Permacultuur met Sepp Holzer

Sepp Holzer, een boer uit Oostenrijk nam in 1962 het bedrijf van zijn ouders over en bouwde dat uit tot een succesvol duurzaam boerenbedrijf. Toen Sepp Holzer begon te boeren kwam hij net van de landbouwschool. Al gauw moest hij concluderen dat hij alles wat hij had geleerd, weer moest vergeten. Hij begon zijn bedrijf in harmonie met de natuur te beheren. In zijn ervaring leidt alleen die benadering tot een gezonde planten- en dierenwereld. Waar zijn buren het hoofd niet boven water hielden, creëerde Holzer een waar paradijs. Nu wil iedereen weten ‘hoe hij het doet’. De meest voorkomende vragen beantwoordt hij in een recent in het Nederlands uitgekomen boek: Holzer’s permacultuur

Veel van zijn tips zijn direct toepasbaar, ook in ons vlakke land, ook in een kleine tuin. Hij behandelt ondermeer:

1. Landschapsarchitectuur (ecologisch evenwicht, ontwerpideeën, verhoogde bedden, watertuinen).
2. Landbouwmethoden (principes, bodemvruchtbaarheid, probleemplanten, oude plantenrassen, polyculturen, varkens als medewerkers).
3. Fruitlandschappen (aanleg en onderhoud, vraat, (oude) fruitsoorten, enten).
4. Paddestoelen kweken op hout en stro in de tuin of op het balkon.
5. Tuinen (moestuinen, apotheek, bemesting, slakken, wormen, stadstuinen, plantenlijst).

Sepp Holzer brengt hier de waardevolle kennis samen van een leven lang observeren en experimenteren. Wie het boek leest zal popelen om zelf aan de slag te gaan.

Hieronder een aantal films die over hem en zijn boerderij gemaakt zijn:

Farming with Nature – A Case Study of Successful Temperate Permaculture

 

Farming with terraces and raised beds

 

Aquaculture Synergy of Land and Water

 

Ik putte ook altijd kracht uit de natuur: wanneer ik weer eens in de clinch lag met de autoriteiten, zwierf ik urenlang over mijn land, terwijl ik zaad verzamelde en op andere plekken verspreidde. Ook haalde ik nieuwe energie uit het observeren van mijn dieren en planten. ~ Sepp Holzer

Aanverwante artikelen en informatie:
-) Bekijk het boek: Holzer’s permacultuur
-) Eetbare stad, groei de revolutie
-) Eetbare dorpen en steden
-) Raamtuinieren
-) De gemakkelijke moestuin
-) De kruidenspiraal
-) De eetbare bostuin 
-) De buurtmoestuin
-) Een boerderij voor de toekomst
-) Eetbare groene woestijnen met Permacultuur
-) Groen Goud  – VPRO Tegenlicht over permacultuur
-) Rondleiding Permaculture Research Insitute 
-) Permacultuur, voorbeelden en inspiratie
-) Permacultuur in Nederland en omgeving
-) Eetbare planten en paddenstoelen database
-) Ruil je eigen eetbare planten bij elkaar
-) Engelse Plants for a Future database

10 gedachten over “Permacultuur met Sepp Holzer”

  1. Douwe, met pleizier naar de filmpjes gekeken en deed het dit hart weer even opbloeien, wat een groot mens is dit. Nu heeft hij in alles wel een groot gegeven mee nl zijn 45 ha land en de daaraan gerelateerde omgeving, die bij uitstek niet beter enof mooier kan zijn. Wat een werk heeft die man verzet. Ook zijn instelling om eigenlijk weer terug te gaan in de tijd, door het biologisch evenwicht te herstellen en daar de vruchten van te plukken. Tevens deed dit onderwerp me weer terug denken aan mijn studietijd hieromtrent. Alles is ooit eens begonnen met wat we nu de nutstuin noemen. Zo zou je volgens mij de permacultuur eigenlijk ook weer moeten opzetten, terug naar de nutstuin, ongeacht in welke situatie dan ook.
    Maar ja, dat vraagt wel weer om een hele omschakeling in ons huidige leven en zijn we wel weer in staat omdat in zijn geheel te bewerkstelligen, mede gezien naar ons huidige leefstijl etc. Ook zijn watercultuur heeft hij alles mee, gezien zijn omgeving. Maar of de huidige landbouwers nu blij zullen zijn met zijn methode, heb ik zo mijn twijfels. Maar het zou fantastisch zijn als de mensheid deze weg weer zou inslaan. De natuur weer terug brengen in zijn oorspronkelijke staat. Mvg, Paul.

