Het periodiek systeem Molybdeen (Mo)

Een serie artikelen over de verschillende elementen. De legoblokjes waarmee wijzelf, onze aarde en de materie van het universum is opgebouwd hebben allemaal hun eigen specifieke eigenschappen. In deze serie gaan we stap voor stap langs elk element en kijken we wat voor zinvolle zaken de wikipedia erover te zeggen heeft, met daarnaast een interessant filmpje van de universteit van Nottingham waarmee verschillende experimenten met het betreffende element worden gedaan.

Vandaag nummer 42 van de 118 elementen, Molybdeen (Mo).

Klik hierop om naar de wikipedia versie te gaan waarbij je gemakkelijk naar de verschillende elementen kunt doorklikken

 

Toepassingen

Ongeveer 70% van al het wereldwijd geproduceerde molybdeen wordt gebruikt in legeringen, zoals hastelloy. Molybdeen bevattend staal is aanmerkelijk sterker, corrosiebestendiger en beter bestand tegen temperatuurwisselingen dan normaal staal. Om die redenen vindt er veel toepassing van molybdeen plaats in raketmotoren en chemische pijpleidingen. Naast legeringselement wordt molybdeen toegepast in de chemie en slechts een paar procent wordt gebruik als molybdeenmetaal. Andere toepassingen van molybdeen zijn:

Opmerkelijke eigenschappen

Het smeltpunt van bijna 2900 K is één van de hoogste die bij zuivere elementen wordt aangetroffen. Molybdeen is een essentieelsporenelement (voedingsstof) voor planten [1][3] en komt voor in sommige enzymen zoals xanthine-oxidase.

Laat een reactie achter