo ook nog enkele fragmenten uit The Matrix posten. Bilderberg en de CEO lijken gewoon met elkaar met versmolten of zijn mijn inziens gewoon met elkaar versmolten.  

    1. Kijk de deelnemerslijsten er maar op naar, oude elite van Europa (royalti, bankenfamilies) huidige bankiers en Top van bedrijfsleven (ook van corparate media die er nooit over de bilderberg zelf schrijven.) 

     Die bepalen idd waar de oorlogen gevoerd gaan worden, welke resources moeten worden veroverd etc. En dat mooi achter gesloten deuren waar dan zo nu en dan eens een ministere president van Nederland wordt uitgenodigd om hem even uit te leggen wat er van Nederland verwacht wordt. En de koningin die kan de premier er altijd wekelijks nog even weer van op de hoogte brengen… 

     :-)

      

    2. Dat heb ik wel eens oppervlakkig gedaan. En het is ongelooflijk als je er over nadenkt. Het is helemaal niet verkeerd om je er meer in te verdiepen. Het is dan ook helemaal niet raar dat Nederland een grote invloed heeft met bijvoorbeeld Shell en de banken als ING. Ook Nederland als belastingparadijs voor grote bedrijven kun je dan in een ander daglicht plaatsen. En wat te denken van het feit dat het hoofdkantoor van de Bilderberggroep nog steeds in Leiden staat. Het systeem zit inderdaad erg goed in elkaar :-)

 25. Beste Douwe en visionairen.
  Wat ik nu ga schrijven is op persoonlijke titel en mijn denken, m.a.w is het mijn conclusie die ik getrokken heb in de afgelopen maanden enof liever gezegd va het moment dat Douwe met deze artikelen op de proppen kwam. Laat duidelijk zijn, daar is niets mis mee en ook noodzakelijk om tot een gegeven van bezinning te komen en de realiteit daardoor te verduidelijken en onder ogen te zien.
   
  Je zou als uitgangspunt kunnen nemen het jaartal 1945-1950, dat er zich vele soorten systemen ontwikkelden, gezien vanuit monetaire systeem. Dat wil niet zeggen dat er voorheen niet van dit soort systemen aanwezig waren, maar het is na de laatste wereldoorlog explosief ontwikkeld. Japan (de maffia) was toen een mooi voorbeeld ervan, waar de macht zich ontwikkelde om systemen te bedenken, die geld in het laatje brachten. Als we het over systemen hebben, dan praten we bv over de Wapenlobby, Farmaceutische industrie, Bancaire systemen, Monsanto etc. Deze systemen hebben de eigenschappen om hun wortels te laten groeien tot de kleinste gaatjes van ons menszijn. Let wel dit is en was een sluipproces, wat zich steeds verder ontwikkelde tot en met het heden. Maar het gegeven ontstond door niet alleen geld te verdienen als water, maar ook om de volledige macht te bezitten over onze aardkloot. Dat is ze jammer genoeg aardig gelukt. Deze groep mensen, noemen we de elitaire macht, waar onder andere bv de Bilderberggroep bij aangesloten is. Het is een community, waarvan we maar ten dele weten wie daar aan verbonden zijn. Zij bepalen waar oorlog zal wezen enof honger en armoede etc. Dit doen ze, zoals we allemaal wel weten puur op eigen winstbejag en macht. Soms heeft de mensheid de mogelijkheid gevonden om ergens in dat verhaal een kwetsbaar punt te ontdekken en dat te gebruiken tegen de elitaire macht. We pakken dit dan aan, ongeacht welk groep mensen, land enof politiek die dit doen. De betrokkene wordt op de vingers getikt en neemt even een paar stappen terug, wachten een tijdje en intussen bedenken ze een nieuw systeem, het is het zelfde gegeven alleen in een ander jasje gestoken en gaat alles weer vrolijk verder. Het vreemde is, dat dit gegeven ook in de natuur aanwezig is, ik zal dat uitleggen. Er zijn vele voorbeelden hieromtrent te benoemen, maar ik neem de plant (onkruid) de Rattenstaart-Equisetum fluviatile, die zich vermeerdert met wortelstokken. Als je deze plant, wat we onkruid noemen, in je tuin hebt bv dan willen we die planten (chemisch) bestrijden. Alles boven de wortel sterft dan af, maar de wortels krijgen hierdoor een extra impuls om door te groeien. M.a.w. wil je deze plant bestrijden, dan zul je het met wortel en al moeten verwijderen en laat niet een stukje wortel van 1mm zitten want dan komt hij weer vrolijk terug en zal mede daardoor weer een heel wortel stelsel creeren om te overleven. Dus wil je het voorgoed verwijderen, zul je soms tm anderhalve meter diep de grond in een fijnmazige zeef moeten zeven. Dit moeten je buren dan ook doen, zo niet de wortels kunnen meters lang worden, dus eigenlijk een onbegonnen klus. Het is niet meer te bestrijden. Zo kijk ik ook naar de elitaire macht, het is niet meer te bestrijden, daar hun eigenschappen te groot en te sterk zijn geworden en te veel verweven is in ons hele stelsel van de mensheid . Rest me alleen nog te zeggen om de woorden van mijn vrouw te gebruiken: Geniet van dat gene wat U wel hebt en vooral van de eenvoud des leven. In dit laatste zit volgens mij de grootste waarheid. De ongekende honger naar meer, is ook de gewone man niet vreemd en daar wordt (dankbaar) gebruik van gemaakt. Veel valt er hier nog over te schrijven, maar ik denk dat het zo wel duidelijk is, hoe ik ernaar kijk. Mvg Paul.  :-( 

  1. Ik denk ook dat het iets is wat in de mensheid als soort zit. In permacultuur kun je onkruid uitschaduwen door een beter systeem te implementeren, wieden helpt nooit. Je moet dus wereldwijd een overkoepelend systeem in gaan voeren wat lange termijn voortbestaan voorop stelt. Maar goed, hoe we dat voor elkaar gaan krijgen? 

   En daarbij ben ik het wel met je analyse eens, dat vind ik ook het mooie van permacultuur het geeft mensen zelf gereedschappen om weer meer controle te krijgen over voedsel, energie en geld. Uiteraard alles heel beperkt binnen het grote systeem maar het is iig iets waar je zelf wel al mee aan de gang kunt en wel al een verschil in kunt maken.

   En anders lost de natuur het vanzelf op hoor… Het is niet zo dat de menselijke populatie niet in elkaar zal storten als we de basis van ons voortbestaan hebben vernield. En als we dan het echt grote plaatjes bekijken. Ik geloof niet dat het universum het wat kan schelen. Ik zou het zelf alleen wel jammer vinden als de mensheid door haar eigen onwetendheid ten onder zou gaan. Maar goed, evalueerd vanzelf wel weer eens wat nieuws. :-) 

  2. Je zou als uitgangspunt kunnen nemen het jaartal 1945-1950, dat er zich vele soorten systemen ontwikkelden, gezien vanuit monetaire systeem.

   ————————-
   Ik ben het met je eens. De Tweede Wereldoorlog is een zeer belangrijk kantelpunt geweest in de wereldgeschiedenis. Het heeft voor een grote verwoesting gezorgd in West-Europa en ook Azie. De invloed van VS is toen echt begonnen te groeien. De VS was de bevrijder samen me Canadezen en de UK. Dit was het begin van de Pax Americana: http://nl.wikipedia.org/wiki/Pax_Americana  

   Mensen begonnen toen ook Amerikaanse producten te kopen en het Amerikaanse manier van leven steeds meer te imiteren. Het Marshall Plan was er toen zodat met behulp van de VS Europa kon worden opgebouwd. Vervolgens is de ook later de EEG opgericht die basis van de EU. Zie ook: http://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_de_Europese_Unie

   Hier staat ook iets in over het Derde Rijk. In ieder geval is altijd al gedroomd van een Europese centrale macht in de geschiedenis beginnende met het Romeinse Rijk. Het Derde Rijk van Adolf Hitler het laatste en nu heb je dus de EU waar middels ‘democratische’ weg deze eenwordig als nog lijkt te gaan plaatsvinden. We zitten in ieder middenin dat proces met deze eurocrisis.

