Een buitengewoon simpel, interessant en verstandig voorstel waarbij gemeenschappen weer voor een groot deel controle krijgen over hun lokale voedselvoorziening. Geef elke gemeenschap de ruimte voor grote gemeenschapstuinen waar mensen met elkaar aan het werk kunnen om zo een groot gedeelte van het benodigde voedsel in de eigen buurt te verbouwen. Het liefste natuurlijk volgens permacultuur principes. Niet alleen is dit goed voor de gezondheid en de voedselzekerheid van de lokale gemeenschap maar het levert ook een boel werk op zodat mensen in de gemeenschap op deze manier op een sociale en nuttige manier aan de gang kunnen. Gemeenschapstuinen kennen vele voordelen, van besparingen voor de gemeente tot aan het verlagen van de criminaliteitscijfers.
Aanverwante artikelen en informatie:
-) Netwerk Eetbaar Nederland van start
-) The Multiple Benefits of Community Gardening
-) Permacultuur, een introductie
-) Eetbare dorpen en steden
-) Raamtuinieren
-) De gemakkelijke moestuin
-) De kruidenspiraal
-) De eetbare bostuin
-) De buurtmoestuin
-) Een boerderij voor de toekomst
-) Introduction to permaculture design met Geoff Lawton
-) Permacultuur met Sepp Holzer
-) Permaculture, The Global Gardener met Bill Mollison
-) Eetbare groene woestijnen met Permacultuur
-) Groen Goud – VPRO Tegenlicht over permacultuur
-) Rondleiding Permaculture Research Insitute
-) Permacultuur, voorbeelden en inspiratie
-) Permacultuur in Nederland en omgeving
-) Web of Life, Diversiteit is van levensbelang
-) Eetbare planten en paddenstoelen database
-) Ruil je eigen eetbare planten bij elkaar
-) Engelse Plants for a Future database
Vrij downloadbare documenten:
-) Permacultuur, ontwerpen met de natuur (pdf)
Veldsla of veldslag ?
That’s the question.Â
Helemaal mee eens! Misschien een idee om dit hier voor te stellen?
http://www.stichtingoikos.nl/onzetoekomst
Wat gaan we toch hard naar de *#~$<@^*!!
Â
Weten jullie, evolutiegelovigen i.p.v. degeneratie-erkennenden, vroeger, ‘in mijn tijd’, was dat nog allemaal gewoon zo, zoals hier in dit topic bedoeld.
Â
Of gemeenschapstuinen kunnen, dat betwijfel ik hoor, dat is wellicht een utopie vanwege de rotegoïstische mentaliteit (van de hersenen??) van veel mensen. :-( Maar de leuke volkstuincomplexen waar elkeen z’n/h’r eigen kaveltje verbouwt met wijze raad van de buurman/vrouw; (als je met je blote billen op de grond kan gaan zitten zonder dat je er kippenvel op krijgt, dan mag je gaan zaaien. En kijk, zo moet je de tomaten dieven. En gebruik je maaisel om te mulchen. En weet je hoe je slakken weren kunt zonder die schepseltjes te doden? En zet afrikaantjes tussen je peentjes, tegen de bietenaaltjes. En zo nog vele boeken vol), die complexen functioneren toch nog prima onder de senioren, als de corrupte Gemeente de grond niet aan een snelle jongen uit het projectontwikkelaarcorps heeft verpatst om daar buitenhuizen voor de GG’s (grote graaiers) neer te zetten?
Â
Waarom doen jullie hier niet al 40 jaar (met mij) rot tegen de duivelse stads- en dorps-‘inbreidingen’, welke dat alleen maar ‘verder van huis’ brengen?? Een blind paard kan toch zien dat we aanvankelijk eerst de steden, maar nu ook de dorpen naar de sodemieter aan het helpen zijn met die krankzinnige opproppingen, welke zoveel stress veroorzaken, agressiviteit opwekken, het verkeer doen stagneren, epidemieën bevorderen, water- geluids- en burenoverlast oproepen en alleen maar landbouwoverproductie en melksloten (nog letterlijk ook, weten we nog?) aanjagen?
