Video: plant wordt afstandsbediening

Stel, je bedient je computer niet met een muis, maar met je hertshoornvaren of schijfcactus. Onzin? Niet meer. Maak kennis met Botanicus Interacticus, een opmerkelijke uitvinding.

Het metalen plaatje stuurt signalen met verschillende frequenties door de plant, waardoor de plant als het ware af wordt getast. Als je de plant aanraakt, verandert het trillingspatroon, want door de software wordt vertaald in een signaal. Behalve met een plant, zou dit principe ook gebruikt kunnen worden met een ander geleidend object.
Hiermee zou je ook een echt sprookjesbos kunnen bouwen. Zodra bijvoorbeeld een bepaalde boom wordt aangeraakt, zou een computerprogramma hier bijvoorbeeld een dryade (boomnimf; zie plaatje) kunnen simuleren. Of, meer prozaïsch, de boer laten weten dat de plant nu toch echt behoefte heeft aan wat fosfaat en stikstof.

4 gedachten over “Video: plant wordt afstandsbediening”

 1. Oude docu (’79) die raakpunten heeft met dit item (bv. min ~39-45).
  Tempo is laag, opbouw erg rustig en lange overgangen, maar toch aardig om eens te bekijken/beluisteren (al was het maar vanwege de muziek van Stevie Wonder).
  The Secret Life of Plants (1973) is a book by Peter Tompkins and Christopher Bird. The book, which is generally regarded as a pseudoscientific work, discusses the alleged unusual phenomena regarding plants such as plant sentience, as well as alternative philosophy and alternative farming methods.
  The book was the basis for the 1979 documentary of the same name directed by Walon Green.
  https://www.youtube.com/watch?v=bFByy8QVwrM&feature=related
  (beeldkwaliteit past bij de tijd van productie)

 2. Lijkt me wel geinig om iets dergelijks aan de struiken in de tuin te bevestigen, maar dan voorzien van een chip met geluidsopnames. Als dan iemand z’n hondje  ertegen laat zeiken, kunnen mijn struiken tenminste terugzeiken. Hé jóh vieze @*#&@ rothond, nou moet ik me alweer wassen… :)  Wat zal die buurvrouw schrikken… ;)

Laat een reactie achter