   Ook het systeem van Bretton Woods is toen opgezet.Tegelijkertijd kwam er ook de nieuwe instuties van het IMF en de Wereldbank. In dit systeem was de Amerikaanse dollar het anker met een koppeling aan goud die in 1971 werd losgelaten toen De Vietnam Oorlog te duur werd voor de VS. Sinds dat moment is de schuldenberg ook steeds meer gaan oplopen wereldwijd en zijn we in de situatie belandt waarin we nu zitten.

   Ook aardolie wordt betaald in Amerikaanse dollars. Hoewel steeds meer landen hiervan afstappen of willen afstappen.

   Ook was de Trumandoctrine van groot belang. Dit was de gedachte dat het communisme na de TWeede Oorlog de grote vijand was en heeft gezorgd voor de De Koude Oorlog die tot en met 1989 duurde wat begin was van de val van de TWeede Wereldoorlog. Toen werden ook al die organisaties als de CIA en de NSA opgetuigd door de VS.

   En nu zijn de moslims en de terroristen het grote gevaar na 11 september 2001 en moest de oorlog tegen het terrorisme worden gevoerd. Er moest een Patroit Act komen en ook een oorlog in Irak en Afganistan.

   En voor de rest ben ik het met je eens Paul: ze hebben er belang bij dat mensen gaan voor hun eigenbelang, want dat is weer goed voor hun belang. De belang van de elite. Het is hardnekkig onkruid was niet valt te bestrijden.

   Als je kijkt naar die Pax Americana. Zie je ook dat er sprake is geweest van de Pax Romana en Pax Britannica. Allemaal rijken die eens machtig waren en zijn ingestort. Groot-Brittanie is ook niet weer wat het is geweest en Italie ook niet meer. Nu is de VS aan de beurt en komen China en India bijvoorbeeld op. Ik ben dan ook benieuwd hoe die nieuw Pax eruit gaat zien. Zal dat de zogenaamde NWO zijn? Eigenlijk is Pax niets anders dan een ander woord voor NWO.

   1. Ja en als je dan ziet wie zowel Hitler als de Sovjet Unie gefinancierd hebben dan zie je dat die hele oorlog ook een totale hoax was… 

    https://www.visionair.nl/ideeen/mensheid/het-militair-industrieel-complex/

    Of eigenlijk was er geen verlies mogelijk, als Hitler had gewonnen had de elite gewonnen en nu Hitler verloor hebben ze zaken als de VN erdoorheen gedrukt. Zie ook ons koningshuis. Vluchten naar Engeland en Duitsland een brief sturen dat ze wel stadhouder willen worden als Hitler had gewonnen… Beide keren veilig ongeacht de uitkomst van de oorlog. En al deze partijen hebben ook prima verdient aan de oorlog… En nog steeds maakt Beatrix ritjes naar landen in het midden oosten om er militair materiaal aan te verkopen voor wat aardgasconcessies van Shell waar zij grootaandeelhouder van zijn… Maar goed als een volk mij elk jaar liet koekhappen dan kan ik haar dit moeilijk kwalijk nemen. ;)

    Slimme mensen zonder geweten dus en als je niet kijkt op een paar miljoen mensenlevens wat ze nog steeds niet doen kijk maar naar het midden oosten dan is het een handig spel wat ze spelen. 

    En zolang je nog hele volkskuddes hebt die erin trappen en die elkaar maar wat graag de harses inslaan vanwege een andere nationaliteit of religie of gewoon omdat ze zo dom zijn de staats en mediapropaganda of wat dan ook te geloven… Misschien verdienen we het dan ook wel dat deze elite dit Sheeple Management System (mooie naam die je eraan hebt gegeven) blijft gebruiken.

    Op zijn minst kun je met deze informatie betere zaken doen door wat meer in olie en wapens te beleggen. :-)

    Maar goed, het kan wel een beetje hard aankomen bij mensen als ze zien wat het verhaal achter alle PR en bullshit is. Maar goed, gewoon even terug naar de basis van voortbestaan en vandaaruit zo goed mogelijk de boel weer oppakken. 
     

    1. Ik vind het ook een zeer leuke term. Bedankt voor het compliment. Je hebt volgens ook ergens wel de term de menshouderij die Pieter Stuurman heeft geschreven: http://pieterstuurman.blogspot.nl/2012/05/de-bedrijfsstrategieen-der-menshouderij.html

     En ook een erg mooie term genaamd de Sheeple. En het is ook gewoonte om hier allerlei managementtermen over te noemen die eerste Nederlands zijn en vervolgens Engels te noemen. Kinderen zijn kids. Personeelszaken is Human Resources geworden. Een directeur is een CEO. Dan vind ik het ook wel humor om het Menshouderij Management Systeem het Sheeple Management Systeem te noemen.

     Je kunt er ook allerlei leuke grappen en metaforen op maken. Een wolf in schaapskleren. Een herder die herdershonden heeft om de kudde bij elkaar te houden. Als je niet bij de kudde hoort, dan ben je het zwarte schap en wordt je verstoten door de kudde. Een pastoor is Latijn voor herder en waakt over zijn kudde van gelovigen. Dit laatste is geen humor :-)

     Zie ook: http://www.parochiehalfweg.nl/Nieuws_en_agenda/nieuwsberichten.php

     “Hij heeft veel voor zijn parochianen betekend en hield als pastoor zijn kudde bij elkaar. Hij was ook een begenadigd predikant waar velen op af kwamen.”

     De kerk zit wat betreft met rituelen en PR. Eigenlijk zou je de Katholieke Kerk als de eerste en oudste instituut of organisatie in de wereld kunnen beschouwen. Ik wil absoluut niet gelovige lezers van deze site voor de hoofd stoten. Maar de Katholieke Kerk is een zeer machtige organisatie. Ik heb wel eens gelezen dat ze een zeer invloedrijke diplomatennetwerk hebben en ze zijn ook nog het enige geloof met een eigen zetel bij de VN. Het Vaticaan is namelijk ook een eigen land en daarmee een theocratie wat recht heeft op een eigen zetel in de VN. Ongelooflijk of niet? Je hoort er nooit iets over in de media.         

     En dit allemaal om die piramide in stand te houden: http://pieterstuurman.blogspot.nl/2009/09/de-architectuur-van-de-macht-volgens.html

     Ik vind het wel een leuk model om voor mijzelf te blijven herinneren dat het een spel is en inderdaad weer terug gaan naar de basis van voortbestaan wat voor mij de filosofie van de non-dualiteit is. Maar ik blijf voor mijzelf dat Sheeple Management Systeem er in houden. Een heerlijke cynische en confronterende benadering van de werkelijkheid.   

