Een serie artikelen over de verschillende elementen. De legoblokjes waarmee wijzelf, onze aarde en de materie van het universum is opgebouwd hebben allemaal hun eigen specifieke eigenschappen. In deze serie gaan we stap voor stap langs elk element en kijken we wat voor zinvolle zaken de wikipedia erover te zeggen heeft, met daarnaast een interessant filmpje van de universteit van Nottingham waarmee verschillende experimenten met het betreffende element worden gedaan.
Vandaag nummer 42 van de 118 elementen, Molybdeen (Mo).
Toepassingen
Ongeveer 70% van al het wereldwijd geproduceerde molybdeen wordt gebruikt in legeringen, zoals hastelloy. Molybdeen bevattend staal is aanmerkelijk sterker, corrosiebestendiger en beter bestand tegen temperatuurwisselingen dan normaal staal. Om die redenen vindt er veel toepassing van molybdeen plaats in raketmotoren en chemische pijpleidingen. Naast legeringselement wordt molybdeen toegepast in de chemie en slechts een paar procent wordt gebruik als molybdeenmetaal. Andere toepassingen van molybdeen zijn:
- katalysator in petroleumindustrie
- pigment (van geel via oranje tot rood) voor verf, inkt, plastics en rubber
- transistors
- molybdeen(IV)sulfide wordt gebruikt als smeermiddel, het behoudt zijn smerende eigenschappen ook bij hoge temperaturen, waar smeerolie zou desintegreren.[1]
- als molybdeenfrit in kunstmest voor planten.
- In gloeilampen, gasontladingslampen, doorvoering in kwartslampen.
- hoogtemperatuur toepassingen als vacuümovens, schutgasovens
- In het analytisch laboratorium wordt molybdeen gebruikt in de spectrofotometrische bepaling van fosfaat.
- Bij duurdere fietsen worden er soms chroom-molybdeenpijpen gebruikt voor het maken van het frame.
- De radioactieve isotoop 99Mo wordt in de isotopenindustrie gebruikt. In 2008 is een patent aangevraagd voor de productie van hetsynthetische radio-isotoop technetium-99m op basis van molybdeen-98.[2]
Opmerkelijke eigenschappen
Het smeltpunt van bijna 2900 K is één van de hoogste die bij zuivere elementen wordt aangetroffen. Molybdeen is een essentieelsporenelement (voedingsstof) voor planten [1][3] en komt voor in sommige enzymen zoals xanthine-oxidase.