Willem Middelkoop over de economie

Twee maal een langer interview met Willem Middelkoop over de economie.

Als eerste ruim een uur discussie van Willem Middelkoop bij Room for Discussion.

 

 

En hier een radio-interview met Willem Middelkoop van afgelopen 13 mei 2012. Geen bewegende beelden maar wederom zeer interessante informatie. De interviewster stelt een boel nuttige en interessante vragen en alles komt voorbij, van waar het naartoe gaat tot de rol van macht en elites etc.

 

Aanverwante artikelen: 
-) Bewustzijn over het bankensysteem groeit wereldwijd
-) Gebrek aan onafhankelijke media in Nederland
-) Update hoe eerlijk is ons economische systeem eigenlijk
-) De toekomst van onze economie deel 12 & 3
-) 3 praktische oplossingen voor meer economische veerkracht
-) Update het economische systeem!
-) Hernationaliseer het recht op geldcreatie 
-) Breek het monopolie van geld als enige ruilmiddel
-) Het belang van diversiteit in economische systemen – Bernard Lietaer
-) Schulden, de eerste 5000 jaar
-) 2000 jaar strijd over de controle van het geldsysteem
-) Nederland, wieg van de corporatie en wereldbank
-) De top van de geldpiramide, de Rothschilds
-) Griekenland is kaalgeplukt, op naar de volgende
-) Oorlog is cashen voor de 1% 
-) Controlemechanismen van de 1% 
-) Eerdere artikelen over geldcreatie (deel 12 & 3) en rente (deel 1 & deel 2).

37 gedachten over “Willem Middelkoop over de economie”

 1. Ja Willem Middelkoop, goeie gast op zich ziet een hoop dingen goed.

  Wat hij alleen niet duidelijk zegt is dat we nu in deflatoire recessie zitten. En dat spaargelden en contanten juist meer waard worden. Goud is een hatch tegen inflatie niet deflatie.

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/3079364/2011/12/16/Goudfonds-Willem-Middelkoop-verliest-bijna-30-procent.dhtml

  Het is systeem is terminaal ziek maar dat is het al 50 jaar of misschien zelfs langer. Heeft allemaal te maken met hoofdsom lenen + rente terugbetalen die niet is gecreeerd waardoor de totale hoofdsom exponentieel moet groeien.

  Een rentevrij systeem is veel stabieler maar minder winstgevend voor banken.

  Waar hij voor pleit, een goudgedekt systeem, is natuurlijk waar de huidige elite (Rothschild) ook terug naar toe wilt. Over de onstabiliteit van de rente hoor je hem niet.

   1. http://nos.nl/artikel/183749-cbs-inflatie-daalt-naar-15-procent.html

    Als we het cbs mogen geloven nog steeds positief inderdaad.
    maar die vertrouw ik niet zo.

    Ik kijk gewoon naar hoeveel er nieuw is geleend per jaar en ik heb het idee dat er minder geleend de afgelopen jaren zeker sinds 2008. Kan even gauw geen grafiek laten zien maar ook aangezien er nu zelfs door het kabinet gehamerd wordt op aflossen. 

    Mensen hebben momenteel een tekort aan koopkracht, geld is schaars de lonen staan onderdruk etc. 

      

    1. ja las t even snel, wat een gelul.
     Rente is voor particulieren en MKB nog gewoon minimaal 4/5 %  of meer. Ook voor overheden in Zuid-Europa.
     0% of 1% is er alleen voor particuliere banken. 

     Ja voor Duitsland en Nederland, als staten,  zeer laag, maar moeten we hier trots op zijn?

     Fijn hoor zo’n Europa.  

 2. Waarom zou “de elite” terug willen naar een goudstandaard? Goud is niet met een druk op de knop bij te maken. Ons huidige girale fiatgeld is dat wel.

