Rente nader bekeken deel II

Margrit Kennedy is auteur van Interest and Inflation Free Money waarin ze laat zien dat rente een verschuiving van rijkdom veroorzaakt van de 80% armsten van het geldsysteem naar de 10% rijksten. Dit legt ze onder andere uit in onderstaande film:

 

Daarbij heeft ze een interessante blik op de economie en hoe mensen en bedrijven in staat zijn deze effecten te omzeilen door de  commerciële bankensector ertussenuit te knippen. Het belangrijkste onderdeel waar ze voor pleit is een geldsysteem waar rente en inflatie niet meer nodig is. Dit scheelt enorm in de kosten, want ook in Nederland gaat er een groot deel van mensen hun salaris op aan rentekosten. Stichting Strohalm heeft onderzoek laten doen naar de situatie in Nederland door de Erasmus Universiteit van Rotterdam. In de publicatie Arm door Geld zeggen zij het volgende.

Rente leidt tot onnodig hoge prijzen
Als u een brood koopt, wat betaalt u dan? Het graan, het inkomen van de boer, het inkomen van de bakker, het stoken van de oven, het loon van de verkoper. Dat staat iedereen duidelijk voor ogen. Maar we betalen nog veel meer. De boer heeft namelijk zijn machines gefinancierd met een banklening en waarschijnlijk rust er een hypotheek op zijn land. Daarover moet hij rente betalen en die kosten rekent hij door aan degene die zijngraan koopt. En ook de bakker heeft de machines en de bakkerij waarschijnlijk gekocht met ‘hulp van de bank’. Hoeveel rente is dat wel niet?

Ook in Nederland betalen we meer dan 25% rentekosten over veel van onze producten in de winkels.

Strohalm heeft daar onderzoek naar laten doen door de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Daaruit blijkt dat het wel tot een kwart of meer van de prijzen kan oplopen! Over ‘rente op rente’ gesproken …  Op deze manier betalen we allemaal, arm, middenklasse en rijk, een fors gedeelte van ons inkomen aan rente. Daarnaast betalen we dan ook nog de rentelasten die we direct afdragen voor onze eigen leningen en onze hypotheek. Om nog maar te zwijgen van de belastingen: renteafdrachten zijn bij de overheid een grotere budgetpost dan onderwijs!
(Margrit Kennedy komt op een totaalpercentage van in totaal 45% van al deze rente`s bij elkaar opgeteld. En dit gaat dus allemaal naar private banken…)

Daarnaast legt Margrit Kennedy in onderstaande film nog eens heel duidelijk uit wat de problemen zijn van een geldsysteem gebaseerd op rente, wat de voordelen van andere systemen zijn en geeft ze voorbeelden van concrete succesvolle alternatieven. Buitengewoon interessant en leerzaam. Misschien moeten onze politici wat minder naar de medewerkers van Goldman Sachs luisteren en wat meer naar de verstandige woorden van mevrouw Kennedy.

 

Meer informatie:
-) Interest and Inflation Free Money (pdf)
-) Arm door Geld  (pdf)
-) Rente nader bekeken deel I 

21 gedachten over “Rente nader bekeken deel II”

 1. Erg interresant stuk.Wat ik erg mooi vindt is het voorbeeld van het eigen monataire systeem van het Oostenrijkse dorpje Worgl in 1932-33. De kosten voor de valuta van 1% per maand lijken hoog, maar door het inbouwen van een deadline(betaling van de 1% aan het einde van de maand door de bezitter van de valuta op dat moment) en de hoge omloopsnelheid zeker interresant. Het lijkt een succesvol experiment wat helaas geen vervolg heeft gekregen. Het lijkt me een leuke discussie hoe men een dergelijk systeem in de huidige economie zou kunnen opzetten.

