Groene eetbare woestijnen met permacultuur

plant-a-tree
De beste tijd om een (fruit)boom te planten is 20 jaar geleden. De beste tijd daarna is nu.

Goed nieuws, woestijnen en volledig geërodeerde gebieden zijn weer te veranderen in bruikbare en productieve ecosystemen. Permacultuur is een ontwerpsysteem waarmee je natuurlijke ecosystemen nabouwt met een functie voor de mens. Door de op ecologie gebaseerde ontwerpprincipes van permacultuur te gebruiken bij het ontwerp kan men bijna overal mooie diverse stabiele ecosystemen ontwikkelen met functies voor de mens, bijvoorbeeld voedselvoorziening, het leveren van bouwmaterialen, etc.

Permacultuur gebruikt geen fossiele input en houdt rekening met de mens en de aarde. Het zoekt win-win situaties op met haar ontwerp zodat de natuur en de mens op een harmonische manier met elkaar kunnen voortbestaan.

Eerder al kwam aan bod hoe er met permacultuur in Nederlandse eetbare bostuinen kunnen worden aangelegd. Nu een paar voorbeelden uit de praktijk hoe je met de principes van permacultuur stukken onproductieve woestijn weer terug kunt vormen naar productieve groene gebieden waar volop voedsel kan worden geproduceerd met respect voor de natuur.

Permacultuur omvat een flink aantal ontwerptechnieken om water zo optimaal mogelijk op te vangen, zo lang mogelijk in het systeem te houden en dit zo vaak mogelijk opnieuw te gebruiken als mogelijk is binnen het systeem.

Hieronder een aantal films met de resultaten. Als eerste een permacultuurproject in Jordanië vlakbij de Dode Zee met de titel Greening The Desert.

Daarnaast een inspirerende film waar ze laten zien hoe volledig geërodeerde en verwoestijnde gebieden weer productief zijn gemaakt door ontwerpprincipes toe te passen die in de permacultuur ontwerpprincipes uitgebreid aan bod komen. Bekijk: Lessons of the Löss Plateau.


En tot slot een aflevering van The Global Gardener waarin Bill Mollison, één van de uitvinders van permacultuur, permacultuurstrategiën voor droge gebieden uitlegt en toelicht en langs verschillende projecten gaat rondom de wereld.

Het logo van permacultuur Nederland. Klik op het logo om naar de site te gaan.
Het logo van Permacultuur Nederland. Klik op het logo om naar de site te gaan.

Het interessante van permacultuur en de slimme ontwerpprincipes waar het gebruik van maakt is dat permacultuur overal kan worden toegepast.

Een uitgebreide uitleg over de ecologische principes waarop permacultuur gebaseerd is, is te vinden op de website www.permacultuurnederland.org, waar een vrij downloadbare cursus mensen bekend maakt met de belangrijkste ontwerpprincipes van permacultuur. Deze cursus is ook op papier tegen print en verzendkosten te bestellen via Omslag.nl. Als mensen nog vragen hebben over permacultuur, stel ze vooral!

Aanverwante artikelen en informatie:
-) Eetbare dorpen en steden
-) Raamtuinieren
-) De gemakkelijke moestuin
-) De kruidenspiraal
-) De eetbare bostuin 
-) De buurtmoestuin
-) Een boerderij voor de toekomst
-) Eetbare groene woestijnen met Permacultuur
-) Groen Goud – VPRO Tegenlicht over permacultuur
-) Rondleiding Permaculture Research Insitute 
-) Permacultuur, voorbeelden en inspiratie
-) Permacultuur in Nederland en omgeving
-) Web of Life, Diversiteit is van levensbelang
-) Eetbare planten en paddenstoelen database
-) Ruil je eigen eetbare planten bij elkaar
-) Engelse Plants for a Future database

Vrij downloadbare documenten:
-) Permacultuur, ontwerpen met de natuur (pdf)


22 gedachten over “Groene eetbare woestijnen met permacultuur”