     Wat betreft de Tweede Oorlog heb je gelijk. Het is ongelooflijk als je bedenkt hoe ze het hebben bedacht en ingedekt. Het verhaal van Dr. Rath past er perfect in.  En misschien verdienen we het SMS ook wel. Zolang het ook in het voordeel is van de Sheeple zelf vindt iedereen het best. Het maakt een gemiddeld persoon echt niet uit dat die mooie Smart Phone gemaakt is door een kind van 10 jaar uit China of dat die kiloknaller het leven van varken totaal inhumaan heeft gemaakt. We kopen een pak Max Havelaarkoffie of worden lid van de Nationale Postcodeloterij en het is weer goed. Echter zodra het minder wordt en ziet waar het systeem op gebaseerd is, dan kan het wel eens oorlog worden. Je moet de Sheeple daarom wel in de illusie laten, anders stort het systeem veel te snel in.          

   2. Eigenlijk is er door de eeuwen heen niet zoveel veranderd als je de geschiedenis een beetje kent. Er zijn altijd twee landen geweest in Europa nl Frankrijk en Duitsland, die het in de achterkamertjes goed met elkaar kunnen vinden. Dat zie je ook weer terug met de ontwikkeling van de EU. De vossen verliezen nooit hun streken, maar wel hun haren. Dat SMS houden we erin, mooie uitdrukking. Mvg Paul.

 26. :) Graag wil ik U het volgende meegeven, onkruid bestaat niet,, ze hebben allen een naam en een ‘reden van bestaan’, deze planten groeien op reactie van de eigenwijze mensch met het stukje leefbare grond, mits mogelijk, ook al weet de mensch niet waarom. Zonder planten geen leven. Geef het zogenaamde ‘onkruid’ een kans en verwijder desnoods handmatig hetgeen u in de weg staat. Ze geven een diverse nuance aan Uwe tijdelijke tuintje, vol met bloemen en wetenswaardigheden. Grootheidswaanzinnige gemeenten kunnen ook meer incvesteren in hun verstand dan de verwijdering van groen met grasmaaiers. Scheeld ook kosten in de buitenlandse brandstof en een pre voor een hogere beschaving.

  In het oude kapitalisme werd gekeken daar de eigen finaciële winst en niet naar het lijflijk verlies dat zij anderen aanbrachten. Over geld kan men uren kibbelen maar de waarheid is dat men niet de elite de schuld kan geven daar iedereen politikus kan worden en beperkingen en wetsvoorstellen kan indienen die in de tweedeen eerste kamer worden gekeurd. De nep elite is Uw buurman die u de ogen wil uitsteken met zijn gestolen waar verkregen door list en bedrog. Dus niet laten verleiden. De designer is in de macht van de onverantwoordelijke kapitalist die het product kan maken en breken. Vaak genoeg de regeringen met ambtenarije zelve, die er wel een wet voor creëren.

  Het gewone volk wat al eeuwen slaaf is van hebzucht, heeft deze malaise over zichzelve heen geroepen daar zij ongehoorzaam zijn geweest aan de werkelijke beheerder en eigenaar van de gezamelijke bruikbare gronden. Nu er weer een overbevolking voor de deur staat moet men niet raar opkijken als het beste goeie volk dit alleen gaat overleven. (kan een beetje worden verlengd)

  God stuurde eerst zijn slaven toen zijn zoon en nu laat hij ze stikken in hun eigenwijze hebzucht. (Joden verhaal met een moraal) 

  Wat ik wil zeggen Geef de oude adel elite die het land moeten beheren in overeenstemming met kennis en natuur niet teveel aandacht maar kijk naar wat de volks massa met hun vernielzucht zelf aanricht. (Een Tsar wordt vaker vermoord dan een ambachtsman, door hebzucht)

  Ik geef toe dat hierdoor veel kwade onwetende leiders aan de macht zijn gekomen die schade en schande hebben gebracht voor land en volk.

  Wel kan ik lachen ;) want ze hebben de klok horen luiden maar ze weten niet waar de klepel is gebleven. 

  Het is me een genoegen, het ga U goed.
   

    1. Oh, ben bezig met negen katten en een Japansminibinnentuintje, duurt nog jaren en de spiegels zijn bijna allemaal in duizendenstukjes getrapt toen ik mijn vertrouwen verloor in de mensch na de een na de andere teleurstelling….Ongeluk had ik toch al…….

     De hemel kan dan zo z’n nep sterretjes overal zien draaien in de scherven :) ….,

     Neem me niet kwalijk, mijn goede bedoelingen werden vaak van hogere hand niet begrepen en door minachtende medemensch verdraaid. Dus geef ik de menschheid toch met goeie info een doekje voor hun bloeien…. ;)

     Hopelijk krijg ik mijn landgoederen weer in orde…. en anders maar niet.

     ’t is een komen en gaan. ±± ♫♫

     Ben zelf allang vertrokken van de meute, kwam toch nog even koekeloeren…  Zal ook de nog hele spiegel een keertje inkijken, maar eigenlijk is dat ding voor vrouwen en groentjes.

     Het was me weer een waar genoegen tot reageren.  

     Deze site heeft een heel goed informatief karakter, voor deze tijd anno 2012 en met de huidige ontwikkelingen zal de jeugd er ook iets aan hebben…..

      

 27. Oom T, de vidoe’s beken en beluisterd, sluit goed aan bij mn denken. Er was ook een goed zinnetje in die film nl je leeft in een schijn wereld. Zo is het en niet anders. Ik moest tevens denken aan het gemanipuleerd voedsel. De chemie die hierin zit en wij dus met zn allen verorberen, zou dat een bedoeling hebben om de mens door de tijd heen te veranderen in makke schapen? Het is maar een gedachte gang, maar ik speel al langer met dit gegeven. Want het gegeven dat de chemie van toepassing is op de zaden en daardoor een beter produkt te verkrijgen heb ik zeer grote twijfels over? Mvg Paul.

  1. Bedankt voor je reactie. Dat is inderdaad ook de kracht van deze film dat The Matrix een schijnwereld waarvan we het fijn vinden om in te geloven. Je zou The Matrix kunnen beschouwen als metafoor voor onze menselijke beschaving. Gemanipuleerd voedsel om ervoor te zorgen dat mensen zich gedragen als schapen? Zou misschien kunnen. Maar persoonlijk denk ik dit van niet. Het Sheeple Management Systeem is in mijn optiek op niets anders gebaseerd dan mechanismen die we vroeger nodig hadden om te overleven in de natuur. Door de evolutie zijn onze hersenen gevormd en dat was dus ook nodig om te kunnen overleven. Nu leven we echter een moderne samenleving en ver af van de natuur. Die afstand wordt steeds groter, maar onze zijn nog steeds hetzelfde gebleven. Als je weet hoe je onze hersenen kunt beïnvloeden zonder dat we dit zelf door hebben, dan heb je een erg machtig wapen in handen.
   Een erg interessant boek is dat van Cialdini over invloed. In dat boek staat het volgende:


   Een centraal begrip in Caldini zijn theorie is het onderkennen van ‘automatische gedragspatronen’. Deze stellen ons in staat om te handelen zonder alle informatie eerst zorgvuldig en volledig te hoeven analyseren. Deze reacties kunnen gemakkelijk leiden tot vergissingen. Degene die op de hoogte is van deze automatische gedragspatronen, kan ze gebruiken om een ander te beïnvloeden.  

    
   Zie: http://www.twynstraguddeblog.nl/rudykor/2010/03/cialdini-over-invloed.html
    
   Er worden 6 soorten beïnvloedingswapens beschreven in dit boek die zijn gebaseerd op dit principe. Ze worden gebruikt in de marketing en ook in het benaderen van mensen. Ik denk dat het SMS op dit soort mechanismen gebaseerd zijn. Het SMS gaat over het weten op welke wijze je bewust het collectieve onderbewuste weet beïnvloeden. En dat kun je doen met dit soort wapens.
    
