Transpersoonlijke psychologie

Hieronder een interessante voordracht van Stanislav Grof over andere staten van het menselijke bewustzijn, opgewekt door bijv. psychedelische drugs, bijna-dood-ervaringen, sjamanistische rituelen etc. Een belangrijk werk van hem, Psychology of the Future (2000), is vertaald naar het Nederlands en is online te lezen op De Nieuwe Psychologie. Hieronder een lezing van hem uit 2009 over deze interessante materie.

Lecture by Stanislav Grof on the “Psychology of the Future” (2009).

Stan Grof, M.D., Ph.D. is a psychiatrist with more than fifty years experience researching the healing and transformative potential of non-ordinary states of consciousness. His groundbreaking theories influenced the integration of Western science with his brilliant mapping of the transpersonal dimension.

He is one of the founders and chief theoreticians of Transpersonal Psychology and received an Honorary Award for major contributions to and development of the field of Transpersonal Psychology from the Association for Transpersonal Psychology in 1993.


Wat vinden mensen hier van deze transpersoonlijke psychologie? En zijn er bezoekers hier die ervaringen hebben met dit soort andere staten van bewustzijn?

Aanverwante artikelen:
-) Ayahuasca, slingerplant van de ziel
-) Lucide dromen, een korte handleiding
-) Het Tibetaanse boek van de doden
-) www.stanislavgrof.com
-) ditiseentrip.wordpress.com
-) Lees het online boek: De Nieuwe Psychologie

8 gedachten over “Transpersoonlijke psychologie”

 1. Ik heb vanaf mijn 17e regelmatig geëxperimenteerd met psychedelica. Eerst een aantal keer LSD (in 1992 had je nog geen smartshops waar je paddo’s kon kopen) en vanaf 1999 ook paddenstoelen. In 2006 nam ik voor het eerst een hoge dosis paddo’s (5 gram gedroogd) en experimenteerde in de daarop volgende jaren met zelfgemaakte ayahuasca, MDMA, Iboga en vliegenzwam, telkens thuis, meestal met de lichten uit en instrumentale muziek op de achtergrond. Door al deze ervaringen, en wat ik al had gelezen over o.a. Carl Jung, kon ik me erg goed vinden in de ideeën van Stanislav Grof.

  *****

  Hier staan ook nog wat interessante artikelen van Stan Grof:

  http://www.woerdengezond.nl/

  *****

  En een nog veel uitgebreider overzicht vind je hier:

  http://psychonautdocs.com/
   
   

 2. Tja, psychologie leent zich prima voor vage pseudo-wetenschappelijke theorieën. Wat dat betreft is het minstens even kwalijk als homeopathie en aanverwante nonsense in de reguliere medicijnkunde, met als verschil dat er hier gerommeld wordt met de geestelijke gesteldheid. Wie weet wat voor effecten dat kan hebben..

  Zolang de juiste experimentele trajecten niet gevolgd worden raad ik iedereen af hier gebruik van te maken. Niemand weet of het werkt, maar het heeft de schijn ernstig tegen. ‘Extraordinary claims require extraordinary evidence’, zeker in dit geval.

  1. Dit is wat te kort door de bocht in mijn opinie wat je zegt Lukas.

   Wetenschappers kunnen er namelijk ook een handje van hebben hun gebied te beperken tot wat hun instrumenten op dat moment kunnen meten en het alleen te hebben over wat op dat moment geaccepteerd is binnen het veld om wel en niet over te spreken. En andere verschijnselen die systematisch aanwezig zijn worden dan maar even als pseudowetenschap afgeschreven omdat ze zelf geen idee hebben hoe ze hier mee om moeten gaan. 

   Daarbij is deze man niet een of ander persoon die wat roept en wat leuks bedacht heeft. Deze man is zelf een vooraanstaande wetenschapper en wordt inmiddels ook zeer serieus genomen door zijn vakgebied. Verdiep je bijvoorbeeld eens in het wetenschappelijke onderzoek wat hier naar gedaan is gewoon netjes volgens de wetenschappelijke methode en gepubliceerd in de officiele wetenschappelijke tijdschriften. Op http://psychonautdocs.com/ kun je een enorme hoeveelheid wetenschappelijke artikelen in deze materie vinden.

   Daarnaast is in Nederland Stichting Open opgezet juist om solide wetenschappelijke onderzoek in dit veld te stimuleren. Op  http://www.stichtingopen.nl/nl/home meer over deze groep Nederlandse wetenschappers. Hun open videotheek vol met voordrachten van wetenschappers in dit veld is ook zeer de moeite waard. http://www.stichtingopen.nl/nl/psychedelica/videotheek/open-videos/

   Dus dit zo even afserveren als net zo kwalijk als homeopathie vind ik argumentair niet zuiver en ook vanuit wetenschappelijk standpunt zou je zo wel eens een bijzonder interessant gebied waar nog veel te ontdekken is op slot kunnen gooien zonder het eerst daadwerkelijk te onderwerpen aan goede wetenschap.

   1. Ik snap je punt, maar ervaring met de psychoanalyse in de eerste helft van de 20e eeuw hebben mij erg sceptisch gemaakt. Veel grote theorieën, verhulde vermoedens en vooral veel onzin.