  1. Voor onafhankelijkheid/zelfredzaamheid vind ik de permacultuur een logische oplossing. Een tweede optie is een inkomstenbron als toerisme, zoals Israël heeft bij de Negev, en de Noord-Afrikaanse woestijn met de Dakar-rally die voor het grootste gedeelte in Senegal wordt gehouden.
    Israël biedt toeristen een rondreis om van de prachtige natuur van de woestijn te genieten, zoals CTO beschrijft:
    U wordt vanuit uw hotel in Tel Aviv opgehaald, waarna u naar Ein Gedi vertrekt. Vanuit dit natuurreservaat stapt u over in een terreinwagen en gaat de tocht naar de Hemar Creek, een door wind en water gevormde geul met grillige vormen. Verder door de canyon naar het observatiepunt van de berg Sodom. Hier hoort u het verhaal van Sodom en Gomorrah. Dan door naar de Sodom Creek met de unieke zoutkliffen. Het uitzicht over de Dode Zee is schitterend.
    Na een pauze gaat de tocht door naar Ein Yerakam, een bron in de woestijn waarlangs een Nabateense kamelenroute loopt.
    http://www.youtube.com/watch?v=uWkxBCxAj9g&feature=related
    Verder naar de kleine krater van Maktesch Katan en naar de grote krater waar u versteld zult staan van de vele kleurschakeringen in het zand en de versteende bomen. (Diner en overnachting in Kibboets Mashbei Sadeh of gelijkwaardig. Volgens mij onder een prachtige sterrenhemel.)
    Ik kan me wel voorstellen dat permacultuur een hogere prioriteit krijgt dan inkomsten uit toerisme, maar ik hoop ook dat sommige oorspronkelijke gebieden behouden kunnen blijven omwille van de geschiedenis, archeologie en geologie.

    1. Corruptie, wanbeleid, achterlijke bekrompen tradities, dictators de hand boven het hoofd houden, onbeheerste barbaarse draconische tegen reacties.
      Is dat wat je ongeveer bedoeld ?

  2. jongens ik lees nou toch wat,,, je kan tegen woordig 100 worden ,ja wel met het middel Ta-65 er zit astragalus in een plant groeit in china, kunnen wij nog langer debateren. en oorlog voeren. kost 600 eurotjes voor drie maanden. ik ga mooi naar de tuinen kost het 13 eurotjes meschien leef ik dan korter. maar voor dat geld heb ik een reisje naar ibiza. ha ha nou jullie weer.

    1. @lilian,

      Ik hoop dat je het niet in je hoofd haalt om Ta-65 te gaan gebruiken, op een ander artikel heb ik uitleg gegeven hoe gevaarlijk het product is. Mits je geen doodswens hebt en niet op een verschrikkelijke manier wil sterven is het beter om het stofje Ta-65 in de schappen te laten staan.

        1. @ Julie, gezien je bijbelse kennis is het logisch dat jij daar 3 zessen in ziet maar het moet een mannetje voorstellen die door een verrekijker heenkijkt. Het linkergat is een landschap en het rechtergat is ook een landschap. Met een beetje fantasie kan je in dat symbooltje ook het symbool zien voor evenwicht en oneindigheid, yin en yang.

        2. Barry, het symbool voor oneindigheid is volgens mij een lemniscaat en die zie ik daar ook wel in. Maar als je op het plaatje klikt zie je ook duidelijk een slang. Het is een combinatie waarvan ik benieuwd ben naar de betekenis, als Douwe terug komt kan hij daar misschien meer over vertellen. Ik vind trouwens zijn idee van zo`n eigen tuin met goente en fruit een goede oplossing voor het ‘cultuurprobleem’.

  3. Oh dat is de oeroebos in de vorm van een oneinigheidsteken. Omdat permacultuur continue zichzelf blijft vernieuwen. Zie ook de cursus laatste hoofdstuk wordt het symbool toegelicht. Permacultuur is een praktisch ontwerpsysteem, heeft verder niets met religie te maken… mocht je dat denken Julie.