   Ook in het volgende artikel van Visionair staat hoe jij je eigen Sheeple Management Systeem kunt maken als je bewust de zaak wilt flessen en gebruik weet te maken van goedgelovigheid van andere: https://www.visionair.nl/ideeen/filosofie/hoe-begin-je-een-succesvol-geloof/
    
    
    

  2. Er is ook nog een zwaar onderschat fenomeen die het Sheeple Management Systeem mogelijk maakt: de TV. Dit is ultieme propagandamachine om het SMS mogelijk te maken.  Het schijnt de grote maatschappelijke verandering samenvallen met de opkomst van de TV in de jaren 50 van de vorige eeuw. Zou de ontzuiling mogelijk zijn geweest zonder de TV? Het schijnt dat de hersenen in bepaalde staat komen de zogenaamde Alfastaat en daardoor zou je ontvangelijk zijn voor bepaalde boodschappen die onbewust overneemt. Het kritisch denken wordt uitgeschakeld.

   1. Het lijkt me overigens erg interessant als op Visionair.nl een artikel komt over de TV. Wellicht dat het er al is. Het schijnt toch interessant te zijn om uit te zoeken wat het effect van TV op de hersenen van mensen heeft. Zie: http://www.wijwordenwakker.org/content.asp?m=M6&s=M135&ss=P1160&l=NL
     
    Dit is niet meteen een bron die voor waar aanneem, maar het is op zijn minst interessant om te zien wat de invloed van TV op het menselijk brein is. Ik heb ook het volgende filmpje tegengekomen: https://www.youtube.com/watch?v=bPpT0XZA88Q
     
    Ik ben het steeds meer te beschouwen als de ultieme propagandamachine die wel eens hypnotiserend schijnt te werken.    

    1. Oom T, ik ben het met je laatste stelling, betreffende de media als propagandamachine volkomen met je eens. Ik zie dit gegeven ook als een indoctrine en als je dat gegeven lang genoeg volhoud, gaat het inderdaad hypnotiserend werken. Ook de amerikaanse media zijn hier bij uitstek meesters in. Vele voorbeelden kan ik je hierin geven, zoals een van de vele watersnoodrampen in Bangladesh in 1973, waar ik geweest ben. Irak oorlogen, ook hier in die tijd veel geweest. Het is altijd deels waarheid, deels leugen en dan doorgaans meer leugen dan waarheid. Nu heb ik de bevoorrechte positie gehad om veel van dit soort zaken met eigen ogen te aanschouwen en de mensen aldaar te beluisteren. Heb je die ervaring niet, dan gaan dit soort beelden bv van TV, klinken alsof het de waarheid is. Niets is minder waar, het zijn altijd korte fragmenten die voorbij flitsen, die gegrifd worden in onze hersenen en dan zal het zo wel wezen. Mvg Paul. 

    2. Bedankt voor je reactie. Ik ben het zeker met je eens dat het erg helpt als je iets van de wereld hebt gezien. Hoe meer hoe beter het is. Je eigen ervaring blijft eindelijk toch de beste bron.

      

     Waar ik echter wel geïnteresseerd in ben is het hypnotiserend effect van de TV. Waarom zitten veel mensen paar uur per dag als halve hersenloze zombies naar die propagandadoos te gluren? Veel mensen zijn het erover is dat het bagger is en toch blijven ze kijken. Waarom eigenlijk?

      
     Ik vraag me echt af de invloed van (nieuwe) technologieën als TV, computers, mobiele telefoons, smartphones en tablets op onze cognities zijn. Ik vermoed dat we een slaaf zijn geworden van de technologie in plaats van er meester over te zijn. Als een stel informatiezombies die zich laten meeslepen wat het apparaat ons voorschotelt.

      
     Het lijkt net alsof alle apparaten met een beeldscherm een hypnotiserend effect hebben. Zoals de TV en eerder genoemde apparaten. Is het eigenlijk ook niet raar dat hier bij mijn weten geen wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan of zeer moeilijk is te vinden? Het zal met niets verbazen dat blijkt dat de frequentie van de beeldscherm precies het juiste is om mensen gekluisterd aan de buis te laten zitten. Dat er een primitief optisch biologisch systeem in de hersenen wordt geactiveerd die vroeger erg handig was, maar nu dus kunstmatig gebeurd om massaal mensen te kunnen beïnvloeden.

      

     Ik weet niet of deze hypothese waar is, maar het zou erg interessant zijn om dit te weten. Ik liep laatst in het donker buiten en in bijna elk huis staat ’s avonds die grote propagandamachine te flikkeren. Denk maar eens na: er schijnt voor de TV nog een veel sociale contacten te zijn geweest. Er waren nog eeuwenoude structuren en overal waar die propagandamachine is gekomen, is maatschappij wezenlijk veranderd. De dominantie van de Verenigde Staten was niet mogelijk geweest zonder de TV.

      
     Kijk maar eens naar de feiten: Elvis is een ster geworden dankzij de TV. Via zaken als sport en muziek is het mogelijk de maatschappij te beïnvloeden. Denk daar toch eens goed over na: de TV is een zeer krachtige technologie vooral dankzij het visuele aspect.

      

     Visuele beïnvloeding is denk ik de meest krachtige vorm van beïnvloeding wat er bestaat. Zie ook: http://www.psychologiemagazine.nl/web/Brein/Ik-zie-ik-zie-wat-jij-niet-ziet/Experiment-Hoe-alert-bent-u/Poll/Ons-visuele-systeem-is-ingesteld-op-verandering.htm

      
     Onderstaand is dus wetenschappelijk bewezen:

      
     Ons visuele systeem is ingesteld op verandering. Alles wat raast, knippert en flikkert, trekt onze aandacht. Zoals het lampje op uw mobiele telefoon, een kapotte tl-lamp die blijft flikkeren of knipperende reclameborden in een toeristische straat. U wílt ze wel negeren, maar het lukt niet. Voor ons brein geldt: hoe duidelijker de verandering – hoe harder bijvoorbeeld een naderende auto rijdt – hoe beter en sneller we die kunnen opmerken.

      
     We zijn echter niet goed in het waarnemen van langzame veranderingen. Als we kijken naar plaatjes waarin objecten geleidelijk van kleur of plaats veranderen of zelfs helemaal verdwijnen, hebben we dat meestal niet in de gaten. Zélfs niet als u van te voren gewaarschuwd bent dat er iets gaat veranderen. U gelooft het niet? Kijk nog maar eens naar het onderstaande plaatje en let op de kleur van de draaimolenvloer!   

      
     En wat is de TV: juist een flikkerende doos op een frequentie van 50 tot 60 MHZ. En de nieuwe HD televisies op 100 MHZ. Ik begin de volgende soorten artikelen daarom ook steeds meer serieuzer te nemen. Zie ook: http://boinnk.nl/blog/32835/een-onzichtbare-vijand/

    3. Ik denk dat veel over te schrijven valt. Het onderwerp is niet een gegeven, maar bevat meerdere  gegevens. Ik denk ook dat de tijd in de wereld vaak te snel gaat, lees verandering(en) voor vele mensen, zeer zeker voor de wat oudere garde. De Jeugd wordt hierin mee gezogen en zonder hierover na te denken, handelt de jeugd daarnaar. Verder hoef je tegenwoordig ook niet zo veel meer te leren, de hoofdzaak is dat je weet waar je de antwoorden moet zoeken. Daarnaast, verpaupert de mentaliteit van de jeugd, voorbeelden te over. Maar niet alles onder een kam scheren er zijn ook die wel willen en sociaal zijn, maar dit gegeven kalft steeds meer af. Daarnaast heeft de jeugd toekomst gericht, nu niet een even prettig vooruitzicht. ook dat maakt ze onverschillig, dit vindik nog wel begrijpelijk. De media hoeven we eigenlijk ook niet over te hebben, die staan ten dienste van……….
     Zo is er veel hieromtrent als vb naar voren te halen. Mvg Paul. 

