FNV waarschuwt voor technostress

De Van Dale heeft onlangs het Woord van het Jaar 2012 gepubliceerd. Maar op de valreep is er een ander woord in het nieuws die daar voor in aanmerking zou kunnen komen; technostress, een overmatige blootstelling aan electronische media. Hoewel dit woord als sinds 2007 in technostress wordt vermeld, heeft deze ‘aandoening’ recentelijk aandacht gekregen in de media.

Vanuit je bed je werkmail checken, zelfs op kerstavond nog even een collega beantwoorden – veel werknemers hebben last van ‘technostress’. De druk om altijd bereikbaar te zijn leidt steeds vaker tot fysieke en psychosociale klachten.

Dat blijkt vandaag uit een verkennend onderzoek van vakbond FNV en de Universiteit van Amsterdam. De UvA deed literatuuronderzoek naar technostress en de FNV stelde de leden vragen op internet. Ze concludeerden dat een groeiende groep werkenden ook buiten werktijd vaak berichten op zijn smartphone, iPad of laptop checkt. Volgens FNV doet meer dan 20 procent dit vaker dan zes keer per dag buiten werktijd. Bijna één vijfde zei dat zijn werkgever verwacht dat hij altijd bereikbaar is.

LICHAMELIJKE EN GEESTELIJKE KLACHTEN
Bijna de helft vindt dat de mobiele apparaten het werk makkelijker hebben gemaakt. Ongeveer een derde vindt echter dat het werk er juist complexer en intensiever door is geworden. Dit blijkt zowel uit de FNV-peiling als uit de literatuurstudie.

De werknemers handelen steeds meer berichtjes met hun smartphone af, in plaats van met de laptop. Voortdurend werken op deze kleine apparatuur geeft nieuwe lichamelijk gezondheidsrisico’s, waaronder een vergrote kans op RSI-achtige klachten, waarschuwt de FNV.

De mobiele apparaten leiden bovendien tot psychosociale klachten, zegt de FNV. De eerste verkennig laat volgens de vakbond zien dat veel werknemers aan het einde van de werkdag nog maar weinig puf hebben. De vakbond vreest dat de opmars van de mobiele technologie hier nog verder aan bijdraagt. Zo blijkt dat bijna één vijfde van de werknemers minstens zes keer per uur een bericht krijgt tijdens het werk. Werknemers moeten hier voortdurend op reageren. Dit leidt tot concentratieverlies omdat het werk steeds wordt onderbroken, vreest de FNV.

REGELS OPSTELLEN
De meerderheid van de werknemers (60 procent) wil dat er afspraken worden gemaakt in het bedrijf over het versturen van werkberichten in de ‘vrije tijd’. Volgens de FNV is er een duidelijke behoefte om de ‘eigen tijd’ van ‘werktijd’ te onderscheiden. De vakbond hoopt dat er in Nederland net als in Duitsland een discussie komt over de ‘technostress’. De Duitse minister van Werk en Sociale Zaken Ursula von Leyen pleit er al maanden voor dat werknemers thuis hun smartphone aan de kant leggen.

bron NRC

Prikkels
Als iemand die een constant op zoek is naar prikkels, is internet een erg prettige toevoeging aan mijn bestaan. Waar we niet zo lang geleden afhankelijk waren van de gedrukte media en TV, kunnen we nu van alles bekijken via een computerscherm, en hoeven we ons huis niet meer uit, om de benodigde prikkels te krijgen. Door de opkomst van mobiel internet via smartphone en tablet hebben we het schermpje altijd bij de hand en kunnen we vrijwel altijd online zijn. Het is ook leuk om tussendoor, bij het wachten op de bus, of in de rij bij de winkel, even te kunnen checken wat er elders in de wereld gebeurt.

Smartphone kapot?
Ramp of zegen?
Laten we eerlijk zijn, zo’n apparaat is voor een groot deel ook entertainment en velen bezoeken hun favoriete website zoals Facebook en Twitter tijdens werktijd, regelen tussendoor het werk wat privézaken of stellen hun playlist samen voor op weg naar huis.

Ik ben graag bezig en bevind me in de gelukkige positie dat ik merendeels gemotiveerd ben in wat ik doe. Mocht je niet gestoord worden, of wil je rust, er zit een stil- of uitknop aan deze apparaten. Maar veel mensen kunnen niet meer zonder en hebben daarmee de verschijnselen van een verslaving.

