Sterrenstelsels zijn niet toevallig verdeeld over het heelal, maar hopen zich op in de randen van kosmische 'zeepbellen'. Bron: Hallym Universiteit, Zuid-Korea

‘Galactische muren’ nog steeds onverklaard

In het heelal komen er structuren voor, die zo groot zijn dat ze ons voorstellingsvermogen tarten. Welk proces heeft deze raadselachtige megastructuren gevormd?

Onder deze grootste systemen die in het heelal zijn aangetroffen, bevinden zich zogeheten galactische muren. Deze zijn opgebouwd uit miljoenen sterrenstelsels en letterlijk miljarden lichtjaar groot. De bekendste galactische muur is de Sloan Great Wall, maar er zijn de laatste jaren nog grotere ontdekt.

De galactische muren, die grotendeels uit donkere materie bestaan, omringen bellen van leegte. In feite heeft op de allergrootste schaal het universum veel weg van schuim, waarbij de materie zich op de randen manifesteert. Een mysterieuze invloed, door astrofysici ‘donkere energie’ gedoopt, maakt deze bellen steeds groter en duwt de sterrenstelsels op de randen, zoals de onze, en daarmee het heelal, steeds verder en steeds sneller uiteen.

Sterrenstelsels zijn niet toevallig verdeeld over het heelal, maar hopen zich op in de randen  van kosmische 'zeepbellen'. Bron: Hallym Universiteit, Zuid-Korea
Sterrenstelsels zijn niet toevallig verdeeld over het heelal, maar hopen zich op in de randen van kosmische ‘zeepbellen’. Bron: Hallym Universiteit, Zuid-Korea

6 gedachten over “‘Galactische muren’ nog steeds onverklaard”

  1. Ik ben een fan van visionair en lees zowat alle artikels, maar er is één ding dat me mateloos stoort en dat ik nergens op een andere website tegenkom, dat is dat u elk artikel ondertekent met uw biografie. Het is voldoende om dit achter een link te zetten en gewoon te tekenen met uw naam zoals iedereen dat doet. Het is vooral storend omdat ik de meeste artikels via RSS lees en ik krijg dan steeds die biografie te zien, vooral bij die artikels met enkel een titel en een video is de inhoud dan: uw biografie. Ik ken ze ondertussen uit mijn hoofd ;-). Geen toegevoegde waarde. Laat ze gewoon weg aub en ik blijf verder Visionair.nl lezen.

  2. De donkere energie is dus als een soort bellenblazer en zorgt ervoor dat de donkere materie zich concentreerd op bepaalde plaatsen. In zekere zin worden melkwegstelsels toch bij elkaar gehouden terwijl het universum expandeert. De ‘bellen’ lege ruimtes worden wel steeds groter. Datgene wat ik zeer interresant vind aan donkere materie en donkere energie is dat het hier mogelijk om krachten of energie vormen gaan die voortkomen uit een nog diepere onderliggende werkelijkheid waar het universum als het ware opligt. Zouden dit energie vormen kunnen zijn die komen vanuit een tussen liggend medium in het multiversum die ze in science fiction films de hyperspace noemen? Zeer mysterieus!

Laat een reactie achter