Het militair industrieel complex

Share Button

Onderstaande documentaire geeft een duidelijke inkijk in de internationale wapenhandel van vandaag de dag. Het aparte is vooral dat er helemaal niets schimmigs aan is. Gewoon een grote tent middenin Jordanië waar wapenfabrikanten van de VS, Rusland, China, etc. vrolijk naast elkaar staan en hun wapentuig aan generaals van over de hele wereld proberen te verkopen.

Wat daarbij opvallend is, is dat de VS een boel “ontwikkelingsgeld” geeft aan een flink aantal landen in deze regio, en dat die landen er vervolgens hier wapens van kopen van voornamelijk producenten uit de VS. Wat vervolgens nog vervreemdender is, is dat die wapens niet zozeer tegen andere naties worden gebruikt maar vooral worden gebruikt tegen de eigen bevolking om deze zo te onderdrukken… Een bijzondere manier kortom van het geven van ontwikkelingssteun door de VS… Al met al een verbijsterende inkijk in het hedendaagse militair industriële complex.

SOFEX is where the world’s leading generals come to buy everything from handguns to laser-guided missile systems. It stands for “Special Operations Forces Exhibition Conference” and it’s essentially a trade-show where just about anyone with enough money can buy the most powerful weapons in the world.

Met dank aan Julie voor de tip

Dat oorlog een goede handel is, is overigens niet nieuw. Triest genoeg wordt het telkens duidelijker dat de 2de wereldoorlog ook een paar grote profiteurs kende. Internationale bankiers maar ook grote corporaties steunden vrolijk de oorlog aan beide kanten en verdienden zo ook aan beide kanten flink. In het boek van de Belgische auteur Jaques Pauwel: Big Business met Nazi-Duitsland (2009) komt in detail aan bod hoe deze bancaire en corporate belangen lagen. Om een indruk te krijgen van dat boek is dit online artikel een goede introductie: “Geen Blitzkrieg zonder Ford, IBM en General Motors“. Hieronder een korte omschrijving van het boek zelf.

Hitler kwam aan de macht dankzij de steun van de traditionele elites, vooral die van de grote industriëlen en bankiers. Duitslands big business werkte nauw samen met Hitlers regime en profiteerde van zijn oorlogspolitiek. Het Derde Rijk was een hel voor de gewone mens, maar een Shangri-La voor het grootkapitaal.

Ook in andere landen snakte big business naar de komst van een ‘sterke man’. In Frankrijk bijvoorbeeld, in België en in Nederland. En ook in de Verenigde Staten, waar de grote bedrijven dankzij Hitler grof geld verdienden met de export van brandstof en rubber naar nazi-Duitsland. Nog meer winst leverden hun filialen in Duitsland zelf, zoals de Fordfabriek in Keulen, waar oorlogsmaterieel voor de nazi’s werd geproduceerd.

De bedrijfsleiders hadden al snel door dat nog meer geld verdiend kon worden door leveringen aan álle oorlogvoerende landen, inclusief Engeland en de Sovjet-Unie. Oorlog betekende winst, van welke kant het geld ook kwam. Big business met nazi-Duitsland legt uit hoe Amerika’s big business verslaafd raakte aan oorlog, en dat tot op de dag van vandaag gebleven is.

Kortom oorlog voeren is al een hele tijd gewoon duidelijk aanwijsbaar in het belang van een vrij selecte “toplaag”. De middenklasse mag betalen voor de oorlogen via directe belastingen en rente op de opgelopen staatsschuld door de oorlog, en de onderklasse mag het kanonnenvoer leveren… Iedereen blij… toch?

De eerste vraag die mensen altijd zouden moeten stellen in geval van conflict, wie heeft hier voordeel van? Wie verdient hier geld aan? Wat zijn de economische motieven van deze oorlog?

Heeft Costa Rica het dan toch beter bekeken met de afschaffing van het leger en de focus op hernieuwbare enerige, natuurbescherming en het aantrekken van toeristen?

