Het periodiek systeem Mendelevium (Md)

Share Button

Een serie artikelen over de verschillende elementen. De legoblokjes waarmee wijzelf, onze aarde en de materie van het universum is opgebouwd hebben allemaal hun eigen specifieke eigenschappen. In deze serie gaan we stap voor stap langs elk element en kijken we wat voor zinvolle zaken de wikipedia erover te zeggen heeft, met daarnaast een interessant filmpje van de universteit van Nottingham waarmee verschillende experimenten met het betreffende element worden gedaan.

Vandaag nummer 101 van de 118 elementen, Mendelevium (Md).

Klik hierop om naar de wikipedia versie te gaan waarbij je gemakkelijk naar de verschillende elementen kunt doorklikken

Ontdekking

In 1955 is mendelevium voor het eerst gesynthetiseerd door Albert GhiorsoGlenn SeaborgBernard Harvey en Greg Choppin. Zij produceerden 256Md door 253Es in een cyclotron te bombarderen met alfadeeltjes.

Het element is vernoemd naar de Russische scheikundige Dmitri Mendelejev.

Toepassingen

Er zijn geen toepassingen van mendelevium bekend.

Opmerkelijke eigenschappen

Onderzoek heeft aangetoond dat mendelevium naast de voor actiniden gebruikelijke 3+ oxdatietoestand, ook stabiele 2+ toestand kent.

Verschijning

Van nature komt mendelevium op aarde niet in de natuur voor. Het kan in kleine hoeveelheden worden geproduceerd in nucleaire installaties door lichtere kernen zoals uranium of plutonium te bombarderen met neutronen.

Share Button

Douwe

Woonachting in Noorwegen, en al sinds lange tijd geïnteresseerd in de "grotere vragen" des levens. Dit combineer ik met een actieve instelling om te kijken hoe we het leven met elkaar en voor elkaar een stukje gemakkelijker en mooier kunnen maken. Zelf heb ik bij een aantal onderwerpen die vanuit mijn gezichtspunt het voortbestaan van mensen aanzienlijk kunnen vergroten websites helpen ontwikkelen om deze informatie gratis beschikbaar te maken voor eenieder. Dit zijn: eetbaarnederland.nl, permacultuurnederland.org, esperanto-jongeren.nl en mensenrechten.org. Mijn huidige tegeltjeswijsheid: Do the best you can, with what you have, where you are :-)

Dit vind je misschien ook interessant:

Geef een reactie

Advertisment ad adsense adlogger