Universiteit Wageningen, loopjongen van de agro industrie – Deel II

Bijensterfte in Nederland met dank aan de universiteit van Wageningen in stand gehouden.

Eerder kwam hier al voorbij hoe de universiteit van Wageningen zich voor de kar liet spannen van gentech bedrijf Monsanto. Helaas zijn er meer voorbeelden te vinden waar Wageningen zich voor de kar laat spannen van grote agro industriële bedrijven met zeer kwalijke gevolgen voor de gezondheid van mens en natuur in Nederland.

In dit deel de belangenverstrengeling tussen de Universiteit van Wageningen en chemie gigant Bayer (voorheen IG-Farben). Een landbouwgif van Bayer wat in Frankrijk verboden werd omdat het bijensterfte zou veroorzaken mag hier in Nederland op advies van de Universiteit van Wageningen gewoon doorgebruikt worden. Tegelijkertijd heeft de Universiteit van Wageningen een gezamenlijk project lopen met Bayer, waar Bayer de universiteit van Wageningen van nogal wat onderzoeksgeld voorziet…

Zembla maakte hier een goede documentaire over met de titel:
Moord op de Honingbij.

Van alle Europese landen heeft Nederland de grootste bijensterfte. Natuurbeheerders maken zich grote zorgen over de gevolgen die dit heeft voor onze voedselketen. Wetenschappers en imkers uit de hele wereld zien landbouwgif als de belangrijkste oorzaak van de sterfte. De producenten van dit middel, chemiegigant Bayer, ontkennen ieder causaal verband. In Nederland ziet de belangrijkste adviseur van de overheid op dit gebied, Wageningen Universiteit en Research-centre (WUR), de pesticiden ook niet als grootste probleem van de bijensterfte. Vanwege de grote economische belangen is een verband tussen de dood van de bijen en het gebruik van het landbouwgif een gevoelig onderwerp op de Haagse politieke agenda.

Bedreiging voor de voedselvoorziening:
De massale bijensterfte is een grote bedreiging voor onze voedselvoorziening. Zonder bijen geen groenten, geen noten, geen chocolade, geen koffie en geen fruit. Tachtig procent van alle planten op aarde zijn voor de voortplanting of evolutie afhankelijk van de bestuiving van de bij. De sterfte-explosie loopt gelijk met de invoering van een nieuw type insecticide, imidacloprid, dat in de jaren negentig op de markt kwam. Het middel werkt continu, omdat het preventief op de zaden is aangebracht waardoor de hele plant giftig wordt. Bijen die in aanraking komen met de pollen en het stuifmeel, nemen het gif mee naar de bijenkorf. De bijen worden dan ziek en gaan dood.

Verboden in Frankrijk:
Wereldwijd zijn publicaties verschenen waarin het verband tussen pesticiden en bijensterfte wordt aangetoond. ZEMBLA sprak daarover met de Franse wetenschapper prof. Jean-Marc Bonmatin, verbonden aan de Universiteit van Orleans. Bonmatin: ‘Lange, gecompliceerde studies hebben uitgewezen dat pesticiden zoals imidacloprid voor bijen een probleem geven en dus heeft in Frankrijk de Minister van Landbouw besloten dat middel te verbieden.’

Geen Nederlands onderzoek:
In Nederland is het middel niet verboden. De belangrijkste adviseur van het Ministerie van Landbouw, bijenonderzoeker dr. T. Blacquiere van Plant Research International (PRI, onderdeel van de Wageningse Universiteit), maakt zich weinig zorgen over de pesticiden. In ZEMBLA zegt hij dat hij de invloed van pesticiden op bijen nooit heeft onderzocht. Volgens hem zijn er andere oorzaken van de bijensterfte: ‘Het komt door slechte imkers en door de varroamijt, een parasiet waar onze honingbij niet tegen is opgewassen.’

