De Slag om Nederland: Eerste Kamerleden hebben meer invloed dan ooit. Dat maakt ze interessant voor lobbyisten. Zeker omdat ze naast hun Kamerlidmaatschap baantjes hebben, hoog in de bestuurlijk boom van bedrijven en instellingen.
De Slag om Nederland gaat op onderzoek uit, maar de Kamerleden raken lichtelijk geïrriteerd van al dat praten over hun nevenfuncties en bijverdiensten. Zij willen dat we hen op hun blauwe ogen geloven, maar dat is moeilijk vindt Michel van Hulten, oud-Eerste Kamerlid en Lector Governance op het gebied van corruptie en integriteit. Volgens hem zijn mensen het beste te vertrouwen als ze onder controle staan.
Na de inleiding komt eerst de parkeergarage aan bod. Op 8 minuten en 12 seconden gaat de aflevering verder met de 1ste kamerleden.
Ja politiek die de mensen vraagt hun te vertrouwen op hun reputatie en blauwe ogen. Is dat nog wel van deze tijd? En is dit wellicht op een of andere manier beter te organiseren?
Aanverwante informatie en artikelen:
-) Website – De slag om Nederland
-) RamBam, een kijkje in de wereld van het lobbyen
-) Corruptie uitgelegd door ex-lobbyist
-) Komt de internetdemocratie eraan?
En een interessante TED Talk over corruptie in het systeem van de VS
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=mw2z9lV3W1g
There is a corruption at the heart of American politics, caused by the dependence of Congressional candidates on funding from the tiniest percentage of citizens. That’s the argument at the core of this blistering talk by legal scholar Lawrence Lessig. With rapid-fire visuals, he shows how the funding process weakens the Republic in the most fundamental way, and issues a rallying bipartisan cry that will resonate with many in the U.S. and beyond.
Vroeger werd Bolkestein wel eens beticht van belangenverstrengeling.
Waarom worden hun dat dan nooit ?
Bemoeier, ik denk dat dat het spel is van de knikkers. Of liever gezegd het lobbyen in de wandelgangen, zolang de media niets direkt door hebben, blijft dit onder tafel. Maar als je de geschiedenis in terug gaat is het absoluut geen vreemd begrip en al ouder als de weg naar Rome. Mvg Paul.
Ik vraag me af of als deze mensen niet in de 1ste kamer zouden zitten nog steeds 400.000 Euro zouden verdienen in hun bijcommisariaten en als het antwoord daarop nee is heb je eigenlijk al belangenverstrengeling.Â
Deze mensen zitten er omdat mensen op partijen stemmen die dergelijke mensen in de eerste kamer afvaardigen. Gewoon op andere partijen stemmen zou ik zeggen…