    4. Er is denk ik zeker wel veel meer over het onderwerp te schrijven. Wat me echter altijd weer opvalt dat dit soort interessante onderwerpen altijd erg moeilijk te vinden zijn. Er zijn moeilijk serieuze interessante bronnen te vinden. Of ieder gevallen bronnen die als betrouwbaar worden gezien.  Zonder dat je alweer in de alternatieve hoek terecht komt. De veranderingen lijken inderdaad ook te snel te gaan. Maar die veranderingen hebben denk ik vooral te maken met technologie. De dynamiek van de samenleving wordt bepaald door de informatie die een heleboel prikkels geeft. Maar het lijkt er dus op dat je zou kunnen stellen dat het de bedoeling is dat dit ook gebeurd. Het erg moeilijk om dit hard te maken. Ik denk persoonlijk dat het een zegen zou zijn als mensen minder TV zouden kijken en gebruiken zouden maken van internet. We lijken als samenleving teveel de slaaf worden van de techniek in plaats van de meester. Kritisch nadenken en je bewust te zijn van de technologie hoort daarbij.

    5. Het volgende artikel is ook interessant: http://mediapsychologie.nl/2012/08/23/schermtijd-gaat-sneller-hoe-komt-dat-en-hoe-win-je-tijd-terug/

     Hier komt de term cognitieve absorptie in voor. Waar de TV in een passieve activiteit, is internetten dat juist niet. En dit leidt tot het fenomeen van cognitieve absorptie waardoor je blijft internetten. Je komt in een mentale flow terecht en wilt dat graag ook blijven. Daarom zijn sociale media en gamen denk ik ook zo populair.

    6. He Oom T, ik kijk zelf al 8 jaar geen televisie meer en kijk bijna alles via het internet en de computer maar ik krijg het idee dat je zelf inmiddels al heel wat informatie bij elkaar gesprokkeld hebt. Ik weet niet of je het wellicht wat lijkt om er zelf een artikel over te schrijven. Ik weet zelf nog niet precies hoe het moet maar ik kan Niek of Germen wel even vragen of ze je een schrijversaccount kunnen geven dan kun je wat aan het schrijven en als je denkt dat het dan af is kan iemand van de redactie het even bekijken eventueel nog wat bijschaven. 

     Het lijkt me namelijk ook wel een interessant onderwerp. Dus wellicht lijkt het je wat om een mooi expose over de TV te schrijven?

     Maar goed, laat maar weten of dat je wat lijkt.  

    7. Hallo Douwe,
      
     Ik heb zeker al wat informatie bij elkaar gesprokkeld. Ik doe graag aan mijn eigen waarheidsvinding over allerlei onderwerpen en kom soms wel eens tot niet gewoonlijke invalshoeken. Ik blijf me dan ook verwonderen over deze mooie wereld.
      
     Interessant voorstel wat je doet. Het lijkt me geen verkeerd idee. Wat ik zou kunnen doen is kijken of ik over dit onderwerp voldoende broninformatie kan vinden om er een artikel over te schrijven. Misschien is het idee om eerst een concept te maken of een eerste globale en dan opsturen. Die kan dan worden bekeken of het iets is en voldoet aan de eisen die jullie stellen aan een artikel.  
      
     Persoonlijk ben ik nogal wel een kritisch ingesteld persoon en dus niet zo gauw tevreden. Als ik een artikel schrijf moet het wel iets zijn wat in mijn optiek voldoende kwaliteit moet hebben. Ik wil er over 5 jaar er nog steeds wel achter kunnen staan bij wijze van spreken. Verder werk ik ook graag intuïtief en dus met spontane ingevingen. Dat zijn vaak de beste stukken tekst. Dus geef maar even een reactie of nog beter: stuur een e-mail. Dan kijken we wel even verder. Dit lijkt me namelijk wel een interessant experiment om weer iets van te leren.
      
     Groeten,
     Oom T     

 28. Voor de liefhebbers, ik heb in totaal 6 reacties gehad op mijn uitgestuurde email naar de verschillende gemeentes. De meeste mensen die reageerden waren ook bezorgd over Monsanto maar zagen zich niet in een positie om met een wereldwijde corporatie als Monsanto in gesprek te gaan. 

  Ook kreeg ik vandaag reactie van een beleidsambtenaar van de gemeente Wageningen. Hier even die reactie:
  —–

  Geachte heer Beerda,

   

  In overleg met onze wethouder Economische Zaken stuur ik u hierbij een reactie op uw mail over het bedrijf Monsanto. Het bedrijf Monsanto is al jaren binnen onze gemeentegrenzen gevestigd. De reden hiervan is de aanwezigheid van/ en de samenwerking met de Wageningen UR. Het bedrijf houdt zich aan onze gemeentelijke regels en de rijksregelgeving. Daarom is er vanuit onze positie als gemeente geen aanleiding om het beeld dat u schetst over Monsanto met uw mensenrechtenorganisatie óf met Monsanto te bespreken.

   

  Met vriendelijke groet,

  P. (Paul) Volleman
  Senior beleidsmedewerker Economische Zaken
  Gemeente Wageningen 

  1. Deze reaktie is de kille waarheid, die we samen eigenlijk overal tegen komen. Ze kunnen eigenlijk ook niet anders reageren, daar ze anders de waarheid onder ogen moeeten zien en dat heeft dan weer grote consequenties. Maar niet geschoten is altijd mis, hopelijk worden ze hierdoor toch een beetje wakker geschud dat het klootjesvolk dus niet meer te misleiden is. Niemand weet wat de toekomst hieromtrent ons brengen kan, daarom hebben we het woordje hoop uitgevonden. Mvg Paul. :-?  

   1. Ja blijkbaar heeft een senior beleidsmedewerker het er toch over gehad met de wethouder van Wageningen en weten ze hoe ook hoe andere mensen over Monsanto denken. Maar goed ook niet raar dat dit de beleidsmedewerker van economische zaken is, net als de universiteit zal de gemeente ook wel wat centjes verdienen aan Monsanto in de buurt en als dat over de ruggen van een kwart miljoen naieve boeren uit India gaat dan maakt dat een gemeente Wageningen blijkbaar ook weinig uit. Als je je maar aan de Nederlandse regeltjes houdt dan maakt het niet uit wat voor schade je aanricht in andere landen…

    Volgens mij is die VOC mentaliteit nog springlevend in Nederland in ieder geval bij de gemeente Wageningen. :-) 

    1. De nederlandse regeltjes richten ook in Nederland al eeuwen heel wat schade toe (bij wie de waarheid gewoon snapt, zijnde meestal de benadeelden).

     De natuur laat zich niet regelen door regeltjes (weet toch iedereen?) en van haar weer zijn nederlanders afhankelijk. Na regen komt soms zonneschijn. De stilte voor en na de storm…. Of is het toch de storm voor en na de stilte?

     Ps. vele dingen in het leven zijn doorgestoken kaart, behalve de onverwachte echte onvoorziene verassing….. 
      

  2. Logische reactie. Het zal niet als een grote verrassing moeten zijn gekomen. Universiteit Wageningen zal wel een grote werkgever zijn binnen de gemeentegrenzen. Monsanto is belangrijk voor Universiteit Wageningen en daarmee dus ook voor de gemeente. Ontslagen bij Universiteit Wageningen zijn dan ook niet gewenst voor de gemeente. Verder zorgt het ook voor PR en studenten. Waar moet je Wageningen verder van kennen? Behalve dan als woonplaats van Pechtold en Hotel De Wereld.        

