Terence McKenna over DMT en andere Psychedelica

Terence McKenna is ondermeer auteur van het boek: Food of the Gods: The Search for the Original Tree of Knowledge A Radical History of Plants, Drugs, and Human Evolution.

McKenna bestudeerde zo’n 25 jaar de bestaansbasis van sjamanisme en de middelen die gebruikt worden voor spirituele transformatie. McKenna was een innovatief theoreticus en een boeiend spreker. Hij was een krachtige stem van de psychedelische beweging en van de opkomende maatschappelijke beweging die hij de “archaic revival” noemde.

Hieronder een interessante lezing van hem over de ervaringen die hij heeft met onder meer het gebruik van DMT om kennis over zichzelf, anderen en het universum te verzamelen. Is contact met hogere intelligente wezens wellicht mogelijk via dit soort middelen? Hoe dan ook het is een man met vele interessante theorieën in deze materie.

 

Wat denken mensen hier ervan. Heeft McKenna wellicht interessante paden gevonden om te kunnen communiceren met intelligentere entiteiten en kunnen we via die manier de menselijke evolutie versnellen?

Aanverwante informatie en artikelen:
-) Dit is een Trip – informatie over wat je op een trip kunt verwachten
-) Uitjebol – De Nederlandse Drugsbijbel
-) Website Terence McKenna
-) Langere films op youtube met McKenna
-) DMT The Spirit Molecule: online PDF en de film
-) Transpersoonlijke psychologie
-) Ayahuasca, slingerplant van de ziel
-) Lucide dromen, een korte handleiding
-) Het Tibetaanse boek van de doden
-) ditiseentrip.wordpress.com
-) Stichting Open – Stichting OPEN is een interdisciplinair initiatief dat onderzoek naar alle facetten van de psychedelische ervaring wil stimuleren.

17 gedachten over “Terence McKenna over DMT en andere Psychedelica”

 1. Ik denk dat de meeste mensen het onzin zullen vinden temeer ook dat de meesten deze middelen nooit gebruikt hebben en dus niet weet waarover men praat.  “Drugs are bad, ok?”, is toch nog de meest gehoorde stelling omternd dit onderwerp.
  Maar rook maar eens geconcentreerde oure salvia uit een pijpje, je weet niet wat je meemaakt.  Ik athans was in ‘andere’ niet voorstelbare dimensies.

  Velen hebben moeite zich andere dimensies voor te stellen dan de bekende lengte breedte diepte en tijd. Ook ik, maar toen ik die salvia rookte snapte ik het.

  1. Ik was er in het begin zelf ook wel sceptigsch over maar goed toen dacht ik ook misschien is het verstandig er niet over te oordelen zolang ik er zelf geen ervaringen mee heb. Ik heb daarnaast een aantal vrienden die actieve psychonauten zijn en hier zeer verantwoordelijk en respectvol mee omgingen en zij hadden en hebben zeer interessante verhalen hierover. 

   Daarnaast heb je natuurlijk Bill Hicks, briljant comedian die ook zegt dat mensen vooral ook in zichzelf kunnen reizen en zo kennis kunnen ontwikkelen. McKenna is daarbij echt een pionier die uit eigen ervaring spreekt. Op http://www.youtube.com/watch?v=09354zHyLRg ook een zeer interessant verhaal van hem. 

  2. Verslagje van mijn salvia ervaring, voor de veiligheid waren er twee “nuchtere” vrienden bij voor toezicht.

   – Hoe ik het ervaarde: Ik zat op een bank die tegen een solide muur stond.   Ik stak de pijp aan en nam een grote lange haal. Terwijl ik dat deed werd de pijp langer de kamer werd lang gerekter en ik viel langzaam achterover. Maar tot mijn schrik hield de bank leuning mij niet tegen en ook de muur niet. Ik viel zo achterover door de muur in een andere dimensie. Wat ik hier allemaal meemaakte is een beetje lastig te omschrijven behalve dat ik gevechten had met “kosmische letters” die niet konden bestaan in mijn paradigma. Ik raakte een beetje in paniek omdat ik het niet kon bevatten. Gelukkig hoorde ik in de verte de verlossende woorden die me weer terug konden brengen na de realiteit………. En daar was ik weer terug op aarde op m’n knieen voor de bank waar ik zojuist op gezeten had…..