 2. Dat het Wörgl experiment geen vervolg heeft gevonden stemt tot nadenken. Het is één ding als het Westen dat niet gedaan heeft (misschien was het oude rentesysteem een traditioneel bijtertje), maar dat zulke systemen niet overal in andere culturen de kop op heeft gestoken en stormenderhand de wereld veroverd heeft is toch wel een hele sterke aanwijzijng dat er iets niet aan deugd!

  1. Het wonder van Worgl en ook andere succesvolle systemen worden vaak via centrale banken en de centrale overheden de kop ingedrukt omdat ze geen concurrentie willen met het geldsysteem wat onder controle is van de centrale bankiers. En laat dat nou het geldsysteem zijn waar de mensen ook belasting in betalen dus de banken en nationale overheden hebben beide baat bij een monopolie van 1 systeem. Kijk maar eens wat rond. Ik heb namelijk sterk de indruk gekregen dat de systemen juist wel werkten en daarom was er actieve onderdrukking of het simpelweg verbieden ervan nodig.  

 3. Ik ben er ondertussen eveneens van overtuigd dat rente vele nadelen kent (met dank aan Douwe). Toch ben ik ook nog steeds overtuigd van de voordelen (eventueel zelfs noodzaak) ervan; het systeem verwerpen, aanvaarden zonder meer of aanvaarden mits enkele aanpassingen is (voor mij althans) een persoonlijke keuze, niettegenstaande de structurele problemen van het systeem die hier worden aangekaart.

  1. Tom de pdf Arm door Geld is zeer interessant, zij gaan ook uitgebreid in op de voordelen van rente. De belangrijkste die zij noemen is de concentratie van kapitaal zodat je relatief weinig mensen hoeft te overtuigen voor grote investeringen. 

 4. Het probleem is dat het huidige systeem zichzelf aan het inhalen is. Op dezelfde voet doorgaan betekend dat je alles zult moeten reseten om weer een aantal jaren voort te kunnen. Ikzelf ben overtuigd dat het rentesysteem niet meer houdbaar is en dat we terug moeten naar de essentie van geld, als ruilmiddel voor goederen en diensten en niet als middel om meer geld te maken.

 5. Dus de rente zorgt voor de exponentiële groei van geldsysteem? Dat is eigenlijk ook wel logisch. Je betaald immers een bepaald rentepercentage per jaar. Iets wat voor alle leningen geldt.

 6. Maar hoe betaald eigenlijk de 80% de rente voor de 10% die ervan profiteert? Hoe werkt dit mechanisme eigenlijk? En waarom ligt het kantelpunt om te profiteren bij een half miljoen?

  1. Ik heb de video nog een keer bekeken en het wordt helder uitgelegd. Het begrip zero-sum game wordt hier helder uitgelegd. Ook wel logisch dat het zo werkt, want die bovenste 10% hebben veel kapitaal op de bank staan en de meeste obligaties in het bezit. Dus profiteren het meeste van de rente. Terwijl de overige bevolking de schulden heeft daar rente over betaald en ook de meeste belasting betalen. Zelf betalen ze dus maar een klein deel van de rente, wat een geraffineerd systeem is het eigenlijk.

   1. Iedereen betaald een heleboel rente mede ook indirect in belastingen voor rente op de staatsschuld en producten zelf waar de rente een onderdeel van de prijs uitmaakt. En iedereen ontvangt ook een gedeelte rente en zodra je meer rente ontvangt dan betaald dan begin je te profiteren. Ik heb het rentepercentage over de schuld op 5% gezet op de totale schuld van Nederland verdeelt over alle Nederlanders waarmee ik dan op 143.000 Euro kom per persoon. Zo betaald iedereen dus ongeveer 7000 euro rente op jaarbasis. 

    Om dit te compenseren moet je dus jaarlijks ook zoveel rente verdienen. Dat rentepercentage ligt echter vaak wat lager dus ben ik daar van 3% uitgegaan en dan heb je dus als snel 240.000 Euro nodig aan kapitaal voordat je quitte speelt. Verdubbel dit nogmaals en dan zit je dus ongeveer op de half miljoen en dan krijg je opeens 7000 euro winst uit het systeem en begint het voor je te werken. En hoe meer geld je hebt hoe meer dit in je voordeel werkt. Dit zorgt voor de piramidevorming van bezit in ons economische systeem waarbij een top heeeeeeel veel heeft en een hele grote basis heeel weinig. 

