3 praktische oplossingen voor meer economische veerkracht

Op politici hoeven we niet te rekenen, zo wijzen de gebeurtenissen einde 2011 uit. Na de machtsovername door bankiers in Italië en Griekenland blijkt dat democratie weinig voorstelt. Drie strategieën om zelf onafhankelijker te worden van politici en banksters.

Griekenland: staatsgreep door de banken in plaats van democratisch referendum
Na het artikel over hoe eerlijk onze economie eigenlijk is, hebben we de afgelopen weken met zijn allen mogen meemaken hoe het inderdaad de financiële elite is die de politiek in Europa en op landsniveau onder controle heeft. Het zijn niet de overheden die de bankensector aanpakken, inplaats daarvan is het de bankensector die nationale overheden in Europa overneemt. Een Grieks referendum waarin het volk zelf de toekomst van het land mocht bepalen, werd effectief de kop ingedrukt. En de democratisch gekozen leider die dit voorstelde werd snel afgevoerd. Het land waar de democratie notabene werd uitgevonden had opeens zonder enige verkiezingen een nieuwe premier, Papadimos.  Deze ongekozen nieuwe premier werkte totaal niet verrassend eerder bij de ECB, oftewel het kloppende hart van het controlemechanisme hoe een kleine elite de hele Europese bevolking voor het karretje heeft gespannen. Een mooi stukje powerplay 1-0 voor de 1%.

Een pittig moreel dilemma waar ook telkens meer Nederlanders tegenaan lopen.

Italië: Goldman Sachs-kolonie geworden
Maar daar bleef het niet bij. Een week later, nadat Berlusconi publiekelijk opmerkte dat de Italiaanse burgers het minder hadden gekregen na de invoering van de Euro, was de man ook binnen een week uit de macht ontzet. Waar het volk Berlusconi al enkele decennia zonder succes probeert te lozen lukt het de private bankenwereld binnen een week. Ook hier geen verkiezingen. Hier werd Mario Monti, o.a. voorzitter van de Trilateral Commisie tot premier benoemd en die kondigt inmiddels vrolijk aan dat hij natuurlijk geen andere volksvertegenwoordigers onder zich wil hebben werken maar liever zelf zijn oude vriendjes en vriendinnetjes uitnodigt om zo gezamenlijk ook de hele politiek van Italië over te nemen. 2-0 voor de 1%.

Main stream media medeplichtig aan staatsgrepen
Ondertussen vertellen de journaals van de main stream media ons via de “economische experts” die ze interviewen dat deze “stoffige technocraten” benoemd zijn omdat je met zo een crisis in Europa natuurlijk niet de regels van de grondwetten van de landen blijft volgen… Als het erop aan komt laten we dus twee landen overnemen door de financiële elite en schorten we alle rechten van de bevolkingen van die landen maar even op. We staan erbij en kijken ernaar, en het journaal verteld ons dat dit eigenlijk beter is zo. In Afrika noemen we zoiets een dubbele staatsgreep, maar onze media legt het ons nog een keertje uit dat dit echt het beste voor ons is. 3-0 voor de 1%.

‘Democratische’ Europese en Nederlandse politici juichen staatsgreep door de banken toe
Buiten Nigel Farage en Paul Murphy lijkt de rest van de Europese politici dit allemaal prima te vinden. Net als onze eigen top in Den Haag overigens die vrolijk om het hardste meeriepen dat een referendum voor het Griekse volk om over de toekomst van hun eigen land te beslissen toch echt zeer onwenselijk was… 4-0 voor de 1%. Het lijkt er bijna op dat de financiele elite en de politiek in hetzelfde team zitten. Ik denk dat het duidelijk is hoe deze wedstrijd af gaat lopen, en ik denk dat ik niet langer zin heb om aan dit spel mee te doen.

De main stream media legt het nogmaals duidelijk uit, protesten in Libië worden gehouden door nobele vrijheidsstrijders, protesten in Nederland door werkloze stinkende hippies zonder doelen. Goed onthouden en niet teveel zelf nadenken.

“Democratie” en “vrije pers”
Het gevoel wat ik hierbij krijg komt denk ik nog het dichtst bij het moment dat ik erachter kwam dat Sinterklaas niet bestond. Het idee was leuk en sympathiek maar helaas, de beste man bestaat niet. Ik denk dat telkens meer mensen ook in Nederland er nu achter komen dat het succesverhaal van de euro, een democratie in Europa en een goede objectieve onafhankelijke journalistiek in Nederland net zo waar bleken te zijn. Jammer maar helaasch.

