Het periodiek systeem Rutherfordium (Rf)

Een serie artikelen over de verschillende elementen. De legoblokjes waarmee wijzelf, onze aarde en de materie van het universum is opgebouwd hebben allemaal hun eigen specifieke eigenschappen. In deze serie gaan we stap voor stap langs elk element en kijken we wat voor zinvolle zaken de wikipedia erover te zeggen heeft, met daarnaast een interessant filmpje van de universteit van Nottingham waarmee verschillende experimenten met het betreffende element worden gedaan.

Vandaag nummer 104 van de 118 elementen, Rutherfordium (Rf).

Klik hierop om naar de wikipedia versie te gaan waarbij je gemakkelijk naar de verschillende elementen kunt doorklikken

Ontdekking

In 1964 is er door het Gezamenlijk Instituut voor Kernonderzoek in Doebna voor het eerst melding gemaakt van rutherfordium. Onderzoekers bombardeerden plutonium met versneldeneonionen. De Russische onderzoekers stelden Kurchatovium (naar Igor Koertsjatov) voor als naam voor het nieuwe element.

\, ^{242}_{94}\mathrm{Pu} + \, ^{22}_{10}\mathrm{Ne} \to \, ^{260}_{104}\mathrm{Rf} + 4 \,^{1}_{0}\mathrm{n}

De door de Russische onderzoekers toegepaste methode kon later niet worden gereproduceerd, maar in 1969 lukte het onderzoekers van de Universiteit van Californië – Berkeley wel om rutherfordium te produceren door californium-249 te bombarderen met koolstof kernen. [1]

\,^{249}_{98}\mathrm{Cf}\ + \,^{12}_{6}\mathrm{C}\to \,^{257}_{104}\mathrm{Rf}\ + 4 \,^{1}_{0}\mathrm{n}

De Amerikanen stelden Rutherfordium voor als benaming. Vanwege de naamcontroverse stond het element bekend als unnilquadium (Unq), maar in 1997 werd de naam rutherfordium alsnog door het IUPAC geratificeerd. De naam is afgeleid van de Nieuw-Zeelandse wetenschapperErnest Rutherford.[2]

Toepassingen

Van rutherfordium zijn geen toepassingen bekend.

Opmerkelijke eigenschappen

Rutherfordium is een uiterst radioactief element waarvan het instabielste isotoop een halveringstijd heeft van 65 seconden. De praktische toepassing ervan is daardoor minimaal. Rutherfordium is het eerst transactinide element en vermoedelijk vertoont het in chemisch opzicht veel overeenkomsten met hafnium.

Verschijning

Op aarde komt rutherfordium niet in de vrije natuur voor.

7 gedachten over “Het periodiek systeem Rutherfordium (Rf)”

    1. De kinetische energie van de koolstofkernen misschien?
      
     Als ik het goed heb begrepen is ijzer het kantelpunt. Fuseren van lichte elementen onder ijzer levert energie op, erboven kost het energie.
      
     Bedankt voor de uitgebreide serie over de elementen Douwe, het karwei zit er bijna op!
      
     Iedereen die is geïnteresseerd in de elementen: zie ook de site van Theodore Gray, de ultieme elementenverzamelaar:
     http://www.theodoregray.com/periodictable/

    2. Er zijnde ook een balans tussen materie en non-materie, den mensch is vaker bezig met de materie, nog niet wetende wat er nu exact gebeurt en hoe kunnen geraken aan of voorbij het omslag gebied. Daarbij ook niet wetende waarom den mensch deze drang ontwikkelt met externe sturing tot in de kern van het wezen den mensch zelve. Onderscheid is wel een factor waarbij men de relativiteit in een persoonlijke levenswandel tot de gezamelijke levenswandel leert kennen. Het beschouwen van den verschillende species waar. Heel educatief, vooral als men steeds duidelijker de samenhang gaat begrijpen. Erudiet worden, met respect aan de specialisten indien het wederzijds is. ;) Ook verward men energie met warmte ontwikkeling. In mijne optiek is de Energie zelve alom in de kinetische vorm zowel in koude als warmte balans aanwezig bij alle materie en wie weet ook wel in de non-materie? Voor den mensch een hele opgave voor vele generaties menschen levens, voor de maker van verleden, heden en toekomst een makkie. :D Met eigen zintuigen meegemaakt. Den wondere wereld van het leven en de natuur. Ik denk dat de honger den grootste drijfveer is op aarde bij alle wezens in onderscheid en relatief ook al, die ook in de genenatomen en heiligeziel wordt meegegeven voor later….
      
     Misschien voor na dit project leuk was wetenswaardigheden over de toepassingen van Alchemie voor het bereiden van schoonmaakmiddelen of de bereiding van gezonde soorten suikers en alcohol? Waarbij ik denk dat men een voorbeeld kan benaderen van den planten in hun optimale omgeving. Den wetenschap der fotosynthese…. grond water gronddiertjes en zonnestralen. dag

Laat een reactie achter