Â
Ja, vroeger; iedereen had bij ons een moes- en fruittuintje achter het huis, met wat kipjes of een geit, zoals mijn vader in de oorlog, waar we mede de Hongerwinter mee doorkwamen. Een heel dik vet konijn hadden we ook, maar dat is gepikt door iemand met héél veel honger.
Â
Terwijl ik dat hier zo op zit te tikken hobbelt onze Flapje over de afgevallen bladeren van de oude kersenboom langs het raam naast mij. Hij is mooi bruin en ik hoop dat hij die kleur door zal geven aan de wilde grijze konijnen in de tuin. De zwarte konijnen in het bos verderop (ook wel in de tuin) zijn nog allemaal nazaten van onze Hassan van 20 jaar geleden. (zwart is immers een dominante kleur volgens de erfelijkheidswetten. Van bruin weet ik het zo niet)
Â
Onze moestuin heb ik wel al lang geleden opgegeven, we hebben zoveel mee-eters in onze natuurtuin en de bomen werden steeds groter en dus concurrerender in de struggle for life. Nou en de appels en pruimen en zo delen we met de vogels en de vele soorten bessen lusten ze gewoon eerder dan wij.
Â
Waar ik wel aan werk, is om er een gemeenschapsgebeuren van te maken hier. Zo heb ik op grond van het feit dat er niet in de wet staat dat een huis geen wespentaille mag hebben, het huis eens eigenlijk met een aanleunhuis uitgebreid. Zo is er nog wel meer te verzinnen hoor.
Â
Maar je kunt in ons dorp een bouwkavel van de Gemeente kopen van 500 m2 voor niet minder dan € 175.000,- Dat is alleen voor GG’s, niet voor gewone nette mensen, toch?
Ons huis staat op een kwart ha landbouwgrond van <7 euro m2. Dat is een eerlijke prijs waar niemand zich rijk aan kan stelen. Zo zouden we overal ideale gemeenschappen moeten kunnen maken!!
Ik heb ambtshalve jarenlang ( beetje heimelijke) studie daarvan gemaakt en nooit steekhoudende tegenargumenten kunnen vinden, anders dan dat we elkaar dat duivels misgunnen. (met alleen leugenachtige l*lverhalen van onvoldoende ruimte en zo). Zelfs bij mijn christelijke politieke partij heb ik hierin nooit voet aan de grond kunnen krijgen.
En om via het vriendjespolitiekcircuit wat te moeten bereiken, daar zal ik wel te autistisch voor zijn……..
Â
Oké, mijn ega claimt het toetsenbord nu voor haar artikelen in ‘Hobby Handig’ en ‘Cards and more’; daartegenover dien ik mij onderhorig te gedragen met dit mijn schrijven; net als Reve, Wolkers, Claus en al die andere viespeuken slechts als ersatz voor bij de spiech op de canapé. :-)
Â
Elke werkeloze die langer dan een jaar werkeloos is, een jaar lang een gratis stuk volkstuin aanbieden met het recht 1jaar extra erbij te pachten. Daarna opdoeken. Je creeert daarmee een laagdrempelig aanmoedigings beleid om mensen naar buiten te krijgen. Verplicht of niet verplicht.. al is het maar een dagje in de 2weken.
Zo’n gek idee is dat beslist niet. Er zijn in dit land zoveel werklozen en/of niet meer werkzame mensen… Waarom niet aan hen een stuk(je) land ter beschikking stellen (al dan niet koop/huur/pacht); strikte regels/voorschriften/inschrijvingsvoorwaarden en vooral toezicht en begeleiding ? Dat zou een snel en betrekkelijk eenvoudig te realiseren project kunnen zijn, met flink wat voordelen voor alle betrokkenen.
Ik zie het wel zitten om een stukje land van bijv. 15 x 35 te bezitten. Hetzij in huur, pacht of koop (tegen een prijs van 7 euro m2 – zie ben db bd – ) . Zorg voor nutsvoorzieningen, een betrekkelijk eenvoudig en niet duur chalet er op plaatsen en hoppa, twee vliegen in 1 klap. Voor weinig geld een woon/werk situatie gecreeerd, met opbrengsten.
Iets van een veredeld -ouderwets- woonwagenkamp dus., maar nu wel vanuit een andere invalshoek tot stand gebracht en met het oogmerk op duurzaamheid, sociale controle en zelfredzaamheid. Â Â