Zo worden we onafhankelijker van de elite
Maar goed, in het probleem zit de oplossing zegt men wel eens. Het probleem is nu duidelijk en dat is voornamelijk dat een kleine elite op een plek ver weg voor de gemiddelde inwoner van Europa een enorme invloed heeft op het geldsysteem en ook de politiek volledig onder controle lijkt te hebben. Maar als we nog eens goed kijken naar de voortbestaanfunctie van geld dan is geld niets meer dan het organisatiemodel waar wij diensten en goederen met elkaar mee uitruilen. Is het werkelijk nodig dat we ons daarvan volledig afhankelijk maken van de Euro en de mensen die dit systeem controleren? Nee, dat is het niet. De oplossing is ergens heel simpel, we moeten onze goederen en diensten via andere manieren met elkaar gaan uitruilen, en het slimst is dit om het zo te doen dat bankiers en politici er helemaal geen invloed meer op kunnen uitoefenen. Dit heeft direct een groot financieel voordeel omdat je zo geen belasting en rentekosten hoeft te betalen over je transacties en je dus al snel een korting van minimaal 19% op alles hebt wat je via dit soort systemen met elkaar uitwisselt.  Er zijn gelukkig al een aantal mogelijkheden om het onderling uitruilen van diensten en goederen te doen, met slim gebruik van het internet.

Drie strategieën om onafhankelijker te worden
Hieronder een drietal strategieën waar mensen direct mee aan de slag kunnen.  Het lost het probleem van de Euro zeker niet op maar  je krijgt wel meer economische veerkracht door aan dit soort complementaire alternatieve systemen mee te doen. En alle veerkracht is met een imploderende Euro mooi meegenomen.

1) Letshec.nl
Denkt u wel eens dat het anders kan. Onze maatschappij gebaseerd op het individu, op groei en op geld. Lang niet iedereen krijgt voldoening uit het dagelijks leven. Doe jij datgene waar je hart ligt? Let’s HEC daagt je uit. Let’s HEC is een website, waarbij mensen met elkaar kunnen ruilhandelen. Mensen met gelijke interesses kunnen elkaar ontmoeten en samen werken. Het systeem is gebaseerd op het ruilen van tijd.
http://www.letshec.nl/

Het uitruilen van waardevolle goederen en diensten tussen mensen is de echte economie, er zijn genoeg alternatieven naast geld om deze uitruilen mogelijk te maken.

2) Spullen delen
Bespaar geld, spaar de aarde, help buren en vrienden door slimmer met je spullen om te gaan. We hebben allemaal wel spullen op zolder, in de garage of in een boekenkast liggen die we niet zo vaak gebruiken. Vaak hebben we ook dezelfde spullen.
Dat kan veel slimmer! Via spullendelen.nl kun je spullen lenen en uitlenen aan je buren, vrienden, collega’s en bijvoorbeeld je sportclub. Word daarom lid en voeg de spullen toe die je uit wilt lenen. Bepaal zelf wie je spullen mogen lenen en begin met delen! http://www.spullendelen.nl/

3) LETS (Local Exchange Trading System)

LETS is een sociaal, milieuvriendelijk, goedkoop en vooral ontzettend leuk systeem waarin je met andere mensen handelt, niet voor geld, maar voor alternatieve valuta. Je kunt hierbij je eigen regels over rente etc. bepalen met de groep Er zijn in Nederland al minstens 25 van dit soort lokale ruilkringen actief. Kijk voor een LETSkring bij jou in de buurt op de site.
http://www.letscontact.nl/

Dit zijn drie praktische voorbeelden waar iedereen die wil, nu direct mee aan de slag kan. Net als met de desillusie van Sinterklaas is het in dit geval wellicht verstandig om niet te lang boos, gefrusteerd en verdrietig te blijven ook al geloven we dat dit nog zo terecht is. Accepteer hoe het momenteel is en ga zelf deelnemen, mee-experimenten en meebouwen aan de oplossingen.
Voor meer mogelijkheden van oplossingen zie ook de eerdere delen over de toekomst van onze economie. (deel 12 en 3)

Meer informatie:
Op 11 December had Brandpunt ook een aflevering over deze zaken onder de titel: Het geheime bankgenootschap.

(Dit stuk mag vrij door iedereen overgenomen worden op websites, blogs, of om door te sturen aan familie, vrienden, collega`s, kennissen en anderen. Graag zelfs hoe meer mensen dit weten hoe beter. Zet wel even de bron erbij zodat mensen hieronder mee kunnen doen in de discussie als ze dat willen.)

