Slag om Nederland – 1ste kamerleden met dubbele petten

Share Button

De Slag om Nederland: Eerste Kamerleden hebben meer invloed dan ooit. Dat maakt ze interessant voor lobbyisten. Zeker omdat ze naast hun Kamerlidmaatschap baantjes hebben, hoog in de bestuurlijk boom van bedrijven en instellingen.

De Slag om Nederland gaat op onderzoek uit, maar de Kamerleden raken lichtelijk geïrriteerd van al dat praten over hun nevenfuncties en bijverdiensten. Zij willen dat we hen op hun blauwe ogen geloven, maar dat is moeilijk vindt Michel van Hulten, oud-Eerste Kamerlid en Lector Governance op het gebied van corruptie en integriteit. Volgens hem zijn mensen het beste te vertrouwen als ze onder controle staan.

Na de inleiding komt eerst de parkeergarage aan bod. Op 8 minuten en 12 seconden gaat de aflevering verder met de 1ste kamerleden.

Met dank aan X. en Patrick voor de tip.

Ja politiek die de mensen vraagt hun te vertrouwen op hun reputatie en blauwe ogen. Is dat nog wel van deze tijd? En is dit wellicht op een of andere manier beter te organiseren?

Aanverwante informatie en artikelen:
-) Website – De slag om Nederland
-) RamBam, een kijkje in de wereld van het lobbyen
-) Corruptie uitgelegd door ex-lobbyist
-) Komt de internetdemocratie eraan?

Share Button

Douwe

Woonachting in Noorwegen, en al sinds lange tijd geïnteresseerd in de "grotere vragen" des levens. Dit combineer ik met een actieve instelling om te kijken hoe we het leven met elkaar en voor elkaar een stukje gemakkelijker en mooier kunnen maken. Zelf heb ik bij een aantal onderwerpen die vanuit mijn gezichtspunt het voortbestaan van mensen aanzienlijk kunnen vergroten websites helpen ontwikkelen om deze informatie gratis beschikbaar te maken voor eenieder. Dit zijn: eetbaarnederland.nl, permacultuurnederland.org, esperanto-jongeren.nl en mensenrechten.org. Mijn huidige tegeltjeswijsheid: Do the best you can, with what you have, where you are :-)

Dit vind je misschien ook interessant:

5 reacties

 1. Douwe schreef:

  En een interessante TED Talk over corruptie in het systeem van de VS

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=mw2z9lV3W1g

  There is a corruption at the heart of American politics, caused by the dependence of Congressional candidates on funding from the tiniest percentage of citizens. That’s the argument at the core of this blistering talk by legal scholar Lawrence Lessig. With rapid-fire visuals, he shows how the funding process weakens the Republic in the most fundamental way, and issues a rallying bipartisan cry that will resonate with many in the U.S. and beyond.

 2. Bemoeier schreef:

  Vroeger werd Bolkestein wel eens beticht van belangenverstrengeling.
  Waarom worden hun dat dan nooit ?

  • paul-r schreef:

   Bemoeier, ik denk dat dat het spel is van de knikkers. Of liever gezegd het lobbyen in de wandelgangen, zolang de media niets direkt door hebben, blijft dit onder tafel. Maar als je de geschiedenis in terug gaat is het absoluut geen vreemd begrip en al ouder als de weg naar Rome. Mvg Paul.

 3. Douwe schreef:

  Ik vraag me af of als deze mensen niet in de 1ste kamer zouden zitten nog steeds 400.000 Euro zouden verdienen in hun bijcommisariaten en als het antwoord daarop nee is heb je eigenlijk al belangenverstrengeling. 

 4. Tombraider schreef:

  Deze mensen zitten er omdat mensen op partijen stemmen die dergelijke mensen in de eerste kamer afvaardigen. Gewoon op andere partijen stemmen zou ik zeggen…

Geef een reactie

Advertisment ad adsense adlogger