  Met rente op zich is niets verkeerd. Rente is de prijs voor geld nu i.p.v. later. Geld nu heeft meer waarde dan geld later, vandaar dat het duurder is.
  Dat er niets mis is met rente kan ik aantonen met een simpel voorbeeld.
  Stel ik ben een visser en elke dag vang ik 4 vissen met mijn blote handen en die eet ik op. Ik heb een ingenieus idee. Ik maak een visnet, waarmee ik mijn productiviteit kan opvoeren en 8 vissen per dag kan vangen. Een visnet maken kost mij echter een 5 dagen. Dus ik kan het volgende doen.
  A) Ik kan i.p.v. 8 uur per dag 12 uur per dag vissen vangen, waardoor ik 6 vissen per dag vang. Als ik dit 10 dagen doe heb ik 20 vissen gespaard en kan ik 5 dagen aan aan mijn visnet werken.
  B) Ik kan mijn buurman vragen of ik 20 vissen kan lenen en overeenkomen dat ik hem een maand later 21 vissen teruggeef (dus 1 vis rente).
  Merk op dat B) voor zowel mij als mijn buurman een voordeel biedt. Ik kan eerder aan mijn visnet beginnen en dus eerder mijn productie opvoeren en mijn buurman heeft een gratis vis. Er is dus niks mis met rente.
  Het probleem is dat banken rente ontvangen op geld dat ze uit het niets creëren. Als banken enkel een rol van bemiddelaar tussen partijen die geld over hebben en partijen die geld willen gebruiken voor investeringen dan is er geen probleem met rente.
  Of een goudstandaard de beste oplossing weet ik niet, maar het is ieder geval beter dan fiatgeld, omdat er nu onnatuurlijk veel welvaart bij bankiers terecht komt.
  Ik zie verder niet in hoe je een rente vrij geld systeem zou kunnen hebben, dat zou betekenen dat geld gratis wordt. Ook kan er geen onderscheid meer worden gemaakt tussen risicovolle projecten (hoge rente) en projecten met een laag risico (lage rente).

  1. Het probleem is dat banken rente ontvangen op geld dat ze uit het niets creëren. Als banken enkel een rol van bemiddelaar tussen partijen die geld over hebben en partijen die geld willen gebruiken voor investeringen dan is er geen probleem met rente.

   Helemaal mee eens. Maar aangezien al het nieuwe geld gecreeerd wordt bij een een bank en dit noodzakelijk blijft voor het systeem (de totale hoofdsom moet blijven groeien) Moeten er andere manieren van geldcreatie ontwikkeld worden (decentraal net als internet). Hier op deze site staan al diverse alternatieven beschreven (al staat het nog in de kinderschoenen). Dus Adam laat je creatieve financiele geest spreken! :-D

  1. En als de Volken Zelf Geld gaan drukken. Men dan een sloot Geld krijgt en dat uitgeeft in dat Volk en Velen Goed Doet en dan is het gelijk alles Terugbetaald. Allemaal Blij. Ten slotte werken die banksters van begin exact hetzelfde en klagen niet. Dus dit Werkt Bewezen al.

 3. Geld geen product?! Het is een universeel product. Je kunt het investeren/omzetten in andere producten/diensten en hiermee rendement behalen.
  Stel dat jij een miljoen hebt, waarom zou jij dit aan mij willen lenen zonder tegenprestatie?
  Of een ander probleemstelling. Jij hebt een miljoen en 2 partijen willen dit lenen? Hoe bepaal jij aan wie je het uitleent?
  Rente lost beide problemen op:
  In het eerste probleem betaal ik jou voor het feit dat je een periode niet over je geld kunt beschikken. Net zoals bijvoorbeeld wanneer ik je auto voor een jaar leen ik je hiervoor een vergoeding betaal.
  Het tweede probleem wordt eveneens opgelost door rente. Als je risico’s voor beide partijen even hoog inschat dan leen je het uit aan de partij die de meeste rente wil betalen. Zonder rente kun je geen rationele keuze maken aan welke partij je uitleent.
  Bovendien is rente ook nog een vergoeding voor de kans dat de lenende partij zijn schuld niet aflost.
  Een rentevrij systeem is dus onmogelijk, want er is geen enkele prikkel om geld uit te lenen om investeringen te bekostigen. Zelfs in systemen waar rente is verboden, wordt er een vergoeding betaalt voor het uitgeleende geld. Bij bijvoorbeeld islamitisch bankieren wordt er geen rente berekend, maar o.a. aan winstdeling gedaan, zodat de uitlenende partij een vergoeding krijgt voor het beschikbaar stellen van kapitaal.
  Ik daag jullie uit om de werking van financieel systeem uiteen te zetten, waarbij partijen belangeloos kapitaal ter beschikking te stellen, zonder dat zij daarvoor een vergoeding ontvangen.