  4. Hallo Julie, hierbij de hele uitleg zoals die in de cursus staat:

    Permacultuur beschouwt de mens als een onderdeel van het gehele ecosysteem waarin de mens zich bevindt. Dit vergt een manier van denken die veel mensen sinds de komst van de industriële revolutie zijn vergeten. Namelijk het denken in rondgaande systemen, en het optimaliseren van deze systemen.
    Een veelgebruikt permacultuursymbool laat deze denkwijze mooi zien. Het is een afbeelding van een slang die zijn eigen staart opeet. (ook wel oeroebos genoemd) Daarbij heeft de slang in zichzelf de vorm van een liggende acht, het teken van oneindigheid. Verder gaat de slang door alle systemen van de aarde; lucht (atmosfeer), aarde (geosfeer), water (hydrosfeer) en leven (biosfeer), die hier in balans zijn met elkaar.
    In totaal staat het symbool dus voor een zichzelf vernieuwend systeem wat meegaat tot in de theoretische oneindigheid. Dit sluiten van systemen heeft niets met zweverigheid te maken maar vooral met logisch boerenverstand. Door systemen zelfonderhoudend te maken zorg je voor veel stabiliteit en kan het systeem zichzelf over verschillende generaties vervangen. De mens kan bij het creëren van zo een systeem een belangrijke rol spelen en zo zijn plek in de natuur terugnemen. Want het is juist aan de mens de taak het systeem zo goed mogelijk af te stellen. Hoe beter je dat doet door de goede organismen uit te zoeken voor je systeem en ze op de goede plaats te zetten, hoe meer opbrengst en minder werk je er zelf van hebt.

        1. @Douwe,

          Mijn vader had vroeger toen ik nog klein was 200 vierkante meter volkstuin, ik had als kind vaak de tijd van mijn leven in dat tuintje, nou ja tuintje…200 vierkante meter is best wel heel groot als je dat in je vrije uurtjes moet bewerken. Ik vond het in elk geval als kind helemaal te gek en als je contacten legt met je volkstuinburen dan krijg je alle hulp die je maar hebben wil. Als het zich gaat om kennis tenminste..

          Die buren deelden ook vaker plantjes uit, mijn vader natuurlijk ook…en het genoegen wat je er van hebt als je kan oogsten..en dan na het oogsten thuis als kind ook nog eens meehelpen met het maken van salades. Of leren hoe je moet wecken (conserveren) of leren hoe je zuurkool kan maken, dit zijn dingen die eigenlijk elk kind zou moeten leren. Het is jammer dat de meeste gewone basisscholen er zelf niet aan denken om een stukje volkstuin voor de kinderen neer te zetten. En..het is jammer dat je in een volkstuintje geen permacultuur kan opzetten, je bent dus het hele jaar door groente aan het uitdelen aan vrienden, collega´s en buren…

        2. Ja ben het helemaal met je eens, alle kinderen zouden toch moeten leren hoe ze voedsel kunnen verbouwen… Lijkt me best een basis voortbestaansskill. Gelukkig komt het wel telkens weer terug. Kwam gisteren toevallig deze mooie film over buurtmoestuinen tegen:

          Een leuke Nederlandse film ter promotie van buurtmoestuinen.
          http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=d1zYlbDFUXU#!
          Deze film is ter inspiratie voor het zelf aanleggen en/of onderhouden van
          een gezamenlijke moestuin in jouw buurt.
          Initiatief van Transition Town Nijmegen. Kijk voor meer informatie op
          http://www.eetbaarnijmegen.nl of als u in een andere stad woont op
          http://www.transitiontowns.nl

  5. Kennen jullie plan b
    Dit is een plan de mensheid te redden.
    Ik weet dat Lester brown hier mee bezig is.
    Zijn zicht op water en tuinen ven de toekomst

    http://www.earth-policy.org/about_epi/C32

    Hij gaat verder als rivieren stoppen met stromen.
    Afgelopen week las ik in de krant dat Nederlandse rivieren te kampen hebben van laag water. Scheepvaart kan geen lading meenemen. het regent al weken niet en weer is te zacht voor tijd van het jaar.

Laat een reactie achter