Imker K. van de Poel verloor tienduizenden bijen. De varroamijt is volgens hem niet de oorzaak, maar de pesticiden. Van de Poel: ‘Ik imker al vijftig jaar en ik ken een erkend expert bijenhouden, die het ook al jaren doet, ook zijn bijen zijn dood. Het is slecht vol te houden dat wij slechte imkers zijn.’

Aan het woord komen: Tjeerd Blacquière (Wageningen UR), Jeroen van der Sluijs (Universiteit Utrecht en adviseur Bijenstichting), Aat Rietveld (Ned. Bijenhouders Ver.), Romeé van der Zee (Nederlands Centrum Bijenonderzoek) imker K. van der Poel en Jaap Molenaar (Bijenstichting).

Laten we hopen dat de Honingbij ondanks Bayer en de Universiteit van Wageningen nog maar lang haar nuttige werk in Nederland wil blijven doen.

Wederom zien we dat met dank aan de universiteit van Wageningen die zich voor de kar laat spannen van de agro industrie er beleid wordt gevoerd in Nederland wat buitengewoon schadelijk is voor de gezondheid van mensen en de natuur, in dit geval specifiek voor de honingbij.

Case twee waar de universiteit van Wageningen zich voor de kar heeft laten spannen van de agro industrie. Wederom een zeer trieste en kwalijke zaak.

Op de website van de Vlinderstichting kun je overigens uitvinden hoe je je eigen tuin vlinder en honingbij vriendelijk in kunt richten. Er is onder meer een top 50 van bloemen gesorteerd op kleur te vinden.

Aanverwante artikelen en informatie:
-) Vele aanvullende documenten zijn te vinden op de website van Zembla
-) Universiteit Wageningen, loopjongen van de agro industrie – Deel I
-) Universiteit Wageningen, loopjongen van de agro industrie – Deel II
-) Universiteit Wageningen, loopjongen van de agro industrie – Deel III
-) Permacultuur, een introductie
-) Introductie tot permacultuur ontwerp
-) Eetbare dorpen en steden
-) Raamtuinieren
-) De gemakkelijke moestuin
-) De kruidenspiraal
-) De eetbare bostuin 
-) De buurtmoestuin
-) Een boerderij voor de toekomst
-) Eetbare groene woestijnen met Permacultuur
-) Groen Goud – VPRO Tegenlicht over permacultuur
-) Rondleiding Permaculture Research Insitute 
-) Permacultuur, voorbeelden en inspiratie
-) Permacultuur in Nederland en omgeving
-) Web of Life, Diversiteit is van levensbelang
-) Eetbare planten en paddenstoelen database
-) Ruil je eigen eetbare planten bij elkaar
-) Engelse Plants for a Future database

Vrij downloadbare documenten:
-) Permacultuur, ontwerpen met de natuur (pdf)

Wellicht is het verstandig dat mensen hun eigen voedsel, energie en geld weer onder controle krijgen. Niet de macht hierover verder concentreren en weggeven maar juist decentraliseren en relocaliseren.

24 gedachten over “Universiteit Wageningen, loopjongen van de agro industrie – Deel II”

 1. Wetenschappers van de WU hebben hun integriteit en objectiviteit verkocht.Dat is het grote probleem van de academische wereld:Commerciele belangen.
  Lang geleden zei Albert Einstein het volgende:
   
  Als de bijen verdwijnen, verdwijnt mens en dier binnen 4 jaar

 2. Douwe, een goed en duidelijk artikel, wat eigenlijk al jaren bekend is dat Bayer, lees IG Farben, een zeer rijke familie in Duitsland is. Die mede op het wereld toneel een grote financiele invloed heeft. Ook hier weer wederom kapitaal is macht. Ik moet er niet aan denken dat mn honing potje niet meer gevuld zal worden. Mvg Paul. :-(

   1. niet alleen Bayer:

    IG-Farben is na wo2 weer opgesplitst in Bayer, Hoechst, Basf, Agfa, Degussa (de producent van zyklon-b) en een aantal kleinere chemische bedrijven. Deze bedrijven zijn ooit voor wo2 een samenwerking begonnen onder de naam IG-farben.