 29. Vandaag nog een reactie uit de gemeente Lansingerland, wel positief bericht eigenlijk. 

  Geachte heer Beerda,

  Op 24 november jl. mailde u ons over uw bezorgdheid over handelswijzen van het bedrijf Monsanto, met

  een vestiging in de gemeente Lansingerland. U vraagt ons namens Mensenrechten Nederland of wij

  bekend zijn met de door u genoemde documentaires op http://www.visionair.nl en of wij aanleiding zien om

  contact met het betreffende bedrijf op te nemen. In deze brief geven wij antwoord op uw vragen.

  De Ruiter Seeds

  Voor wat betreft de vestiging van Monsanto in Lansingerland het volgende. In 2008 heeft Monsanto het

  Nederlandse Zaadveredelingsbedrijf De Ruiter Seeds in Bergschenhoek overgenomen. Dit bedrijf richt

  zich op groente en onderstammen voor de verwarmde en beschermde teelt.

  Contacten bedrijfsleven

  Het college is van mening dat alle bedrijven zich dienen te houden aan nationale en internationale

  geldende regelgeving.

  De gemeente Lansingerland onderhoudt contacten met hier gevestigde bedrijven. Deze contacten

  betreffen een breed scala aan onderwerpen, uiteenlopend van bestemmingsplannen tot het lokale

  arbeidsmarktbeleid. In een volgend contact met Monsanto zullen wij de door u geduide handelswijzen

  punt van bespreking maken.

  Met een vriendelijke groet,

  burgemeester en wethouders van Lansingerland

   

 30. Douwe, inhoudelijk hebben ze in ieder geval kennis genomen van het gegeven Monsanto, dat is dus een troost. Verder schrijven ze dat ze het bespreekbaar gaan stellen met het volgende contact met Monsanto. Eigenlijk had ik dan nog een regel er bij verwacht nl: na dit gesprek zullen we U verwittigen van het resultaat. Nu (moet) zou je dus wederom in de pen moeten om na een paar maanden hun moeten vragen, wat het resultaat van dat gesprek was. Het ev antwoordt, als je hieromtrent al een antwoordt zou verkrijgen, denk ik dat je daar alle kanten mee uit kunt. Ze zullen wel niet anders kunnen m.i. Maar wederom, niet geschoten is altijd mis, het is in ieder geval een klein stapje verder. Mijn compliment. Mvg Paul.  ;-) 
   

  1. Ja ik heb ze ook hartelijk bedankt en gezegd dat ik zeer geinteresseerd was in de uitkomst van dat gesprek. Op zich denk ik dat het wel helpt als de bestuurders uit je regio een bedrijf vragen waar ze internationaal gezien precies mee bezig zijn…

 31. Hoe Monsanto de keuzevrijheid van boeren inperkt en tot wanhoop drijft

  http://m.mo.be/opinie/hoe-monsanto-de-keuzevrijheid-van-boeren-inperkt-en-tot-wanhoop-drijft
  18 oktober 2013
   (OPINIE) - De Belg Dr. Marc Van Montagu, ontving gisteren samen met toplui van Monsanto en Syngenta in de VS de zogenaamde World Food Prize, een prijs mede gesponsord door Monsanto. Een PR-zet van een hoogtechnologische sector die in het nauw zit wegens een gebrek aan resultaten als het gaat om het garanderen van meer voedselveiligheid, schrijft Europarlementslid Bart Staes.

  Bart Staes, met Vandana Shiva, op een lezing en persconferentie van de Europese Groene Partij.
   
   

  De biotechsector eert zijn 2 “helden” via de lobbypower van de Europese lobbykoepel EuropeBio (Monsanto, Dupont, Syngenta, Bayer, …) en het Vlaams Instituut Biotechnologie (VIB). De Europese groenen lanceerden op 16 oktober, Wereldvoedseldag, een platform (food-revolution.eu) om zelf onze voedselhelden (boeren, verkopers, consumenten, koks, organisaties, cateraars, activisten) op een podium te zetten, in de beste traditie van Vandana Shiva en Jamie Oliver.

  Genetisch gemanipuleerde gewassen (ggo’s) en het gebruik ervan in ons landbouwsysteem zijn het onderwerp van hevige discussies en controverse. Ik begrijp dat Van Montagu zijn geesteskind wil verdedigen en iedereen heeft recht op zijn of haar eigen waarheden en heilige huisjes. Maar dat we de honger alleen met ggo’s de wereld uit kunnen helpen, de boodschap die hij en de uitdijende groene biotech-sector elke keer opnieuw herhalen in de hoop de publieke opinie milder te stemmen, is een leugen die ik hier wil ontkrachten. Het is precies omgekeerd.

  Allereerst: de World Food Prize wordt gebruikt als PR-instrument. Ook door het VIB, dat weldra dertig jaar biotechnologie viert door Monsanto-topman Fraley in Gent uit te nodigen op kosten van de belastingbetaler. Het VIB fietst, net als Van Montagu, met een grote boog om elke vorm van maatschappelijke en wetenschappelijke tegenspraak heen. Het VIB duldt geen tegenspraak, zo simpel is dat.

  De lobbykracht van de Europese lobbykoepel EuropeBio, met leden als Monsanto, Dupont, Syngenta en Bayer is gigantisch en wérkt. Europese wetgeving om ggo’s van ons bord te houden staat steeds verder onder druk. De lobby wil ons tegelijkertijd doen geloven dat er wetenschappelijke consensus bestaat over de veiligheid, duurzaamheid en het sociaaleconomische belang van groene biotechnologie. Quod non. Zo publiceert een groep wetenschappers uit de hele wereld, verenigd in European Network of Scientists for Social and Environmental Responsibility, dezer dagen een open brief waarin zij de zogenaamde wetenschappelijke consensus van tafel vegen.

  Intussen mag Van Montagu, zonder zichzelf te ridiculiseren en bijgetreden door door de CEO’s van agrochemische multinationals, her en der beweren dat bijvoorbeeld Greenpeace en groene politici door biologische landbouw aan te prijzen mee verantwoordelijk zijn voor honger in de wereld. Dat alles in naam van de zuivere en onafhankelijke wetenschap, uiteraard.

  Veel wetenschappers die tegen de zogenaamde biotech-consensus in gaan en de risico’s van ggo’s onderzoeken en daarover publiceren worden geridiculiseerd, verliezen hun job of krijgen persoonlijke aanvallen te verwerken. Lees het verhaal van de Amerikaan wetenschapper Chapela er maar eens op na.

  Voedsel

  De laatste jaren verschenen vele gezaghebbende internationale studies die stellen dat meer kleinschalige en duurzame landbouw niet alleen veel beter in staat is de wereld te voeden, maar dat vooral ook doet zonder de natuurlijke hulpbronnen uit te putten.

  De VN-rapporteur voor het recht op voedsel Olivier De Schutter stelde al meermaals vast dat agro-ecologische landbouwpraktijken veel beter zijn om de wereld te voeden. Een in september verschenen rapport van de UNCTAD zegt precies hetzelfde.

  Hans Herren, voorzitter van het gezaghebbende landbouwrapport IAASTD (eindrapport uit 2008, ondersteund door 400 experten en 59 overheden, dat opriep tot heroriëntering van het huidige intensieve landbouwmodel) zei onlangs nog in Brussel: ‘Op de vraag of biologische en agro- ecologische landbouw de wereld kan voeden is het antwoord ja. Maar het is de verkeerde vraag. De vraag moet zijn: “Voedt het huidige industriële landbouwsysteem de wereld?” Het antwoord is nee. De hoog industriële landbouw, waarvan ggo’s via monoculturen als mais en soja de ultieme vorm zijn, zorgt vooral voor de productie van grondstoffen voor biobrandstoffen en veevoer.’