   – Hoe mijn vrienden het ervaarden:  Ze zagen mij een lange hijs nemen van de pijp, vervolgens begon ik beetje te raaskallen en kroop ik op handen en knieen van de bank af, rondkruipend riep ik: “dit kan helemaal niet, neee, Dit kan niet!” , Totdat op een gegeven moment veranderde in: “ja , dat is het woord dat is woord”.
   En toen was ik weer aanspreekbaar.
   Alles bij elkaar duurde de hallucinatie ongeveer 2 minuten. Daarna was ik weer helemaal nuchter.

 2. Een grote reden waarom veel drugs verboden zijn : Het werkt over het algemeen als bewustzijn veruimend ! Entheogene drugs zoals salvia,mescaline zijn echte “ëye-openers”. De spanjaarden brachten de bijbel naar zuid-amerika : hier hebben wij God ! Wat moeten ze daar gelachen hebben, kauwend op peyote, ayahuasca thee drinkend……..Helaas is alcohol de meest gebruikte (hard)drug op de wereld. Alleen werkt alcohol bewustzijn vernauwend………..Daarom staan veel mensen er niet voor open. Lekkuhr zuipeh !!! (Blij dat ik ooit ontwaakt ben…)

  1. Ja je gaat je bijna afvragen waarom middelen die in oude/andere culturen als heilig werden gezien omdat het ze in staat stelde contact te leggen met de goden/natuurgeesten etc. hier in het Westen verboden zijn gemaakt. 

   Misschien dat de kerk geen competitie wilde en als mensen zelf in staat zijn contact met deze entiteiten te leggen terwijl je hele kerk als machtsmodel heeft dat mensen daarvoor afhankelijk zijn van jou en je organisatie tegen flinke betaling… Dan kan ik me er iets bij voorstellen. 

   Een monopolie moet je uiteindelijk toch altijd met geweld, “regels en wetten” en angst afdwingen. En dat dat blijkbaar goed werkt zien we ook vandaag de dag nog in Nederland. Uiteraard altijd onder het mom van bescherming. Geef burgers vooral geen eigen verantwoordelijkheid… 

   Maar goed ik mag toch hopen dat we inmiddels een beetje verder zijn gekomen in de wereld. Het rare is dat de macht van de kerk sterk is teruggelopen maar op dit front overheden blijkbaar nog zeer verkrampt zijn. 

   Wat dat betrefd heb ik zeer veel respect voor de visionairs en pioniers die in dit veld actief zijn. Zoals bijv.:

   Stichting Open - Stichting OPEN is een interdisciplinair initiatief dat onderzoek naar alle facetten van de psychedelische ervaring wil stimuleren.

 3. De werkelijkheid zoals we die dagelijks ervaren is voor velen frustrerend en deprimerend.
  Vandaar de behoefte om daaraan te ontsnappen via drugs (waaronder alcohol).
  Een alternatief zou zijn om een samenleving op te bouwen waarin mensen wel vreugdevol kunnen functioneren en dat escapisme niet nodig hebben.
  Maar daartoe is de homo sapiens kennelijk niet in staat. We kunnen het niet laten om elkaar te vermoorden, misdaden te plegen en elkaar uit te buiten. We scheppen een werkelijkheid waarin de leuze ‘make war, not love’ centraal staat. Vervolgens willen we aan die werkelijkheid ontsnappen door het tot ons nemen van drugs.
  Dat is helaas de staat van de mensheid anno nu.
   

  1. @Roeland,
   Ik merk in uw reactie dat u geen flauw idee hebt waar u over praat. Het artikel ging over hallucinerende middelen niet over drugs in het algemeen.
   Dat u alcohol over 1 kam scheert met middelen als paddo’s en salvia zegt mij genoeg. Alcohol is een bewustzijnd vernauwend middel en erg verslavend. Dit in tegenstelling tot de hallucinerende middelen waar het hier over gaat.

  2. Hallucinerende middelen zoals DMT waar Terrence McKenna het over heeft verruimen juist je belevingswereld enorm, je hebt toegang tot hele andere gebieden van ervaring die zonder deze middelen niet toegankelijke zijn als ik het goed begrijp. Dat heeft eerder met ontdekkingsreizen dan met Espapisme te maken. 

   Daarbij zie je dat in het verleden en nu dit soort mensen als Sjamanen en Medicijnmannen vaak een zeer respectabele en unieke positie innamen in een maatschappij.
    

 4. DMT wat een prachtig goedje, en ik kan er over mee praten dat het niet verslavend is.. maar ow wat geestverruimend.
  Ik heb het 2 jaar geleden een 3x gebruikt in 3 maanden, en wat een persoonlijke inzichten komen daarbij vrij. Voor mij heeft het totale zelf acceptatie gebracht. en dat is werkelijk heel wat! 