   2. Dit is ook van deze meneer Rath. http://www.profit-over-life.org/

    Interessante documentaire idd, helemaal om te zien hoe de mensen uit Nazi Duitsland eigenlijk de basis voor de huidige Brusselse EU hebben gelegd en dan voornamelijk 1 Europa willen om zo de grote bedrijfskartellen nog verder veilig te stellen en de markt uit te breiden. Ik begrijp opeens ook veel beter dat de natuurgeneeskunde zo wordt bestreden vanuit de EU met o.a. De Codex Alimentarius. 

    Ik ben er inmiddels zo zat van die monopolistische/kartelachtige gecentraliseerde structuren. Deze bedrijven willen dat om zo hun macht en winst te kunnen vergroten maar het is in tegengesteld belang van de gewone man en vrouw in Europa.

    Waarom nemen mensen hun overheden nog serieus, het wordt nu duidelijk dat het een grote corrupte incestbeerput is. Politici en Europa hebben hun geloofwaardigheid volledig verloren en zodra mensen deze instanties gewoon gaan negeren is er volgens mij helemaal niets wat deze poppetjes aan de top daaraan kunnen doen.

    Maar goed, het is ook wat dom van deze mensen in de top. Ze denken dat ze blijkbaar gelukkiger worden als ze nog meer geld en nog meer macht hebben… Dat is een psychopatische mindset. Daarbij is het gewoon gevaarlijk. In Belgie hebben ze laatst een topman van Exxon Mobile in Brussel geexecuteerd. http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/1517870/2012/10/16/Topman-ExxonMobil-op-straat-geexecuteerd-na-avondje-uit-in-Brussel.dhtml

    In Nederland kennen we de Heineken moord, in Duitsland hadden ze de RAF http://nl.wikipedia.org/wiki/Rote_Armee_Fraktion die daar heel wat grootindustrielen heeft omgelegd.

    Kortom wat denkt deze elite in vredesnaam te bereiken behalve hun eigen ondergang… Als ze Europa er nu weer door gaan drukken lokken ze alleen maar uit dat er weer extremisten op gaan staan die deze kopstukken weer om gaan leggen en met het internet van vandaag de dag zijn deze mensen ook een stuk kwetsbaarder geworden.

    Er lijkt zich een soort patroon te herhalen wat gewoon 0 winnaars kent en een heleboel verliezers…  

    1. ja Douwe, het is de macht van het bedrijfsleven, daar heb jij ook wel eens eerder over geschreven.
     De macht van de grote bedrijven, niet het midden en kleinbedrijf de eigenlijke basis van een land.
     In Brussel zou er een sterke lobby moeten zijn voor consumenten en voor het midden en kleinbedrijf, nu wordt het gedomineerd door de “groten”.

      

    2. Die video van Rath laat eigenlijk zien dat Brussel opgezet is door de groten, uiteraard is het dan ook logisch dat Brussel vooral die belangen dient… Volgens mij moeten we gewoon Brussel massaal gaan negeren en grotendeels ook Den Haag, we kunnen prima zonder die regelwaanzin die vooral het spel verandert in voordeel van de partijen die nu al enorm machtig zijn. Kijk maar hoe Europa nu alle landen uitperst, staatsbedrijven geforceerd laat verkopen aan private partijen en democratische leiders vervangen zijn met technocraten uit hun midden. Het is gewoon al een dictatuur en dat is ook gewoon het plan vanaf het begin geweest. Meer concentratie van het geldsysteem, van regelgeving dus van macht…

     Het enige juiste antwoord daarop is volgens mij decentralisatie en op naar kleinere democratische structuren waar je nog echte open en vrije markten kunt hebben. Protectionisme kan dan ook weer in gebieden hersteld worden. Zeker met het oog op de afnemende en duurder wordende olie is het veel logischer weer veel meer in de eigen regio te gaan produceren.  

