Het periodiek systeem Mendelevium (Md)

Een serie artikelen over de verschillende elementen. De legoblokjes waarmee wijzelf, onze aarde en de materie van het universum is opgebouwd hebben allemaal hun eigen specifieke eigenschappen. In deze serie gaan we stap voor stap langs elk element en kijken we wat voor zinvolle zaken de wikipedia erover te zeggen heeft, met daarnaast een interessant filmpje van de universteit van Nottingham waarmee verschillende experimenten met het betreffende element worden gedaan.

Vandaag nummer 101 van de 118 elementen, Mendelevium (Md).

Klik hierop om naar de wikipedia versie te gaan waarbij je gemakkelijk naar de verschillende elementen kunt doorklikken

Ontdekking

In 1955 is mendelevium voor het eerst gesynthetiseerd door Albert GhiorsoGlenn SeaborgBernard Harvey en Greg Choppin. Zij produceerden 256Md door 253Es in een cyclotron te bombarderen met alfadeeltjes.

Het element is vernoemd naar de Russische scheikundige Dmitri Mendelejev.

Toepassingen

Er zijn geen toepassingen van mendelevium bekend.

Opmerkelijke eigenschappen

Onderzoek heeft aangetoond dat mendelevium naast de voor actiniden gebruikelijke 3+ oxdatietoestand, ook stabiele 2+ toestand kent.

Verschijning

Van nature komt mendelevium op aarde niet in de natuur voor. Het kan in kleine hoeveelheden worden geproduceerd in nucleaire installaties door lichtere kernen zoals uranium of plutonium te bombarderen met neutronen.

Laat een reactie achter