 5. De UFO ervaring van Terence  McKenna onder invloed van Paddo,s is goed  te verklaren met het fenomeen elementalen.  Natuurwezens zoals feeën en elfen.  Deze natuurgeesten gebruiken onze creatieve energie om een fysieke vorm aan te nemen. Dit kan een vogel, een vliegtuig of een UFO zijn.
  Ik heb hier zelf ook ervaring mee gehad.
  Close encounters
  Iedereen die bekent is met boek True hallucinations van Terence McKenna zal zich zeker nog wel de episode herinneren in het boek waar Terence een close encounter heeft onder de invloed van De paddestoel. Het is jammer dat Terence hier geen getuige heeft. Aan de andere kant is het misschien juist daarom dat Terence deze waarneming van zo dichtbij heeft mogen ervaren. Uit eigen ervaring weet ik dat zo,n close encounter geen hallucinatie is. Het is mij ook overkomen, niet met een ruimteschip, maar met vreemde wezens op de Noordzee. En ik had een getuige! Dit alles gebeurde op de Ferryboot van Harwich naar de Hoek v Holland. Eigenlijk had ik meerdere getuigen, de waarneming werd ook gedaan door de 1ste stuurman en andere personeelsleden van de boot die op de brug stonden. Ik had die middag voor het vertrek nog paddenstoelen geplukt in Regents Park . De allerbeste zijn de paddenstoelen waarvan de kappen enigszins gedroogd zijn in de zon. Nu, dit was zo,n batch. Door God daar geplaatst om mij te laten zien dat alles mooi is! Ik kon dan ook niet wachten met ze op te eten. Ik heb dit s,avonds op de boot al gelijk gedaan. Dit leidde tot een van de vreemdste gebeurtenissen die ik ooit met DE Paddenstoel heb gehad. De eerste was buiten op het dek. Nu moet je je beseffen dat dit in de nacht was ergens midden op de Noordzee. Op een paar honderd meter afstand zag ik een boot. Het leek op een gondel zoals je die in Venetië ziet Op zich al een zeer vreemde zaak, inde nacht midden op een vaarroute waar zeer grote schepen varen., een gondel! Nog gekker was dat er vanaf de boot lichtgevende ballen, het water op werden geduwd!
  Ik ben daarna snel een collega gaan zoeken om van dit vreemde schouwspel te getuigen. Hij zag wat ik zag, maar dacht dat dit vreemd schouwspel waar hij van getuige was , wel veroorzaakt zou zijn door een paar pilsjes te veel. Later, weer veilig achter de ramen van de boot concentreerde ik mij op een lichtpuntje in de verte. Uit ervaring wist ik dat ik hierdoor het lichtpuntje dichter bij kon halen. En dit gebeurde dan ook. Het lichtpuntje werd een speedbootje die recht op de ferry afgevaren kwam! Met een rotsnelheid! Op een gegeven ogenblik hadden ze dit waarschijnlijk ook door op de brug en schenen een van hun grote zoeklichten op dit bootje, wat daarna in het niets verdween. Ik kan me de conversatie op de brug goed voorstellen: What the fuck was that!
  Zeelui weten dat op midden op de zee, net zoals ergens in een donker bos rare dingen kunnen gebeuren. De zeemeerminnen zijn hier een goed voorbeeld van. Ik weet bijna zeker dat het hier gaat over elementals, die door gebruik te maken van mijn (Paddenstoelen) energie in staat waren tot fysieke manifestatie te komen.
  Dit was waarschijnlijk ook de verklaring voor Terence zijn ervaring. Geen buitenaardse wezens maar elementalen die ongelofelijk goed zijn in shape shifting. Soms zijn het vogels, soms vliegtuigen en soms ruimteschepen. Vele jaren later, na deze ervaring las ik een boek dat een opsomming gaf van al deze vreemde natuurwezen, ook wel feeën genaamd.
  Faery Folk by Edain MCCoy Geloof het of niet hier kwam ik een beschrijving tegen van deze vreemde lichtgevende ballen in het water plaatsende natuurwezens.
  Deze vreemde natuurwezens heb ik met De Paddenstoel nog vele malen kunnen ervaren. Soms vraag ik mij af of het niet de “artificial elementals”zijn die altijd bij mij in de buurt zijn. artificial elementals zijn natuurwezens door ons zelf gecreëerd of door iemand anders en aan ons gekoppeld. Ik noem ze The Allies. Bij mij is het is een groep van 5. Deze zijn ooit eens beschreven door mijn ex die gevoelig is voor dit soort dingen, zonder dat ze daar paddenstoelen voor moet eten. Ik kan me hier nog maar een paar van herinneren.
  The Cat, de meest durvende van de groep, altijd aan het proberen mij tot het uiterste te drijven.
  The Cat had iets te maken met allerlei manieren van reizen inclusief het reizen per ufo.
  Dan was er de “Warrior”, een oosters uitziend figuur in strijd uniform. Zijn tenue doet me denken aan een Chinese strijders van duizend jaar geleden. Er was ook een vrouw, waarvan ik me niet veel meer van herinner. Ook niet van de andere 2 van de groep. Ik heb het idee dat het nemen van paddenstoelen door mij hun weer energie geeft. Ze zullen blijven bestaan totdat hun doel, waar ze voor geschapen zijn is voltooid. Ik heb zelf geen flauw idee wat dat is. Wel weet ik dat ze mij kunnen helpen met hun magische krachten. Ik ben hier eigenlijk nooit verder gegaan omdat ze me bang maken, vooral The Cat, die wat mij betreft altijd te ver gaat. Dit doet mij denken aan een voorval in een klein dorpje in de buurt van Aylsbury Engeland, waar ik toen woonde samen met mijn vrouw en mijn zoon van een jaar. Het was daar altijd ongelooflijk stil , in dat dorp. Ik denk niet dat er daar meer dan 100 mensen woonden. Deze nacht had ik weer eens paddenstoelen gegeten. Ik weet als ik onder de invloed van paddenstoelen naar boven kijk er weer van alles gaat gebeuren. Zo ook deze nacht. Wat is eerst een lichtstip aan de hemel, werd een vliegtuigje. Het formaat van een sportvliegtuig. Niet lang daarna vlogen er tientallen! Dit is op zich al een vreemde zaak. Het is bij uitzondering dat er s,nachts gevlogen wordt met sportvliegtuigen. De meeste amateur vliegers zijn beperkt tot daglicht vluchten. En dan zullen ze zeker niet allemaal zo dicht bij elkaar vliegen. Nog vreemder was dat niet lang daarna deze vliegtuigen om ons huis heen probeerden te landen! Dit ging mij net iets te ver, en ik begon een beetje bang te worden. Het is de angst van het onbekende. Ik maakte mijn vrouw wakker, die zelf ook bang werd van al die vliegtuigjes om ons huis heen. We hebben toen alle ramen en deuren op slot gedaan en ook de gordijnen dicht. Stel je eens voor dat jij een vreemd wezen uit zo,n vliegtuig ziet komen, dat op je huis afkomt! Gelukkig werd het daarna weer stil.