     En alle copyrights en patentenclaims gewoon overhoop gooien, alle monopolies en kartels gewoon ophouden te beschermen met wetgeving zodat ze hun machtspositie nog verder kunnen uitbouwen.

    3. Langzaam komt dit denk ik wel op gang, kijk naar Griekenland waar mensen ruilhandel opzetten, maar dit komt meer en meer ook in Nederland.
     Je gaf het ook al aan ergens anders met spullendelen.nl en andere voorbeelden (ook permacultuur e.d.)
     Ik ben zelf onlangs “lid” geworden van thuisafgehaald.nl: mensen die van koken houden bieden maaltijden aan…

     Er hangt veel in de lucht en ik merk dat mensen langzaam wakker worden.

     Onlangs kwam ik een kennis tegen die liet via zijn smartphone zien over “sons of liberty”, had ie van visionair.nl, en niet van mij dus!
      

    4. Gelukkig zijn we niet de enigen die langzaam aan wakker worden. Ik merk ook aan de jeugd dat zij goed in de gaten hebben/krijgen dat er iets niet klopt.

     Ik had trouwens precies hetzelfde als Douwe nadat ik de docu van Dr. Rath had gezien. Namelijk dat er puzzelstukken op hun plaats vallen. Dat je agenda’s gaat zien en kunt plaatsen met wat er hier nu gebeurt.

     Belangrijkste advies (nadat je pissig bent geworden) is om je vooral positief op de toekomst te richten zoals jij die ziet in overeenstemming met mens en natuur. Geef ook vooral deze informatie door aan anderen zodat zij ook kunnen doorzien wat er gebeurt en ook dat er betere alternatieven zijn. The future will belong to us!

    5. Haha cool te horen dat anderen The Liberty Academy ook gevolgd hebben. Het blijft in mijn ogen echt een briljante verzameling informatie. Ook in deze video van Rath komen de Rockefellers en de Rothschilds trouwens weer voorbij die weer boven dit chemierijk staan wat een monopolie/kartel wil uitbreiden…

     Telkens weer dezelfde poppetjes in de top, tijd dat daar eens wat aan gedaan gaat worden. Dat zijn de mensen die de wereld in eigendom hebben om zo maar te zeggen, de echte grootkapitalisten.
     In Module 3: Who Controls Us? komen beide families uitgebreid aan bod, hoe ze op hun positie zijn gekomen maar ook wat hun agenda is en waar die samen komt en waar ze van elkaar verschillen.  

 3. Het probleem imidacloprid ken ik al lange tijd. Men heeft op verschillende wijzen geprobeerd de aandacht daarvan af te leiden, o.a. door het op GSM gebruik te verschuiven. Dergelijke voorzieningen zijn in steden echter in ruime mate vertegenwoordigd, terwijl daar juist de bijenpopulaties het beste presteren en gezonder zijn. Oorzaak daarvan is de toenemende concentratie onbespoten permaculturen en groenvoorzieningen op daken en balkons. Red de bij, begin een permacultuur, zelfs al eet je daar niets van, de positieve bijdrage aan het milieu is onweerlegbaar. ;)

 4. Er zijn gewoon niet genoeg wilde planten en openbare vruchten bomen voor een goed bijen dieet.

  Daarnaast houden zij veel te grote bijenvolken op een klein gebied, bijen werkgebied heeft een kleine straal ± 3 km. En de bijen worden jaar in jaar uit bestolen van al hun honing, niet een beetje, al hun verdiensten…..
  Ik kan dus geen medelijden hebben met eigenwijze ‘inhalige’ hoeders met slaven bijen volkeren… 

  Pas als de gifige monoculturen zich niet meer op macroniveau begeven is er een kleine kans voor herstel, wat nog vele jaren gaat duren, want de aanstellerige stads mens en de inhalige boer en gemeente, zijn niet blij met insecten etc…, insecten die al eeuwen over de aarde de grond gezond houden, zonder geschreven regels en wetten en zonder uitbuiting…. Geld alleen is dus niet de juiste drijfveer voor een goed gevarieerd leven…..