 4. @ Adam
  Geld wat tegen een vergoeding uitgeleend wordt naast een terugbetaalverplichting. Liefst geprivatiseerd en bestuurd door een politiek systeem wat in balans is en uitgaat van het belang van het collectief.
  In een ideale wereld is geld overbodig, voor ons lijkt dit raar maar een pas geboren kind zal niet anders weten en dat de normaalste zaak van de wereld vinden.

 5. Er wordt bijna geen geld uitgeleend door mensen met geld.
  Die investeren maar lenen dit geld bijna nooit uit aan een ander.
  Dat doen alleen banken, die gratis geld creëren en dus met de rente gratis geld verdienen. Vandaar dat die hoge bonussen zo makkelijk te betalen zijn. De ontvangen rente is gratis geld.
  Het op de bankrekening zetten van overtollig geld door burgers is puur om het vermogen “veilig” te stallen voor later. Binnen niet al te lange tijd zal blijken hoe veilig dit eigenlijk is. Geld is virtueel ! Geld bestaat slechts door schuld. Als de banken omkiepen en de souvereigne staten er achteraan, dan is al het geld weg. De schulden blijven echter bestaan.
  Alleen, let op : de bedrijven zijn hun schuld kwijt bij een faillisement. De banken dus ook ! Alleen de particulieren blijven met de ellende achter. Ze moeten hun huis uit en blijven berooid achter. Gespaard vermogen is weg en hun schulden blijven bestaan, dus hun verpande bezittingen zoals woonhuis/auto zijn ze ook kwijt.
  Zorg dus voor zo min mogelijk schuld en zet al je vermogen om in tastbare assets. (huis, grond, auto, zonnepanelen, goud, zilver). Zet alleen een buffertje voor directe betalingen op de bank. Verder niets ! 

 6. goud gedijt niet alleen bij inflatie, maar kan ook juist bij deflatie prima staande blijven; indien er geen/nauwelijks rente wordt vergoed, dan staat goud meer op één level omdat het ook geen rente(of dividend) genereert. Rente concureert dan niet…

  Begrippen als inflatie en deflatie zijn vrij duidelijk gedefinieerd…maar de rekenmethode zelf NIET! Dat is voortdurend onderhavig aan verandering (naar gelang de belangen van politieke/monetaire autoriteiten)

  De reden waarom de ellite een goudstandaard zou kunnen willen hebben, is omdat het zelf zeer waarschijnlijk een overgroot deel in bezit heeft; ‘if you can control the moneysupply, I don’t care who makes the laws!’  De goudstandaard is een andere manier om macht in de hand te hebben!  Als het fiatstelsel is uitgewerkt, dan volgt een goudstandaard…dat uiteindelijk ooit weer naar een fiatsysteem doorontwikkelt…overigens: de goudstandaard IS een fiat(vertrouwens)systeem…want hoe controleer je voor 100% uitgegeven geld op basis vd kluisvoorraad?

 7. MPE Kort samengevat:

  Geen private (geldscheppende) (centrale) banken meer.
  Een landelijke nutsinstelling/accountants kantoor (MPE noemt dat de     Gemeenschappelijke Monetaire Infrastructuur)
  De rekenkundige/boekhoudkundige relatie van 1:1:1 tussen a) Geld in omloop (Circulatie), b) (Rest) Waarde Vertegenwoordigt Eigendom, en c) Resterende Aflossings Verplichting.