  1. Ik heb inmiddels wat meer van McKenna bekeken en volgens mij noemt hij deze wezens ook wel de Machine Elves. Op http://www.realitysandwich.com/machine_elves_101 kan ik er het volgende over vinden. 

   The Elves

   “There are forces friendly to our struggle to birth ourselves as an intelligent species.” (15) The elf component is the spice in the Terence McKenna flavor.

   It is the supernatural entities encountered during his tryptamine experiences that compose the language of McKenna’s Archaic pulpit. “In the phenomenon of Stropharia cubensis, we are confronted with an intelligent and seemingly alien life-form.” (16) McKenna recounts time and time again the analogous experiences with these entities, what he calls “self-transforming machine elves” which one can make contact with in the psychedelic universe. “Right here and now, one quanta away, there is raging a universe of active intelligence that is transhuman, hyperdimensional, and extremely alien.” (17) What this suggests is that the psilocybin experience opens the pathways to a sort of parallel dimension, where one can speak and interact with otherworldly beings. The intrigue of this lies in its repeatability of these alien forms and the nature of their interactions: “This spectacle of more than Oriental splendor is the characteristic, even unvarying, manner in which this experience presents itself.” (18)

   In fact, these elfin beings are a construct of a greater picture. Terence makes it clear the “speaking entity” of the tryptamine realm is an interior manifestation of the Logos, the ultimate source of all knowledge. The machine elves act as a sort of ambassadorship for the Logos, the collective unconscious, Oversoul, or Gaian Mind. It is from this place that Terence received the knowledge of his time wave theory: “Shamans and mystics and psychedelic travelers may be getting a very noisy, low-grade signal about a future event that is somehow built into the structure of space and time.” (19)

   Again, the shamanic model makes itself evident. In indigenous societies, the shaman receives all of his/her knowledge from the same type of beings through entheogenic plants; it is integral to the success of their curing methods. “The shaman is able to act as an intermediary between the society and the supernatural, or to put it in Jungian terms, he is an intermediary to the collective unconscious.” (20) 

Laat een reactie achter