Het periodiek systeem Thallium (Tl)

Een serie artikelen over de verschillende elementen. De legoblokjes waarmee wijzelf, onze aarde en de materie van het universum is opgebouwd hebben allemaal hun eigen specifieke eigenschappen. In deze serie gaan we stap voor stap langs elk element en kijken we wat voor zinvolle zaken de wikipedia erover te zeggen heeft, met daarnaast een interessant filmpje van de universteit van Nottingham waarmee verschillende experimenten met het betreffende element worden gedaan.

Vandaag nummer 81 van de 118 elementen, Thallium (Tl).

Klik hierop om naar de wikipedia versie te gaan waarbij je gemakkelijk naar de verschillende elementen kunt doorklikken

Toepassingen

Het geur- en smaakloze thalliumsulfaat is in het verleden veel gebruikt als vergif tegen ratten en insecten. Sinds het einde van de 20e eeuw is het gebruik van thalliumverbindingen niet meer toegestaan als pesticide. Andere toepassingen zijn:

  • Onder invloed van infrarood licht veranderen de elektrische geleidingseigenschappen van thalliumsulfide, wat het geschikt maakt voor gebruik in fotocellen.
  • Thalliumjodide en -bromide kristallen worden gebruikt in infrarode optische apparatuur.
  • Met thalliumoxide kan glas worden gefabriceerd met een hoge brekingsindex.
  • Gecombineerd met zwavel of selenium en arseen kan thallium worden gebruikt om glas te maken met een laag smeltpunt in de orde van 125 tot 150 °C.

Thallium wordt gebruikt voor supergeleiders bij hoge temperaturen.

Opmerkelijke eigenschappen

Thallium is een zeer zacht en buigzaam metaal. Thallium heeft een metallieke glans, maar onder invloed van de zuurstof uit de lucht verandert het snel in een grauw blauwgrijs materiaal dat veel op lood lijkt.

Verschijning

Thallium komt overvloedig in de aardkorst voor in een concentratie van ongeveer 0,7 ppm. Vaak wordt het aangetroffen samen met kaliummineralen waarvan het lastig is te scheiden en daardoor commercieel onaantrekkelijk is. De belangrijkste thalliumbronnen zijn sporen die worden aangetroffen in koper-, lood– en zinkertsen. Hierin komt thallium voor in de mineralen crooksiethutchinsoniet en lorandiet. In het residu dat overblijft bij de productie van zwavelzuur wordt ook thallium aangetroffen.

1 gedachte over “Het periodiek systeem Thallium (Tl)”

Laat een reactie achter