  De concrete voordelen hiervan: Geen monetaire inflatie of deflatie, geen mogelijkheid tot systematische manipulatie van ons geld en eigendommen, en geen onoplosbare schuldenbergen die zichzelf (exponentioneel) blijven vermenigvuldigen door rente.
  Implementatie. Implementatie is simpel en in verhouding tegen geringe kosten. Hoe? We verrekenen alle betaalde rente tegen de nog uitstaande gevalsificeerde hoofdsommen. Hierdoor zijn meteen veel mensen schuldenvrij. We financieren alles onder de MPE voorwaarden en laten dit opnemen in ONZE grondwet.  Dit vormt de basis voor een houdbare economie en niet de pseudo vrije markt die men nu economie noemt. Een global mandate voor MPE en algehele naleving daarvan wordt binnenkort online gezet ter ondertekening teneinde een einde te maken aan de wereldwijde exploitatie door het bankensysteem.
  Software applicatie in IT Omgeving. Het is een IT omgeving waarin de MPE money management regels worden geimplementeerd (gebeurt nu ook al). Alles wordt daar bijgehouden. Je salaris komt binnen, betalingen worden gedaan, kredietwaardigheid gecontroleerd, etc. Hoe we de valuta noemen is niet zo relevant. We kunnen met de naam euro doorgaan maar dan implementatie op Europees niveau. Scheelt wellicht in de kosten van implementatie alhoewel die relatief gering zijn. We kunnen online onze boekhouding/rekening controleren en bijhouden. Er verandert practisch gezien niet veel t.o.v. het huidige systeem. Je hebt nog steeds je account met je geld daarop, maar we zijn ongeveer 12x meer liquide (meer koopkracht).
  Elimineer de tussenpersoon (de bank). We lenen geen geld van banken. Alles wat banken doen is onze onderlinge betalingsbeloftes op hun papier uitgeven tegen verwaarloosbare kosten. Hierdoor betaalt u b.v. uw huis middels een hypotheek 2 tot 3x. MPE elimineert de tussenpersoon die ons tot op de dag van vandaag onrechtmatig exploiteren tegen enorme en uiteindelijk terminale kosten.
  ¨Het is geen mysterie om het storings patroon in de economie te projecteren veroorzaakt door rente. Als rente de schuld onomkeerbaar en voortdurend vermenigvuldigt in verhouding tot de noodzakelijke circulatie en steeds meer van iedere Euro gewijd wordt aan deze schulden, dan kan daardoor steeds minder van iedere Euro in circulatie aangewend worden voor de economie. Regulering kan slechts dit terminale proces vertragen.¨
  http://holland4mpe.wordpress.com/2012/04/25/onze-doelstelling/

 8. Ja, als Griekenland hetzelfde doet heb je de poppen aan het dansen.

  Jammer dat “Ijsland”wordt doodgezwegen. Waarom wordt dit niet verteld bij bijvoorbeeld Buitenhof/Nieuwsuur of het 20:00 uur journaal?
  Goed nieuws voor de gewone man of vrouw. 

 9. Ja dat begrijp ik, van de gevestigde partijen dan.
  Maar van de SP snap ik het niet, die zou dit naar voren kunnen brengen,
  wat voor belang hebben zij dan om dit systeem in stand te houden?

  (Ik ben zelf niet links of rechts, voor de duidelijkheid; weet niet wat te stemmen nu eigenlijk)   

 10. Toen ik 17 jaar geleden naar Canada verhuisde had ik geen vermoeden hoe mijn avonturen daar zouden verlopen. Na verschillende ondernemingen om in ons bestaan in de Rockies van BC te overleven, raakte ik geobsedeerd door de economische illusie van onze decadente welvaart. Dat was het begin van een ontdekkingsreis in de wereld van bankgeheim, goud en geld.
  Vlak voor de kredietcrisis in 2007 losbarstte – iets dat ik had zien aankomen en waarvoor ik mijn familie en vrienden in Nederland al jaren waarschuwde – verkochten we ons huis en investeerde ik de opbrengst in goud.
  Over die ontdekkingstocht en leerproces heb ik een boek geschreven, ‘ Achter m’n gat vergaat de wereld’, dat inmiddels wordt uitgegeven via uitgeverij ‘Boekenbent’
  Dit boek geeft een logische en simpele uitleg van de huidige economische crisis. Ideaal voor diegenen, die meer willen weten over het historische belang van goud, en de gevolgen voor de toekomst. Het leest als een avonturenroman, en is daarmee ook heel geschikt als introductie voor sceptische familieleden of kennissen!
  http://www.shop.boekenbent.com