Reageren of negeren?
Is het nu een probleem als buiten werktijd de baas of een collega contact opneemt? Het moeten dan wel betrokken medewerkers zijn of het moet dringend zijn, want hoeveel mensen werken er nu buiten kantoor tijden. Als je een baan met hoge verantwoordelijkheid hebt, kan ik me er wel iets bij voorstellen, maar dan wordt je er waarschijnlijk ook naar betaald. Maar over het algemeen lijkt me niet dat de baas je kan verplichten om te reageren, want werknemers werken volgens arbeidsvoorwaarden en worden voor een bepaald aantal uren betaald.

Je zou het kunnen negeren, want het lijkt me niet onredelijk om het te laten liggen, als de nieuwe werkdag begint. Of het moet erg dringend zijn. Of valt dit onder de noemer van flexibel werken? Moeten er daar nu echt aparte regels voor komen? Waar heeft de FNV het over? Hiermee tonen ze aan dat ze niet meer van deze tijd zijn, waar mensen hun eigen tijd kunnen indelen, voor hun rechten opkomen en intelligent genoeg om voor zich eigen te beslissen. Mijn inziens wordt er hier ons wat aangepraat.

14 gedachten over “FNV waarschuwt voor technostress”

  1. Voor mij geen smartphone, ik koester nog steeds mijn “oude” Nokia 6300.
    Op het werk ben ik alleen bereikbaar via email, al het andere, behalve de telefoon, staat default uit. Waar men vroeger elkaar even belde om iets te vragen, dat zitten ze nu in een chatsessie in te typen. Als ik ze uitleg dat bellen toch echt wel efficienter is, krijg je geen reactie. Het schrijven van een brief is dus weer terug van weg geweest. Wat moet Graham wel niet denken?

  2. ik ben 31 maar ik kan en zal nooit begrijpen wat je aan een mobiele telefoon hebt………ik zelf heb er dan ook geen ik denk dat ik een lui en verlegen persoon word als ik er een neem,alles word dan wel verdomd makkelijk je hoeft zelfs niet eens meer in het echt met iemand te praten ik kies hoe raar het ook klinkt vaak voor de moeilijke weg.
    Op die manier erger ik me vrijwel nergens meer aan…..heb ik een lekke band dan ga ik lopen……regen jammer, schijnt de zon nog beter ik wist namelijk niet wat voor weer het werd, mis ik de trein tja dan ga ik wel kaarttrucs leren (ik heb wel altijd een pakje kaarten bij me)…ik word ook nooit gestoord als ik met iets bezig ben en dat wil ik graag zo houden verder onthou ik alles en als ik een afspraak maak kom ik die altijd na…………..ik krijg een opgejaagd en zenuwachtig gevoel als ik een mobiel zou hebben
    dit in combinatie met dat ik een zwakke maag heb geeft mij dan veel stress alleen als het geld digitaal word en alles via de mobiel moet dan moet ik ook……..heel vaak zeggen mensen tegen mij maar wat als er iets gebeurd dan?………………..tja sorry maar dat vind ik gewoon bangmakkerij het zit tussen je oren dat er iets kan gebeuren ik vind dat net zo dom rederneren als dat je op dit moment ook kunt overlijden aan een hartaanval of dat er een boom op je harses valt………..dat hou niet tegen en in wat voor bange wereld leef je dan wel niet? onnodige stress
     

    1. Peer Polderman

      MR Diamond,
      Vind ik jouw stukje recht door zee. Ik zelf heb wel een normale GSM maar die staat meestal uit. 
      Je hebt 100% gelijk!!!  Laat je leven niet leiden door een dood ding vol met elctronica. En laat je ook niet verleiden omdat de rest van de wereld anders denkt !
       
       

  3. Bedenk wel dat jullie er wel een beetje in meegaan: jullie zijn dagelijks aan het reageren op een online blog en zijn onderdeel binnen een online community (Visionair.nl).
     
    Verder vind ik het prima dat je niet met de trend van smartphones meegaat, maar ik merk wel dat er voor veel mensen een structurele afkeer tegen smartphones welke in mijn ogen vaak ontstaat uit de te grote veranderingen die smartphones met zich meebrengen ten opzichte van oudere telefoons.
    Het argument dat je er tè afhankelijk van wordt vind ik nogal zwakjes,
    je bepaald zelf hoe je je smartphone gebruikt
     
    Zelf gebruik ik mijn smartphone voornamelijk voor bellen, E-mail lezen (Snelle reactie op e-mail zijn klanten zeer tevreden over), saldo bankrekening bekijken, navigatie, opzoeken van informatie.
    Mijn tablet gebruik ik voor:
    -Studeren (Schoolboeken in de vorm van E-books)
    -Lezen (E-books)
    -Twitter (Het volgen van diverse aan mijn vakgebied gerelateerde mensen)
    -Tonen van portfolio aan klanten
     
    Ik doe verder niet aan Facebook.
     
