Zwarte Dood

Video: wat als er geen Zwarte Dood was geweest?

Een van de belangrijkste gebeurtenissen in de Middeleeuwen was de Zwarte Dood, een verwoestende pandemie van builenpest. Meer dan de helft van de Europese bevolking kwam op verschrikkelijke wijze om. Hoe was de geschiedenis gelopen als de Zwarte Dood nooit op was getreden?

Zwarte Dood dokter
Tijdens de Zwarte Dood epidemie probeerden artsen met dit soort kostuums te voorkomen dat ze besmet werden door de pest.

Zwarte Dood in de toekomst?
In de middeleeuwen was wassen in Europa een vies woord. Ook de steden, waar het straatvuil en ontlasting op de straten lagen, waren letterlijk poelen des verderfs. Geen wonder dat de Zwarte Dood, waarvan nu bekend is dat de veroorzaker een variant van de pestbacterie Yersinia pestis is[1], als een bosbrand om zich heen greep. Nu zijn er meer mensen dan ooit, die dichter opeengepakt leven dan ooit. Gelukkig zijn onze hygiënenormen stukken hoger dan in de Middeleeuwen. De pestbacterie, die overgebracht wordt door vlooien op ratten, heeft daardoor weinig kansen meer. Een ziekteverwekker die geen moeite heeft hiermee, denk bijvoorbeeld aan een gemuteerd verkoudheidsvirus, zou de tijden van de Zwarte Dood -of zelfs nog erger – kunnen laten herleven. Door intercontinentale vliegverbindingen zou de ziekteverwekker zich in enkele dagen over de hele wereld kunnen verspreiden.

Gelukkig is er ook een oplossing. Met DNA sampling is het DNA van dit organisme snel op te sporen en de wereld over te sturen, zodat de gevolgen van een pandemie binnen de perken zijn te houden.

Bronnen
1. S. Haensch et al., Distinct clones of Yersinia pestis caused the Black Death, PLOS Pathogens, 2010

3 gedachten over “Video: wat als er geen Zwarte Dood was geweest?”

  1. Iedereen parfum of aftershave opdoen wat naar paarden ruikt, daar moeten die vlooien niks van hebben.
    En bij hoestende mensen uit de buurt blijven tegen de door de lucht besmetting.

  2. Als de zwarte dood er niet was geweest dan waren er nu 50 miljard mensen op aarde geweest. Misschien wel meer. Het positieve was dan wel geweest dat er ook meer Einsteins geboren zouden worden, en we wellicht al vele planeten hadden gekoloniseerd.

  3. Het is een mythe dat mensen vies en onhygiënisch waren want hoe weetje nou precies dat iedereen daar de zelfde normen en waarden hadden? Nu kam je een heel volk door elkaar! Mensen baderden dus het lijkt me logisch dat mensen van lekkere luchtjes hielden en vooral dat van de natuur. (Baderen) is oorspronkelijk uit Griekenland, en de Europeanen namen de leer en het sociale structuur van de oude Grieken over.

Laat een reactie achter