  De wereldberoemde Indiase wetenschapper en milieuactiviste Vandana Shiva illustreert deze stelling met cijfers van de FAO: de hoog-industriële landbouw produceert op wereldvlak slechts 28 procent van alle voedsel (vooral grondstoffen voor brandstof en veevoer). De landbouw van kleinschalige boeren, geënt op agro-ecologische methodes 72 procent.

  In het hoofdstuk Hungry for innovation: pathways from GM crops to agroecology somt het Europees Milieu Agentschap (EEA) in het dit jaar verschenen rapport Late lessons from early warnings: science, precaution, innovation een hele reeks wetenschappelijke studies op die aantonen dat milieuvriendelijke landbouw vooral ook beter in staat is om bodemkwaliteit op peil te houden en watervoorraden niet uit te putten. Een conclusie van de EEA: ‘De vroege waarschuwing of misschien late les, die hier te leren valt, is dat als we de top-down, meestal technologisch georiënteerde benadering volgen, het gewenste resultaat voor voedselzekerheid niet gehaald zal worden.’

  Maar als Van Montagu wordt voorgelegd dat honger geen technologische kwestie is, maar een politiek en armoede vraagstuk, dan veegt hij dat met een boutade van tafel. De wetenschapper doet grote uitspraken over honger, maar kent wat dit betreft zijn wetenschappelijke basis niet. Zoals de campagne Ik kook van woede van 11.11.11 in een achtergronddocument schrijft: ‘Honger en armoede gaan hand in hand. Al in 1981 stelde de Indiase econoom en Nobelprijswinnaar Amartya Sen dat honger niets te maken heeft met voedselschaarste maar met de ongelijkheid tussen groepen.’

  Een te grote greep van agrochemische multinationals zoals Monsanto op de voedselsector in de wereld, wat al een feit is, zal de ongelijkheid, armoede en daarmee de honger in de wereld alleen maar doen stijgen.

  Zelfmoorden

  Van Montagu beweert dat wie kritisch staat tegenover ggo’s “emotioneel” is. Ik ben politicus met een zekere moraal en ethiek. Tussen 1996 en 2012 pleegden in India al ruim een kwart miljoen (!) boeren zelfmoord. Het is aangetoond dat dit samenhangt met de productie van de genetisch gemanipuleerde Bt-katoen. Monsanto commercialiseerde Bt-katoen in 1996, nam nadien stelselmatig de Indiase markt van katoenzaden over en controleert die nu voor zeker negentig procent.

  Er bestaat een zuivere geografische correlatie tussen die Indiase staten waar de ggo-katoenproductie op grootschalige wijze plaatsvindt en het grootste aantal zelfmoorden. In vele Indiase regio’s zijn eenvoudigweg geen andere dan Monsanto-zaden te koop. Boeren moeten die elk jaar opnieuw kopen, samen met ook steeds duurder wordende pesticiden. Ze steken zich daarvoor zwaar in de schulden. Als de oogst mislukt, belanden boeren in een uitzichtloze schuldenspiraal. Ook het risico op misoogsten wordt steeds groter, en de opbrengst van de Bt-katoen daalt al jaren. Voor de introductie van Bt-katoen lag een oogst in goede jaren op 1200 kilo per hectare, tegenwoordig op 500 kilo. Dit jaar legde een Indiaas rapport voor het Ministerie van Landbouw een directe link tussen de zelfmoord-epidemie en de afnemende opbrengsten van Bt-Katoen: ‘Katoenboeren zitten in een diepe crisis sinds ze massaal overstapten naar Bt-katoen.’ De nota is gebaseerd op de bevindingen van de Indian Council of Agricultural Sciences en het Central Cotton Research Institute.

  Volgens het National Crime Records Bureau (NCRB) pleegt elke 37 minuten een boer in India zelfmoord en maakten tussen 1995 en 2011 liefst 270.940 boeren een eind aan hun leven. Twintig procent hiervan komt uit de staat Maharashtra en van de negen staten waar katoen wordt geteeld, wordt in Maharashtra het meest Bt-katoen verbouwd en de meeste zelfmoorden geregistreerd.

  Sinds Monsanto ook in Maharashtra de markt overnam en vervolgens sinds 2002 de Bt-katoen op agressieve wijze heeft gepusht, vonden er 33.752 zelfmoorden plaats, een gemiddelde van 3.750 per jaar. In de periode voor Bt- katoen was dat gemiddelde 2.508, een duidelijk forse stijging, die volgens Indiase experts alles te maken heeft met de dure en falende Bt-katoen.

  Het is niet voor niets dat de Indiase overheid voor een ggo-variant van aubergine, een belangrijke voedselbron voor Indiërs, in februari 2010 een moratorium afkondigde, ondanks een positief advies van de biotech-regulator. Eerst wil het Indiase ministerie van milieu dat de effecten en resultaten van ruim tien jaar teelt van Bt-katoen worden geëvalueerd.

  En ja, ik word inderdaad emotioneel als ik lees dat het VIB en sommige journalisten gewoon glashard ontkennen dat er ook maar enig verband is tussen deze tragische en voortdurende golf van zelfmoorden en het feit dat Monsanto de markt van katoenzaden nagenoeg controleert en dat dit bedrijf gigantische winsten maakt over de rug van boeren en een technologie verkoopt die niet waarmaakt wat er is beloofd, wat het geval is met Bt-katoen. Maar wellicht is dit voor de hogepriesters van een bepaald soort hoogtechnologische wetenschap zonder moraal enkel collateral damage?

  Een recent verschenen rapport van het Technical Expert Committee (TEC) over ggo’s in India stelde alvast dat het geen goed idee zou zijn om nieuwe veldproeven met Bt-ggo’s toe te laten totdat allerlei gaten in het overheidsbeleid rond regulering en toelating ervan, zijn aangepakt.

  Beperking van keuzevrijheid

  Bij kritiek op de machtsconcentratie van agro-industriële multinationals en de desastreuze gevolgen van hun praktijken voor boeren, vooral in ontwikkelingslanden, wordt er regelmatig geopperd dat die boeren toch zelf kunnen kiezen welke zaden ze gebruiken en dat ze toch zelf voor ggo-gewassen kiezen. Hierbij wordt over het hoofd gezien hoe agressief agro-industriële bedrijven, waarvan Monsanto de bekendste is, te werk gaan. Door het wereldwijd opkopen van kleinere zaadbedrijven (van de VS, over Europa tot China), maar ook door prijsmanipulaties en door ontoereikende informatie voor de landbouwers, wordt die vermeende keuzevrijheid steeds verder ingeperkt en ontstaat er grote afhankelijkheid van de boeren.

  Om een zo sterk mogelijke marktcontrole te bekomen, kopen grote zaadmultinationals kleinere zaadbedrijven op. Drie bedrijven (Monsanto met 27 %, DuPont met 17 % en Syngenta met 9 %) controleren liefst 53 % van de wereldmarkt in zaden. Slechts tien bedrijven controleren 73 % van deze markt. Zij hebben er commercieel belang bij om het keuzeaanbod en daarmee de biodiversiteit te beperken, en leunen daarbij zwaar op patenten en dus hybride of ggo-zaden.