    Kan alleen maar zeggen: heb geen structurele afkeer tegen het onbekende….

    1. Peer Polderman

      Beste Arno,
       
      Al je argumenten zijn niet daadkrachtig genoeg. Kijk eens rond … op een schoolplein, rockconcert, metro of een La Place. De mensen zijn opgegaan in het gloeiende schermpje…. En dat standvastige mensen zoals jij zich niet laten meeslepen is natuurlijk prima te noemen.. maar dat wist jezelf natuurlijk ook wel. Wel super dat je geen Facebook fan bent, chapeau vriend!
      Maar dat andere mensen zichzelf wel willen wapenen tegen het digitale terreur, dat is helemaal aan hen.
       
       

  4. Denk zelf ook dat iedereen de verantwoordde keuzes moet kunnen maken, die het meest bevredigend bij een individu passen. Zeker als deze door specifiek dat individu als prettig worden ervaren. De regelgeving begint weer eens door te schieten, het doel voorbij. Zelf heb ik nog nooit gebruik gemaakt van internet op mijn mobiele telefoon, maar dat is ten eerste omdat ik niet op sociale netwerken aktief ben. Anderen die dat kontakt wel willen, moeten dat gewoon kunnen blijven doen. Voortdurend gestoord worden in je bezigheden, maakt dat deze minder efficiënt uitgevoerd gaan worden, waar werkgevers en werknemers ook geen belang bij hebben natuurlijk. Als dat echter bij de werkzaamheden hoort, dan moeten de juiste mensen hiervoor worden aangenomen, anders is men niet op z’n plaats in bepaalde werkkringen. De ontwikkelingen in de toekomst zullen alleen nog maar meer bijzondere communicatiemiddelen voortbrengen, wat beschikbaar komt zal worden gebruikt. 

  5. –Is het nu een probleem als buiten werktijd de baas of een collega contact opneemt?–
     
    Als die malloot vervolgens aan de deur staat te bellen als je zit te eten is dat een probleem ja.
    Zeker als die al een paar keer heeft gebeld met dezelfde vraag of het allemaal lukt en de standaard smeekbede om hem te bellen bij ieder scheet die opkomt.
     
    Die dingen zijn verworden tot een plaag,een ziekte die zijn doel volkomen voorbij is geschoten.
     
    p.s.
    Lees je artikelen nog eens na voor je ze plaatst.Het doet een beetje afbreuk aan de pretenties die visionair er op na wil houden.

  6. Ja, dit is een heerlijk onderwerp waar je alle kanten mee uit kunt en zal het een ieder zijn eigen keuze zijn hoe daar mee overweg te gaan. Zoals Andre dat ook al verwoorde, ik gebruik mijn mobiele telefoon puur voor onderweg als het dringend nodig is. Internet en dat soort zaken gebruik ik niet, daar er een behoorlijk kosten plaatje aan verbonden is. Voor de providers een beste inkomsten bron en dan ook nog regelmatig een nieuw apparaat op de markt gooien, niemand wil onder doen voor een ander, dus kopen maar. Daarnaast vergeet ik hem ook nog vaak om mee te nemen. Maar na de Tia neem ik het mee en heb me dat zelf opgelegd. Maar dat is dan ook alles wat ik er mee doe. In de periode dat ik op de vaart werkte, world wide, was ik 24 uur per dag beschikbaar, dit is een vast gegeven vooral in de bagger en offshore. Maar daar werd ik dan ook goed voor betaald. Normaal gesproken zou ik zeggen, als je aan de wal werkt hoeft mijn baas niet te bellen en of een collega. Dan zijn ze de volgende morgen als eerste aan de beurt. Ook hier zie je weer zo’n sluipproces, waar eigenlijk misbruik van gemaakt wordt. Als je daar niet aan mee doet val je buiten de boot, net zoals met twitter, facebook en al die grappenmakerij. De mens vraagt zelf om dit soort problemen, dat heeft consequenties, dus moet je die ook voor lief nemen. Anders er niet aan beginnen. Mvg Paul.

  7. Men twittert , whatsappt, msm’ t maar een eind heen.  Ik doe liever een resetje in de stilte of in de natuur.
    Ik heb wel een mobiel, maar die gaat soms dagen-wekenlang niet over. Ik ben kennelijk niet belangrijk;-)
     

    1. Daar is toch wel een appie voor te downloaden die je af en toe een beetje medieaandacht geeft ?
      Lijkt me echt vreselijk om te ontdekken wat er allemaal in je zelf schuil kan gaan.Daar werd je vroeger door de kerk voor op de brandstapel gesmeten.
       

Laat een reactie achter