 11. Middelkoop heeft een hoop dingen goed, ook veel dingen goed voorspeld. Maar dat Goud-verhaal is passé. Goud is een afspraak, die kunnen we morgen opzeggen. En dan is het goud niet méér waard dan de waarde van het sierraad wat je eventueel ervan maakt, en als dusdanig op zijn schoonheid beoordeelt en prijst. Omdat je het mooi vindt, of omdat het antiek is en daarom bijzonder. Of juist niet, maar niet omdat het nog iets waard zou zijn als je het omsmelt! Belangrijk is dat geld (ruilmiddel) zich op een juiste manier verhoudt tot goederen, diensten en producten. Per definitie renteloos dus. #mononomie

  1. Ja wat heb je aan goud als je dorst hebt in een woestijn.
   Nee het ging me niet om in goud te beleggen, ik wil gewoon lezen hoe hij over het financieel systeem denkt, en dan daarbij de perikelen van het emigreren te lezen. 

 12. Fantastisch om Dhr. Middelkoop te zien en horen, ziet het als een van de zeer weinigen in het juiste perspectief. Als die zegt dat er iets mis is houd de economie abrupt op.

 13. Zeggen soms wel wat zinnigs over de totaakover the top opbouw van de economien.
   
  Maar door de bank verzwijgen ze allemaal de grootscheepse triljardenroven van enkel de afgelopen decennia al weer door de banksterkliek met misbruik alle politieke staats media industriele banken eu en wetsmiddelen.  Mede dat geheel de bankensector en wel meer uit hun hoek  van meet op illegale en criminele leest is geschoeid en juist omgekeerd en wel heel wat meer aan Ons Verschuldigd is.
  Men moet toch een totale moron zijn Wil men niet Kunnen Inzien dat neme enkel afgelopen twee eeuwen even ze scheepsladingen totaal ongedekte valuta van generlei Waarde kunnen printen in hun privekeukentjes en daar tegen over van Ons wel Werkelijke Reele Waarden als teruggave ter afbetaling eisen. Zich met wat zelfgeprintte papiertjes van Generlei Waarde zich Ons Alles hebben toe geeigend.
  1000 jaar geleden al hebben ze zich in de eurasiatenhoek al zo alle Eigendommen en Waarden van de Mensen en Volken eigen gemaakt en kwamen met die truck dat hier ook flikken.
  Daar zwijgen een handelsbalans een rekenkamer banken belastingdiensten en alle opeenvolgende regeringen kritici en zelfs klokkenluiders over. En die booming azerbadjan israel turkye en china Zien We niet alsmede dat divers aan banksters al weer miljarden en triljoenen aan hun waarden hebben kunnen bijrekenen.
  Zo spelen ze in banksterdienst daar meesten zelfs ook samenspannend banksterkroost zijn alle problemen oorzaken lasten en Schuld steeds weer op de Volken zelf terug en willen zelfs aan de door hen gepleegde misdaden en bedrog nog meer verdienen via de Valse schuldconstructies.
   
  Let eens op dat deze juist deze partijen door allen professionals deskundigen media politiek en noem maar op geheel en al doodgezwegen worden. Zelfs door de klokkenluiders.
   
  Zelfs de opzettelijk aangelegde reccesies doet men geen bal onderzoek naar laat staan een Woord er Van. De seriebezuinigingen als serieel chantage roof en misdaadwapen ook niet.
   
  Schuld en oplossingen onder de Slachtoffers enkel maar rondschuiven worden We ook niet Vet van.

 14. Uit de spambox goedgekeurde reacties, worden in vervolg in tijd bijgesteld en komen dan vanzelf bovenaan in de reactielijst. Dit wordt ook nog door Germen meegedeeld in de webpagina ‘Over Visionair.nl’.

Laat een reactie achter