    Het zijn vrij ruwe aannames maar het principe is volgens mij heel helder en dan kun je het in ieder geval visueel maken voor mensen.

    Het is idd een heel slim systeem omdat de meeste mensen geen idee hebben hoe het werkt en het is zo ideaal als elite om zo het volk voor je aan het werk te zetten omdat ze afhankelijk zijn van je geld en jij via rente met geld zelf je geld kunt verdienen inplaats van arbeid te leveren.  Margrit Kennedy heeft berekend dat de koningin van Engeland via dit systeem echt bizarre hoeveelheden geld binnensleept en ook de Oranjes profiteren enorm via dit systeem. 

    Er zijn maar heel weinig mensen die het snappen en denken dat omdat ze 2 rente op hun spaargeld krijgen dat rente voor hun positief is en zo kun je dus mensen laten geloven dat rente in hun voordeel werkt terwijl als je het echt snapt het een soort belasting van de armen is waar de rijken flink over verdienen. Rente afschaffen, iets wat veel alternatieve economen zoals ook Kennedy voorstelt is dus in het voordeel van 80% van de mensen.

    Maar goed, het is een systeemmechanisme dus je kunt het ook voor je laten werken door veel te sparen en te beleggen en zo je geld voor je te laten werken. :-) 

    1. Interessant dat je dit ook voor de Nederlandse situatie hebt uitgezocht. Het kantelpunt ligt dus bij 143.000 euro bij 5%. Het is inderdaad een zeer slim systeem. Geen wonder dat religies tegen rente zijn. 
      
      
     Maar nu snap ik overigens ook beter dat rente de motor is van de exponentiële groei. Samengestelde rente, rente op rente, zorgt hiervoor.
      
     Het zou ook nog wel eens interessant zijn om de inflatie erbij te nemen, dan kun je ook nog eens kijken naar de koopkracht. Hoewel? Dan zul je nog wel wat andere zaken erbij nodig zijn denk ik. Meer informatie bedoel ik.
      

 7. @OomT
   
  Rente veroorzaakt infltaie. Waarom? Omdat de krimpende geldcirculatie (door rente) geherinflateerd dient te worden met nieuwe leningen (en weer tegen rente) waardoor de totale schuld alsmaar blijft stijgen en deze kosten op de productie worden afgewenteld.

  1. Mee, eens. Door rente niet als nieuw geld te creëren is het noodzakelijk dat er voortdurend wordt geleend, de schuldenberg dus groter wordt en daarmee ook de geldhoeveelheid. Je hebt dan prijsinflatie als de productie niet evenredig mee stijgt.

 8. Als je zo rondkijkt op internet is de informatie hierover eigenlijk overweldigend. Hoe kan het dan toch dat er hier geen kamervragen over gesteld worden? Of is dat al eens gebeurd?
  Het kan toch niet zo zijn dat alle verse kamerleden al meteen in de zak van de bankiers zitten! 

  1. Voornamelijk onwetendheid en waar nodig ook een beetje corruptie als je het mij vraagt. 

   Kijk maar eens waar voormalig fractievoorzitters als Balkenende, Bos en Zalm tegenwoordig werken en wat ze daar verdienen. Maar goed, de onwetendheid is denk ik een belangrijkere factor want als alle 150 kamerleden dit zouden weten en ook begrijpen dan is corruptie eigenlijk niet meer mogelijk. Dus voel je vrij om dit soort informatie vooral ook door te sturen aan vrienden, kennissen, vijanden, lokale en landelijke politici. :-)

   Of als je echt lol wilt hebben bekijk de documentaire The Money Masters eens. :-)
    

Laat een reactie achter