Netwerk Eetbaar Nederland van start

Recent is het landelijke netwerk Eetbaar Nederland van start gegaan. Het is een platform in ontwikkeling om Nederland eetbaarder te maken.

Eetbaar Nederland gelooft in toegang tot lokaal, gezond en vers voedsel voor iedereen. Voedsel wat met respect voor de mens en de aarde is gegroeid.

Eetbaar Nederland wil mensen inspireren, ondersteunen en motiveren om zelf zo lokaal mogelijk te beginnen om Nederland eetbaarder te maken.

Logo van Eetbaar Nederland
Logo van Eetbaar Nederland

Artikelen
Op de site zijn artikelen te vinden over raamtuinieren, gemakkelijke moestuinen (die ook op een balkon en platte daken zijn toe te passen), eetbare bostuinen en nog veel meer. Ook zijn er een aantal inspirerende video’s te bekijken van mensen die al begonnen zijn om hun buurt eetbaar te maken en wordt duidelijk in beeld gebracht wat voor positieve effecten dit met zich meebrengt.

Overkoepelend Netwerk
Eetbaar Nederland treedt op als een overkoepelend netwerk van een boel lokale groepen die in Nederland reeds hard aan de gang zijn om voedsel te verbouwen in hun buurt. Zo zijn er inmiddels meer dan 80 lokale transition towns actief die vaak een werkgroep voedsel hebben en ook zijn er directe lokale eetbaar initiatieven vanuit heel Nederland te vinden. Mensen die zelf aan de gang willen, kunnen via dit platform snel uitvinden waar er lokaal al mensen bezig zijn zodat ze zich hierbij desgewenst kunnen aansluiten.

Overheden
Voor overheden is er onder andere een pdf te downloaden met een duidelijk overzicht van 10 voordelen van gemeenschapstuinen. Veel overheden zitten momenteel met bouwkavels die niet verder ontwikkeld worden en nu braakliggen zonder functie of doel. Zulke gebieden inrichten tot gemeenschaptuinen verbetert de buurt op vele gebieden wat uiteindelijk een meerwaarde voor de buurt oplevert en vaak kostenbesparend werkt voor de gemeente zelf.

Een netwerk in ontwikkeling
Eetbaar Nederland is nog maar net begonnen en volop in ontwikkeling. Tips en constructieve opmerkingen om het platform verder te ontwikkelen zijn van harte welkom in de reacties.

Aanverwante artikelen en informatie:
-) Website – Platform Eetbaar Nederland
-) Eetbare planten- en paddendstoelendatabase (met 400 verschillende soorten)
-) Planten- en zadenruilbank van en voor alle Nederlanders

(Op het internet hebben de lezers de macht! Zij bepalen welke informatie de wereld rond gaat! U bent zich er misschien niet van bewust, maar als elke lezer een link stuurt naar 3 geïnteresseerde personen, dan zijn er maar 20 stappen nodig om 3,486,784,401 mensen te bereiken! Wil je dat zien gebeuren? Gebruik je macht! Dit stuk mag dan ook vrij door iedereen overgenomen worden op websites, blogs, of om door te sturen aan familie, vrienden, kennisen, collega`s, etc.). Graag zelfs hoe meer mensen dit weten hoe beter. Zet a.u.b. wel de bron erbij zodat mensen kunnen reageren en/of mee kunnen doen in de discussie hieronder als ze dat willen.)

gardening

 

8 gedachten over “Netwerk Eetbaar Nederland van start”

 1. De reacties stonden onhandig genoeg uit, zijn weer aangezet. Alle feedback, ideeen, constructieve kritiek is van harte welkom. 

  Om in contact te komen met mensen die ook zelf bezig willen of al een tijdje bezig zijn met het lokaal verbouwen van vers en gezond voedsel kunnen mensen lid worden de gecombineerde facebookgroep van Eetbaar Nederland, Permacultuur en Transition Towns Nederland.

  De groep heeft momenteel meer dan 1500 leden en ook jij bent van harte welkom. Je kunt de facebookgroep hier bekijken en er eventueel lid van worden. Het is een prachtnetwerk waar je een boel informatie en wellicht zelfs mensen waar je mee kunt samenwerken kunt tegenkomen.

 2. weareallstardust

  Dit zijn goede initiatieven, in mijn ogen.
  Graag zou ik een stuk gemeente grond met een aantal buurtbewoners willen omvormen naar een eetbare tuin volgens permacultuur principes. Maar als er in die tuin gewerkt moet worden, komen de mensen dan wel opdagen?
  Proef op de som: Dit jaar heb ik mijn moestuin opengesteld voor mijn buren, gewoon om te pijlen of mensen daadwerkelijk iets willen doen in de moestuin. De nadruk lag op; kom verse groente plukken anders schiet het door en dat is zonde. Het resultaat: geschoten groenten, helemaal niemand kwam langs. Uiteindelijk heb ik maar wat groenten hier en daar langs gebracht, dat werd natuurlijk met open armen ontvangen, zucht…. Mijn moestuin is voor de betreffende buren 20 meter lopen, tuinhek openen, plukken en klaar is kees. Natuurlijk is dit een proef in eigen tuin. Plukken uit andermans tuin, dat is mogelijk een te hoge drempel.
  De volgende problemen met een buurtsmoestuin:
  – Hoe ga je om met een “buurtsmoestuin” als de mensen uit de buurt alleen komen oogsten voor eigen gebruik? graaien dus. Ik neem aan dat de initiatiefnemers niet “alleen” de aanplant & onderhoud voor rekening nemen?
  – Hoe ga je om met de volgende situatie; A zaait ijssla, na weken verzorging plukten B, C en D de sla voor de neus van A weg? Een conflict die tot de kinderachtigste situaties kan leiden.
  En zo zijn er vele problemen die eigenlijk niets met de moestuin zelf te maken hebben.
   
  De enige tip die ik kan geven is positief blijven en “awareness is key”

  1. In dit artikel over buurtmoestuinen is een Nederlandse film over twee buurtmoestuinen te vinden waar een paar van je vragen voorbij komen.
   https://www.visionair.nl/politiek-en-maatschappij/nederland/de-buurtmoestuin/ Ook is het wellicht praktisch het handboek buurtmoestuinen wat in dat artikel als pdf te vinden is te bekijken.

   Ook zijn er op de hierboven al genoemde facebookgroep verschillende mensen die praktische ervaring hebben met dit soort zaken beginnen/oprichten. Wellicht is het de moeite daar lid te worden en je vraag ook in die groep te stellen. Er zijn inmiddels bijna 1600 mensen lid daar dus dat moet zeker wat opleveren.

   1. weareallstardust

    Bedankt Douwe, ik had het filmpje niet geheel gezien, nu zie ik dat de twee problemen die ik had gesteld wel degelijk voorkomen en worden opgelost door slechts positief te blijven. :)

Laat een reactie achter