Aanverwante informatie en artikelen:
-) Vice homepage – SOFEX: The Business of War
-) SIPRI – Top 100 wapenproducenten wereldwijd
-) Snelcursus: Waarom is er oorlog?
-) Rijk worden via politiek, oorlog en olie
-) Wie vormen het internationale private bankenkartel?
-) De oorlog vanuit de Verenigde Staten tegen democratie
-) Bekentenissen van een economische huurmoordenaar
-) Het militair industrieel complex
-) 100 jaar mindcontrol experimenten
-) Corruptie uitgelegd door ex-lobbyist
-) Bankieren met Hitler
-) Nazi’s all over the place
-) Oorlog is cashen voor de elite
-) Wereldvrede visionair of utopie?
-) Wereldvrede dankzij internetporno?
-) The Greatest Truth Never Told
-) The Liberty Academy
-) Why we Fight – Documentaire

Share Button

Douwe

Woonachting in Noorwegen, en al sinds lange tijd geïnteresseerd in de "grotere vragen" des levens. Dit combineer ik met een actieve instelling om te kijken hoe we het leven met elkaar en voor elkaar een stukje gemakkelijker en mooier kunnen maken. Zelf heb ik bij een aantal onderwerpen die vanuit mijn gezichtspunt het voortbestaan van mensen aanzienlijk kunnen vergroten websites helpen ontwikkelen om deze informatie gratis beschikbaar te maken voor eenieder. Dit zijn: eetbaarnederland.nl, permacultuurnederland.org, esperanto-jongeren.nl en mensenrechten.org. Mijn huidige tegeltjeswijsheid: Do the best you can, with what you have, where you are :-)

Dit vind je misschien ook interessant:

32 reacties

 1. Leon schreef:

  Pracht docu!!

  Ja er werd en wordt goed verdiend door het militair industrieel complex met oorlogen, vandaar dat ze zo af en toe gecrëeerd worden.

  De Fordfabriek lag vlakbij Keulen, die werd nauwelijks gebombardeerd, de binnenstad echter wel, tijdens die bombardementen vluchten de mensen dus naar die fabrieken.

  Ford had de juiste mensen zitten, hoog in de top. Na de oorlog (en tijdens!) konden die fabrieken dus nagenoeg ongeschonden weer doordraaien.

  J. Pauwel schrijft ook over de rol van de BIS, en hoe na de oorlog veel is verzwegen door de media, die (gedeeltelijk) onder controle staat van het militair industrieel complex….boek is echt een aanrader.    
   

 2. moerstaal schreef:

  <trol modus>
  @TS en @1
  Stelletje aluhoedjes, complotters dat jullie zijn. Dit is voor jullie veiligheid. Snap dat dan! Juist wij Nederlanders moeten niet vergeten dat wij eeuwen lang hebben moeten knokken voor onze vrijheid. Laten wij het bloed, zweet en tranen van onze voorouders niet verloochenen! Wij moeten onze democratie verdedigen tegen terroristen. De geschiedenis wijst uit dat de zwakkere altijd het onderspit delven. Wij moeten dus altijd sterk blijven tegen mogelijke ondermijnende factoren. Ook moeten onze meiden en jongens weer veilig thuis komen na hun afbraak, èh sorry opbouwmissies. Verarmd Uranium is ook voor onze veiligheid. Wij zijn dan gelijk van ons radioactief afval af. Als wij het niet gebruiken dan doet onze vijand dat wel. Ook is het goedkoop en scheelt een hoop geld. Tenslotte moet je niet vergeten dat een deel van onze welvaart te danken is aan de oorlogsindustrie. Bedenk tevens goed dat zonder deze oorlogsindustrie je nu Duits had gesproken!
  </trol modus>

 3. antares schreef:

  Gewoon lief zijn, gaan ze ook niet schieten. :)

  • Elrandy schreef:

   Heb ik geprobeerd maar ze worden steeds brutaler en maakten me steeds mond en schrift dood… Ons kent ons denkt men en daar vergist men zich steeds vaker in… Een zwakkere onwetende lieve persoon is meestal het slachtoffer van de brute machtswelustelingen. Kijkt U maar, waar U liep en reedt, wat U al hebt vernield. En niet ‘alleen’ U. Nu jij………
    
   Door de vuile verleidingen kan iemand immers uit de slof schieten en worden aangegeven als dader… Lief zijn mag zolang niemand er last van krijgt, want dan krijgt men een haal van de klauw….Verder weer poeslief hoor…..

 4. Julie schreef:

  Er is ook op de Zwarte Markt materiaal te koop, dus zijn we helemaal op de hoogte: http://www.youtube.com/watch?v=0c4f4NJSB_4&feature=g-vrec

  @Antares, was het maar waar. Niemand wordt meer ontzien, zelfs geen kind.

  • Douwe schreef:

   Interessant filmpje weer van je Julie.