  Conclusie: 
  – wetenschap werkt niet volgens wens buiten hun zelf gecreëerde kaders…..

  ;) 

  1. Johan, bedankt voor de laatste link, ik heb dit verhaal gelezen. Hoe je het ook went enof keert, het is een pittige tante, die zeker de knuppel in het hoenderhok legt en met feiten alles op tafel legt. Ze heeft mijn respekt in ieder geval. De ombuigingen in het denken betreffende dit onderwerp heeft altijd een zeer lange weg nodig. Maar als je ook hier weer het verhaal goed leest, kom je toch weer het woordje “belangenverstrengeling” tegen. Dus wederom weer afwachten hoe zich dit verder ontwikkeld. Mvg Paul.  ;-) 
    

   1. Toch liegt ze ook gewoon. Ze zegt namelijk dat biologische landbouw 6 keer zoveel oppervlak nodig zou hebben. Dat is gewoon een grote leugen, onderzoek van de VN en ook andere wetenschappers laten zien dat kleinschalige biologische landbouw met meerdere lagen zoals bijv. agroforestry en permacultuur een veel grotere opbrengst per vierkante meter hebben dan bijv grote monocultuursystemen zoals we die nu kennen. 

    Daarnaast heeft ze idd belangenverstrengeling door haar hele CV lopen. En dan vooral van de chemische industrie sector. Dus in mijn ogen liegt ze gewoon om haar eigen agenda en beurs verder uit te bouwen. 

    1. Dat ze liegt oke, wat betreft de biologische landbouw heb je zonder meer een punt. Maar er zit altijd een keer zijde a/d medaille nl niet iedereen is in staat om voor zich zelf kleinschalig biologische voeding te telen, ongeacht de berekeningen van de wetenschappers. Dit soort berekeningen is doorgaans een gemiddelde van het totale gegeven. Maar de redenen voor de mensen die dat niet kunnen is te divers. Dus zul je het m.i. op grotere schaal moeten doen, is dit gegeven mede ingecalculeerd in de berekeningen? Mvg Paul.

    2. Nee maar ook niet iedereen hoeft dat te doen. Het is gewoon een keiharde leugen van de monocultuur en olie/chemie lobby die maar roepen dat zij heel hard nodig zijn omdat anders de wereld honger zal gaan leiden. Eentje puur en alleen gebaseerd op eigen lijfsbehoud en winstbejag. 

     Want de praktijk laat hele andere verhalen zien. Niet voor niets adviseert de VN inmiddels juist kleinschaligere landbouw omdat dit veel gezonder is, per vierkante meter meer oplevert, en veel goedkoper is omdat je geen pesticiden, kunstmest, herbiciden en veel apparatuur meer nodigt hebt. 

     En als mensen dat begrijpen zien ze ook waarom er zo hard gelogen en gemanipuleerd wordt door deze andere mensen. Namelijk de hele zogenaamde groene revolutie is een totale hoax geweest wat mensen alleen maar heel afhankelijk heeft gemaakt van de olie en daaruit voortkomende chemische industrie. En als mensen daar achter zouden komen verliest die industrie dus haar hele bestaansrecht in de landbouw. En wat doe je dan om te overleven? Idd  gewoon keihard liegen. 

     Kijk maar eens heel goed naar deze documentaire van Groen Goud. 
     https://www.visionair.nl/ideeen/wereld/groen-goud/

     Een gebied wat door de zogenaamde groene revolutie volledig werd vernietigd en nu dankzij goede onwerptechnieken zoals agroforestry en permacultuur en zorg voor de aarde voorop te stellen weer omgevormd is tot een productieve groene oase. Monocultuur is korte termijn winst ten koste van de omgeving. o.a. Permacultuur is lange termijn winst door de aarde en de mens te respecteren.  