  Volgens economische theorie is een markt niet meer competitief wanneer vier bedrijven 40 % van de markt bezitten. In de zadenmarkten liggen deze percentages meestal veel hoger. In India beheerst Monsanto bijvoorbeeld 90 % van de katoenzadenmarkt. In de VS bezitten de vier grootste zadenbedrijven Monsanto, DuPont/Pioneer, Syngenta en Dow AgroSciences 80 % van de maiszadenmarkt en 70% van de sojazadenmarkt.

  Meer op microniveau worden boeren verleid om ggo-zaden te kopen met grote beloftes van verdubbelde of hogere oogsten. Een andere strategie die gebruikt wordt door zaadmultinationals, is de zaden in eerste instantie aan zeer lage prijzen te verkopen, onder de marktwaarde, om daarmee kleinere zaadbedrijven uit de markt te drukken.

  Zo worden lokale zaadbedrijven weggeconcurreerd en boeren verleid deze zaden aan te schaffen. Hierbij wordt niet uitgelegd dat ze de zaden van ggo-gewassen niet altijd kunnen oogsten om het volgende jaar als zaadgoed te gebruiken. Ze moeten contractueel elk jaar opnieuw zaadgoed aankopen, vaak tegen stijgende prijzen. De boeren beseffen dus absoluut niet wat ze in huis halen wanneer ze Monsanto-zaden kopen. Voor hen is het namelijk de normaalste zaak van de wereld om zaden te oogsten voor het volgende jaar. Dit is hoe de natuur in elkaar zit en een principe dat boeren al honderdduizenden jaren generatie op generatie toepassen.

  Grote afhankelijkheid en loze beloftes

  Wanneer boeren, voornamelijk kapitaalarme boeren in ontwikkelingslanden, Monsanto-zaden of andere ggo-zaden kopen, zien zij dit als een langetermijninvestering. Ze realiseren zich dus niet dat ze het jaar daarop opnieuw zaadgoed zullen moeten kopen. Bovendien gaan de zaadprijzen vaak de hoogte in zodra de lokale zadenmarkt gemonopoliseerd is door grote zadenmultinationals. Zo komen boeren door monopolisering en ontoereikende informatie in de penibele situatie terecht waarin ze niet meer vrij kunnen kiezen wat voor zaadgoed ze aankopen. Ook zijn ze afhankelijk geworden omdat ze elk jaar opnieuw ggo-zaadgoed moeten aankopen eenmaal ze daarmee zijn begonnen.

  De fantastische beloftes over de voordelen van ggo-zaden worden doorgaans niet waargemaakt, integendeel. Talloze studies en verslagen tonen aan dat ggo’s er niet in slagen oogsten significant te verhogen, plagen of onkruid op langere termijn te controleren en chemicaliën te verminderen. Ggo-gewassen die ontworpen zijn om immuun te zijn tegen een bepaalde plaag, worden vaak het slachtoffer van andere plagen of de plagen en het onkruid muteren en worden immuun en extra agressief.

  Bovendien worden ggo-zaden in laboratoria ontworpen en zijn ze vaak niet aangepast aan specifieke regionale of klimatologische omstandigheden. Met als gevolg steeds vaker mislukte oogsten, intensivering van het gebruik van pesticiden en hoge kosten voor de boeren. Zeker in ontwikkelingslanden, waar de meeste landbouwers kapitaalarme kleine boeren zijn, heeft dit desastreuze sociaaleconomische gevolgen. Het Indiase voorbeeld is hier al genoemd.

  Bedenkelijke juridische praktijken

  Op de koop toe heeft Monsanto zeer bedenkelijke juridische praktijken ontwikkeld om zijn monopoliepositie te verzekeren. Waarom kopen boeren die het ggo-zaad niet meer kunnen betalen niet terug gewone zaden? Buiten het feit dat de multinationale zaadbedrijven vaak een monopolie vormen, heeft Monsanto de praktijk ontwikkeld systematisch boeren juridisch aan te klagen.

  Dit kan doordat zij via de genetische manipulatie zaden als hun “uitvinding” kunnen bestempelen en er een patent voor kunnen aanvragen. Zo wordt het zaad het intellectuele eigendom van het bedrijf en kan Monsanto iedereen aanklagen die zijn intellectuele eigendomsrechten schendt, namelijk Monsanto-zaden gebruikt zonder deze gekocht te hebben of zonder ze elk jaar opnieuw te kopen. Monsanto doet dit ook en klaagt systematisch boeren aan die zaden oogsten van hun ggo-gewassen.

  Bovendien zijn zaden moeilijk controleerbaar in een ecosysteem. Wanneer een boer eenmaal ggo-gewassen heeft aangeplant is het onvermijdbaar dat zaden daarvan in de akkergrond, op een ander veld of bij een nabijgelegen boer terecht komen. Dit heeft tot een aantal absurde rechtszaken geleid, waarbij Monsanto boeren aanklaagt omdat ze ‘vrijwilligers’ op hun eigendom hebben groeien, planten van ggo-zaden die onbedoeld (bijvoorbeeld door de wind) op hun velden terechtkwamen en groeiden.

  Het is dan ook onbegrijpelijk dat vele ggo-voorstanders beweren dat er geen enkele reden is om het nut van ggo’s in twijfel te trekken en élke vorm van kritiek op ggo’s en de toepassing ervan door grote agro-industriële bedrijven afdoen als lariekoek van sentimentele, irrationele mensen, zoals Dr. Van Montagu deze week deed in ‘Reyers Laat.

  De Vlaamse filosofen Max Wildiers en Etienne Vermeersch waarschuwde jaren geleden voor het gevaarlijke samengaan van Wetenschap, Techniek en Kapitalisme (WKT). En in 1961 waarschuwde de Amerikaanse president Dwight D. Eisenhower de wereld ook al voor een te grote concentratie van macht over bepaalde technologieën, waardoor ‘het overheidsbeleid zelf een gijzelaar zou kunnen worden van een wetenschappelijke technologische elite.’ Dit is precies wat er ook in Vlaanderen aan het gebeuren is. Verzet is nodig!

  Bart Staes
 32. Ik vind het maar vervelend dat de anti-GMO hoek zeikt over een gebrek aan betrouwbaar bewijs voor de veiligheid van GMO’s, terwijl ze dan zelf met onzin-documentaires aankomen als Bitter Seeds. Die documentaire is aantoonbaar onzin, wanneer men de cijfers erbij haalt van zelfmoorden in India voor en na de introductie van Bt-katoen; er is geen enkele stijging waarneembaar.
   
  “En wat ziet gij den splinter, die in het oog uws broeders is, maar den balk, die in uw oog is, merkt gij niet?”

  1. Bij genetische manipulatie wordt een gen uit een andere soort, vaak zelfs uit een compleet verschillend deel van de boom des levens, gecopypaste in het genoom van een micro-organisme, plant of dier. We hebben op dit moment alleen van eenvoudige bacteriën een volledig deterministisch beeld van de cel. Bij eukaryoten ontbreekt dit nog. Door een nieuw eiwit te introduceren in een cel, het directe gevolg van inbrenging van een extern gen, worden de biochemische processen in de cel op onbekende wijze verstoord. Er kunnen dan heel goed tot dusver onbekende moleculen worden geproduceerd. Wellicht dat hierdoor een tot dusver eetbare soort verandert in een giftige soort. Er zijn paddenstoelensoorten, zoals Gyromitra ssp. (kluifjeszwam) waarvan pas vrij recent bekend is dat het om giftige soorten gaat, omdat Gyromitra-vergiftiging een zeer lange-termijn proces is. 
   Uiterste voorzichtigheid bij genetische manipulatie is om deze reden uitermate verstandig. 

Laat een reactie achter