    Ook die papers die jij mij aanraadde geven mij weinig goede hoop. “A Review of Transpersonal Theory and Its Application to the Practice of Psychotherapy” van M.Kasprow et al. geeft een beeld van transpersoonlijke psychologie dat grotendeels overeenkomt met de non-sense die psychoanalysten vroeger rondstrooiden: weinig bewijs, veel aannames.

    Vervolgens gaf “Holotropic Breathwork: The Potential Role of a Prolonged, Voluntary Hyperventilation Procedure as an Adjunct to Psychotherapy” van J.Rhinewine et al. nogmaals het idee dat er weinig echte wetenschap bedreven wordt: hij zegt dat er slechts drie onderzoeken gedaan zijn die voldoen aan de minimumeisen voor onderzoek. Maar zelfs deze onderzoeken zijn niet eens dubbelblind. Hoe kan je nu onderzoek doen naar de werking van een therapie wanneer je geen dubbelblindstudie doet? Je weet toch al bij voorbaat dat dat niet gaat werken?

    Daarnaast is het niet aan mij om open te staan voor grenswetenschappen: zij moeten zich bewijzen door aan de bewijslast te voldoen. Tot die tijd is het onverantwoordelijk om uit goede hoop mee te gaan. Die fout heeft de psychologie/sociologie/psychiatrie al vaker gemaakt, en dat is telkens verkeerd afgelopen.

    Nogmaals: Ik begrijp dat je mij kort door de bocht vindt, maar tot er goed bewijs wordt geleverd zie ik alleen maar redenen om deze therapie links te laten liggen.

 3. Misschien praten we ook wel een beetje langs elkaar heen. Ik heb het vooral over het hele kader van holotropische staten van bewustzijn. Daar komt vooral ook een boel psychedelica bij kijken. En je ziet dat daar wel redelijk wat wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan ondanks dat dat vanaf de jaren 70 subiet door allerlei overheden werd verboden. Veel van dat onderzoek wordt nu weer mondjesmaat toegestaan. 

  Daarnaast heeft Pim van Lommel ook veel onderzoek gedaan op het gebied van bijna dood ervaringen, als ik deze man begrijp is dat een ander stadia waarin holotropische bewustzijnstoestanden zich voordoen.

  Maar goed ik deel overigens volledig je behoefte aan goed onderbouwt wetenschappelijk bewijs. Maar laten we daar wel open voor staan en laten we wetenschappers wel de ruimte geven daar degelijk onderzoek naar te kunnen doen.  

 4. Kopje allerlei bewustzijnstaten en levels. Ja naturlijk. Als men de deurknop al vastpakt om naar buiten of binnen te gaan veranderd de psyche de persoonlijk op slag voor die andere wereld aan de andere zijde.
   
  Enig oplettendheid kan dit binnen kortste keren bevestigen. Op het werk is men een geheel ander persoon dan thuis.Ook een. In de winkel. Tegen het kind en tegen de politie agent of rechter dag en nacht verschil.
   
  Zonder meer glijdt men onbewust heel de dag van ene in andere toestand.
   
  Wetenschappen en ook de psychoanalyse zijn tachtiger jaren volkomen weg gespoeld en vervangen voor allerlei voodoo kwakzalven enzovoort. Van freud jung adler en meer vernam men niets meer wel van oosterse wijsheid en new age als nieuwe verlosser.
   
  Psychologie is moeilijk daar hier de quantummechanica zeker wel werkt daar onderzoeker en onderzochte twee variabelen op gelijke moment zijn .Dat brengt aandacht heel de duur op twee objecten houden met zich mee en is uiterst inspannend.
   
  Traumas comlexen psychosen hebben fundamentel invloed als ze teo slaan.
   
  Freud had een herinnering aan zijn moeder uit de babytijd en kwam er door dermatig in psychose dat dit zijn werk afboog en hij niets van het”occulte” wilde weten het verborgene in de zielen der mensen uit angst ooit die moeder nog eens tegen te komen.
   
  Zo wordt de geschiedenis van de wereld bepaald en de mensheid mee door dwanghandelingen in plaats van verstand dat als enig licht en verlossing kon brengen en bracht.
   
  Maar zeker zijn er levels en geestestoestanden die mindboggling zijn en niet zo maar bereikbaar door de bank genomen wegens traumas complexen en vastzitten. Zo heeft alcohol ook een ontspannende mind veranderende invloed en drugs ook allerlei richtingen in afhankelijk van de wil doel sfeer en veiligheid.
   
  Een rondje wandelen even sporten rekken of strekken of tijdstip van de dag en bedenk die verkiezingscampagens afgelopen dagen eens kan al voor een ander gevoel een ander mindset zorgen daar weten gehaaide zakenlieden en politici alles van. Zelf de wil en een voornemen kan dat. Even een slecht of mooi moment herinneren  of muziekje opzetten en kijk eens hoe je gaat. We worden er mee doodgegooid zo vaak en niets bijzonders. Hoeven we helemaal niet eens grof voor te worden.

Laat een reactie achter