  2. Hier een stukje uit de LC, misschien weer een iets betere optie, voordat men echt teruggaat naar een eigen groente tuintje. Voor vele mensen die bewust willen omgaan met het betere biologische voedsel.
    Leeuwarder courant, 25september2012,pag.3                                                           Voedsel rechtstreeks van boer naar etensbord

    DEN HAAG – Eten moet rechtstreeks Van de boer of tuinder op het bord van de consument komen. Weg met alle tussenleveranciers, inkoopkantoren, groothandels en supermarkten.
    Het Planbureau voor de Leefomgeving(PBL) verwacht dat alleen zo’n nieuwe manier van geld verdienen ook echt leidt tot een duurzamer voedselproductie.
    De sleutel ligt volgens de onderzoekers bij de overheid. Die moet duurzame initiatieven steunen.
    Het PBL wil dat PvdA en VVD meteen een duidelijke koers aangeven zodra ze een regeerakkoord hebben gesloten. „Als partijen weten waar ze aan toe zijn, zijn ze eerder bereid te investeren in verduurzaming’’, concluderen de onderzoekers.
    De overheid is aan zet en moet de vervuiler meer laten betalen, vindt Klaas van Egmond, hoogleraar
    aan de Universiteit van Utrecht op het gebied van milieu en duurzaamheid. „De discussie gaat nu vooral over hoe gezond biologisch voedsel is’’, zegt hij.
    „Die discussie moet ook worden gevoerd, maar het is belangrijker om eerst bedrijven die het milieu
    schaden meer te laten betalen. Dat is de afgelopen decennia nog niet gelukt.’’
    Van Egmond verwacht dat consumenten door dergelijke ingrepen vanzelf eten ophunbord krijgen
    dat van een boer of tuinder dichtbij huis komt. „Nederlandse varkens gaan nu nog naar Italië, krijgen het stempel Parmaham en het eindproduct ligt vervolgens in de Nederlandse winkel. Zoiets wordt te
    duur voor producenten als dat overbodige transport extra belast wordt. In de schappen komen
    dan producten van dichter bij huis.’’ Extra milieubelasting heffen op voedseltransport is volgens
    Frans Berkhout, hoogleraar innovatie en duurzaamheid aan de Vrije Universiteit, ook de belangrijkste
    maatregel die de nieuwe regeringspartijen moeten nemen. Hij ziet daarnaast een belangrijke
    culturele verschuiving: mensen passen langzaam hun eetgewoonten aan en gaan minder vlees eten. „Als in Europa iedereen vegetarisch zou gaan eten, zou de helft van de milieudoelstellingen voor 2020 al worden gehaald’’, zegt Berkhout. Hij beseft ook dat zoiets nooit lukt„De overheid heeft nog weinig invloed op de voedselkeuze van de consument. Die is ook erg moeilijk te beïnvloeden.Toch ziet Berkhout wel kansen om voedsel duurzamer te produceren. „Denk aan een lager btwtarief voor biologisch voedsel of een extra vleestaks’’,zegt hij. In Scandinavische landen werkt dit in de aanpak van overgewicht ook door meer belasting te heffen op vette producten. „Maar in Nederland is het zover nog lang niet. Daar is nog te weinig over nagedacht.’’ Van Egmond heeft bovendien moeite met de monopolies van grote supermarktketens. Daar moet vanuit Europa hard tegen worden opgetreden volgens hem. „De macht van grote supermarkten is te groot’’, zegt hij. „Marktwerking blijkt niet te werken, want supermarkten plaatsen alleen iets in de schappen als de leverancier akkoord gaat met een
    vastgestelde prijs.’’ Hij verwacht dat producenten duurzamer willen werken als ze beter worden beloond. Nu kijken ze namelijk vooral hoe iets nog goedkoper kan. „Slechts een klein deel van de winstmarge van een product gaat naar de leverancier, terwijl het deel voor de aandeelhouders heel hoog is. Die verdeling moet anders.’’(GPD)
     
     

    1. Grappig idd, ik denk dat lokaal voedsel veel belangrijker zou moeten worden. Maar goed met hogere olieprijzen gebeurt dat natuurlijk wel. Daarnaast denk ik dat er best een rol voor de overheid is weggelegd. Gezond voedsel moet je stimuleren en ongezond voedsel afstraffen. 

      In Noorwegen hier heb je bijvoorbeeld btw korting op verse groentes en fruit en tegelijkertijd wordt suiker veel sterker belast. Letterlijk een suikerbelasting waardoor voedsel met veel suiker erin dus automatisch duurder is.

      Het is allemaal niet zo moeilijk als overheden gewoon de gezondheid van de burgers en de productie van lokale boeren zouden gaan waarderen.  

      1. Locale logistiek en infrastructuur is zo belangrijk dat het enkele graden aan global warming en vervuiling zal schelen. En op meer terreinen gezonder en ook rustgevender zal zijn. Sommig zeggen dat de globalisatie en productmonopoliseringen een voorbereiding op gigaholomodors zijn met steeds afhankelijker en gevoeliger wordende landen en volken. Zo  zacht sluipend met de doodgekookte kikkertaktiek gingen de russische en germaanse holomodors ook. Toen men eenmaal door had wat het lot zou worden was men al te zwak en te weerloos gemaakt.

  3. Beste Douwe,

    Een tijd geleden had ik een stuk gelezen(pdf?) over het maken van o.a. een bijentoren. Ik kan deze alleen niet meer vinden. Ik had deze gevonden via visionair.nl. Weet jij nog toevallig waar ik die kan vinden?

    Mvg,

    Janulien 

Laat een reactie achter