   On the black market in Bulgaria enough money can buy anything from women and drugs to fully functioning nuclear warheads.

   Shane Smith and Eddy Moretti shop for dirty bombs in the Bulgarian black market. After you see the relative ease with which they were able to meet a real, in the flesh, black market arms dealer, you’ll be stocking up on gas masks and radiation sickness pills. We know we are.

   Ach en binnenkort halen we de wapens gewoon uit de printer

   http://www.youtube.com/watch?v=YqzJlBcCsow ….

   Aparte materie dit…

  • antares schreef:

   @Julie.

   Ach, het herinnert de wetende en onwetende er aan, dat we nog maar in de kinderschoenen staan van onze ontwikkelingen in de evolutionaire zin. ;)

 5. pedro schreef:

  De wapenhandel is een noodzakelijk kwaad, al denken velen anders , zou er geen wapenhandel zijn geweest , was er nooit een democratie gekomen. want dan was iedereen nog de horige(slaaf) van de adel met zijn roofridders gebleven.En is het 
  ook niet wonderlijk dat de zogenaamde vredelievende mensen,  steeds de denkwijze hebben dat er geen slechte mensen bestaan en als de wapens maar weg zijn (wat nooit zal gebeuren)het dan wel goed komt.

  • Douwe schreef:

   En wat wekt bij jou de indruk dat we vandaag niet meer een horige slaaf van de adel met hun roofridders zijn? :-)

   -) Transitiecultuur afl. 4: Economie (Nederlands)
   Die video laat zien dat 90% van de Nederlanders via rente meebetalen aan de rijkdom van de elite die het geld als schuld schep mechanisme in handen hebben.

   Ook laat de volgende serie uitgebreid zien dat we wel degelijk nog steeds van een soort menselijke slavernij kunnen spreken.
   -) The Liberty Academy 

   Overigens ben ik het met je eens dat er wellicht een goede en begrijpelijke functie is voor de wapenhandel. 

    

 6. Douwe schreef:

  Hier een zeer interessant artikel op KLOL over de kruisverbanden van de elites uit het verleden tot en met nu. http://www.klokkenluideronline.net/artikel/21031/nazis-all-over-the-place#more-21031 

  Vooral dat veel van de elites goed samenwerkten met Nazi Duitsland… Heel verhaal maar zeer interessant. 

 7. emmrob schreef:

  Eens te meer jammer dat de Republikeinse presidentskandidaat Ron Paul geen poot aan de grond kreeg. Hij was anti-fascistisch, tegen internationale interventies en elke vorm van corporatisme. Daarnaast wilde hij het huidige geldsysteem inclusief de centrale bank van de VS aan banden leggen en stond pal voor individule mensenrechten en burgervrijheden.   http://www.economie-macht-maatschappij.com/ron-paul.html

 1. 1 november 2012

  […] Liberty Academy -) Rijk worden via politiek, oorlog en olie -) Oorlog is cashen voor de elite -) Het militair industrieel complex […]

 2. 13 november 2012

  […] skype gesprekken mee kan kijken en beluisteren. Uiteraard allemaal voor uw veiligheid… Iets met terrorisme bestrijding en kinderporno… Heb jij ook ‘niks te verbergen’? Dan ben je een van de velen. Maar de […]

 3. 20 juni 2013
 4. 29 augustus 2013
 5. 31 augustus 2013

  […] Het militair industrieel complex The Business of War: SOFEX duurt 20 minuten. […]

 6. 9 september 2013

  […] De bloggers van Visionair.nl schreven in augustus al een goed verhaal over het militair-industrieel … […]

 7. 10 december 2013

  […] De bloggers van Visionair.nl schreven in augustus al een goed verhaal over het militair-industrieel … […]

 8. 28 juni 2014

  […] De bloggers van Visionair.nl schreven in augustus 2013 al een goed verhaal over het militair-indust… […]

 9. 5 augustus 2014

  […] artikelen en informatie: -) SIPRI – Top 100 wapenproducenten wereldwijd -) Het militair industrieel complex -) Rijk worden via politiek, oorlog en olie -) All Wars are Bankers’ Wars -) Wie vormen het […]

 10. 5 augustus 2014

  […] artikelen en informatie: -) SIPRI – Top 100 wapenproducenten wereldwijd -) Het militair industrieel complex -) Rijk worden via politiek, oorlog en olie -) Bekentenissen van een economische huurmoordenaar -) […]

Geef een reactie

Advertisment ad adsense adlogger