     En zie eventueel ook de goede film Dirt the Movie. Wat de monocultuurlandbouw en al deze chemische middelen doen is de bodem dood maken terwijl dat al sinds het begin van de landbouw juist de kern was van een voortdurend systeem. 
     https://www.visionair.nl/ideeen/mensheid/dirt-the-movie/ 

     Dit zijn echt totaal psychopatische bedrijven te vergelijken met Monsanto. Een kwart miljoen dode boeren, 80% van landelijke bijenpopulaties uitroeien, bodem, lucht en grondwater vervuilen en dan nog steeds keihard liegen dat zij oh zo goed zijn voor de landbouw… 

     Zou deze dame overigens ooit anders zo hoog opgeklommen zijn in al deze bedrijven en lobbyclubs als ze wat anders zou roepen dan hoe belangrijk deze bedrijven zijn voor de huidige landbouw. Gewoon een totale puppet van die industrie. Misselijkmakend vind ik het worden. Hoe meer je erover weet hoe sneller je de gigantische leugens doorziet die op dit gebied worden verkocht aan de wereld. 

     Maar ja het is hetzelfde als met zonne energie. Heel hard roepen dat kleinschalige biodiverse landbouw het beste is wat wel bewezen is, is niet interessant omdat niemand daar grof geld aan kan verdienen. Net als iedereen afhankelijk houden van een kolencentrale meer verdient dan roepen dat iedereen beter zelf lokaal de energie kan opwekken.

 5. Beste Douwe, laat aub duidelijk zijn dat ik niet tegen je ben, maar juist voor je. Eigenlijk betreffende AL je onderwerpen hieromtrent. In de aangereikte link staat een gedeelte, dat er op dit moment genoeg voedsel verbouwd wordt om alle wereldburgers van voedsel te voorzien, ongeacht de wijze waarop dat voedsel verbouwd wordt. Dat de VN jouw stelling hieromtrent tegemoet komt zou je prijzens waardig moeten vinden. Maar niets is minder waar.  :-(   Net even rond zitten spitten bij de VN, hier kwam ik oa ook het handvest tegen: http://www.unric.org/nl/handvest en nog meerdere onderwerpen omtrent het verbeteren van het zg voedsel tekort, wat er dus in principe niet is, dit zijn pdf bestanden in het engels, ook hier aan het lezen geweest. Laat ook duidelijk zijn dat ik nooit een voorstander van de VN geweest ben en nooit zal worden. Wat mij betreft mogen ze het ontmantelen en wel om de volgende redenen: de Belangenverstrengeling van de leden van de VN zijn te groot  (lees kapitaal) en al zover door gewoekerd dat het is m.i. een verrot systeem. Ook hier speelt kapitaal de uitvoerende macht. Of je nu oorlog enof armoede-honger enof over mensen-kind rechten neemt, alles is daar aan onderhevig. Moet je opstaan met zn ALLEN, zeg ik direkt ja. Maar bereik je daar dan ook iets mee, ik denk dat het een UTOPIE is. Nu kom ik terug op jouw kleinschaligheid. Dat zal voor vele mensen op deze aardkloot een redding wezen en een oplossing kunnen bieden om te overleven. Maar als je denkt dat de gevestigde orde, dat zonder slag enof staat toe zal laten, daar geloof ik niet in. Daarnaast, stel je voor dat wij in staat zullen zijn om een revolutie hieromtrent te creeren, dan eindigd dat in een oorlog m.i. Wie sterven dan, juist het gewone volk en de rijken blijvenn over en gaan vrolijk verder met hun leven en overleven dit zoals gewoonlijk, mede gezien de geschiedenis in het verleden. Lekker pessimistisch voor de Kerst, maar het is een gegeven, leuk enof niet leuk het heeft zelfs een wetmatigheid. Mvg Paul.  :-(  
  http://www.unric.org/nl/component/search/voedsel%2Brapport/%252F?ordering=&searchphrase=all
   

Laat een reactie achter