8 gedachten over “3 praktische oplossingen voor meer economische veerkracht”

  1. spullen delen is een fantastisch idee, ware het niet dat men op veel plaatsen nogal achterdochtig is: ‘en mijn spullen niet of kapot terug krijgen zeker? nee, dank je’
    hopelijk worden de mensen door deze crisis wat opener en bereidwillig :)

    1. Het is een beetje als met liften, mensen die niet goed van vertrouwen zijn missen alle plezier. :-) Zo een instelling zegt meestal meer wat over de mensen zelf. Hoe was het ook alweer. Zoals de waard is vertrouwd hij zijn gasten. Ik heb er inmiddels al flink wat boeken via kunnen lenen en binnenkort ook druk beginnen met frambozen en andere fruit en notenstruiken uitruilen.

      Ik hoop graag met je mee in ieder geval dat de crisis tot meer openheid etc. zal leiden!

  2. Dat de politiek niets heeft te vertellen in de financiele wereld is bekend, en dat de bankiers ongerust worden over de wereldwijde protesten, die niet meer te keren zijn, is ook een feit. De oplossing om dit addergebroed echter het zwijgen op te leggen is toch echt de macht aan het volk geven en de verantwoordelijke personen voor de crisis naar siberie te transporteren.Het uitruilen/omruilen van goederen is een utopie, wel goed idee trouwens, we zijn in de bizarre prestatie/consumptie samenleving terecht gekomen waarin we alleen maar meer en meer worden opgejaagd door werkgevers/ politiek, dat een weg terug moeilijk wordt.

  3. Ik heb de oplossing! EUREKA!
    We moeten gewoon alle leden van het Huis van Rothschild en aanverwanten oppakken en veroordelen voor misdaden tegen de menselijkheid. Dan ook nog de “Plukze” wetgeving op hen toepassen, om alle criminele/illegale winsten terug te halen.
    Tja dit zal moeilijk gaan natuurlijk bij zulk machtige lieden als de Rothschilds en CO.. Toch lees de financiele geschiedenis van de afgelopen 300 jaar en he weet dat het nodig is.

    ps: Een goede documentaire over de werking van ons financiele systeem is “the money makers” uit 1996.
    Hij duurt wel 3 en een half uur dus ff voor gaan zitten.

  4. @ Bastiaan en Tim

    Ik ben het er helemaal mee eens, in mijn ogen zou het recht op geldcreatie terug moeten naar overheden. Dit moet dus worden afgepakt van private bankiers en de ECB zou opgedoekt moeten worden en alle landelijke centrale banken zouden ook echt in handen van de overheden moeten komen met democratische controle. Wat mij betrefd jagen we in Europa alle Goldman Sachs bankiers en Rothshields, die nu Europa aan het overnemen zijn de zee in. Maar daarbij is het ook heel belangrijk dat we alvast wat veerkracht inbouwen om al te grote ellende enigszins te beperken. :-) Het banksysteem is nu een belangrijk netwerk van transacties en dat moet wel behouden blijven om Europawijde chaos te voorkomen denk ik.

  5. Hoi Douwe, fijn inzichtelijk stuk en ook leuk dat de lezer metéén aan het werk kan!!

    Wat ik mis, is de onderstreping dat je, als je gaat deelnemen aan een ruilsysteem, je waarden (goederen/diensten) onttrekt aan de euro/dollar e.a. rentedragende valutakringloop. Des te meer je via dit systeem doet én des te meer mensen mee gaan doen, des te breder het aanbod wordt en des te onafhankelijker deze kring van mensen wordt van het oude systeem: langzaam kun je álles via dit systeem “kopen”. Dat geeft wéér groei van diezelfde kring. En dat neemt wéér meer waarden af van het gangbare geldsysteem. Als dat oude geldsysteem dan dezelfde hoeveelheid geld houdt, met een dalende hoeveelheid waarde aan de andere kant, dan devalueert het oude geld!! Als het geld devalueert, devalueert de macht mee. En dát is nou nét waar we op uit waren, toch??

    Juist dit systeem van ruilen met niet rentedragende valuta is een goede manier om rustig geheel over te gaan van het oude rentedragende systeem, naar het eerlijke rentevrije systeem.

    Vanwege het belang van groter worden en als algemeen geaccepteerd systeem voor ruilen van van alles te dienen, ben ik vóór ruilen met een rekeneenheid en niet voor ruilen “om niet”. Ik zit bijv. niet te wachten op 40 broden als ik een les heb gegeven. Dan is een rekeneenheid hebben gewoon handiger en veelzijdiger inzetbaar.

    Maar natuurlijk blijft samen dingen doen voor elkaar soms leuker om dat met gesloten beurs te doen. Net als de gouden randjes aan de wolken: die moeten óók gratis blijven!!

Laat een reactie achter